Hierbij mijn inzending!Het gerecht is geļnspireerd door een recept uit het boek vegetteranean. In dit gerecht werd echter tomaat gebruikt. Dit heb ik dus vervangen door pompoen, zowel gegrild als gepureerd. Tevens kwam ik vandaag op de markt tot mijn grote vreugd verse (!!) ricotta tegen. Volgens mij heeft hier bekende mozzarellaboer een eigen kraampje op de markt waar een Italiaanse vrouw de kazen verkoopt. Hierbij dus ook ricotta, voor de mooie prijs van 10 euro per kilo.
Ricotta is een bijproduct van de kaasproductie en bevat weinig vet, is lekker mild van smaak en bevat weinig vet. Hierbij is het uitermate geschikt als alternatief voor room in bijvoorbeeld pastagerechten.
De ingrediėnten:
Voor de veloute:Veloute is een mooi woord voor een "fluweelzachte" saus of soep. In dit geval is het eigenlijk gewoon een kaassaus, maar veloute klinkt een stuk sjeiker.
Benodigdheden:3 Eetlepels Pecorino geraspt
3 Eetlepels Parmegiano Reggiano geraspt
3 Eetlepels Emmentaler geraspt
1 Eetlepel room
200 ml groentebouillon
1 Eetlepel boter
2 Eetlepels bloem
Bereiding:Warm de bouillon op in het geval van zelfgemaakte, of breng 200 ml water aan de kook en voeg een half blokje bouillon toe. Zodra opgelost vuur laag zetten. Ondertussen boter smelten op laag vuur, zodra gesmolten bloem rustig toevoegen terwijl je roert. Als alle bloem is opgenomen even blijven roeren en dan rustig de bouillon toevoegen terwijl je nog steeds blijft roeren. Verwarm de saus rustig 5 minuten lang terwijl je nog steeds blijft roeren. Het is de bedoeling dat het een vrij dikke saus wordt, maar vind je het toch te dik voeg dan wat kokend/heet water toe. Als de saus mooi glad is en glanst kaas en room toevoegen, goed doorroeren en wegzetten tot gebruik.
Voor de pompoen (x2)Benodigdheden:200 gram pompoen in blokjes
200 gram pompoen in plakjes van ~3 mm dik
1 theelepel verse tijm of 1/2e theelepel gedroogde tijm
75 gram ricotta
500 ml groentebouillon of 1/2 blokje opgelost in 500 ml water
Bereiding:Marineer de plakjes pompoen in een beetje olijfolie en tijm voor 15 minuten. Kook de pompoen in 25 minuten zeer gaar in de bouillon. Gril ondertussen de plakjes pompoen in de grillpan. Bestrooi de plakjes wanneer klaar met peper en zout. Giet de pompoen af wanneer je met een vork een stukje fijn kan pletten tegen de rand van de pan. Pureer de pompoen vervolgens met de ricotta en eventueel een beetje room. Voeg een klein beetje peper en zout toe en zet weg.
![]()
Voor de pesto:Nu je toch pecorino en reggiano hebt gekocht kan je die net zo goed gebruiken in de pesto

.
Benodigdheden: Een handje basilicumblaadjes
1 Eetlepel pijnboompitjes
1/2e teentje knoflook
1 Eetlepel reggiano
1 Eetlepel pecorino
100 ml olijfolie
Bereiding:Stop alle ingrediėnten behalve de olijfolie in een keukenmachine (vijzel mag ook als je die hebt) en maal grof. Voeg dan een beetje olie toe en maal weer, herhaal dit tot je een mooie pesto hebt. Daarna komt het belangrijkste, PROEF!. Pesto maken is geen exacte wetenschap, wil je wat meer zout voeg je wat kaas toe, meer pit een beetje knoflook etc. Maak af met peper en zet weg.
![]()
Afmaken gerecht!Ik heb geen pastamachine en ben er niet aan toe gekomen er deze week eentje aan te schaffen, vandaar deze "verse" lasagnevellen van de AH. Snij 4 plakken doormidden zodat je 8 vierkantjes hebt. Zoek vervolgens een kom waarmee je de grootst mogelijke cirkel uit de lasagnevellen kan snijden. Leg twee vellen op elkaar en snijd er mbv. de kom en een scherp mes cirkels uit. Ondertussen de rest van de ricotta au bain marie opwarmen.
Warm vervolgens alles wat je eerder hebt gemaakt op (behalve de pesto natuurlijk) en kook de pastavellen in ~2 minuten gaar. Smeer eerst een mooie hoeveelheid veloute (ok, kaassaus) op het bord. Leg hier een lasagnevel op, en smeer hier vervolgens een laag pompoenpuree op. Hier weer een lasagnevel op, en dit nu insmeren met de rest van de ricotta. Hier weer een lasagnevel op, waar je vervolgens de gegrilde pompoen oplegt. Hier nog een beetje kaassaus opsmeren. Hier weer een lasagnevel op waar je een mooie kwak pompoenpuree en kaassaus oplegt. Vervolgens afwerken met pesto, geroosterde pijnboompitten, ricotta en basilicumblaadjes en serveren!
![]()
ErvaringenWas een heel leuk gerecht om te maken. De GF vond het heerlijk en ik ook. Vantevoren was ik bang dat de pesto de zachte smaken van de pompoen en ricotta zou overheersen, maar achteraf kan ik concluderen dat dit gerecht de pesto absoluut nodig heeft als pittige tegenhanger voor de zachte smaken. De combinatie tussen de pesto en de zachte lasagne was heerlijk. Al met al een geslaagd CUL experiment!
[ Bericht 0% gewijzigd door vaagsel op 07-03-2009 01:11:25 ]