http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=486quote:'ING voor 2 miljard in Dubai World'
28 11 09 - 19:02 Bankverzekeraar ING heeft een geschatte exposure van ruim 2 miljard dollar in Dubai World en Nakheel. Dat staat in een nieuw rapport van Bank of America. ING gaf zelf aan slechts een ‘kleine partij’ te zijn binnen een bankenconsortium.
Het rapport van Bank of America gaat uitgebreid in op de schuldpositie van Dubai en de mogelijke exposure van banken. De website Zerohedge publiceerde vrijdag een aantal details. ING staat in de top-10 van banken met de grootste blootstelling aan Dubai World en projectontwikkelaar Nakheel. Er wordt voor ING een geschat bedrag van 2,2 miljard dollar vermeldt aan verstrekte leningen.
‘Verwaarloosbare blootstelling’
De hoge geschatte exposure van ING is opvallend, aangezien de bankverzekeraar donderdag zelf benadrukte slechts een ‘kleine partij’ te zijn. Een woordvoerder bevestigde dat ING deel uitmaakte van een consortium van banken dat in juni 2008 een lening van 5,5 miljard dollar heeft verstrekt aan Dubai. Hoe groot het aandeel van ING is wilde de woordvoerder echter niet kwijt. Verder heeft ING naar eigen zeggen een 'verwaarloosbare blootstelling’ aan obligaties van Dubai World.
Mocht de crisis zich verspreiden naar andere Emiraten binnen de VAE, dan leidt het Nederlandse bedrijfsleven mogelijke een miljardenschade. Volgens Credit Suisse, die zich baseert op de Bank for International Settlements, hebben Nederlandse partijen voor 4,6 miljard dollar aan vorderingen op de Verenigde Arabische Emiraten uitstaan. Ons land staat daarmee op de zevende plaats, achter Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Zwitserland.
ABN Amro en RBS
Zakenbank Goldman Sachs kwam donderdag met een analistenrapport over de Dubai-crisis, dat in het bezit is van deze site. Hierin wordt ABN Amro genoemd, met een exposure van 2,2 miljard dollar in de VAE. Deze portefeuille is in principe overgegaan naar Royal Bank of Scotland. Onduidelijk is echter of er financiële afspraken zijn gemaakt, indien RBS op de leningen moet afschrijven.
Het nieuws dat staatsholding Dubai World de aflossing van haar schulden met een half jaar bevriest, zorgde donderdag voor een schokgolf op financiële markten. Dubai World kampt met een schuldenlast van ca. 60 miljard dollar. De analisten van Bank of America schatten de schuldenpositie van geheel Dubai op 88 miljard dollar en die van de Verenigde Arabische Emiraten op 184 miljard dollar.
© Blikopdebeurs.com
Dan laat je me wel even schrikken Hans. Maar als je goed kijkt gaat het om de mogelijke exposure, en wordt het bedrag van 2,2Mld wel héél vaak genoemd. Met andere woorden: dat consortium heeft 2,2Mld geinvesteerd en de verdeelsleutel is onbekend. Aangezien dat ING aangaf een kleine speler te zijn hierin zal het dus waarschijnlijk wel meevallen. Hopelijk dan, want nu zit ik eenmaal long en onder de 8,50 maak ik geen winst.quote:Op zaterdag 28 november 2009 22:22 schreef HansAEX het volgende:
[..]
http://www.blikopdebeurs.com/weblog1/pivot/entry.php?id=486
[ afbeelding ]
Waarom zie je die 2,2 Miljard dan telkens terugkomen in die tabel? Precies dat bedrag? Volgens mij is dat nu net het consortium wat daar staat. Dus de mogelijke exposure is precies dat.quote:Op zaterdag 28 november 2009 22:35 schreef HansAEX het volgende:
"dat consortium heeft 2,2Mld geinvesteerd en de verdeelsleutel is onbekend"
Volgens analistenrapport betreft dit het individuele aandeel van de betreffende bank
Als er 6 partners voor 11 miljard inzitten is de maximale eposure per deelnemer 11,999,995. Al is dat onwaarschijnlijk.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:08 schreef HansAEX het volgende:
Zelfde bedrag is opvallend en zal idd met consortia te maken hebben
Maar dat wil niet zeggen dat die 2,2 mld niet het individuele aandeel van die betreffende bank kan zijn.
Als bv ING met 5 partners in totaal er bv voor 11 mld in zit, dan krijg je per bank 2,2 mld :-)
Bovendien sluit het totaal per bank wel op 25,4 mld.
Laat ING nu maar eens duidelijkheid geven hoe het nu echt zit
Hoe wordt er in de UK nu tegen RBS aangekeken (door het volk). Het geld dat daar in de financiele instellingen is gepompt is toch van een andere orde dan hier in Nederland. En nu óók weer Dubai en straks dan weer WOL waarvan de claim -deels- bij RBS zal terechtkomen.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:15 schreef SeLang het volgende:
Ach, de belastingbetaler zal wel weer gaan bijlappen
Geen idee hoeveel ING daarvoor opzij heeft gezet, maar ik weet wel dat in 2009 de bankensector in het algemeen reserveringen heeft gedaan die historisch gezien extreem laag zijn (laatst nog een grafiekje van gezien). Dit alles natuurlijk om winstcijfers te pimpen zodat de koersen omhoog gaan en ze tegen betere voorwaarden emissies kunnen doen (en de bonussen natuurlijkquote:Op zaterdag 28 november 2009 23:16 schreef LXIV het volgende:
Zal waarschijnlijk opgevangen kunnen worden met het geld dat opzij gelegd is voor dit soort gevallen.
RBS is tenminste voor 80% ofzo genationaliseerd! Maar ik heb de reacties (nog) niet gezien op de exposure van RBS naar Dubai.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:18 schreef LXIV het volgende:
[..]
Hoe wordt er in de UK nu tegen RBS aangekeken (door het volk). Het geld dat daar in de financiele instellingen is gepompt is toch van een andere orde dan hier in Nederland. En nu óók weer Dubai en straks dan weer WOL waarvan de claim -deels- bij RBS zal terechtkomen.
Is daar ook al geroepen: tot hier en niet verder of wordt het allemaal gezapig ondergaan? De leefomstandigheden van de gemiddelde Brit zijn nu ook niet echt fantastisch te noemen.
ING heeft juist veel gereserveerd, om weinig winst te hebben, dus met alle reden geen dividend, dus ook geen rente naar de staat.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:20 schreef SeLang het volgende:
[..]
Geen idee hoeveel ING daarvoor opzij heeft gezet, maar ik weet wel dat in 2009 de bankensector in het algemeen reserveringen heeft gedaan die historisch gezien extreem laag zijn (laatst nog een grafiekje van gezien). Dit alles natuurlijk om winstcijfers te pimpen zodat de koersen omhoog gaan en ze tegen betere voorwaarden emissies kunnen doen (en de bonussen natuurlijk)
Jij zal het wel bestudeerd hebben, maar ING had natuurlijk ook belang bij een hoge koers ivm de emissie.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:25 schreef LXIV het volgende:
[..]
ING heeft juist veel gereserveerd, om weinig winst te hebben, dus met alle reden geen dividend, dus ook geen rente naar de staat.
Die emissie hadden ze toch kunnen uitstellen? Wat ik niet begrijp is dat ze Bos niet z'n 1 miljard aandelen in de maag gesplitst hebben ipv een emissie te doen. Dan was de verwatering kleiner geweest en het balanstotaal beter. Dat was in het contract een optie. De virtuele "uitgiftekoers" was 10 euro, ver boven de huidige koers en boven de koers van de claim.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:27 schreef SeLang het volgende:
[..]
Jij zal het wel bestudeerd hebben, maar ING had natuurlijk ook belang bij een hoge koers ivm de emissie.
Eigenlijk geven die plaatjes zelf al genoeg bewijs dat er nog een boel shit aan komt.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:36 schreef SeLang het volgende:
En de banken zijn natuurlijk niet gek. Die weten best dat ze nog enorm moeten gaan bloeden, daarom lenen ze zo weinig uit en gaat al het vers geprinte geld van Bernanke direct de bankreserves in. Zie onderstaand plaatje; er ligt $1T gewoon 'in de kluis' te niksen! En dat bedrag neemt alleen maar scherp toe.
Als iets de ene kant snel op kan gaan, geld dat ook andersom.. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar de kans is er wel degelijk, en dan kan het ook weer net zo snel verkeert gaan.quote:Op zondag 29 november 2009 00:36 schreef LXIV het volgende:
Nah, ik lees uit die plaatjes juist dat de leverage toch heel snel wordt afgebouwd (met alle economische gevolgen van dien, want al die leverage was natuurlijk wél een aanjager voor de economie, laten we eerlijk zijn) RBS bouwt zijn leverage van 574 af naar 48. Dat is met 90%!
Er is wel heel veel geld in de kluis gelegd. Wat bizar, zo'n grafiek die jarenlang op nul lijkt te staan en dan in één rechte lijn omhoog gaat!
Om een situatie zoals in begin dit jaar te voorkomen. Voorheen hadden ze parameters waarbinnen ze "veilig" waren. Van het scenario van de kredietcrisis gingen ze gewoon niet uit. Nu dit daadwerkelijk gebeurd is moesten ze hun parameters aanpassen. Effectief dus hun leverage omlaag brengen.quote:Op zondag 29 november 2009 00:48 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Als iets de ene kant snel op kan gaan, geld dat ook andersom.. Ik zeg niet dat het gebeurt, maar de kans is er wel degelijk, en dan kan het ook weer net zo snel verkeert gaan.
Waarom houden die banken volgens jou zo veel geld vast dan?
quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:48 schreef SeLang het volgende:
Btw: ondanks dat de authoriteiten zeggen dat ze willen dat banken meer uitlenen willen ze dat in werkelijkheid helemaal niet! Daarom betaalt de FED tegenwoordig zelfs rente op bankreserves (voorheen nooit gebeurd). De NUL rente dient ook helemaal niet om de economie te stimuleren maar om de banken stiekum te subsidieren zodat ze hun reserves kunnen spekken
Ha, dit is wel een zeer tof grafiekje en een heel erg goed punt, die ga ik dinsdag eens aan de UD laten zien bij een vak dat ik volg, Monetary Economics. Hij is er zelf van overtuigd dat het weer veel beter gaat met de economie dankzij de inspanningen van de centrale banken.quote:Op zaterdag 28 november 2009 23:36 schreef SeLang het volgende:
[ afbeelding ]
Daarom heb je ook geen inflatie. Dat geld kun je straks wegstrepen tegen honderden miljarden meer verliezen die de banken moeten afboeken (uiteindelijk)
Zeker zo'n Keynes type.quote:Op zondag 29 november 2009 00:53 schreef Bolkesteijn het volgende:
Hij is er zelf van overtuigd dat het weer veel beter gaat met de economie.
Mja, maar dat al die grote banken het geld op kas laten staan, zorgt er voor dat de kleinere banken in de problemen komen omdat die geldmarkten nog steeds niet erg soepel lopen. Is een beetje jammer.quote:Op zondag 29 november 2009 00:50 schreef LXIV het volgende:
[..]
Om een situatie zoals in begin dit jaar te voorkomen. Voorheen hadden ze parameters waarbinnen ze "veilig" waren. Van het scenario van de kredietcrisis gingen ze gewoon niet uit. Nu dit daadwerkelijk gebeurd is moesten ze hun parameters aanpassen. Effectief dus hun leverage omlaag brengen.
Dit betekent lagere winsten in de toekomst, een minder snel groeiende economie, minder gemakkelijk krediet te verkrijgen. Maar juist meer zekerheid. Vooral voor de banken.
quote:Op zondag 29 november 2009 00:55 schreef SeLang het volgende:
Zeker zo'n Keynes type
quote:
Moah, ook wel in de historische kant van de economie hoorquote:Op zondag 29 november 2009 00:56 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Die zitten er bijna alleen maar in de hoek macro-economie.
![]()
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |