abonnement Unibet Coolblue
pi_79503518
quote:
Op dinsdag 23 maart 2010 19:19 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een theorie van kwantumzwaartekracht correcties geeft aan de ART (iets wat snaartheorie bijvoorbeeld doet in veel gevallen).
Hoe gaat dat dan in zijn werk? Komt de ART dan uit de snaartheorie rollen? Nee toch? Over wat voor soort correcties gaat het dan?
quote:
Die uitleg ken ik niet echt Zwaartekracht wordt wel doorgegeven via golven volgens de ART; de vergelijkingen van Einstein laten op lineair niveau golven toe als oplossingen, maar dit zijn golven van de ruimtetijd zelf, en daar is geen medium voor nodig.
Kuch, dit is mijn eigen uitleg (sorry voor de kuch, komt door de crackpot atmosfeer hier). Zit ook geen medium tussen in mijn visie. De deeltjes wisselen onderling intern zonder fysieke afstand te overbruggen hun ruimtetijd oscillaties uit onder elkaar (hoe precies weet ik natuurlijk nog niet, dan moet ik eerst eens goed het raam openzetten).
En dan nog. Staat er in de ART manual dan ook precies wat voor soort golven zwaartekracht doorgeeft? Of mag je zelf een leuk type golf kiezen en daar je ART vergelijkingen mee doen? Want dan kunnen we nog alle kanten op en van alles verzinnen wat samengesteld uiteindelijk een golf maakt maar ondertussen allerlei andere spannende dingen doet.
pi_79503535
quote:
Op dinsdag 23 maart 2010 19:38 schreef quirigua het volgende:

[..]

Wat is dan de relatie (van gravitonen) met de LHC ?
Met een deeltjesversneller hoef je lang niet alleen maar onderzoek te doen naar deeltjes met een elektrische lading.
pi_79504710
Er zijn naar mijn idee nog twee zaken die nog niet precies opgehelderd zijn. Namenlijk hoe precies zwaartekracht ervoor zorgt dat objecten geodeten in ruimtetijd volgen (ik heb in eerdere posts al een aantal pogingen gedaan hier een uitleg voor te bedenken) en verder hoe zwaartekracht ontstaat door quantummechanica.
Maar de oplossing voor de 1 zal indirect de oplossing zijn voor de ander.
Dus stel nu dat je erachter komt hoe oscillaties in ruimtetijd ervoor zorgen hoe objecten geodeten in ruimtetijd volgen, kan je je voorstellen hoe oscillaties in de ruimtetijd in de deeltjes zelf van de objecten ervoor zorgen dat objecten geodeten in ruimtetijd volgen. Dan wordt duidelijk wat de benodigde parameters zullen zijn en tussen welke uiterste waarden deze mogen liggen en deze inputs verspreid over de diverse outputs van quantummechanica aan te sluiten (i.p.v. andersom).
pi_79504805
quote:
Op dinsdag 23 maart 2010 19:40 schreef Onverlaatje het volgende:

[..]

Hoe gaat dat dan in zijn werk? Komt de ART dan uit de snaartheorie rollen? Nee toch? Over wat voor soort correcties gaat het dan?
[..]
De lage energie limiet van snaartheorieën zijn supergravitatietheorieën, die je kunt zien als "supersymmetrische uitbreidingen van de ART" In die zin komt "ART uit snaartheorie", maar de precieze details ken ik niet. De correcties die snaartheorie geeft zijn zogenaamde hogere orde termen op de Hilbert-actie. Een cruciaal verschil bijvoorbeeld tussen supergravitatietheorieën (of ART) en snaartheorie is dat de laatste niet achtergrondsafhankelijk is.
quote:
En dan nog. Staat er in de ART manual dan ook precies wat voor soort golven zwaartekracht doorgeeft?
Natuurlijk. Het moeten oplossingen zijn van de gelineariseerde Einsteinvergelijkingen.
-
pi_79504846
quote:
Op dinsdag 23 maart 2010 19:38 schreef quirigua het volgende:

[..]

Wat is dan de relatie (van gravitonen) met de LHC ?
Ja, dat vroeg ik me dus ook af. Er zijn mensen die menen uit bepaalde processen te kunnen afleiden dat er meerdere dimensies zijn, maar rechtstreekse detectie van gravitonen met de LHC lijkt me vrijwel onmogelijk.
-
pi_79504898
quote:
Op dinsdag 23 maart 2010 20:08 schreef Haushofer het volgende:

[..]
Natuurlijk. Het moeten oplossingen zijn van de gelineariseerde Einsteinvergelijkingen.
Die zoeken we op
pi_79507856
quote:
Op dinsdag 23 maart 2010 19:40 schreef KoningStoma het volgende:

[..]

Met een deeltjesversneller hoef je lang niet alleen maar onderzoek te doen naar deeltjes met een elektrische lading.
- - zoals welke ?
pi_79518617
23-03-2010

Deeltjesversneller naar volle snelheid

GENEVE - Het omstreden oerknalexperiment in een deeltjesversneller op de grens van Zwitserland en Frankrijk gaat volgende week dinsdag echt van start.

Voor het eerst worden atoomdeeltjes dan op volle snelheid met elkaar in botsing gebracht. Dat heeft het onderzoekscentrum achter het mega-apparaat, het Europese instituut CERN, dinsdag bekendgemaakt.

Bundels met protonen, de bouwstenen van atomen, worden op 30 maart versneld tot elk 7 tera-elektronenvolt. Dat is de eenheid die natuurkundigen gebruiken voor dergelijke experimenten.

Nog niet eerder is zo'n hoge energie opgewekt. De deeltjesversneller LHC kan zijn eigen record, dat vorige week bij een test werd gevestigd, verbreken.


Onderhoud

De LHC zal 18 tot 24 maanden lang op volle snelheid draaien. Vanaf eind 2011 komt de machine een jaar lang stil te liggen wegens noodzakelijk onderhoud.

In de LHC, een 27 kilometer lange ronde tunnel onder Frankrijk en Zwitserland, brengen onderzoekers de protonen met elkaar in botsing. Daardoor komen fragmenten vrij die inzicht geven in de kleinste bouwstenen van materie.

Zo willen de wetenschappers een beter beeld krijgen van de samenstelling van het heelal in de eerste momenten na zijn ontstaan door de oerknal, meer dan 13 miljard jaar geleden.


Gegevens

De proeven moeten zorgen voor een enorme hoeveelheid gegevens, genoeg om elk jaar 100.000 dubbelzijdige dvd's te vullen. De informatie wordt wereldwijd opgeslagen op elf supercomputers. Een daarvan staat in Amsterdam.

Tegenstanders vrezen dat de mini-oerknallen kleine zwarte gaten kunnen creëren, die uiteindelijk de wereld vernietigen. Processen tegen de deeltjesversneller liepen op niets uit.

Een Indiaas meisje pleegde zelfmoord uit angst voor de ondergang van de aarde. Het CERN bezweert dat de experimenten onschadelijk zijn en dat zulke botsingen in het heelal aan de lopende band voorkomen.

© ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_79736986
29-03-2010

Omstreden deeltjesversneller bootst oerknal na



Een van de meest besproken wetenschappelijke experimenten aller tijden begint dinsdag. Op volle snelheid worden twee bundels met protonen, bouwstenen van atomen, op elkaar geschoten. De botsing moet wetenschappers meer inzicht geven in het ontstaan van het heelal met de oerknal.
De proef vindt plaats in de Large Hadron Collider (LHC), een 27 kilometer lange deeltjesversneller bij de grens van Frankrijk en Zwitserland. Protonen worden in de ronde tunnel op elkaar afgevuurd met de snelheid van het licht, ongeveer 300.000 kilometer per seconde. De wetenschappers kunnen zo zeshonderd miljoen protonbotsingen per seconde tot stand brengen.

Bij de botsingen komen fragmenten vrij die inzicht geven in de allerkleinste bouwstenen van materie. Zo zoekt de wetenschap al jaren naar het zogeheten Higgs-boson, een deeltje waarvan het bestaan wel is voorspeld maar dat nog nooit is waargenomen. De proeven moeten leiden tot een beter inzicht in de samenstelling van het heelal in de allereerste momenten na zijn ontstaan door de oerknal, meer dan 13 miljard jaar geleden.

Tegenstanders vrezen dat de mini-oerknallen kleine zwarte gaten kunnen creëren, die uiteindelijk de wereld vernietigen. Rechtszaken tegen de deeltjesversneller liepen op niets uit. Een Indiaas meisje pleegde zelfmoord uit angst voor de ondergang van de aarde. Het CERN bezweert dat de experimenten onschadelijk zijn en dat zulke botsingen in het heelal aan de lopende band voorkomen.

De bouw van de 27 kilometer lange ronde tunnel duurde tientallen jaren en kostte meer dan 6 miljard euro. Bij de protonenbotsingen kunnen de temperaturen oplopen tot 100.000 keer de warmte in het hart de zon, maar het koelsysteem houdt de versneller op een constante temperatuur van ongeveer 271 graden onder nul. De proeven moeten zorgen voor een enorme hoeveelheid gegevens, genoeg om elk jaar 100.000 dubbelzijdige dvd's te vullen. De informatie wordt wereldwijd opgeslagen op elf supercomputers. Een daarvan staat in Amsterdam.

Anderhalf jaar geleden werd de deeltjesversneller officieel in gebruik genomen. Voorzichtig lieten wetenschappers protonen een volledige ronde maken. De onderzoekers hoopten binnen enkele maanden aan de slag te kunnen gaan, maar een defect gooide roet in het eten. Een transformator van het koelsysteem viel uit, waardoor het 30 ton wegende onderdeel moest worden vervangen. Pas na een jaar kon de deeltjesversneller weer worden opgestart.

De afgelopen maanden heeft de LHC de energie langzaam opgevoerd. In november vorig jaar vestigde het mega-instrument een nieuw record voor energie, toen twee protonenbundels werden afgevuurd met een kracht van 1,18 tera-electronvolt (TeV). Sindsdien heeft de deeltjesversneller het record aangescherpt tot 7 TeV. Met die kracht zullen dinsdag de eerste protonen op elkaar botsen.

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_79737211
When the student is ready, the teacher will appear.
When the student is truly ready, the teacher will disappear.
  dinsdag 30 maart 2010 @ 12:15:59 #287
122648 Bravebart
København er på plads ja
pi_79741276
Nou ik ben erg benieuwd
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
pi_79741918
Het begint een beetje te vervelen

Eerste oerknal met deeltjesversneller mislukt

De deeltjesversneller in Genève moest vandaag voor het eerst een oerknal nabootsen. De eerste poging werd alvast gestaakt door problemen met het controlesysteem. Deze middag zouden de wetenschappers van het CERN een nieuwe poging ondernemen.

Met hun eigen 'big bang' willen de onderzoekers meer te weten komen over het ontstaan van het heelal. Daarvoor worden atoomdeeltjes aan hoge snelheid afgeschoten. De tunnel van de deeltjesversneller is liefst 27 kilometer lang. Door technische problemen kon hij sinds de start in 2008 nog niet intensief gebruikt worden. (gb)

www.hln.be
I understand how you feel. You see, it's all very clear to me now. The whole thing. It's wonderful.
pi_79742653
http://twitter.com/CERN
quote:
Operators are stabilizing the beams... yes, we'll attempt to collide them soon!
pi_79742836
quote:
CERN

Experiment have seen collisions!!!!!!!!!!!
  dinsdag 30 maart 2010 @ 13:03:38 #291
122648 Bravebart
København er på plads ja
pi_79742877
quote:
Op dinsdag 30 maart 2010 13:02 schreef DJKoster het volgende:

[..]

quote:
CERN

First time in the history!!!!!!!!!!!! World record!!!!!!!!
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
pi_79743040
ATLAS


  dinsdag 30 maart 2010 @ 13:23:35 #293
177114 Demon_Hunter
Tell the truth and then run.
pi_79743535
Minds are like parachutes. They only function when open.
  dinsdag 30 maart 2010 @ 13:29:01 #294
122648 Bravebart
København er på plads ja
pi_79743755
quote:
Hapert als een malle hier
Op donderdag 22 november 2012 00:14 schreef ondeugend het volgende:
liefdevolle gevoelens voor de duisternis
  dinsdag 30 maart 2010 @ 13:30:56 #295
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_79743840
quote:
De stream hapert soms. Door de experimenten misschien?
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
  dinsdag 30 maart 2010 @ 13:31:25 #296
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_79743852
Goed, nu even het topic lezen en proberen te snappen waar all die fuzz about is.
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
pi_79746380
We zijn er nog

Tijdens de derde poging slaagden ze erin twee bundels met protonen, de bouwstenen van atomen, op elkaar te laten botsen, terwijl die allebei een kracht hadden van 3,5 tera-elektronenvolt.

bron
Kleine geheimen dienen beschermd te worden.
Grote geheimen worden beschermd door publiek ongeloof.
pi_79746962
quote:
Op dinsdag 30 maart 2010 14:34 schreef ender_xenocide het volgende:
We zijn er nog

Tijdens de derde poging slaagden ze erin twee bundels met protonen, de bouwstenen van atomen, op elkaar te laten botsen, terwijl die allebei een kracht hadden van 3,5 tera-elektronenvolt.

bron
hehe! Eindelijk!
nog geen reultaten?
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_79747908
quote:
Op dinsdag 30 maart 2010 14:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

hehe! Eindelijk!
nog geen reultaten?
quote:
# Experiments have already recorded thousands of events! We had more than 1 hour of stable and colliding beams
32 minutes ago via web
  dinsdag 30 maart 2010 @ 15:17:59 #300
15221 Falco
Afleidingsmanoeuvre
pi_79748017
Oke, en nu?

Ik snap alleen dat protonendeeltjes op elkaar laten knallen met een gigantische energie en dan poeff! dat daar dan weer nieuwe deeltjes moeten ontstaan.
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=yIl_jGh-LWE" target="_blank" rel="nofollow">Afleidingsmanoeuvre</a>
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')