Jarno Trulli | 13 Juli 1974, Pescara, Italië | 202 GP's | 3 Pole Positions | 8 Podiums | 1 Overwinning
Bron: Formule1.nl (gedeeltelijk zelf aangevuld)Minardi en ProstAls pupil van Benetton-baas Flavio Briatore maakt Jarno Trulli zijn debuut in de koningsklasse van de autosport in 1997 bij het team van Giancarlo Minardi. Later in het seizoen wordt Trulli, met medewerking van Briatore, gedurende zeven races invaller voor Olivier Panis bij Prost na diens crash in Canada. Hij maakt naam als hij 37 ronden aan kop rijdt bij de Grand Prix van Oostenrijk.
Trulli wordt in 1998 vaste kracht bij Prost. Helaas is zijn auto een stuk minder dan het vorige seizoen en hij kan er niet meer uithalen dan een zesde plaats tijdens de Grand Prix van België.
Ook in 1999 volgt een lastig seizoen bij Prost, Trulli rijdt wisselvallig; sterke optredens wisselt hij af met grove fouten. Niettemin boekt hij in de Grand Prix van Europa zijn beste resultaat tot dan toe als hij naar een zwaarbevochten tweede plaats rijdt.
Jordan Grand PrixTrulli komt in 2000 uit voor Jordan, en rijdt zich geregeld in de kijker. De eerste startrij in Monaco is een hoogtepunt. Helaas is de betrouwbaarheid bij Jordan ver te zoeken, en scoort Trulli zes magere puntjes. Een vierde plaats in Brazilië is het beste resultaat.
RenaultIn 2002 blijft Jarno Trulli zijn reputatie van pechvogel trouw. De Italiaan strandt meer dan eens in het zicht van de haven met een defecte Renault.
Pas tegen het einde van het seizoen herstelt Trulli zich enigszins met een uitstekende vierde plaats in Italië en een vijfde in Amerika. Hoewel hij in kwalificaties zijn vertrekkende teamgenoot Jenson Button gemakkelijk de baas is, eindigt hij in het eindklassement een plaats achter de Engelsman. Trulli wordt achtste in de WK-eindstand met negen punten.
Trulli ziet geen kans de pechduivel in 2003 definitief van zich af te schudden. De Italiaanse coureur scoort wel in tien van de zestien Grand Prix' punten, leidt enige tijd op Silverstone en klimt in Hockenheim na een fraaie derde plaats op het podium. Toch steken de gescoorde 33 punten schril af tegen de 55 van zijn jonge teamgenoot Fernando Alonso, die bovendien in Hongarije een overwinning behaalt, terwijl de Italiaan daar met moeite zevende wordt.
Het seizoen 2004 kent voor Trulli twee gezichten. De eerste seizoenshelft verloopt formidabel, met een pole-position én een zege in de prestigieuze Grand Prix van Monaco. Maar vanaf de Grand Prix van Frankrijk gaat het mis, als de Italiaan in de laatste ronde, in de voorlaatste bocht, de derde plaats knullig verspeelt aan Rubens Barrichello. Trulli scoort geen punt meer, moppert dat zijn team teamcollega Alonso voortrekt en kan vervolgens na de Grand Prix van Italië zijn biezen pakken.
ToyotaNa de zo teleurstellend verlopen tweede seizoenshelft in 2004 slaat Trulli in 2005 op de enige juiste manier terug: door indruk te maken op de baan. In Melbourne gaat het nog niet zo goed, maar daarna is er geen houden meer aan. In de volgende vier races staat hij maar liefst drie keer op het podium. Toyota ook blij, want in Maleisië behaalt de Italiaan de eerste podiumplek van de ambitieuze Japanse renstal. In Amerika scoort hij ook nog de eerste pole-position van het team. Alleen kan hij er niet van genieten, want net als zijn Michelin-collega's komt hij op zondag niet in actie. Punten worden er daarna nog wel gescoord, maar tot schokkende resultaten komt het niet meer.
Helaas kan Trulli de stijgende lijn in 2006 niet voortzetten. Het gehele team heeft een zwaar jaar en ook Trulli kan niet voor een keerpunt zorgen. Hij weet niet eens een podiumplaats te scoren. Zijn beste klassering is een vierde plaats bij de Grand Prix van Amerika.
De hoop op de eerste Toyota-zege vervliegt in 2007 helemaal. Toyota behaalt slechts dertien punten, waarvan Trulli er acht levert. Oftewel: een zesde, twee zevende en een achtste plaats. Erger is nog dat hij zijn reputatie als kwalificatiekanon verspeelt door zich nooit hoger dan achtste te plaatsen. De slechte prestaties kosten Ralf Schumacher de kop, maar Trulli mag wonderlijk genoeg blijven.
In 2008 kreeg Trulli in Timo Glock te maken met een nieuwe teamgenoot. Het seizoen begon goed voor Trulli met regelmatig een klassering in de punten. Na teleurstellende prestaties in Turkije en Monaco wist Trulli zich prima te herpakken in Canada in Frankrijk.
![]()
Voor 2009 zijn de verwachtingen rond Toyota torenhoog. Vanuit Japan liet de Toyota top weten dat er in 2009 echt gepresteerd moet gaan worden, anders zou de toekomst van het Toyota F1 Team weleens in gevaar kunnen komen.
Ook van Jarno Trulli mag worden verwacht dat hij met zijn ervaring het verschil kan maken.
[ Bericht 0% gewijzigd door Kleffe_Dop op 12-03-2009 20:20:08 ]