Kun je een voorbeeld van de code geven?quote:Op zaterdag 28 februari 2009 23:27 schreef erikkll het volgende:
[..]
ja precies. En dan geef je de devicename van je harde schijf op. Duurt wel eventjes hoor
1 |
Helaas, ook hier krijg ik diezelfde melding.quote:Op zondag 1 maart 2009 14:52 schreef RemcoDelft het volgende:
Waarom zou je partities gaan shredden, en niet gewoon de hele disk?
sudo shred -n 2 /dev/sda # should do the trick!
Hij staat zo gepartitioneerd:quote:Op zondag 1 maart 2009 15:45 schreef RemcoDelft het volgende:
Wat voor disk zit er in? Is het niet stiekem een hda i.p.v. sda?
Hij is nog niet gecrashed, vaak doet ie het wel gewoon, maar dan krijg ik soms een nare vastloper. En soms komt ie inderdaad niet eens door de boot. Maar, goed, ik ga zo de diagnostics tool van WesternDigital eroverheen draaien.quote:Op zondag 1 maart 2009 15:54 schreef Farenji het volgende:
Yildiz, als je HD gecrasht is en niet herkend wordt door de bios dan kun je hem natuurlijk ook niet vanuit linux benaderen he, slimpie
De ntfs partitie moet je dan mounten met fmask en dmask opties. Dit moet je toevoegen aan /etc/fstab:quote:Op woensdag 4 maart 2009 08:01 schreef Lod het volgende:
Waarschijnlijk al eerder gesteld maar ik heb een vraag over file permissions i.c.m. ntfs.
Ik gebruik rsync om mijn bestanden te backuppen naar een USB schijf. Omdat ik deze schijf nu ook moet gaan gebruiken om (grote) bestanden te delen met anderen die alleen windows hebben heb ik hem geformatteerd in ntfs. En nu hebben al mijn bestanden de rwxrwxrwx permissie. Is er een mogelijkheid om mijn bestanden te blijven synchroniseren maar dat toch mijn permissies gehandhaafd blijven? Zippen is niet echt een optie.
Cool. Hebben!quote:Op woensdag 4 maart 2009 12:16 schreef Visitor.Q het volgende:
Linux Format, een Engels linux tijdschrift, is tot en met vannacht 1 uur (24:00:00 GMT) gratis te downloaden.
Zie http://www.tuxradar.com/c(...)wnload-24-hours-only
Ik kreeg het idee door via Ubuntu-nl forum: http://forum.ubuntu-nl.or(...)de-24-uur/?topicseen
Tevens tvp
Opletten dat je EERST windows doet, en daarna Ubuntu. MS denkt niet verder dan z'n eigen bootloader namelijk, dus dan zou je die weer kwijt zijn.quote:Op vrijdag 6 maart 2009 20:47 schreef Yildiz het volgende:
Als ik een laptop met XP / Vista wil voorzien van GRUB / Ubuntu, waar moet ik dan op letten?
Ik wil uiteraard dat ie in het begin een menuutje laat zien waar ik het OS kan kiezen...
Heb het wel eens gebruikt. Het is inderdaad veel sneller dan vnc maar het grote voordeel van vnc vind ik dan weer dat je een bestaande desktop kan overnemen. Met NX start je dus een nieuwe X sessie op en dat is niet altijd wat ik wil. Je zit dan bijv met firefox die je eerst moet killen omdat die niet tegelijk in 2 sessies kan draaien enzo.quote:Op dinsdag 10 maart 2009 07:42 schreef Visitor.Q het volgende:
Heeft iemand ervaring met NoMachine NX? Ik zag het laatst bij een vriend van me, het is een remote desktop programma wat ook soepel loopt over een langzamere (<1MB/s) kabel (itt X of VNC). Tenminste, dat is waar het op leek. Ik heb het wel gedownload, maar nog niet kunnen proberen.
alleen deze doet er 3 seconden over om er achter te komen dat een host down is. Dat is me wat te lang. Nu heb ik gebrobeerd met -t (ttl) en -i (interval) dit te verkorten, maar dat helpt niet. Heeft iemand enige idee of dit kan met de standaard ping utility?quote:ping -c 1 <host>
Ja, dat kan.quote:Op woensdag 11 maart 2009 12:10 schreef Yildiz het volgende:
Stel, ik wil op een PC naast Windows 98 ook Ubuntu draaien. Dan installeer ik eerst Windows, en direct erna Ubuntu, die de GRUB erop zet. Kan GRUB omgaan met Windows 98?
Vraag me niet waarom windows 98. Gewoon, daarom.
Je kunt kijken naar nmap, dat is een tool die (o.a) hosts kan pingen om te zien of ze up zijn. Die is ervoor gemaakt.quote:Op woensdag 11 maart 2009 12:50 schreef whoops het volgende:
Ik ben bezig met een scriptje dat verschillende hosts pingt en dan een lijstje geeft van welke up en welke down zijn.
Nu gebruik ik dit als ping commando:
[..]
alleen deze doet er 3 seconden over om er achter te komen dat een host down is. Dat is me wat te lang. Nu heb ik gebrobeerd met -t (ttl) en -i (interval) dit te verkorten, maar dat helpt niet. Heeft iemand enige idee of dit kan met de standaard ping utility?
Nmap ken ik inderdaad wel maar is wat overkill voor wat ik wil.quote:Op woensdag 11 maart 2009 13:07 schreef mgerben het volgende:
[..]
Je kunt kijken naar nmap, dat is een tool die (o.a) hosts kan pingen om te zien of ze up zijn. Die is ervoor gemaakt.
Wat je ook zou kunnen doen om eea te versnellen is je pingcommando's (deels) parallel opstarten. Dan staan ze allemaal tegelijk te wachten en niet allemaal na elkaar.
En de '-w' optie is bruikbaar om een timeout in te stellen. Staat in de handleiding.
Als het je eigen servers zijn: je kan ook op elke server een klein plaatje zetten, en die dan allemaal op 1 website zetten. Dan zie je in je browser meteen mooi grafisch welke er down is.quote:Op woensdag 11 maart 2009 13:41 schreef whoops het volgende:
Hier is m'n script overigens te vinden. Je moet het draaien in een directory waar een bestand staat met de naam 'servers.txt'. In dat bestand kan je gewoon je hostnames invoeren die je wilt checken. Je kan de hosts in dat bestand uit-commenten door er een # voor te zetten...
Om HTTP te checken gebruik ik een andere tool, dit gaat om een omgeving met 64 werkstations waar geen Apache op draait.quote:Op woensdag 11 maart 2009 13:47 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Als het je eigen servers zijn: je kan ook op elke server een klein plaatje zetten, en die dan allemaal op 1 website zetten. Dan zie je in je browser meteen mooi grafisch welke er down is.
Hiervoor ga je toch niet het wiel opnieuw uitvinden? Gebruik daar gewoon nagios voor ofzo.quote:Op woensdag 11 maart 2009 12:50 schreef whoops het volgende:
Ik ben bezig met een scriptje dat verschillende hosts pingt en dan een lijstje geeft van welke up en welke down zijn.
Nu gebruik ik dit als ping commando:
[..]
alleen deze doet er 3 seconden over om er achter te komen dat een host down is. Dat is me wat te lang. Nu heb ik gebrobeerd met -t (ttl) en -i (interval) dit te verkorten, maar dat helpt niet. Heeft iemand enige idee of dit kan met de standaard ping utility?
Nagios is leuk als je continue je omgeving wil monitoren. Ik heb een lokaal met 64 PC's, als ik daar een update op wil uitvoeren moet ik eventjes weten welke online zijn en welke niet. Ik denk dat dit script daarvoor de meest handige methode is.quote:Op woensdag 11 maart 2009 14:59 schreef Farenji het volgende:
[..]
Hiervoor ga je toch niet het wiel opnieuw uitvinden? Gebruik daar gewoon nagios voor ofzo.
Dat heb ik nu wel, zie onderstaande afbeelding.quote:Op zondag 22 februari 2009 18:48 schreef Farenji het volgende:
[..]
Op zich kan dit prima. Maar waarom een aparte /boot partitie, dat is niet zo heel zinvol vind ik... en geen aparte /home partitie? Dat wil je wel hoor, erg makkelijk, vooral bij reinstalls.
Hou het voor de rest vooral simpel. Ik maak voor een desktop systeem meestal iets van 15GB voor / (aan het begin van de schijf, bootable) en de rest als /home. En nog altijd 2 keer het aanwezige geheugen als swap. Die staat bij mij ook gewoon aan het einde van de schijf, net als bij jou. Al heb je swap niet veel meer nodig, weglaten van de swap is niet slim.
Partitioneren is verder geen exacte wetenschap. Je kan er enorm over discussieren. Het is ook afhankelijk van je eigen voorkeur, maar ook wel van de toepassing van de machine. Voor (web)servers maak ik bijv ook altijd een aparte /var partitie en meestal ook een aparte /www en /db partitie.
Eh... vind je je root-partitie niet ontzettend groot? Wat ben je daar allemaal mee van plan?quote:Op donderdag 12 maart 2009 11:58 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Dat heb ik nu wel, zie onderstaande afbeelding.
[ afbeelding ]
Niet veel, ik heb m'n 500GB HDD gewoon zo ongeveer in tweeen gesplits, ik zie wel wat langzaam volloopt en wat niet.quote:Op donderdag 12 maart 2009 12:45 schreef mgerben het volgende:
[..]
Eh... vind je je root-partitie niet ontzettend groot? Wat ben je daar allemaal mee van plan?
Die van mij ligt meestal tussen de 4 en 8GB. Er wordt alleen software op geïnstalleerd, en ik heb hem nog nooit vol gehad.
200+GB... wat ben je van plan?
Aha, vandaar.quote:Op donderdag 12 maart 2009 12:48 schreef Yildiz het volgende:
Niet veel, ik heb m'n 500GB HDD gewoon zo ongeveer in tweeen gesplits, ik zie wel wat langzaam volloopt en wat niet.
Welke opties heb je bij Systeem > Voorkeuren > geluid? Misschien kun je daar wat anders kiezen, OSS bijvoorbeeld, helpt dat dan?quote:Op donderdag 12 maart 2009 14:24 schreef amvrosios het volgende:
Yellow!!
Ik gooi ook maar eens een vraag in dit topic,
ik draai ongeveer een maand of 2 ubuntu 8.10,
alles werkt perfect,behalve mijn geluid.
Zo nu en dan,loopt VLC of andere media speler in de soep,
opzich niet erg,maar nu is het zo dat wanneer ik de speler afsluit (maakt niet uit welke ik gebruik,vlc,Rythmbox,Totem,en xmms hebben het probleem) ik over mijn hele systeem geen geluid meer heb.
wanneer ik mijn pc opnieuw opstart,werkt het wel weer.
tevens werkt het niet als ik x-server opnieuw start (via ctrl+alt+backspace)
ook al geprobeerd om mijn geluids-kaart opnieuw te selecteren,dat werkt ook niet.
Iemand enig idee?
Heb ook van beide last. Mijn geniale ingeving is wachten tot het gefixed wordt, iets wat uiteindelijk meestal wel gebeurd. Tot die tijd kan ik er wel mee leven.quote:Op dinsdag 24 maart 2009 00:16 schreef Fille.des.Fleurs het volgende:
*met Compiz aan openen vensters vaak 'te groot' voor het scherm [In ccsm de window placement naar centered veranderen zou moeten helpen, maar deed het niet]
*Scrollen in Fx(3) gaat niet erg soepel (jerky) en zorgt hier en daar ook voor hoge cpu load [smooth scrolling aan en uit, flash is updated, een of ander ding verwijderd voor chinese tekens]
Iemand hier een geniale ingeving?
Gelijk aangepast en dit werkt echtquote:Op dinsdag 24 maart 2009 07:35 schreef Klonk het volgende:
scrollen op FOK! met firefox kan makkelijk verholpen worden, ff naar opties hier op FOK! en daar ff zoeken naar Navigatiebalk bovenaan vastzetten? de selectie op Nee zetten en dan moet het allemaal weer soepel gaan hier
Heb je ondertussen die smooth scrolling add-on geprobeerd? Helpt dat?quote:Op dinsdag 24 maart 2009 12:32 schreef Fille.des.Fleurs het volgende:
Hmm, hier wel iets beter - maar niet veel.
CPU blijft ook echt enorm spiken tijdens scrollen. Zal toch niet aan m'n laptopje liggen? Hij kan normaal zelfs Vista aan
Helpt wel voor 'smooth-heid', maar niet voor cpu-load. Ik heb geen driver geselecteerd voor m'n videokaart, werkte out-of-the-box. Maar volgens mij heb ik de gevreesde Nvidia meuk...quote:Op dinsdag 31 maart 2009 21:42 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Heb je ondertussen die smooth scrolling add-on geprobeerd? Helpt dat?
Als dat niet helpt, welke driver heb je geselecteerd voor je videokaart?
Je kan uit 3 dingen kiezen: Automatisch hele schijf nemen, automatisch vrije ruimte nemen, en handmatig indelen. Bij die 2 automatische opties zet hij geloof ik wel alles op 1 partitie dus je kan niet kiezen hoe groot de home bijvoorbeeld wordt. Kan er naast zitten omdat ik altijd manual doe maar volgens mij heb ik gelijk. De standaard wat ze op websites zeggen is swap=geheugen*2 maar omdat je al zo'n kleine harde schijf hebt zou ik hem 500 MB zetten.quote:Op donderdag 2 april 2009 23:51 schreef Yildiz het volgende:
Ja, schop.
Ik heb op een schijf van 8GB (Ja, SSD) XP staan. Ik wil hier Ubuntu op zetten, en via GRUB kunnen kiezen uit welke OS ik wil opstarten. Ik begrijp dat Ubuntu 4GB nodig heeft. Dat kan.
Maar dan, hoe installeer ik het? Kan ik bij het installeren zeggen: 'installeer naast XP, neem die 4GB en zoek het maar uit', of moet ik dan alsnog gaan opdelen en zeggen dat de '/' zo groot moet zijn, de 'home' zo groot en de 'swap' zo groot?
En zo ja, welke moet ik hoeveel ruimte geven? Het heeft 512MB werkgeheugen, dus dat is dan 1GB swap? En dan?
Je kan allebei doen. Bij automatisch 4 gb toewijzen en voor de rest het systeem het laten uitzoeken zal Ubuntu niet standaard /home op een aparte partitie zetten alleen. Dus zelf toewijzen is beter. Root heeft minimaal 2GB nodig in Ubuntu naar mijn weten.quote:Op donderdag 2 april 2009 23:51 schreef Yildiz het volgende:
Ja, schop.
Ik heb op een schijf van 8GB (Ja, SSD) XP staan. Ik wil hier Ubuntu op zetten, en via GRUB kunnen kiezen uit welke OS ik wil opstarten. Ik begrijp dat Ubuntu 4GB nodig heeft. Dat kan.
Maar dan, hoe installeer ik het? Kan ik bij het installeren zeggen: 'installeer naast XP, neem die 4GB en zoek het maar uit', of moet ik dan alsnog gaan opdelen en zeggen dat de '/' zo groot moet zijn, de 'home' zo groot en de 'swap' zo groot?
En zo ja, welke moet ik hoeveel ruimte geven? Het heeft 512MB werkgeheugen, dus dat is dan 1GB swap? En dan?
Hier staat denk ik de oplossing voor jouw probleem:quote:Op donderdag 12 maart 2009 14:24 schreef amvrosios het volgende:
Yellow!!
Ik gooi ook maar eens een vraag in dit topic,
ik draai ongeveer een maand of 2 ubuntu 8.10,
alles werkt perfect,behalve mijn geluid.
Zo nu en dan,loopt VLC of andere media speler in de soep,
opzich niet erg,maar nu is het zo dat wanneer ik de speler afsluit (maakt niet uit welke ik gebruik,vlc,Rythmbox,Totem,en xmms hebben het probleem) ik over mijn hele systeem geen geluid meer heb.
wanneer ik mijn pc opnieuw opstart,werkt het wel weer.
tevens werkt het niet als ik x-server opnieuw start (via ctrl+alt+backspace)
ook al geprobeerd om mijn geluids-kaart opnieuw te selecteren,dat werkt ook niet.
Iemand enig idee?
Misschien is Kubuntu meer iets voor jou.quote:Op vrijdag 3 april 2009 01:16 schreef Sloggi het volgende:
Die twee aparte balken (boven en ander) nemen me te veel ruimte in in Ubuntu. Is er een manier om er één kleine balk van te maken zoals in Windows?
ja. Ik zit nu niet achter m'n pc maar morgen zal ik een korte how to schrijven voor je.quote:Op vrijdag 3 april 2009 01:16 schreef Sloggi het volgende:
Die twee aparte balken (boven en ander) nemen me te veel ruimte in in Ubuntu. Is er een manier om er één kleine balk van te maken zoals in Windows?
Vent, ik heb net Ubuntu geïnstalleerdquote:Op vrijdag 3 april 2009 01:19 schreef Dubbeldrank het volgende:
[..]
Misschien is Kubuntu meer iets voor jou.
Ok, dus dan zou ik de root 2GB moeten geven, de home 1,5GB en de swap 500MB?quote:Op vrijdag 3 april 2009 00:52 schreef pkwarts het volgende:
[..]
Je kan allebei doen. Bij automatisch 4 gb toewijzen en voor de rest het systeem het laten uitzoeken zal Ubuntu niet standaard /home op een aparte partitie zetten alleen. Dus zelf toewijzen is beter. Root heeft minimaal 2GB nodig in Ubuntu naar mijn weten.
Uiteraard. Gooi er ééntje weg en wijzig de andere. Rechtermuisklik op een balk (paneel) en je kunt enorm veel dingen toevoegen, verplaatsen, verwijderen et cetera. Kijk maar eens bij toevoegen aan paneel, wat er allemaal standaard bijzit...quote:Op vrijdag 3 april 2009 01:16 schreef Sloggi het volgende:
Die twee aparte balken (boven en ander) nemen me te veel ruimte in in Ubuntu. Is er een manier om er één kleine balk van te maken zoals in Windows?
Goed, Pfaf heeft het al een beetje verklapt. Wat je doet is simpel.quote:Op vrijdag 3 april 2009 01:29 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Vent, ik heb net Ubuntu geïnstalleerd.
Alvast bedankt, Erikkll!
Data op SDHC kaartje gaat bij mij op de 1 of andere manier niet goed! Let daar goed op, ik heb een acer aspire one! Na de updates uit te voeren kon de kaartlezer niet meer benaderd worden! (ik had de /home partitie er op gezet, kon alles herinstallerenquote:Op vrijdag 3 april 2009 07:51 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Ok, dus dan zou ik de root 2GB moeten geven, de home 1,5GB en de swap 500MB?
De home kan ook kleiner, data gaat toch op een SDHC kaartje.
Edit: als ik de /home dan toch klein maak, 2,5GB root, 1GB /home en 500MB swap?
Ja, ik ga er geen partitie van maken ofzo hoorquote:Op vrijdag 3 april 2009 19:09 schreef erikkll het volgende:
[..]
Data op SDHC kaartje gaat bij mij op de 1 of andere manier niet goed! Let daar goed op, ik heb een acer aspire one! Na de updates uit te voeren kon de kaartlezer niet meer benaderd worden! (ik had de /home partitie er op gezet, kon alles herinstalleren)
Dus? aptitude install kubuntu-desktopquote:Op vrijdag 3 april 2009 01:29 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Vent, ik heb net Ubuntu geïnstalleerd.
Alvast bedankt, Erikkll!
Hmm wat vreemd... De RDP client in ubuntu kan wel dat nieuwe protocol! volgens mij! Ik kijk morgen even welke dat is!quote:Op zondag 5 april 2009 05:34 schreef maartena het volgende:
Hmm... Ik heb een laptop met Debian 5.0
Werkt allemaal prima, maar ik krijg RDP niet aan de praat met Windows Server 2008 en Windows Vista. Deze gebruiken een nieuwe protocol standaard met betere beveiliging etc.... vanaf Windows XP kun je met een registry entry de RDP client zo aanpassen dat deze ook met de betere beveilging kan RDP-en met Vista en Server 2008. Maar in Debian krijg ik geen van de RDP clients die beschikbaar zijn aan de praat met Server 2008.
Omdat RDP ook van de buitenkant beschikbaar is, zet ik de RDP settings liever niet terug naar de XP/2003 standaard, die van nature veel minder veilig is.
Iemand een idee?
Ubuntu werkte wel voordat je Windows erop hebt gezet? Is menu.lst van Grub goed? Wat voor drivers gebruikte je voorheen?quote:Op dinsdag 7 april 2009 16:51 schreef Sloggi het volgende:
Ik heb m'n installatie lichtelijk verneukt. Ik heb Windows langs Ubuntu geïnstalleerd, en daarna grub opnieuw ingesteld. Hij boot dus wel, maar na het laadscherm van Ubuntu ziet m'n scherm er heel vaag uit: zwart, met wat rare kleuren.
Ik heb het idee dat het aan mijn videokaart ligt (die wel ok is, Windows werkt wel gewoon). Hoe kan ik de drivers vanaf de Live CD in mijn installatie installeren?
Nee, want na het laadscherm (met het Knight Rider-streepje) krijg ik geen fatsoenlijk beeld. Gnome is wel ingeladen denk ik, omdat hij wel reageert op mijn uitknop (hij sluit zichzelf netjes af, dus geen 'harde' turnoff).quote:Op dinsdag 7 april 2009 19:59 schreef pkwarts het volgende:
Om welke ATI drivers gaat het? fglrx, radeon, radeonhd? En verwijderen...lukt het via de installeren/verwijderen optie?
1 2 | sudo /etc/init.d/gdm restart |
Ik weet niet wat de tweede opstart-optie is, maar ik bedoel als root inloggen. Dan kan je die commando's die hierboven beschreven staan uitvoerenquote:Op dinsdag 7 april 2009 23:15 schreef Sloggi het volgende:
Als je de tweede opstart-optie bedoelt, die heb ik geprobeerd. Ook niks. Ik denk dat ik Ubuntu morgen maar weer opnieuw installeer, en dan die vage driver maar achterwege laat. Als je in de tussentijd nog een goed idee hebt hoor ik het graag.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |