Bronquote:Nederlandse economie krimpt met 3,5 procent
DEN HAAG - De Nederlandse economie zal dit jaar krimpen met 3,5 procent. Dat blijkt dinsdag uit voorlopige ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).
In december voorspelde het CPB nog een economische krimp van 0,75 procent, maar de wereldwijde economische crisis en de recessie hebben veel harder toegeslagen dan voorspeld.
De werkloosheid zal dit jaar volgens het CPB oplopen naar 5,5 procent en in 2010 naar 8,75 procent van de beroepsbevolking.
Met de koopkracht van de Nederlander gaat het gemiddeld gezien nog wel goed. Die stijgt in 2009 met 2,25 procent en blijft het jaar erna gelijk.
quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:32 schreef Revolution-NL het volgende:
Hou je Portomonnee maar goed vast, Den Haag gaat weer proberen om er zoveel mogelijk geld uit te kloppen.
Als het economische goed gaat gaan de belastingen omhoog, als de economie krimpt zullen we ook weer in moeten leveren.
When does it stop....
quote:Met de koopkracht van de Nederlander gaat het gemiddeld gezien nog wel goed. Die stijgt in 2009 met 2,25 procent en blijft het jaar erna gelijk.
Als je inkomen meer stijgt dan de stijging van je belasting nietquote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:41 schreef KraZj het volgende:
Nu lul ik misschien dom, maar als ze meer belasting vragen neemt de koopkracht toch af?(minder te besteden) wat weer resulteert dat bedrijven niet rond komen ?
quote:
Zijn gewoon CAO afspraken voor de mensen die werken. Tevens daalt de inflatie sterk.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:43 schreef Revolution-NL het volgende:
[..]
Dat de koopkracht in 2009 stijgt is een aanname niemand weet namelijk nog wat het Den Haag gaat doen.
Ben benieuwt of de koopkracht nog steeds zo hoog is als half Nederland ontslagen wordt in 2009.
Ik heb zo m'n twijfels over dat koopkracht gedoe. Het kabinet heeft bijvoorbeeld de WW premie verlaagd, wat sowieso een rare stap is ivm het begrotingstekort dat gaat onstaan. Vervolgens schrappen ze ook de bijzondere ziektekosten grotendeels, wat zeer negatief is voor de koopkracht.quote:
Inderdaad. Daarom zeg ik dat het aanname is als men zegt dat de koopkracht voor 2009 met 2.2% gaat stijgen.quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:49 schreef pberends het volgende:
[..]
Ik heb zo m'n twijfels over dat koopkracht gedoe. Het kabinet heeft bijvoorbeeld de WW premie verlaagd, wat sowieso een rare stap is ivm het begrotingstekort dat gaat onstaan. Vervolgens schrappen ze ook de bijzondere ziektekosten grotendeels, wat zeer negatief is voor de koopkracht.
Mee eens. Voor veel mensen is de pensioenpremie ook gestegen. Nou zeg maar dag met je koopkracht. Ik hou netto 7 euro meer over dan in december 2008. Nou vette bek...... en maar blijven volhouden dat je er op vooruit gaat echt niet dusquote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:49 schreef pberends het volgende:
[..]
Ik heb zo m'n twijfels over dat koopkracht gedoe. Het kabinet heeft bijvoorbeeld de WW premie verlaagd, wat sowieso een rare stap is ivm het begrotingstekort dat gaat onstaan. Vervolgens schrappen ze ook de bijzondere ziektekosten grotendeels, wat zeer negatief is voor de koopkracht.
vond ik ook grappig ja alles wat werkt gaat er op voorruit misschien dat dat het 1 en ander demptquote:
quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:51 schreef Malebolgia het volgende:
Dit geeft toch wel te denken wat betreft het voorspellend vermogen van de modellen die het CPB hanteert. Natuurlijk kun je er bij ramingen naast zitten, maar dit is wel heel erg extreem; 3 procentpunt ernaast!
Misschien moeten ze eens gaan overwegen om feedback-mechanismen in te bouwen: wijdverspreid nieuws over een naderende recessie maakt zo'n recessie al snel veel dieper dan verwacht omdat mensen hun gedrag hier door het nieuws op gaan aanpassen.
17-02-2009 10:49:00 NL begrotingtekort loopt tot 3% bbp in 2009 - CPBquote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:06 schreef pberends het volgende:
In 2003 hadden we 1% krimp, toen knalde het begrotingstekort al naar 3%. Economische krimp heeft dramatische gevolgen voor de begroting. Je zit zo aan 8% begrotingstekort ofzo.
quote:Op dinsdag 17 februari 2009 10:51 schreef Malebolgia het volgende:
Dit geeft toch wel te denken wat betreft het voorspellend vermogen van de modellen die het CPB hanteert. Natuurlijk kun je er bij ramingen naast zitten, maar dit is wel heel erg extreem; 3 procentpunt ernaast!
Misschien moeten ze eens gaan overwegen om feedback-mechanismen in te bouwen: wijdverspreid nieuws over een naderende recessie maakt zo'n recessie al snel veel dieper dan verwacht omdat mensen hun gedrag hier door het nieuws op gaan aanpassen.
quote:Afwijking t.o.v. eerdere raming
De vorige raming, die het CPB op 8 december 2008 heeft gepresenteerd, behelsde al een sterke economische terugval vanwege de kredietcrisis. Bij die raming is ook een variant gepresenteerd waarin de wereldhandel door een dieper dal gaat dan in de centrale projectie van december is verondersteld. De cijfers die het CPB vandaag naar buiten brengt, maken duidelijk dat de voorlopige CEP-raming met een krimp van het bruto binnenlands product (BBP) van 3½% zelfs nog iets negatiever uitkomt dan de pessimistische variant uit december, hoofdzakelijk als gevolg van het sterk verslechterende internationale beeld.
Pas op 17 maart inhoudelijke toelichting op raming
Het CPB geeft nooit toelichting op voorlopige cijfers, ook nu niet. In de komende weken wordt hard gewerkt aan het schrijven van het Centraal Economisch Plan. Op dinsdag 17 maart verschijnt de definitieve raming in het CEP. Dan zal deze ook uitgebreid worden toegelicht tijdens een persconferentie en in een persbericht.
Waarom presenteert het CPB nu voorlopige cijfers?
Het CPB heeft nooit eerder zelf concept-cijfers naar buiten gebracht. Wel leert de ervaring dat (vertrouwelijk verspreide) voorlopige CPB-prognoses in het algemeen toch gaan circuleren. Om die reden is besloten de voorlopige ramingscijfers zelf naar buiten te brengen, zodat alle geïnteresseerden hier gelijktijdig over kunnen beschikken. Bovendien voorkomt dit onduidelijkheid over de precieze status van de concept-raming. Vanwege de huidige, uitzonderlijke economische omstandigheden is de behoefte aan en aandacht voor de nieuwe ramingen nu bovendien extra groot.
Zoals gezegd zijn de nu gepresenteerde cijfers voorlopig: de raming is nog in beweging. In de komende weken zal het CPB onder meer nog uitvoeringsinformatie, eventueel nieuw beleid en andere recente informatie verwerken, wat tot aanpassingen in de ramingen kan leiden, in het bijzonder rond de overheidsfinanciën.
quote:Onzekerheden ongekend groot
De ramingen van de Nederlandse economie zijn met grote onzekerheden omgeven. Van belang is vooral hoe lang en in welke mate de financiële markten nog in de greep blijven van de economische crisis. De neerwaartse risico's zijn aanzienlijk. Vooral de doorwerking van de financiële crisis op de reële sector kan ernstiger zijn dan nu in de ramingen wordt verondersteld. Onderzoek naar eerdere financiële crises in Spanje, Zweden, Noorwegen, Finland en Japan laat zien dat dergelijke financiële crises meestel langer duren dan een gewone conjuncturele inzinking. De huidige crisis is bovendien wereldwijd. Er is een variant berekend waarin wordt uitgegaan van een lagere wereldhandelsgroei om rekening te houden met deze negatieve risico's.
quote:Nederlands begrotingstekort stijgt tot 5,5% in 2010 - CPB
17-02-2009 10:57:00
AMSTERDAM (Dow Jones)--Het Nederlandse begrotingssaldo zal een tekort vertonen van 5,5% van het bruto binneland product (BBP) in 2010, nadat het tekort dit jaar oploopt tot 3%. Dit bevestigt een woordvoerder van het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.
Daarmee overschrijdt Nederland de grenzen van het Europese stabiliteits- en groeipact, dat landen verplicht om hun begrotingstekorten in te perken tot maximaal 3,0% van het BBP. Een tekort van 3,5% is tijdelijk toegestaan mits landen een pakket aan bezuinigingen kunnen presenteren.
De cijfers werden dinsdagochtend door de directeur van het CPB Coen Teulings genoemd tegenover de pers na een overleg met verschillende ministers, aldus de woordvoerder van het CPB, die de getallen bevestigt.
Regels zijn pas regels als er sancties aankleven bij slechte naleving, dat zie ik de komende jaren in geen enkel geval gebeurenquote:Op dinsdag 17 februari 2009 11:10 schreef pberends het volgende:
.
Maar ik denk dat de begrotingsregels gewoon versoepeld gaan worden, want de huidige regels zijn onhoudbaar voor Nederland, laat staan voor andere landen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |