En nu dus ook op de FOK!frontpage te lezen: Eerste botsing deeltjes in LHCquote:Op maandag 23 november 2009 23:41 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-11-2009
Eerste botsing in deeltjesversneller CERN
-knip-
Alsof áls er wat zou gebeuren, dat dat meteen bij de opstart zou zijn en niet wanneer ze op volle kracht gaan botsenquote:Op dinsdag 24 november 2009 09:44 schreef FallingSky het volgende:
En nu is iedereen verbaasd dat we allemaal nog leven.
Op naar de particles !
Dat ding draaide afgelopen week op half vermogen. Niet dat ik daarmee denk dat ie op vol vermogen een zwart gat creëert.quote:Op dinsdag 24 november 2009 09:44 schreef FallingSky het volgende:
En nu is iedereen verbaasd dat we allemaal nog leven.
Op naar de particles !
Niks mooi !!!quote:Op woensdag 25 november 2009 13:26 schreef Hoofdrubbel het volgende:
Gebeurt niks. Gewoon informatie lezen en niet doemdenken. Dit is de toekomst en het kan mooi worden voor de mensheid.
quote:Op woensdag 25 november 2009 15:27 schreef CP69 het volgende:
[..]
Niks mooi !!!
Al die techniek gaat EERST naar defensie ...
nog meer controle en nog meer aantasting van de privacy.
.quote:Op woensdag 25 november 2009 15:27 schreef CP69 het volgende:
[..]
Niks mooi !!!
Al die techniek gaat EERST naar defensie ...
nog meer controle en nog meer aantasting van de privacy.
quote:LHC-versneller officieel de krachtigste]
Gepubliceerd: 30 november 2009 14:43 | Gewijzigd: 30 november 2009 14:52
Door onze redactie wetenschap
De LHC-versneller bij het Europees instituut voor deeltjesonderzoek CERN bij Genève mag zich sinds vandaag met recht de krachtigste versneller op aarde noemen.
Vanmorgen vroeg lukte het de versnellerexperts om de deeltjes in de 27 kilometer lange ringvormige versneller te versnellen tot een recordenergie van 1,18 TeV (Tera-elektronvolt). Tot nu toe was het Tevatron bij het Fermilab in de Verenigde Staten de krachtigste werkende versneller op aarde met 0,98 TeV.
De stap die nu op CERN is gezet, is maar een tussenstap. Na Kerts willen de versnellerexperts intense bundels van deeltjes gaan versnellen tot 3,5 TeV. voor deeltjesbotsingen. Hoe hoger de energie van de deeltjes, des te kleiner de fragmenten die tijdens zulke botsingen ontstaan. Uit die fragmenten willen fysici herleiden wat de kleinste bouwsteentjes zijn van de materie die ons omringt en waaruit wij zelf zijn opgebouwd.
Rolf Heuer, directeur-generaal van het CERN, noemde de nieuwe stap „fantastisch”, maar zei ook „de champagne nog op het ijs te houden” tot in 2010 de eerste serieuze deeltjesbotsingen worden uitgevoerd.
Bron: NRC Wetenschap.
Van Frankrijk en Zwitserland.quote:Op zondag 29 november 2009 20:14 schreef Q.E.D. het volgende:
Draait ie nu alweer een week ofzo?
Waar trekt dat ding z'n elektriciteit vandaan, weet iemand het?
Energieverbruikquote:Op zondag 29 november 2009 20:14 schreef Q.E.D. het volgende:
Draait ie nu alweer een week ofzo?
Waar trekt dat ding z'n elektriciteit vandaan, weet iemand het?
"MW per dag", juist ja. Volgens mij is dat hele CERN een hoax.quote:Op dinsdag 1 december 2009 10:48 schreef Dulk het volgende:
[..]
Energieverbruik
Door zijn unieke ligging op de grens van Frankrijk en Zwitserland kan CERN de benodigde energie van beide landen betrekken. Het nominale jaarlijkse elektriciteitsverbruik van CERN is ongeveer 1000 GWh, waarvan 8 % nodig is voor de infrastructurele werkzaamheden en 92 % voor de versnellerfaciliteiten. Daarvan wordt het verbruik voor LHC (machine, experimenten, infrastructuur) geschat op 700 GWh. In de piekmaand juli is de gemiddelde totale elektriciteitsconsumptie van CERN zo’n 180 MW per dag, waarvan 120 MW door de LHC-faciliteit. Daarvan is 27,5 MW nodig voor de koeling van de supergeleidende magneten en 22 MW voor de experimenten. LHC werkt echter alleen in de lente- en zomermaanden, wanneer het elektriciteitsverbruik in Frankrijk laag is. Met een goedkoop tarief kan CERN namelijk via Électricité de France (EDF) stroom uit Frankrijk betrekken, maar van 1 november tot 31 maart hanteert het EDF de Effacement Jour de Pointe (EJP), waarbij de prijs viermaal zo hoog komt te liggen. In die periode werken de versnellers niet (al kost het opwarmen en weer afkoelen van LHC veel tijd en moeite) en daalt het elektriciteitsverbruik van CERN tot 35 MW per dag. Bij storing kan CERN automatisch overschakelen op het Zwitserse net en bij storing van zowel het Franse als het Zwitserse net komen op CERN massieve back-up dieselgeneratoren tot leven. “We can’t keep the machine and experiments running on diesel”, aldus een fysicus van CERN, “but we can supply enough emergency power to safely shut them down”. Het gehele energiesysteem van CERN wordt centraal geregeld vanuit het CERN Control Center (CCC).
Mja, de schrijver van dat stukje mag wel eens een natuurkundelesje gaan volgen.quote:Op dinsdag 1 december 2009 10:55 schreef thabit het volgende:
[..]
"MW per dag", juist ja. Volgens mij is dat hele CERN een hoax.
Da's een fout die inderdaad ook vaak gemaakt wordt in journaalitems over stroomverbruik.quote:Op dinsdag 1 december 2009 10:55 schreef thabit het volgende:
[..]
"MW per dag", juist ja. Volgens mij is dat hele CERN een hoax.
Ja.quote:Op dinsdag 1 december 2009 11:08 schreef HostiMeister het volgende:
180 Mega Watt per dag is dat zo raar dan?
Het is zoiets als "knoop per seconde"quote:Op dinsdag 1 december 2009 11:08 schreef HostiMeister het volgende:
180 Mega Watt per dag is dat zo raar dan?
quote:Op dinsdag 1 december 2009 10:55 schreef thabit het volgende:
[..]
"MW per dag", juist ja. Volgens mij is dat hele CERN een hoax.
Maar verbruik wordt toch ook gewoon gemeten met (bijvoorbeeld) kwh? Dan is 180MW/24uur dus dus iets minder dan 8MegaWattUur, of snap ik het nou gewoon voor geen meter??quote:Op dinsdag 1 december 2009 11:13 schreef MPG het volgende:
[..]
Ja.
Aangezien Watt gelijk is aan Joule per seconde. In de eenheid Watt zit de "per tijdseenheid" dus al verwerkt.
AAAaaarrrccchhh...quote:Op donderdag 3 december 2009 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
het is weer zover
02-12-2009
Deeltjesversneller opnieuw stuk
[ afbeelding ]
Stroomstoring legt zelfs websites plat
De Large Hadron Collider (LHC of deeltjesversneller) moet een nieuwe tegenslag verwerken. De machine ligt er na een stroomstoring opnieuw uit. Zelfs de websites van het project waren tijdelijk onbereikbaar.
De storing werd opgemerkt door The Register en amateur-LHC-volgers. Daarna kwam de CERN, de organisatie die de deeltjesversneller beheert, met meer uitleg. De problemen begonnen afgelopen nacht om 1.23 uur. De oorzaak lag bij een stroomkabel van achttienduizend volt die boven het ondergrondse circuit van de deeltjesversneller ligt.
Naast de machine zelf kwamen nog andere zaken zonder stroom te zitten, zoals het belangrijkste computercentrum. De onderzoekers hebben wel geluk gehad met de magneten van de Large Hadron Collider. Deze bleven op hun operationele temperatuur van 1,9 graden Celsius. Als deze boven een bepaalde temperatuur komen, is er immers veel tijd en moeite nodig om deze weer af te koelen.
Wetenschappelijk onderzoek
De deeltjesversneller is een bouwwerk van 27 kilometer lengte op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Met de machine doet men onderzoek naar elementaire deeltjes (zoals elektronen). De bedoeling is om op die manier meer te leren over het ontstaan van het heelal, de zogenaamde big bang.
Veel pech
Ook al brak de versneller begin deze week nog een record, het project blijft met problemen kampen. In september 2008 zorgde een storing voor brand, in juli 2009 werden er twee lekken ontdekt.
En onlangs werd de LHC stilgelegd omdat een overvliegende vogel zijn brood in de machine had laten vallen.
(ZDNet.be)
Veel pech? Super hightech apparaat en dan noemen ze het veel pech? Ja het is treurig dat het tegen zit, maar dat hadden ze toch ook van te voren gezegd dat er nog heel veel problemen zouden opdoen voordat de machine echt kan worden gebruikt.quote:Op donderdag 3 december 2009 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Veel pech
Ook al brak de versneller begin deze week nog een record, het project blijft met problemen kampen. In september 2008 zorgde een storing voor brand, in juli 2009 werden er twee lekken ontdekt.
Stroomstoring in de bovengrondse hoogspanningsleidingen, kan gebeuren toch? Lijkt me nou niet heel ingewikkeld om dat te repareren.quote:Op donderdag 3 december 2009 09:22 schreef FokCrash het volgende:
[..]
AAAaaarrrccchhh...![]()
Echt niet normaal meer dit, straks gaat dat ding helemaal nooit werken als dit zo door gaat.
quote:Deze bleven op hun operationele temperatuur van 1,9 graden Celsius.
één woordje verkeerd en je zit er direct 235 graden naastquote:Op donderdag 3 december 2009 10:23 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
Trouwens,
[..]
Hebben de media uberhaupt nog mensen in dienst met een middelbareschoolopleiding?
Zo werkt het niet. Energieverbruik meet je meestal in Watt, wat een andere naam is voor Joule per seconde (J/s), je meet dus energieverbruik per tijdseenheid. Een analogie daarvan is snelheid, je rijdt met je auto zoveel kilometer per uur (km/u), of afstand per tijdseenheid.quote:Op donderdag 3 december 2009 09:22 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Maar verbruik wordt toch ook gewoon gemeten met (bijvoorbeeld) kwh? Dan is 180MW/24uur dus dus iets minder dan 8MegaWattUur, of snap ik het nou gewoon voor geen meter??
Oke, ik voel m enu heeel dom. Maar bedankt voor de uitlegquote:Op donderdag 3 december 2009 10:42 schreef Gebraden_Wombat het volgende:
[..]
Zo werkt het niet. Energieverbruik meet je meestal in Watt, wat een andere naam is voor Joule per seconde (J/s), je meet dus energieverbruik per tijdseenheid. Een analogie daarvan is snelheid, je rijdt met je auto zoveel kilometer per uur (km/u), of afstand per tijdseenheid.
Als je nou 120 km/u rijdt, en je doet dit 3 uur lang, hoeveel kilometer heb je dan afgelegd? Iedereen kan dat rekensommetje maken, namelijk 3 uur maal 120 km/u = 360 (u*km/u=km)
Exact hetzelfde geldt voor energie verbruik. Stel je energieverbruik is 120 kW, 3 uur lang, hoeveel energie heb je dan in totaal verbruikt? Op dezelfde manier: 3 uur maal 120 kW = 360 u*kW, wat ook wel geschreven wordt als 360 kWh.
kWh is dus niet kiloWatt per uur, maar kiloWatt maal uur.
KilowattUur. De naam zegt het al: kilowatt maal uur, oftewel Joule gedeeld door seconde keer uur = Joule met een constante factor ervoor.quote:Op donderdag 3 december 2009 09:22 schreef HostiMeister het volgende:
[..]
Maar verbruik wordt toch ook gewoon gemeten met (bijvoorbeeld) kwh? Dan is 180MW/24uur dus dus iets minder dan 8MegaWattUur, of snap ik het nou gewoon voor geen meter??
Ja zo ver was ik dus inmiddels al. Wel principes als spin en scalaire koppeling begrijpen, maar simpele natuurkunde ho maarquote:Op donderdag 3 december 2009 11:39 schreef MPG het volgende:
[..]
KilowattUur. De naam zegt het al: kilowatt maal uur, oftewel Joule gedeeld door seconde keer uur = Joule met een constante factor ervoor.
Energie gedeeld door tijd keer tijd.
Ik denk dat je een beetje achterlooptquote:Op donderdag 3 december 2009 09:24 schreef Pakspul het volgende:
[..]
* Pakspul heeft geduld en wacht totdat de eerste deeltjes straks tegen elkaar knallen
quote:Op maandag 23 november 2009 23:41 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-11-2009
Eerste botsing in deeltjesversneller CERN
[ afbeelding ]
De grootste deeltjesversneller op aarde, de LHC-versneller (Foto AP)
Medewerkers van het Europees instituut voor deeltjesonderzoek Cern bij Genève zijn er voor het eerst in geslaagd om deeltjes - nog wel bij lage energie - te laten (proef) botsen in de grootste deeltjesversneller op aarde, de LHC-versneller. De stap werd omschreven als een ,,grote prestatie" .
Vanmiddag om half twee slaagden de versnellerexperts er in om twee bundels met deeltjes tegelijk in tegengestelde richting te laten reizen door de 27 kilometer lange ringvormige versneller.
Dit weekeinde was het al gelukt om deeltjes met de klok mee (op vrijdag) en tegen de klok in (zondag) door de ondergrondse LHC-versneller te laten draaien.
De versneller verkeert in een uitstekende toestand, zei versnellerbaas Steve Myers vanmiddag op een persconferentie waar hij plots van de kwaliteit van de deeltjesbundels toonde.
Vorig jaar raakte de LHC negen dagen na het opstarten zwaar beschadigd. De oorzaak was een kortsluiting in een verbinding tussen twee supergeleidende magneten en een daarop volgende heliumexplosie. Het herstel kostte ruim een jaar. Er bleken extra voorzieningen nodig, zoals veiligheidskleppen voor het heliumsysteem, om zo’n rampscenario in de toekomst te voorkomen. En het kostte maanden om de versneller weer af te koelen tot 1,9 graden boven het absolute nulpunt, de temperatuur waarbij LHC functioneert.
De fragmenten die bij deeltjesbotsingen vrijkomen geven fysici inzicht in de kleinste bouwstenen van de materie. Maar daarvoor is bovendien vereist dat de botsende deeltjes eerst tot hoge energie zijn versneld. De supergeleidende magneten die dat bewerkstelligen, zullen pas in december worden ingeschakeld – een volgende spannende stap, omdat het juist daar vorig jaar mis ging.
(nrc)
op 3.5GEV voor minder accepteren we het nietquote:Op donderdag 3 december 2009 14:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
[..]
Ik denk dat je een beetje achterloopt![]()
[..]
Ok, fair enoughquote:Op donderdag 3 december 2009 14:19 schreef Pakspul het volgende:
[..]
op 3.5GEV voor minder accepteren we het niet
Nee, waarschijnlijk is ie tussen de Atlas-detector en die slechte hoogspanningsleiding gevallen.quote:Op maandag 7 december 2009 21:45 schreef Agiath het volgende:
Ik ben een paar jaar geleden naar CERN gegaan met school, ook langs alle detectoren, mensen wat een enorme apparaten waren dat zeg.
Maargoed hebben ze dat HIGGS deeltje al gevonden ondertussen?
Hee, moeten dat geen graden Kelvin zijn? (Of beter nog 1,9 Kelvin?)quote:Op donderdag 3 december 2009 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
het is weer zover
02-12-2009
Deeltjesversneller opnieuw stuk
[ afbeelding ]
Naast de machine zelf kwamen nog andere zaken zonder stroom te zitten, zoals het belangrijkste computercentrum. De onderzoekers hebben wel geluk gehad met de magneten van de Large Hadron Collider. Deze bleven op hun operationele temperatuur van 1,9 graden Celsius. Als deze boven een bepaalde temperatuur komen, is er immers veel tijd en moeite nodig om deze weer af te koelen.
(ZDNet.be)
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |