Bronquote:'Ramp dreigt in Irak door Turkse stuwdammen'
22 mei 2009 - 12:05 / water & geotechniek
Irak staat voor een ramp deze zomer indien Turkije water uit de rivieren de Eufraat en de Tigris achter blijft houden. Dit heeft de directeur van het Iraakse Nationale Centrum voor Waterbronnen, Aoun Thiab Abdullah, naar voren gebracht op een Iraaks congres over de waterhuishouding.
,,Wanneer het peil van het water in de Eufraat blijft dalen, zal er in juli een ramp geschieden. Irrigatie is dan niet meer mogelijk'', waarschuwde de directeur volgens meldingen woensdag van het Franse persbureau AFP.
De droogte zal volgens hem mensen van huis en haard verdrijven. De Iraakse landbouw is voor 90 procent afhankelijk van bevloeiing. In het zuiden van het land mag al geen rijst meer worden verbouwd, omdat dat meer water kost.
Irak heeft ook stuwdammen om water te sparen, zoals de Haditha-dam in het westen van het land. Daar bevindt zich slechts 1,5 miljard kubieke meter water. Twee jaar geleden nog verzamelde deze dam acht miljard kubieke meter water. Het grootste probleem voor de Irakezen vormen de stuwdammen verder stroomopwaarts die Turkije er in de afgelopen dertig jaar heeft gebouwd.
Het dalende peil in de Eufraat is voor Irak het meest nijpende probleem. De omvang van de stroom die er Irak binnenkomt, is momenteel ongeveer 230 kubieke meter water per seconde. In 2000 was dat nog 950 kubieke meter water per seconde. De Turkse president Abdullah Gül beloofde in maart de omvang van de stroom te verdubbelen, maar dat is niet gebeurd volgens Aoun Thiab Abdullah.
Milieuramp
De situatie wordt vooral met de Eufraat steeds ernstiger naarmate men verder stroomafwaarts gaat, aldus Karim al-Yakubi, de voorzitter van de water- en landbouwcommissie van het Iraakse parlement. Hij vreest een milieuramp, onder meer in de moerasgebieden in de streek van het Zuid-Iraakse Nasiriyah en elders ook als gevolg van het stijgende zoutgehalte in de krimpende hoeveelheid rivierwater.
Het watertekort is voor de Tigris vooralsnog minder nijpend, maar Turkije werkt ook aan grote projecten die de stroom van die rivier bepalen, zoals de Ilisu-dam die straks tien miljard kubieke meter water vast kan houden.
ik had gedacht dat de constante schietpartijen en explosies het meest nijpende probleem warenquote:Het dalende peil in de Eufraat is voor Irak het meest nijpende probleem.
Ik vrees dat ze helemaal niets moeten. Je mag immers als land een dam in je eigen land leggen mocht je dat willen, daar zijn verder nauwelijks restricties voor.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 01:14 schreef buachaille het volgende:
Waar zijn de VN als je ze nodig hebt? Ik denk dat de Turken moeten gaan indammen
Als je je niet kan douchen ga je viezer ruiken dan lijken en da's wel een probleemquote:Op zaterdag 23 mei 2009 01:10 schreef sp3c het volgende:
[..]
ik had gedacht dat de constante schietpartijen en explosies het meest nijpende probleem waren
Echt slim is het natuurlijk niet om ruzie te gaan maken met je buren over zo'n bijzonder lastig te beveiligen object. Eén gerichte aanval en de waterstroom vervolgt weer zijn natuurlijke loop.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 01:50 schreef Tizitl het volgende:
Het is te hopen dat dit wat volwassener wordt opgelost door Irak en Turkije.
Mooi, dan ook geen gezeik over de zooi die we via de maas uit Luik etc krijgen. Stel dat Belgie besluit in de maas een dam te bouwen, waardoor Rotterdam droog komt te liggen... zijn wij dan ook huilies als we er iets over zeggen?quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:23 schreef bluebirdie het volgende:
alsof die Turken een stuwdam in Irak bouwen, ze bouwen het toch in eigen land.. Die Irakezen moeten gewoon niet huilie doen, ze hebben hierover niets te zeggen..
tuurlijk, alsof een Nederlander geen huilie kan/mag zijn..quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:38 schreef Jerruh het volgende:
[..]
Mooi, dan ook geen gezeik over de zooi die we via de maas uit Luik etc krijgen. Stel dat Belgie besluit in de maas een dam te bouwen, waardoor Rotterdam droog komt te liggen... zijn wij dan ook huilies als we er iets over zeggen?
Ik heb het niet over aanvallen of wat dan ook. Ik vind de reacties hier alleen erg simpel. Als het ons zou overkomen zouden we het er ook niet bij laten zitten en hadden de reacties anders geweest. maar goed, dan gaat het over irak en wordt het een ver van je bed show waarin ook nog eens moslims betrokken zijn en dan is het huilie dit huilie dat.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:39 schreef bluebirdie het volgende:
[..]
tuurlijk, alsof een Nederlander geen huilie kan/mag zijn..![]()
wat wil je dan doen, België aanvallen ofzo..
maar stel nou dat het in de maas in België zou gebeuren, wat zou je dan gaan/willen doen???quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:43 schreef Jerruh het volgende:
[..]
Ik heb het niet over aanvallen of wat dan ook. Ik vind de reacties hier alleen erg simpel. Als het ons zou overkomen zouden we het er ook niet bij laten zitten en hadden de reacties anders geweest. maar goed, dan gaat het over irak en wordt het een ver van je bed show waarin ook nog eens moslims betrokken zijn en dan is het huilie dit huilie dat.
nogmaals, indamming kan veel invloed hebben. Als het in de maas gebeurt in belgie zal nederland er een stukkie anders uit komen te zien 9balans weg tussen rivierenstelsel, rotterdam die afhankelijk is van de maas etc. Dat vind daar nu plaats en het schijnt alleen maar jankzakkerig te zijn.
Zodra die plannen er zouden komen, zou ik als nederland toch een behoorlijk bezwaar indienen en er voor zorgen dat die dam er niet komt. En als Belgie wil doordrukken, kunnen ze van mijn part fluiten naar de uitdieping van de schelde of enigszins andere vormen van behulpzaam zijn. Sowieso zou bij een ingreep van die omvang met zoveel gevolgen echt wel veel in gang gezet worden. Dus gül aan zijn belofte houden, misschien zelfs ook met internationale gemeenschap, zou toch wel het minste zijn.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:44 schreef bluebirdie het volgende:
[..]
maar stel nou dat het in de maas in België zou gebeuren, wat zou je dan gaan/willen doen???
door die dam ontstaat een groot meer, waarbij gecontroleerde doorlating ervoor zorgt dat de stroom minder wordt. van dat water in het meer wordt soms geirrigeerd, een hoop verdampt ook etc.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:45 schreef DennisMoore het volgende:
Waar blijft dan al dat water? Wordt dat in Turkije gebruikt voor irrigatie?
alsof België hierom wakker van ons ligt..quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:47 schreef Jerruh het volgende:
[..]
Zodra die plannen er zouden komen, zou ik als nederland toch een behoorlijk bezwaar indienen en er voor zorgen dat die dam er niet komt. En als Belgie wil doordrukken, kunnen ze van mijn part fluiten naar de uitdieping van de schelde of enigszins andere vormen van behulpzaam zijn. Sowieso zou bij een ingreep van die omvang met zoveel gevolgen echt wel veel in gang gezet worden. Dus gül aan zijn belofte houden, misschien zelfs ook met internationale gemeenschap, zou toch wel het minste zijn.
met duizenden doden tot gevolg.. als dat gebeurt staat half Irak onder water, gek..quote:Op zaterdag 23 mei 2009 10:41 schreef buachaille het volgende:
[..]
Echt slim is het natuurlijk niet om ruzie te gaan maken met je buren over zo'n bijzonder lastig te beveiligen object. Eén gerichte aanval en de waterstroom vervolgt weer zijn natuurlijke loop.
Tja, jij doet in dat geval dus niks...quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:49 schreef bluebirdie het volgende:
[..]
alsof België hierom wakker van ons ligt..ga maar lekker janken bij de EU..
Waarom eigenlijk? Waarom hebben Irakezen recht op water dat stroomt uit Turkije? Ik kan me voorstellen dat het een soort "gewoonterecht" is, dat het een realistisch recht is, gezien de geschiedenis en de effecten die het heeft gehad op Irak, maar voor de rest zie ik niet waarom Irakezen recht zouden hebben op dat water.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:12 schreef IHVK het volgende:
Een lastige kwestie, aangezien de Irakezen ook recht hebben op dit water.
Dat bedoelde ik dusquote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:14 schreef Monidique het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk? Waarom hebben Irakezen recht op water dat stroomt uit Turkije? Ik kan me voorstellen dat het een soort "gewoonterecht" is, dat het een realistisch recht is, gezien de geschiedenis en de effecten die het heeft gehad op Irak, maar voor de rest zie ik niet waarom Irakezen recht zouden hebben op dat water.
'k Bedoel, zodra de buffer (het meer) vol zit, moet het water toch ergens naartoequote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:49 schreef Jerruh het volgende:
door die dam ontstaat een groot meer, waarbij gecontroleerde doorlating ervoor zorgt dat de stroom minder wordt. van dat water in het meer wordt soms geirrigeerd, een hoop verdampt ook etc.
Ik denk dat Nederland dan de Westerschelde zal afsluiten.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:44 schreef bluebirdie het volgende:
[..]
maar stel nou dat het in de maas in België zou gebeuren, wat zou je dan gaan/willen doen???
Tja is de wereld van een land alleen? Zijn grondstoffen en water iets wat eerlijk verdeeld moet worden? De indianen in de VS vonden bijvoorbeeld dat hun land van god was. En dat het eerlijk verdelen van wat het land aan grondstoffen, dierlijk leven enz niet iets was wat je moet misbruiken maar eerlijk moet verdelen. Ook omdat zij al besefte dat het op raakt en niet vernieuwd word als je dat doet. In tegenstelling tot de westerse cultuur. Ik vraag me niet af wie er gelijk had.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:14 schreef Monidique het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk? Waarom hebben Irakezen recht op water dat stroomt uit Turkije? Ik kan me voorstellen dat het een soort "gewoonterecht" is, dat het een realistisch recht is, gezien de geschiedenis en de effecten die het heeft gehad op Irak, maar voor de rest zie ik niet waarom Irakezen recht zouden hebben op dat water.
In de VN is er een speciale raad die over het water gaat. Ik ben de naam ervan helaas vergeten maar dan nog, het is de VN.. het enige wat ze doen is resoluties uitvaardigen.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 01:50 schreef Tizitl het volgende:
[..]
Ik vrees dat ze helemaal niets moeten. Je mag immers als land een dam in je eigen land leggen mocht je dat willen, daar zijn verder nauwelijks restricties voor.
Dergelijke waterproblemen en ruziënde landen daarover komen helaas vaker voor. Bijvoorbeeld de Jordaan waar niemand het eens is over wie recht heeft op het water en de opdroging van het Aralmeer waarbij Oezbekistan geen fluit doet om de opdroging tegen te gaan.
En dan zijn er nog talloze voorbeelden van landen die zoveel zooi in het water lozen dat er voor het land stroomafwaarts niets meer mee aan te vangen is (daar zijn in de EU inmiddels milieuregels voor).
Het is te hopen dat dit wat volwassener wordt opgelost door Irak en Turkije.
En dan krijgen diezelfde buren vervolgens een metershoge vloedgolf door hun land heen waardoor in eigen land hele dropen weggespoeld worden (de dam staat immers bijna aan de grens).quote:Op zaterdag 23 mei 2009 10:41 schreef buachaille het volgende:
[..]
Echt slim is het natuurlijk niet om ruzie te gaan maken met je buren over zo'n bijzonder lastig te beveiligen object. Eén gerichte aanval en de waterstroom vervolgt weer zijn natuurlijke loop.
Het is inderdaad al heel lang geleden voorspeld dat de volgende oorlogen in het Midden-Oosten over water en niet olie zullen gaan. Irak heeft weleens gedreigd onder Saddam Hussein en Syrie heeft ook al problemen door de Turkse dammen.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:53 schreef Megumi het volgende:
Water en grondstoffen worden schaars. Het is al lang geleden voorspeld dat op dit gebied de komende tijd de spanningen tussen landen alleen maar zal toenemen. En niet alleen tussen Turkije of Irak. Maar ook tussen de supermachten. Ben zeer benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken of oplossen. Dat laatste is tot op heden nog steeds niet belangrijk blijkbaar.
Water wordt gezien als één van de rechten van de mens (en terecht natuurlijk). Als Turkije het water weghoudt ontnemen ze de Irakezen het recht op dat water.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:14 schreef Monidique het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk? Waarom hebben Irakezen recht op water dat stroomt uit Turkije? Ik kan me voorstellen dat het een soort "gewoonterecht" is, dat het een realistisch recht is, gezien de geschiedenis en de effecten die het heeft gehad op Irak, maar voor de rest zie ik niet waarom Irakezen recht zouden hebben op dat water.
Ik heb recht op water, maar dat betekent niet dat Turkije mij een stukje Eufraat moet leveren. Daarnaast is 'het is wettelijk zo' geen argument voor waarom iets (wettelijk) zou moeten zijn.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:40 schreef BluesRebel het volgende:
[..]
Omdat het wettelijk bepaald is. Water is één van de rechten van de mens (en terecht natuurlijk). Als Turkije het water weghoudt ontnemen ze de Irakezen het recht op dat water.
Ze houden niet alles tegen een deel stroomt ook nog door.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:21 schreef DennisMoore het volgende:
[..]
'k Bedoel, zodra de buffer (het meer) vol zit, moet het water toch ergens naartoe.
Maar verdamping + irrigatie dus, m'right.
quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:14 schreef Monidique het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk? Waarom hebben Irakezen recht op water dat stroomt uit Turkije? Ik kan me voorstellen dat het een soort "gewoonterecht" is, dat het een realistisch recht is, gezien de geschiedenis en de effecten die het heeft gehad op Irak, maar voor de rest zie ik niet waarom Irakezen recht zouden hebben op dat water.
Ja, dat las ik al in de OP.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:44 schreef IHVK het volgende:
Ze houden niet alles tegen een deel stroomt ook nog door.
quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:14 schreef Monidique het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk? Waarom hebben Irakezen recht op water dat stroomt uit Turkije? Ik kan me voorstellen dat het een soort "gewoonterecht" is, dat het een realistisch recht is, gezien de geschiedenis en de effecten die het heeft gehad op Irak, maar voor de rest zie ik niet waarom Irakezen recht zouden hebben op dat water.
ben jij toch iets minder sociaal dan je altijd doet voorkomenquote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:42 schreef Monidique het volgende:
[..]
Ik heb recht op water, maar dat betekent niet dat Turkije mij een stukje Eufraat moet leveren. Daarnaast is 'het is wettelijk zo' geen argument voor waarom iets (wettelijk) zou moeten zijn.
Ja natuurlijk maar een groot deel wordt gebruikt en verdampt.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:44 schreef IHVK het volgende:
[..]
Ze houden niet alles tegen een deel stroomt ook nog door.
Ze zijn op het gebied van scheepvaart inderdaad alleen afhankelijk van de Zwarte Zee en de Middellandse Zee aangezien de Tigris en de Eufraat nu te ondiep zijn geworden. En er is ook al genoeg water in het oosten. Dus het is zoals je zelf al zegt; het is voor politieke doeleinden. Jammer genoeg zullen er weer miljoenen onschuldigen last van krijgen.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 16:30 schreef zuiderbuur het volgende:
Een tijdje geleden zag ik reportages van Ben Anderson voor de BBC over belangrijke rivieren, zoals de Congo en de Eufraat. Daarin werd heel duidelijk gezegd dat Turkije de bedoeling heeft om "het politieke gedrag van Irak en Syrië te beïnvloeden" via die stuwdammen. Toen hij één van die belangrijke stuwdammen bezocht, leek men er dan ook niet erg happig op pottenkijkers (vliegtuigen van de Turkse luchtmacht die overvlogen en zo...)
Verder weet ik te weinig van de situatie. Om verder te gaan met de toch vreemde vergelijking met België, als België water begint achter te houden, zal Nederland daar inderdaad op reageren door schepen tegen te houden. Mijn vraag: kan dat Turkije eigenlijk wat schelen? Hoeveel van de Turkse economie hangt af van de doortocht via de Eufraat en de Tigirs (op Iraaks en Syrisch grondgebied) naar de Perzische golf? Hangen zij niet veel eerder af van de Middellandse en Zwarte Zee?
quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:42 schreef Monidique het volgende:
[..]
Ik heb recht op water, maar dat betekent niet dat Turkije mij een stukje Eufraat moet leveren.
Nee ok maar je kan ook wel over ons wetboek gaan discussiëren. Feit blijft dat het voorlopig zo is en dat mensen zich daar aan horen te houden. En Turkije moet ook om de rechten van niet-Turken denken. (Niet dat ze daar bekend om staan...)quote:Daarnaast is 'het is wettelijk zo' geen argument voor waarom iets (wettelijk) zou moeten zijn.
Dan komt Belgie blank te staan.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:44 schreef bluebirdie het volgende:
[..]
maar stel nou dat het in de maas in België zou gebeuren, wat zou je dan gaan/willen doen???
Onzin.quote:Op zaterdag 23 mei 2009 16:39 schreef BluesRebel het volgende:
[..]
Ze zijn op het gebied van scheepvaart inderdaad alleen afhankelijk van de Zwarte Zee en de Middellandse Zee aangezien de Tigris en de Eufraat nu te ondiep zijn geworden. En er is ook al genoeg water in het oosten. Dus het is zoals je zelf al zegt; het is voor politieke doeleinden. Jammer genoeg zullen er weer miljoenen onschuldigen last van krijgen.
Er zijn genoeg buitenlandse terroristen in Irak. De Iraakse regering kan deze terroristen natuurlijk ook richting Turkije sturen en PKK kampen opzetten in Noord-Irak en ze financieël en militair steunen. Eens kijken of de Turken dat leuk zullen vinden.quote:Op zondag 24 mei 2009 11:03 schreef Burakius het volgende:
Ze mogen water als ze Kirkuk en Mosul geven. hehhehehe
De Eufraat en Tigris stromen niet alleen door Turkije vriend, ook door Irak, wat betekend dat die Irakezen net zo veel recht op dat water hebben als de Turken. Natuurlijk als jij vindt dat alle Irakezen wel uit mogen drogen zodat de Turken genoeg zoetwatervoorraden hebben, tja, wie ben ik dan om nog verder met jou in discussie te gaan?quote:Op zaterdag 23 mei 2009 14:14 schreef Monidique het volgende:
[..]
Waarom eigenlijk? Waarom hebben Irakezen recht op water dat stroomt uit Turkije? Ik kan me voorstellen dat het een soort "gewoonterecht" is, dat het een realistisch recht is, gezien de geschiedenis en de effecten die het heeft gehad op Irak, maar voor de rest zie ik niet waarom Irakezen recht zouden hebben op dat water.
quote:Op zaterdag 23 mei 2009 13:44 schreef bluebirdie het volgende:
[..]
maar stel nou dat het in de maas in België zou gebeuren, wat zou je dan gaan/willen doen???
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |