Allereerst mijn waardering voor de uitgebreide reactie en dan nog wel zo laat op de avond.quote:Op maandag 28 december 2009 23:55 schreef klipper het volgende:
De onderste, ofwel de duco is een inlaatcombinatie, deze bestaat uit de volgende onderdelen: afsluiter, terugslagklep en veiligheids of overstortventiel.
Deze wordt in de koudwater leiding geplaatst voor de ketel, opgewarmd water kan door deze inlaatcombinatie niet teruglopen in het koudwatersysteem, immers de terugslagklep houd dat tegen.
Doordat koud water uit zet bij verwarmen, zal de druk toenemen totdat de overstort dit aflaat, dit aflaten mag niet gehinderd worden, aangezien deze appendage blijft druppelen bij normaal gebruik is aansluiting op het riool inderdaad sterk aan te bevelen.
Zoals je ook kan lezen op het duco inlaatcombinatie, werkt deze met een overdruk van 8 bar en niet 3 bar.
Het overstortventiel wordt gebruikt voor de cv installatie en zorgt ervoor dat de druk niet hoger dan 3 bar kan oplopen, wordt de druk hoger dan zal deze de druk aflaten.
Bij een combiketel zijn beide veiligheden aanwezig.
De inlaatcombinatie voor het drinkwater, en de veiligheidsventiel voor de cv-installatie.
Ik ga er even vanuit dat je met de wijzer op 2 bar de cv druk bedoeld, immers de meeste installaties hebben wel een manometer voor de cv zijde en niet voor de waterzijdige kant.
De installatiedruk wordt normaal gesproken ongeveer 0,5 bar hoger gevuld dan het hoogste punt, bij een installatie op 1 etage is dus dit minimaal 1 bar en maximaal 1,5 bar.
Inschakelen van de pomp kan wat drukverhoging laten zien.
Als je de installatie tot 1,5 bar hebt gevuld en de installatie is koud, en je gaat vervolgens stoken en je ziet de druk zeer snel hoog oplopen, richting de 3 bar, dan is het expansievat zeer zeker defect.
Kloppen op het vat geeft een indicatie, maar zeer beslist geen zekerheid, immers je weet dan niet of de voordruk 0,5 bar of slechts 0,1 bar is, in beide gevallen klinkt het vat hol, maar het opname vermogen is dus wel zeer verschillend.
Een expansievat gaat gemiddeld 7 jaar mee, met de nadruk op gemiddeld.
Er zijn zeer veel vaten die langer meegaan, maar ook zeer veel vaten die veel korter meegaan.
Bij een nieuwe ketel altijd ook een nieuw expansievat, inlaatcombinatie en overstortventiel plaatsen.
Je huidige drukverlies kan te maken hebben met lekkages in de leidingen, maar zeer zeker ook met het vat.
De beste meetmethode voor het vat is, druk van de installatie aflaten, en met een meter de voordruk meten, te koop bij de betere auto onderdelen zaak.
Afhankelijk van het type vat behoort deze tussen de 0,5 en 1 bar te zijn (meest gebruikte typen voor woonhuizen.)
aangezien jouw vat zich in de kruipruimte bevindt, raad ik je een voordruk van 1 bar aan.
De beste plaats voor een expansievat is echter in de retour vlak bij de ketel.
Misschien een andere monteur laten komen, blijkbaar is dit niet wit gegaan.
Het is geheel normaal dat hier water uitkomt, dit mag dan ook niet verhinderd worden.quote:Op dinsdag 29 december 2009 13:13 schreef jabra het volgende:
[..]
Allereerst mijn waardering voor de uitgebreide reactie en dan nog wel zo laat op de avond.
-Het is juist dat er een Duco van 8 bar is gepl. op de inlaatcombinatie met een rechtstr. afvoer op het riool. Heb nog niet kunnen zien hoeveel water hierdoor wegloopt.
Door deze inlaatcombinatie gebeurt er dus niets, hier hoef je verder ook niet te zoeken, de inlaatcombinatie werkt naar behoren zo te lezen.quote:Wat ik niet begrijp is dat mogelijk door het niet goed functioneren van deze Duco er water uit mijn centr.verw. wegloopt.
Afhankelijk van merk en type zijn er 2 mogelijkheden:quote:Staat de inloop van de warmwatervoorz. om te douchen dan in verbinding het leidingnetwerk v..d.centr. verw?
Zoals je aangeeft blijft het veiligheidsventiel droog, dus de druk zal niet te hoog oplopen waardoor deze loost.quote:-De andere Duco van 3 bar is gemonteerd op de retourleiding en is de bovenste van de 2 foto's. Daar mankeert zo te zien niets aan.
-Het is inderdaad ong. 2 bar van de cv. Die na het vullen tot de rode streep er na het aanslaan even overheen gaat. Na een dag is die overschrijding niet meer aanwezig.
-Ook het expantievat is nieuw en bevindt zich onder de vloer op de retourleiding ong. 2,5 m verwijderd van de ketel. Wat ik dan ook niet begrijp (sorry voor zoveel domheid). Waar blijft dan al dat water.
Hiermee bedoel je ddus de leiding van de inlaatcombinatie neem ik aan, en zoals gezegd daar moet je het dus niet zoeken dat is voor warm water en niet voor de cv zijde.quote:Ik denk dat ik er nu een keer in de week ong. 5 tot 10 liter water bijstop. Bij mijn insprectie van het hele leidingwerk en ook het vat heb geen lekkage kunnen ontdekken. Dus blijft de rechtstr. leiding naar het riool in mijn beleving over.
Sorry dat ik het zeg, maar dat is dan wel een waardeloos bedrijf, misschien kun je dan beter op zoek gaan naar een bedrijf wat wel een normale storingsdienst in het leven houd.quote:-Voor het zelf meten van de druk heb ik nog wel wat handleidingen nodig.
-De monteur die pas in de 2e week van jan. is te consulteren is wit.
Hele kleine lekken kunnen inderdaad snel verdampen, deze zijn vaak ook wat moeilijker te vinden.quote:Ik begrijp thans dat het probleem niet zo 1, 2, 3 door een leek op verw. gebied kan worden verholpen.
Blijft bij mij de vraag: Waar blijft het water? Verdwijnt dat via de rechtstr. leiding in het riool of verdampt het gewoon in een week tijd.
Gr. Jabra
quote:Op dinsdag 29 december 2009 20:58 schreef Panic_A het volgende:
Uw toestel is een VR ketel, dit betekent dat er geen condensafvoer aanwezig is.
Dus als uw wisselaar zou lekken komt het water in het toestel zelf terecht. De secundaire wisselaar is een platenwisselaar die zorgt voor de opwarming van uw warme water (zie post van Klipper voor wat meer uitleg).
Nogmaals, je inlaatcombinatie heeft er niets mee te maken.quote:Op woensdag 30 december 2009 11:28 schreef jabra het volgende:
Daar ben ik weer. Heb de laatste dagen dankzij dit forum veel geleerd.
Het toestel is drie mnd oud en is inderdaad een open VR. Verder heb ik nadat het toestel inbedrijf werd gesteld, gezien dat er op de inlaat een Duco zat , waaruit (condens) water kwam.
Daarna is er door de monteur een rechtstr. leiding gemaakt naar riool.. Dit is onder de vloer en ik kan dus zo maar niet zien of daar veel of weinig (condens)water uitkomt. De ketel zelf lekt in ieder geval niet. Dus het water dat ik na krap een week iedere keer bijvul, omdat de drukwijzer op de ketel niet meer in het groen maar op grijs staat, blijft ergens. Het verdampt ergens in de ketel of verdwijnt via afblaasleiding van de inlaatcombinatie naar riool.
Klipper,quote:Op woensdag 30 december 2009 17:44 schreef jabra het volgende:
In nummer 1 moet een veiligheidsventiel zijn opgenomen, bij ketels met een waterinhoud kleiner dan 10 liter mag deze ook in 2 gemonteerd zijn.
Op cv retour zit een Duco.
In nummer 2 moet vlak bij de ketel een expansievat gemonteerd zijn.
Vaak hebben we het over over- en onderdruk deel, het deel vanaf het expansievat tot aan de pomp is het onderdruk gedeelte en van de pomp tot aan het expansievat is het overdruk gedeelte.
In het onderdruk gedeelte is er meer kans dat de installatie zuurstof opneemt.
Cv aanvoer: Moet in kruipruimte voor de zekerheid nog eens kijken of deze in de aanvoer of de retour gemonteerd zit.
In nummer 3 moet afhankelijk van de installatie voorschriften in ieder geval vlak bij de ketel een aansluitkraan gemonteerd zijn en indien voorgeschreven een apart filter.
Gas. Zit een kraan op.
In nummer 4 moet de inlaatcombinatie gemonteerd zijn, welke behoort te druppelen dit druppelen mag niet verhinderd worden, om te voorkomen dat je iedere keer een emmertje leeg moet gooien kun je de afvoerinrichting aansluiten op het riool of direct na de inlaatcombinatie een drukslagdemper monteren.
Koud water aanvoer. Zit in de kruipruimte met afvoer naar riool.
In nummer 5 behoeft niets te worden gemonteerd.
Warm water. Niets gemonteerd.
]
Dank voor deze uitgebreide documentatie mbt inlaatcombinatie. Nog even en ik ben een papieren "expert".quote:Op donderdag 31 december 2009 15:07 schreef klipper het volgende:
Werking en functie van de inlaatcombinatie:
http://www.groepvts.nl/intechks/alg/documents/2008KS0683-86.pdf
Inderdaad, drukloos gaat er meer water door dan met tegendruk, met dezelfde kraanopening en tijdsduur kan er een wereld van verschil zitten tussen de vulhoeveelheid met en zonder tegendruk.quote:Op zondag 3 januari 2010 14:29 schreef jabra het volgende:
[..]
Dank voor deze uitgebreide documentatie mbt inlaatcombinatie. Nog even en ik ben een papieren "expert".
Maar nu het volgende: (luister en huiver, zou ik bijna zeggen)
Heb gisterochtend de ketel met de drukwijzer op zn laagste groene stand uitgezet. Heb vervolgens een half uur de zaak laten afkoelen. Heb alle radiatoeren opengezet. De vulslang bijna zonder lucht op de inlaat geplaatst en zeer geleidelijk ongeveer een emmer water in het systeem geladen. Dat van die emmer is een beetje moeilijk, omdat ik later in dezelfde tijd (5 min) met ongeveer dezelfde straal ECHTER ZONDER TEGENDRUK een emmer heb gevuld.
Het kan zijn dat het expansievat ondanks dat deze nieuw is toch "defect" is, ofwel een te lage voordruk heeft.quote:Vervolgens heb ik de radiatoren ontlucht. Kwam bijna geen lucht uit. Daarna heb ik ketel weer aangezet en ben ik er in tegenstelling tot de voorgaande keren er bij blijven staan. Na ong. 5 min ging de wijzer van de ketel 3/4 in het rood en gaf de display die knipperde S41 aan. Dat blijkt volgens de handleiding een aanwijzing te zijn dat de waterdruk hoger is dan 2,7 bar. Omdat ik vreesde dat daardoor schade zou kunnen ontstaan heb ik via een ontluchtingskraantje ong. 1 liter water afgetapt en ging de mededeling S41 uit. Thans een dag en een nacht later staat de wijzer weer halverwege groen.
Dit constaterende zou ik nu jouw suggestie onderschrijven dat mogelijk het nieuwe expantievat niet goed functioneert. Vooral het direct oplopen van de druk zoals jij memoreerde lijkt daarop.
Kan dat vat ook verantwoordelijk zijn voor het verlies van ongeveer een emmer water in een week. Waarbij ik opmerk dat de wijzer van de meter de eerste dagen veel sneller zakt dan de resterende.
Ga morgen in ieder geval die monteur van mijn frustaties laten blijken.
Gr. met de beste wensen.
Jabra
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |