Maandag 4 mei; Briançon – Le Villard – Marseille #2Bij de oude haven vind je in Marseille de meeste restaurants. Om daar te komen kun je de bus of een taxi nemen. De dobbelsteen wijst ons de bus aan.
Aan de zuidkant van de haven lopen we een straatje in dat alleen maar restaurants heeft. Te veel voor de dobbelsteen.
. Op een kruispunt waar we aanbeland zijn, zit op elke hoek een restaurant. We nummeren ze met de klok mee 1 tot en met 4, een 5 is opnieuw werpen en een 6 is doorlopen naar het volgende kruispunt. Gelukkig werpen we een 1. Restaurant Paul is de gelukkige.
Een mooie Franse blondine opent voor ons de deur. Dat gaat goed. Of we een tafel voor 2 willen? Daar is geen dobbelsteen voor nodig: Ja. Tot zover loopt de communicatie gesmeerd, maar dan beginnen de misverstanden.
'Roken of niet roken?'
'Niet roken graag.'
'Binnen of het overdekte terras?'
'Het terras.'
We gaan zitten aan het toegewezen tafeltje, maar dan realiseert ze zich dat we in het rookgedeelte zitten.
'Geen probleem.'
De blondine vertrekt weer om snel terug te komen met de kaart. Costa dobbelt á la carte, ik een menu. We willen bij de blondine bestellen, maar ze antwoordt dat dat niet kan, omdat ze geen Engels begrijpt. En wij hebben de Engelse kaart gekregen. Alsof dat de dobbelresultaten zou beïnvloeden.
Rare meiden die Françaises.
Een nieuwe mooie serveerster (brunette) die wel Engels begrijpt, komt de bestelling opnemen. Costa dobbelt de rockfish soup (bouillabaise) als vooraf en de gegrilde zeebaars als hoofdgerecht. Ik moet het doen met de foie gras vooraf en de beef in rode wijnsaus als hoofdgerecht. Met de bestelling verdwijnt de brunette.
Een paar minuten later keert ze weer terug naar onze tafel.
'U had de rockfish soup als vooraf?' vraagt ze aan mij.
'Nee hij,' wijs ik Costa aan.
'Ok,' antwoordt ze en verdwijnt weer.
'U wilde wijn?' vraagt ze aan Costa, die bier bestelt heeft.
'Nee, bier.'
Ze knikt en komt even later terug met de drankjes.
'Wat had u als voorgerecht?' vraagt ze aan Costa.
'Rockfish soup.' antwoordt hij.
Niet begrijpend kijkt ze hem aan.
'En als hoofdgerecht ook rockfish soup?'
'Nee,' antwoordt hij, 'de gegrilde zeebaars.'
Kennelijk is haar Engels toch niet zo denderend, maar dat geeft niet. We zien haar graag aan tafel verschijnen.
Uiteindelijk arriveert ze met de juiste voorgerechten. Foie gras met een vijgencompôte en plakjes mango voor mij en een schaal toast met oranje saus voor Costa. Gelukkig blijkt dat een bijgerecht, want snel volgt een enorme schaal visbouillon. Ondanks de niet rijpe mango, smaakt het allemaal best.
Het hoofdgerecht laat even op zich wachten en costa maakt van de gelegenheid gebruik om te zien of we een wifi-verbinding tot stand kunnen brengen. Dat kan. In het topic staat costa's post als laatste post in het topic.
'Vreemd,' zegt hij.
'Is het topic niet gewoon vol?' vraag ik.
'Hoe zie je dat?' vraagt costa.
'Kun je er in reageren?'
'Nee.'
'Voila.'
Het nieuwe topic (deze dus) is snel gevonden. Bedankt Bora-Bora!
Op dat moment komt de serveerster weer met een grote schaal toast met oranje saus voor costa. Dan ziet ze de vorige schaal nog staan.
'U heeft toch bouillabaise?' vraagt ze hem.
'Nee,' antwoordt hij. 'De gegrilde zeebaars.'
'Ah,' zegt ze en loopt terug naar de keuken ons met de schaal toast achterlatend.
Niet veel later komt ze met haar handen vol weer naar ons toe. Costa krijgt een gegrilde vis en mij schotelt ze de rijk gevulde bouillabaise voor.
In m'n beste Frans vertel ik haar dat ik dat niet besteld heb. Niet begrijpend kijkt ze me aan.
'Qu'est-ce que c'est?' probeer ik nogmaals.
'Je sais pas,' antwoordt ze eerlijk. Een serveerster die niet weet wat ze serveert.
'Wilt u het niet?'
'Nee,' antwoord ik, 'de dobbelsteen heeft beslist dat ik beef in rode wijnsaus zal eten.'
Dit maakt het voor haar allemaal niet veel duidelijker, maar ze neemt de bouillabaise toch weer mee terug naar de keuken.
Wederom komt ze met de Engelse kaart terug, maar ik vrees dat dat niet gaat werken.
'Viande au vin rouge,' probeer ik in mijn beste Frans.
' Ah,' roept de uit, 'over 5 minuten heeft u het.'
Costa is inmiddels begonnen, 'lauwe vis is ook niks.'
5 minuten later krijg ik ook daadwerkelijk het juiste gerecht voorgeschoteld. Wederom smaakt het prima.
Het vaste menu geeft me 3 keuzes qua nagerecht. De serveerster noemt ze op en ik gooi een 4. Weer profiteroles.
Dan vraagt ze me waarom ik met een dobbelsteen alles beslis. Ik vertel haar over FOK! en het dobbelsteenavontuur en de 6 opties van de weblog.
'Mag ik gooien?' vraagt ze me net wanneer ik haar wil vragen om voor de weblogopties te gooien.
De opties zijn:
quote:
1) Parasailen Puy de Dome
2) In Marseille een taxirit maken met een taxi uit de film "taxi"
3) Bronwater drinken in Vichy (als deze het wordt daarna dobbelen voor het aantal slokken)
4) Aan een Fransoos uitleggen wat FOK! is (als deze het wordt dobbelen voor het aantal Fransen die je lastig moet vallen)
5) De arena van Nimes bezoeken en proberen op het midden terrein te komen
6) Het gebied onder Arles is een mooi moerasachtig gebied met flamingo's, ga hier na toe en ga met een flamingo op de foto.
Een 3. Bronwater drinken in Vichy dus. Daar maar bepalen met de teerling hoeveel slokken het worden.
Vreemd genoeg lijkt de serveerster het dobbelsteenavontuur wel te begrijpen, maar de misverstanden zijn nog niet voorbij. Als ze met de rekening komt, leg ik geld neer en vraag om ¤ 5 retour.
'Dat heb ik niet,' antwoordt ze.
Niet begrijpend kijk ik haar aan. 'Uit de kassa,' zeg ik, 'als fooi voor de service.'
Ze neemt het geld mee en komt terug met het exacte bedrag aan wisselgeld. Nogmaals zeg ik haar dat ik maar ¤ 5 wil. Van de ¤ 13 pakt ze de ¤ 3 aan munten.
'Dat is meer dan voldoende,' zegt ze.
.
Costa en ik zitten nog na te tafelen als ze bij ons komt om een sigaret te roken.
'Wat doen jullie hierna?'
Dat gaat de goede kant uit.
'Geen idee, wat valt hier te doen?' open ik de mogelijkheden.
'Als jullie straks weggaan, neem dan gelijk een taxi weg hier. Het is hier gevaarlijk laat op de avond.'
Dat is dan ook gelijk duidelijk. Daar bestaat geen misverstand over.
. Ongeveer 100 meter verderop is een taxistandplaats. Onderweg daarheen worden we nagekeken door bepaald niet frisse types. Vergeleken met hen zijn we bepaald niet klein, maar erg veilig voelen we ons niet. Bij de standplaats zien we niet de taxi uit de film, maar onze chauffeur scheurt wel met een rotgang door Marseille naar het hotel waar we voor de deur afgezet worden.
Het was weer een lange dag. Eenmaal in bed val ik zo in slaap.