Bronquote:Geen bonus? Ha, dan meer salaris!
Minister Bos wil morgen met zijn Europese collega’s de bonussen aanpakken. De bankiers zelf maken zich niet druk, die verhogen gewoon hun vaste salaris.
Minister Wouter Bos van Financiën maakt zich zorgen over het gedrag van bankiers. In aanloop naar een bijeenkomst van de G20-ministers morgen pleit hij daarom, net als de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel, voor een internationale aanpak van buitensporige bonussen. Zitten bankiers nu te rillen van angst?
Nou, nee dus. Want voor het dreigende kortwieken van het variabele salaris is al lang een oplossing bedacht: meer vast salaris. Deze oplossing is over komen waaien uit Wall Street en Londen, waar de banken overigens ook de bonus alweer omarmen. ‘Het basissalaris gaat overal gigantisch omhoog’, zegt een zakenbankier met veel internationale ervaring. ‘Na de crisis in 2001 was het precies andersom, toen mocht het basissalaris niet omhoog, dus kwamen er bonussen.’
Staatsbank ABN Amro is een mooi voorbeeld van de trend. Daar verdienen de bestuursleden rond de 600.000 euro. Niet meer dan voor de nationalisatie, maar het oude ABN Amro was vijf keer groter. ‘De bank van nu is vergelijkbaar met de business unit Nederland vroeger’, zegt Pauline Van der Meer Mohr, voormalig hoofd Human Resources van ABN Amro. ‘De top van die business unit verdiende toen zo’n 250.000 euro.’
Ook vergeleken met bijvoorbeeld concurrent ING, zitten de bankierende ambtenaren van ABN er warmpjes bij. Daar verdienen de bestuurders rond de 650.000 euro, terwijl ING naar balanstotaal gemeten zes keer zo groot is. Met andere woorden: ABN-bestuurders worden – met goedkeuring van onze minister van Financiën – zwaar gecompenseerd voor hun gebrek aan bonus.
Andere reden dat bankiers niet wakker liggen van het Europese bonusactivisme is de verwachting dat de politieke leiders het toch niet eens worden. De Britse premier Gordon Brown bijvoorbeeld wil niet zo ver gaan als Sarkozy, omdat hij niet graag ziet dat het financiële centrum Londen terrein verliest aan New York. Voor Brown is het dus afwachten of de Amerikaanse president Barack Obama ook bereid is om de bankbestuurders aan te pakken.
Tot nu toe zijn de plannen in de VS echter een stuk minder hard dan de voorstellen van Sarkozy en Merkel.
Maar alleen een gezamenlijke aanpak kan werken, zegt Van der Meer Mohr. ‘In je eentje maatregelen nemen heeft geen zin. Als er substantiële verschillen in beloning ontstaan, verdwijnen talentvolle bankiers naar de plek waar ze het meest kunnen verdienen. Als Bos een hek om Nederland zet, dan kun je meteen stoppen met het opzetten van een zakenbank bij ABN. De concurrentie is te groot.’
Tien keer slimmer
Daar komt nog eens bij dat het beteugelen van bonussen complexe materie is, weet Van der Meer Mohr. ‘Ik ben daarom niet zo optimistisch dat het gaat lukken.’ Rolf Stout, beheerder van beleggingsfonds Fortis Obam twijfelt ook aan de haalbaarheid. ‘De maatregelen die de verschillende overheden voorstellen om de bonussen aan banden te leggen zijn veel te grof. Je kunt niet met drie simpele maatregelen zoveel verschillende beloningspakketten in de wereldwijde financiële sector reguleren.’
‘Die regels gaan niet werken’, zegt de internationale zakenbankier. ‘Banken passen zich razendsnel aan. Ambtenaren die vanwege nieuwe bonusregels toezicht gaan houden op bankiers, krijgen te maken met mensen die tien keer sneller en tien keer slimmer zijn dan zij. Bos kan ze beter één keer per maand uitnodigen op zijn kamer voor een kop koffie en een stevig gesprek.’
Wouter Scheepens, partner van consultant Triple Value en oprichter van het jonge bankiersclubje FIER, zit op dezelfde lijn. ‘Het is een illusie dat dit met regelgeving is aan te pakken. Ze proberen een paling in een emmer snot te pakken. Politici roepen dit soort dingen meer voor de bühne.’
Al die maatregelen zijn toch maar een wassen neus. Ergste is nog dat het bij de ABN zo erg is, daar kun je niet eens van marktwerking spreken. De mensen die daar nog werken zijn juist degene die niemand verder wil...quote:Op donderdag 3 september 2009 11:00 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Bron
Geheel volgens verwachting.
Hear Hear, had alleen de AFM dit maar 5 jaar geleden al geroepen, dan hadden de banken hier niet zo in de shit gezeten.quote:Hoogervorst: bescherm bank tegen markt
28 september 2009, 7:48 uur | FD.nl
Door: Jan Fred van Wijnen
De financiële sector moet een strak gereguleerde markt worden. Tegelijk moet het vangnet onder de banken flink versoberd worden, zodat bankiers geen risico's nemen ten koste van anderen.
Dit schrijft Hans Hoogervorst, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten, in een essay in het magazine FD Outlook.
De fout die toezichthouders hebben gemaakt, aldus Hoogervorst, is dat de financiële markt zo veel mogelijk als een normale markt werd behandeld. Beleidsmakers 'versoepelden de regels uit angst dat financiële instellingen zich elders in de wereld zouden gaan vestigen'.
Financiële sector is 'verzorgingsstaat'
Herstel is pas mogelijk, volgens Hoogervorst, als we aanvaarden dat de financiële sector een soort 'verzorgingsstaat' is. Maar net als bij sociale zekerheid is het de kunst om ongewenst gedrag te voorkomen: 'De financiële verzorgingsstaat moet worden versoberd zodat banken zo veel mogelijk op hun eigen blaren zitten als ze fouten maken.'
Daarom moet het toezicht 'aanzienlijk' worden verscherpt. Daarin zal de Europese Unie de leiding moeten nemen, want er is een neiging om het Angelsaksische voorbeeld te volgen: 'Ook nu hoor je banken alweer zeggen dat de regels alleen kunnen worden aangescherpt als de hele wereld dat doet.'
Kritiek op hoge beloningen
Kritiek heeft hij ook op de hoge beloningen in de financiële wereld, die volgens hem ten onrechte worden afgedaan als een Angelsaksische afwijking: 'Ook in Nederland zijn zeer forse beloningen toegekend, terwijl de betrokken banken nu aan ernstige bloedarmoede lijden.'
De extreme beloningen leiden tot 'onlustgevoelens' en een algemene 'afkeer van de markteconomie'. Hoogervorst wijt het aan 'economisch populisme' dat marktwerking tot 'bron van alle kwaad' wordt verklaard. Het probleem van de crisis was namelijk niet 'de vrije markt an sich', schrijft hij, 'maar het feit dat naïef vrijemarktdenken is toegepast op een sector waarin de tucht van de markt maar beperkt zijn werk kon doen'.
Tsja AFM= Alleen Flinke Missersquote:Op maandag 28 september 2009 12:46 schreef Basp1 het volgende:.........
Hear Hear, had alleen de AFM dit maar 5 jaar geleden al geroepen, dan hadden de banken hier niet zo in de shit gezeten.![]()
Maar de AFM deed net zo geod mee met de vrije markt mantra.
...............
Fijn om te horen en dus te zien dat genoeg propaganda beide kanten kan werkt.quote:Op maandag 28 september 2009 15:39 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik blijf er bij, beloningen zijn een zaak van de Raad van Commissarissen, de aandeelhouders en indirecte stakeholders zoals het personeel. Het is een schande dat de politiek zich hier mee bemoeit, ook vind ik het jammer dat de spreekwoordelijk woestijn waar ik mij in bevind steeds groter lijkt te worden. Zelfs onder collega economiestudenten bestaat groeiende steun voor deze aanpak.![]()
Banken hebben niet veel weg van een normale onderneming, een normale onderneming heeft namelijk niet het geldcreerend vermogen wat een bank wel heeft. Normale ondernemingen voegen meetbare waarde toe aan producten. Banken hebben luchtbellen door hefboom truken gecreerd door de maatschappij meerdere dikke worsten voor te houden en de gehele maatschappij is in deze truuk getrapt.quote:Op maandag 28 september 2009 16:34 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik zou niet weten waarom er voor banken nou weer een speciale positie moet zijn (daar erger ik mij ook altijd zo aan in de zorg). Ik zie eigenaren, ik zie werknemers, ik zie een kantoor en ik zie dat er producten verkocht worden, banken hebben alles weg van een normale onderneming. Er zijn systematische fouten waardoor het failliet laten gaan van een bank ernstige bijwerkingen kan hebben, dáár zouden Hoogervorst, de G20, het IMF en al die andere clubjes zich tegen moeten moeten verzetten en niet de zoveelste laag overheid vormen waarvan we nú dan toch echt het achtste wereldwonder kunnen gaan verwachten (ook al is net het levende bewijs geleverd dat toezichthouder keihard falen om een stabiel, maar van nature instabiel, financieel systeem te waarborgen).
Ik ben het helemaal met je eens dat dat zeer schadelijk is, maar het is de centrale bank die daar de faciliteiten voor verschaft aan deze banken.quote:Op maandag 28 september 2009 16:47 schreef Basp1 het volgende:
Banken hebben niet veel weg van een normale onderneming, een normale onderneming heeft namelijk niet het geldcreerend vermogen wat een bank wel heeft.
Die problemen zullen zich nooit oplossen omdat het financiële systeem zo is ingericht dat risicovol gedrag op anderen kan worden afgewenteld. Ik vind dat echt gruwelijk, en ik vind het dan ook zo naïef dat men telkens maar weer zijn toevlucht in meer toezicht stort. De enige remedie zijn fundamentele hervormingen van het financieel systeem. Gesleutel aan de geldhoeveelheid moet afgelopen zijn, er moet een grondstoffen standaard komen. Het fractioneel reserve bankieren moet afgeschaft of in ieder geval sterk verminderd worden zodat er genoeg geld is voor de rekeninghouders om terug te krijgen als de bank failliet gaat. Enzovoort, het stikt van de open einden in het financiële systeem, die zullen altijd misbruik worden, met of zonder toezichthouder, zolang zij er zijn.quote:En aangezien men dat wel gedaan heeft en nu door overheden gered moeten worden mogen die banken zich wel eens afvragen waar men mee bezig was en hoe men dit zelf denkt op te kunnen lossen. Daarop hebben we van de banken geen antwoord gehad en ik zie tot nu toe nog steeds bij banken nog steeds bijna geen introspectie dat men de problemen wel even zelf zal oplossen.
Onze overheid verschaft ook wegen, dan houdt nog niet in dat we er 200 km/uur op moeten en mogen rijden.quote:Op maandag 28 september 2009 16:57 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ik ben het helemaal met je eens dat dat zeer schadelijk is, maar het is de centrale bank die daar de faciliteiten voor verschaft aan deze banken.
Denk jij dat er een financieel systeem kan bestaan zonder fractioneel bankieren. Dan moet de hele geschiedenis van het bankmodel op de schop lijkt me. Was er ook niet een theorie dat juist door fractioneel bankieren en dus het creeren van wat meer crediet tov debet er juist meer economische groei gecreerd zou worden.quote:[q]
Die problemen zullen zich nooit oplossen omdat het financiële systeem zo is ingericht dat risicovol gedrag op anderen kan worden afgewenteld. Ik vind dat echt gruwelijk, en ik vind het dan ook zo naïef dat men telkens maar weer zijn toevlucht in meer toezicht stort. De enige remedie zijn fundamentele hervormingen van het financieel systeem. Gesleutel aan de geldhoeveelheid moet afgelopen zijn, er moet een grondstoffen standaard komen. Het fractioneel reserve bankieren moet afgeschaft of in ieder geval sterk verminderd worden zodat er genoeg geld is voor de rekeninghouders om terug te krijgen als de bank failliet gaat. Enzovoort, het stikt van de open einden in het financiële systeem, die zullen altijd misbruik worden, met of zonder toezichthouder, zolang zij er zijn.
Bronquote:Bankiers ontvluchten de bonusregels gewoon
De nieuwe bonusregels zijn nog niet eens af en bankiers hebben al een oplossing. Ze stappen gewoon over naar een ongereguleerd hedgefonds of ze beginnen er zelf eentje.
En weer gaat een zakenbankier voor zichzelf beginnen. Dit weekend maakte Jean Manas, een van de meest gerespecteerde bankiers van Deutsche Bank, bekend dat hij het voor gezien houdt bij de Duitse grootbank. Hij gaat samen met acht collega’s een ‘financieel boetiekje’ beginnen: de nog op te richten Foros Group. Waar Foros Group zich gaat vestigen is nog niet bekend, maar het zou zomaar kunnen dat er ‘Bahamas’ op de visitekaartjes komt te staan.
Waarvoor president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank laatst nog waarschuwde, vindt nu al plaats. Bankiers die de overheidsbemoeienis zat zijn, beginnen gewoon een bankje in een belastingparadijs. Bankiers zijn als water, ze stromen altijd richting het laagste punt. In hun geval is dat het land met de laagste kapitaals-eisen, de laagste winst-, dividend- en inkomstenbelastingen en de minst vergaande bonusregels. En ze weten waar ze moeten zijn, want daarover hebben ze hun klanten jarenlang geadviseerd.
Vorige maand was het al raak bij de Britse Barclays bank. Daar namen twee managers bij hun vertrek hun afdeling van 45 personen en een obligatieportefeuille van 8,4 miljard euro mee. Ze zetten hun werk voort op de Kaaiman Eilanden, voor een nietszeggend bedrijf genaamd Protium. Bij het Franse Société Générale vertrokken een paar weken later dertig man naar hedgefund Nexar Capital. Teamleider en initiatiefnemer Arié Assayag had gehoopt dat hij zo’n vijftien mensen mee kon krijgen, maar de belangstelling was overweldigend. De onvrede onder Franse bankiers over de overheidsregels voor bonussen is zo groot, dat vele van hen maar al te graag de verhuisdozen pakken, zo merkte Assayag.
Ook in Nederland vertrekken volgens headhunter Marc Hamel van Financial Assets bovengemiddeld veel bankiers bij grootbanken als ABN Amro, Fortis en ING. ‘Om voor zichzelf te beginnen’, zegt hij. ‘Er zitten eronder die de overregulering zat zijn. Die werken met plezier, werken hard, maar willen daar wel zoveel mogelijk voor betaald krijgen. Die vertrekken naar een iets minder gereguleerde omgeving. Waar regels zijn, zijn ontsnappingsroutes.’
Het is niet uniek dat succesvolle bankiers vertrekken bij hun logge werkgevers. Nieuw is dat het hen lukt hele afdelingen mee te nemen. De beloningen spelen daarbij een rol, zegt een bankier die niet met zijn naam in de krant wil. ‘Het is een bijzaak, maar een heel belangrijke.’
Wel een vrij slechts stuk verder. Ten eerste adviseren bankiers helemaal niet op belasting technisch aantrekkelijke routes, dat doen accountants en fiscaal juristen. Daarnaast had je vroeger ook al complete teams die op stapten. Echter, toen gingen ze naar andere banken, nu naar fondsen.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 09:08 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Bron
8.4mrd meenemen aan klantkapitaal, wtf!
Daarom is regelgeving ook een heilloze weg, je loopt altijd achter de feiten aan en de markt is veel slimmer dan de regelgever. Alleen demagogen (zoals Sarkozy, Obama, Bos, Balkenende) pleiten voor regulering van bonussen en banken.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 09:08 schreef PietjePuk007 het volgende:
Bron
8.4mrd meenemen aan klantkapitaal, wtf!
En dat getal baseer je waarop?quote:Op woensdag 7 oktober 2009 14:49 schreef Spanky78 het volgende:
Ik wil de stelling nog wel wat harder neerzetten:
NIEMAND is meer dan 300.000 euro bruto waard, tenzij je het bedrijf zelf hebt opgericht.
Mensen die werken voor een bedrijf zijn gewoon nooit meer waard dan dat, er zijn voor 3 ton echt minstens net zulke goede mensen te krijgen als voor 5 miljoen. TIjd om het old-boys network (In Nederland: Shell, ING, Unilever, Philips) op te rollen en ook alle oud corpsballen eens lekker teuf te laten betalen wat ze verneukt hebben.
Bestuurders die het slecht doen mogen ook financieel zelf eens voelen wat ze aanrichten. Tilamnt hoort wat mij betreft gewoon in een minimumloonsituatie bejaarden te wassen. Misschien krijgt hij dan weer een meer relaistische kijk op deze wereld.
Bewijs? Bron? Argumenten?quote:Op woensdag 7 oktober 2009 14:49 schreef Spanky78 het volgende:
NIEMAND is meer dan 300.000 euro bruto waard, tenzij je het bedrijf zelf hebt opgericht.
Met onze pensioenfondsen zijn we met zijn allen waarschijnlijk groot aandeel houder van al die bedrijven. Alleen die pensioenfondsen horen net zo goed bij het oldboys netwerk dat elkaar comisariaten toe schuift. Dan kun je wel gaan neuzelen over hoe ondernemingen en aandeelhouders belangen liggen. Maar de realiteit is natuurlijk wel dat de ceo salarsis stijgingen totaal uit verhouding zijn gelopen met de rest van de werknemers.quote:Op woensdag 7 oktober 2009 15:40 schreef Bolkesteijn het volgende:
dat kan alleen als men aandeelhouder is.
3 ton is een bedrag waar eenieder riant van kan leven. Meer verdienen in loondienst is in mijn persoonlijke optiek moreel verwerpelijk.quote:Op woensdag 7 oktober 2009 15:40 schreef Bolkesteijn het volgende:
Hoe kom je aan 3 ton?
Laten we niet op basis van sentimenten gaan oordelen maar ons vasthouden aan een procedureel kader. Aandeelhouders zijn de eigenaren van een onderneming, werknemers zijn belangrijke stakeholders en hebben daarom nog wel eens een vertegenwoordiger bij de RvC zitten, en klanten zijn natuurlijk ook belangrijke stakeholders. Zij laten dat echter gelden in de aankoop van producten.
Dat is zo ongveer het krachtenspel waarin een onderneming zich bevindt. Eigenaren bepalen in directe zin wat er met onderneming gaat gebeuren, dat is een belangrijke waarde in het kapitalistische model, het is belangrijk dat dat niet overboord gezet wordt. Aandeelhouders besteden de dagelijkse taken uit aan het bestuur, daar hoort een beloning bij, vastgesteld door de aandeelhouders op advies van de Raad van Commissarissen. Het ligt dus ook voor de hand beinvloeding van beloningen via de band van aandeelhouders en Raden van Commissarissen te spelen. Ik ben dus absoluut tegen het direct ingrijpen in ondernemingen, dat kan alleen als men aandeelhouder is.
We met zijn allen. Nee de pensioenfondsen verzorgen een bepaald pensioen voor hun klanten, om dat wat op te kunnen hogen worden er beleggingen aangehouden. Het zijn dus de pensioenfondsen die aandeelhouder zijn in bepaald bedrijven. Ik mag overigens hopen dat zij geen echte groot aandeelhouders zijn van veel bedrijven, dat zou betekenen dat er een portefeuille uit strategische overwegingen aangehouden wordt, onverstandig als je gewoon rendement wil maken dan is een gespreide portefeuille veel nuttiger.quote:Op woensdag 7 oktober 2009 15:51 schreef Basp1 het volgende:
Met onze pensioenfondsen zijn we met zijn allen waarschijnlijk groot aandeel houder van al die bedrijven.
Ik heb alleen even de samenvatting gelezen.quote:Een leuk stukje waarbij men een verklaring probeert te geven over de buitenproportionele groei van ceo salarissen: http://www.infeite.nl/uni(...)oporties.12532.lynkx
Ik betwijfel of de beloning wel een objectieve uiting is van de waarde van een werknemer. Allereerst moet je bedenken dat de waarde van de activiteiten van een werknemer niet aan die activiteiten op zich zijn te relateren. In de economie is de waarde van een activiteit slechts de waardering die anderen aan die activiteit geven. De reden dat een kolenboer die zich uit de naad werkt failliet gaat en een waarom een IT-specialist veel meer kan verdienen dan 100 jaar geleden (quote:De redenering die ten grondslag ligt aan het Lake Wobegon-effect is gestoeld op het idee dat beloning de objectieve uiting is van de waarde van een werknemer voor het bedrijf.
Gelukkig is de kredietcrisis geen reden om op eerder gemaakte afspraken terug te kunnen komen, iets waar ik na de uitspraak van de rechter van eergisteren even voor vreesde. Vermoedelijk zijn er in het geval van eergisteren dus geen duidelijk afspraken gemaakt, nu dus wel en dat houdt dus ook stand.quote:ABN-bankiers in het gelijk gesteld
Twee dagen nadat voormalig ABN Amro-bankier Michiel de Jong bij de rechtbank Amsterdam bakzeil had gehaald over zijn vertrekpremie, heeft het kantongerecht in Utrecht in tien vergelijkbare zaken een totaal tegengesteld vonnis gewezen.
Tien andere voormalige bankiers van de inmiddels genationaliseerde bank hebben wél recht op hun oude, veel riantere afvloeiingsregeling en op contante uitbetaling van hun bonus over 2008, zo bepaalden drie kantonrechters gisteren. Het gaat om personen lager in rang dan De Jong, die directeur-generaal was. Volgens een ingewijde variëren de ontslagvergoedingen van enkele tonnen tot ruim 1 miljoen euro. Michiel de Jong eiste een ontslagvergoeding van 6,2 miljoen euro, maar kreeg 2,5 miljoen toegewezen.
De drie kantonrechters in Utrecht zijn van oordeel dat de crisis niet afdoet aan de aanspraak van de ex-bankiers op hun oude afvloeiingsregelingen, inclusief het uitkeren van een bonus over 2008. De kantonrechter in Amsterdam oordeelde woensdag dat de economische omstandigheden waardoor ABN Amro in zwaar weer terecht is gekomen reden is om Michiel de Jong af te laten zien van zijn aanvankelijk afgesproken, veel hogere vertrekpremie.
Het kantongerecht in Utrecht erkent dat ABN Amro,,weliswaar ernstige gevolgen van de kredietcrisis ondervindt.” Maar de crisis ,,heeft niet een zodanig effect op de bedrijfseconomische of -financiële positie gehad dat voor de instandhouding van de onderneming moet worden gevreesd”. Het feit dat er maatschappelijke onrust is ontstaan over de beloning van bankiers kan „niet rechtvaardigen dat ABN AMRO eenzijdig gemaakte afspraken wijzigt”.
In december kreeg voormalig bestuursvoorzitter van ABN Amro Nederland Jan Peter Schmittmann van de rechter eveneens gelijk in de uitkering van zijn ontslagvergoeding van 18 miljoen euro. Schmittmann had wegens de problemen van de bank en de maatschappelijke onrust over topbeloningen zelf besloten die premie terug te brengen tot 8 miljoen.
Zo is dat. Maatschappelijke onrust staat gelijk aan (een grote groep) personen die praten over zaken waar ze niks over weten.quote:Het feit dat er maatschappelijke onrust is ontstaan over de beloning van bankiers kan „niet rechtvaardigen dat ABN AMRO eenzijdig gemaakte afspraken wijzigt”.
Ah, een soort Fok! dus...quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 23:56 schreef waht het volgende:
[..]
Zo is dat. Maatschappelijke onrust staat gelijk aan (een grote groep) personen die praten over zaken waar ze niks over weten.
Juist. Alhoewel er gelukkig ook wat volwassen en belezen dames en heren hier actief zijn.quote:
3 ton was wel toevalligerweis het geld wat Goldman Sachs per werknemer gemiddeld heeft weggestreept voor de bonussen straksquote:
Hoewel ik niet verwacht dat hij dit als benchmark gebruikt heeftquote:Op zaterdag 10 oktober 2009 10:25 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
3 ton was wel toevalligerweis het geld wat Goldman Sachs per werknemer gemiddeld heeft weggestreept voor de bonussen straks
Toch vreemd dat banken dan niet onze overheid hebben aangeklaagd omdat onze overheid het gegarandeerde spaargeld zo van 20.000 naar 100.000 euro verhoogd heeft en diezelfde banken dit wel hebben moeten opbrengen. Dat is toch ook een zomaar eenzijdig gewijzigde afspraak die dan wel de goedkeuring van de bankiers kon dragen. Maar bij werknemers in de bedrijfstak mogen er niet eenzijdig wijzigingen aangebacht worden terwijl diezelfde bank overeind gehouden wordt door diezelfde overheid. En laten we realitsich wezen als die bankiers het van hun bonussen zouden moeten hebben, dan heeft men een heel vreemd contract dat ze niet eens van basis salaris kunnen rondkomen. Een minder jaar bij de bank en je haalt 0 bonus en bent dan persoonlijk failliet.quote:Het feit dat er maatschappelijke onrust is ontstaan over de beloning van bankiers kan „niet rechtvaardigen dat ABN AMRO eenzijdig gemaakte afspraken wijzigt”.
Er gaat niemand failliet bij een jaar 0 bonus, maar het doet wel pijn en het zorgt wel voor een aanspraak op de spaarcentjes. Wat dat betreft is het systeem gewoon extreem soms, met salarissen was minder dan 10% vast is...quote:Op zaterdag 10 oktober 2009 13:19 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Toch vreemd dat banken dan niet onze overheid hebben aangeklaagd omdat onze overheid het gegarandeerde spaargeld zo van 20.000 naar 100.000 euro verhoogd heeft en diezelfde banken dit wel hebben moeten opbrengen. Dat is toch ook een zomaar eenzijdig gewijzigde afspraak die dan wel de goedkeuring van de bankiers kon dragen. Maar bij werknemers in de bedrijfstak mogen er niet eenzijdig wijzigingen aangebacht worden terwijl diezelfde bank overeind gehouden wordt door diezelfde overheid. En laten we realitsich wezen als die bankiers het van hun bonussen zouden moeten hebben, dan heeft men een heel vreemd contract dat ze niet eens van basis salaris kunnen rondkomen. Een minder jaar bij de bank en je haalt 0 bonus en bent dan persoonlijk failliet.
Bronquote:New York, 3 febr. De Amerikaanse verzekeraar AIG, die met miljardensteun van de overheid overeind is gehouden, keert nog deze week 100 miljoen dollar aan bonussen uit aan zijn werknemers.
quote:Kroost Goldman op loonlijst
Dat de bankiers bij Goldman Sachs goed voor zichzelf zorgen, wisten we al. Maar dat ze ook hun kroost op de loonlijst zetten, is nieuw. Uit documenten die naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC zijn gestuurd, blijkt dat de zoon van Lloyd Blankfein, de baas van Goldman Sachs, jaarlijks voor een slordige 155.000 dollar op de loonlijst staat van de Amerikaanse zakenbank.
Misschien omdat ze daar werken?quote:
quote:
Dan maar even de rest van het bericht erbij.quote:Onduidelijk blijft overigens wat zoon Jonathan precies doet voor de ‘company’, want in het document staat alleen dat hij non executive is. En niet alleen Jonathan heeft er een betrekking, ook broer Alex Blankfein blijkt bij ‘Goldmine Sachs’, zoals de bank in de volksmond ook wel wordt genoemd, te werken. Verder staat in het SEC-document dat ook de kinderen van het hoofd juridische zaken Esta Stecher en financiële man David Vinair in hetzelfde bedrijf werken als hun ouders. Zij verdienen zelfs meer dan Jonathan, want ze staan voor een dikke tweehonderdduizend dollar op de loonlijst van de zakenbank.
Dus pas vanaf komende zomer gaat hij daar beginnen. Leuk dat hij onderzoek gaat doen naar moral hazardsquote:Meet Jonathan Blankfein, Lloyd's Son, And The Newest Member Of Goldman's Analyst Class
1/9 Meet Jonathan.
John Carney | Feb. 2, 2010, 7:31 AM | 29,830 | 39 Email |
x Email ArticleFrom To Email Sent!You have successfully shared the post.
Print | A A A BuzzShare3
GS Mar 23 2010, 06:40 PM EDT
174.83 Change % Change
-1.33 -0.75%
See Also:
Goldman Calls Report Of Blankfein's $100 Million Bonus "Speculative Nonsense"Interview With The Crazy Goldman Applicant Who Will Do Whatever It Takes To Work For Lloyd Blankfein
This is Jonathan Blankfein, son of Goldman Sachs CEO Lloyd Blankfein.
He's currently enrolled at Harvard, and is about to graduate.
We've learned that this summer, he will start training as a member of Goldman's newest analyst class.
When, as a freshman, he was asked about Harvard's new president, Dr. Drew Faust (who like her name suggests, likely entered into a pact with the devil), Jonathan said,
"I guess it's cool. It's been a little warmer here and we haven't lost a basketball game since Faust got here."
We've heard Jonathan is a stand-up guy, and he's writing what sounds like a fascinating, and highly relevant senior thesis.
His topic: “The Origins of the Safety Fund System (1829-1837)."
The Safety Fund (1829-1866) required that each bank contribute to a common fund. Whenever a bank failed, this fund would be used to settle its debts.
Basically, he's examining an early incarnation of the FDIC, and arguably getting at the roots of moral hazard.
Vrij weinig inderdaad, gezien de allesverslindende uren voor analysts. Gelukkig is de sprong naar associate niet zo heel ver, de uren zullen niet heel veel minder zijn maar het inkomen neemt al aardig toe.quote:
Ik had het artikel verder ook gelezen, maar enkel omdat het niet duidelijk is wat ze doen, is het nog niet verkeerd. Alsof je van iedereen werknemers van elke bank publiekelijk kunt opzoeken wat hij doetquote:Op woensdag 24 maart 2010 10:59 schreef Basp1 het volgende:
[..]
[..]
Dan maar even de rest van het bericht erbij.
Maar ook daaruit worden we niet veel wijzer.
Natuurlijk, maar da's lekker boeiend als het gaat om iemand's zoon die als starter bij GS gaat beginnen. Alsof er geen grote issues in de wereld zijn.quote:Op woensdag 24 maart 2010 12:31 schreef Zith het volgende:
Verder moeten de aandeelhouders maar ingrijpen als ze denken dat geld verkeerd wordt besteed.
Gaat beginnen, maar volgens het pers bericht zou hij al op de loonlijst staan, dat is nog wel een verschil.quote:Op woensdag 24 maart 2010 12:56 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Natuurlijk, maar da's lekker boeiend als het gaat om iemand's zoon die als starter bij GS gaat beginnen. Alsof er geen grote issues in de wereld zijn.
Right...quote:
Dat heet gewoon vriendjespolitiek, zeer onwenselijk natuurlijk aangezien ik liever zie dat mensen op hun kwaliteiten worden geselecteerd i.p.v. hun afkomst. Zodoende ben ik ook tegen het koningshuis, afschaffen die hap.quote:Op woensdag 24 maart 2010 12:56 schreef Drive-r het volgende:
[..]
Natuurlijk, maar da's lekker boeiend als het gaat om iemand's zoon die als starter bij GS gaat beginnen. Alsof er geen grote issues in de wereld zijn.
Je kan zeggen over die bankiers wat je wilt, ze maken veel meer uren dan de gemiddelde burger ooit zal doen. Niet alleen bij zo'n bedrijf maar uiteraard ook tijdens de studie. In Harvard kom je echt niet direct als je een rijke pappa hebt, bijvooorbeeld.quote:
Omdat spindoctors dat steeds in de media brengen, ik geloof er geen zak van dat ze meer dan 60 uur per week werken. Dat doet de schoonmaker hier ook om genoeg geld binnen te krijgen en die verklaar ik ook voor gestoord.quote:Op woensdag 24 maart 2010 14:22 schreef waht het volgende:
[..]
Je kan zeggen over die bankiers wat je wilt, ze maken veel meer uren dan de gemiddelde burger ooit zal doen. Niet alleen bij zo'n bedrijf maar uiteraard ook tijdens de studie. In Harvard kom je echt niet direct als je een rijke pappa hebt, bijvooorbeeld.
Als je het hebt over de lokale bankbedienden in het dorp, heb je gelijk. Anders niet.quote:Op woensdag 24 maart 2010 14:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Omdat spindoctors dat steeds in de media brengen, ik geloof er geen zak van dat ze meer dan 60 uur per week werken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |