abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_66114439
quote:
Dramatische krimp Japanse economie
16 februari 2009, 11:40 uur | FD.nl

De economie van Japan is in het vierde kwartaal van 2008 gekrompen met 3,3%, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dit is de sterkste economische teruggang sinds 1974.

Dat heeft de Japanse regering maandag bekendgemaakt.

De daling is ook groter dan die in bijvoorbeeld Nederland (0,9%), Duitsland (2,1%) of Frankrijk (1,2%)

Export krijgt klappen

De teruggang wordt voornamelijk veroorzaakt door de export, die in de laatste drie maanden van 2008 met bijna 14% daalde. Onder meer de Japanse auto-industrie heeft flink te lijden onder de wereldwijde financiële malaise.

De Japanse economie is de tweede van de wereld en drijft vooral op export. Juist die krijgt nu harde klappen. Vooral de Japanse fabrikanten van auto's en electronica hebben het moeilijk. Bedrijven zoals Nissan, Sony en Pioneer hebben de laatste weken duizende ontslagen aangekondigd.

De beurzen in het Verre Oosten zijn maandag lager gesloten, mede als reactie op het nieuws uit Japan.
In Japan zelf sloot de Nikkei-index van 225 hoofdfondsen met een verlies van 29,23 punten ofwel 0,4% op 7750,17 punten. Japanse exporteurs gingen omlaag door zorgen over een verder dalende uitvoer. Sony daalde 1,3% en Toyota Motor ging 0,7% omlaag. Canon zakte 1,2% en Honda verloor 1,6%.

Ook elders in Azië zakten de beurzen. De beurs in Sydney daalde 1% en de Kospi in Seoul zakte 1,4%. De Hang Seng in Hongkong eindigde 0,7% in de min.
http://www.fd.nl/artikel/(...)imp-japanse-economie

Als een exportland zulke harde klappen krijgt, zullen ook wij niet gespaard worden
pi_66115044
Japan moet 't natuurlijk veel meer hebben van de echte productie in fabrieken .
Op maandag 30 november 2009 19:30 schreef Ian_Nick het volgende:
Pietje's hobby is puzzelen en misschien ben jij wel het laatste stukje O+
pi_66115214
quote:
Op maandag 16 februari 2009 12:15 schreef PietjePuk007 het volgende:
Japan moet 't natuurlijk veel meer hebben van de echte productie in fabrieken .
Inderdaad, maar wat maakt dat precies uit? Bedoel je dat de vraag naar bepaalde producten (die vooral Japan exporteren) harder daalt dan producten die wij exporteren?
We staan op plaats 7 van de grootste exportlanden in de wereld..
pi_66116393
Ook toevallig:
quote:
Hoe slecht gaat het echt?
In Nederland moet de harde klap nog komen


De Nederlandse economie krimpt. Maar minder dan in onze buurlanden. Een meevaller? Nee, de echte klap moet hier nog komen.

Handelspartners in problemen

Bijna 63% van de Nederlandse export gaat naar zes landen: de drie 'buren', Frankrijk, Italië en de VS. Al deze landen krompen in het vierde kwartaal van 2008 harder dan Nederland. De klap moet hier dus nog komen.

De Nederlandse economie is in recessie. Sterker: we zijn al sinds het voorjaar van 2008 in recessie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek paste vrijdagmorgen met terugwerkende kracht de groeicijfers aan, en nu blijkt dat de economie in het tweede, derde en vierde kwartaal van 2008 kromp.

In de eerste drie maanden van dat jaar produceerden alle Nederlandse bedrijven bij elkaar nog voor 122.242 miljoen euro aan goederen en diensten. Gedurende de laatste drie maanden was dat nog maar 120.743 miljoen.

Echte recessie
Zo’n echte recessie, met twee of meer kwartalen krimp achtereen, komt in Nederland weinig voor. De ‘recessie’ van begin deze eeuw voldeed niet aan die definitie. Ook de laagconjunctuur van begin jaren negentig was naar de letter van de wet geen echte recessie.

De reeks kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek begint pas in 1988, en sinds dat jaar was er nooit sprake van twee achtereenvolgende kwartalen met krimp (zie: IN BEELD: Eerste recessie in 20 jaar). Waarschijnlijk moeten we voor de laatste recessie terug naar 1982. Gedurende dat jaar kromp de economie met 1,2 procent.

In het vierde kwartaal van 2008 bleef de teller steken bij een krimp van 0,9 procent. Dat viel eigenlijk nog mee. Gezien de dramatische ontwikkelingen op de financiële markten, was een grotere krimp ook goed voorstelbaar geweest.

Elders in Europa was die groter. Het eurogebied als geheel ging er anderhalf procent op achteruit.

Nog een meevaller
Er was nog een meevaller: de werkgelegenheid steeg! Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, kwamen er in het vierde kwartaal dertigduizend banen bij. Eind 2008 hadden bijna acht miljoen mensen een betrekking in Nederland.

Valt de recessie misschien mee? Hebben we ons overdreven zorgen gemaakt, kan Nederland zich aan de ergste gevolgen van de crisis onttrekken?

Helaas, wie dat denkt juicht te vroeg. Als handelsland krijgt Nederland het de komende kwartalen nog keihard voor de kiezen.

Bij ons komt de echte recessie alleen wat later dan in de grote economieën van Europa. Een land als Duitsland opereert als producent op de wereldmarkt. Daar komt de klap van afnemende vraag in bijvoorbeeld de VS en Azië als eerste aan. Pas daarna voelen wij hem.

Krimp bij handelspartners
Bij al onze belangrijkste handelspartners kromp de economie meer dan in Nederland.

De Duitse economie - goed voor bijna een kwart van onze export - ging er eind 2008 maar liefst 2,1 procent op achteruit. Naar België gaat 12 procent van de uitvoer. Dat land kromp met 1,1 procent.

Nummer drie, Groot-Brittannië, zag de economie met 1,5 procent krimpen. Frankrijk (vier) verloor 1,2 procent, de VS (vijf) een vol procent, en Italië (zes) maar liefst 1,8 procent.

Daar gaat Nederland in 2009 bijzonder veel last van hebben. De import van deze landen (dus onze export) zal sneller dalen dan het bruto binnenlands product.

Met name de Europese economieën hebben een grote overheid en een grote dienstensector. Die vormen een buffer voor de binnenlandse economie, waardoor de conjuncturele schommelingen worden gedempt.

Voor de im- en exportsector geldt dat niet. Daar gaat het om conjunctuurgevoelige bedrijven die harder op de rem trappen dan de economie als geheel.

Eind 2008 zat Nederland er ten opzichte van de rest van Europa nog relatief warmpjes bij. Maar als de Europese recessie in de loop van de komende maanden echt doorzet, staan we in ons nachthemd in de ijskoude wind.
Aldus Mathijs Bouwman.
  maandag 16 februari 2009 @ 13:08:28 #5
238709 Elkafila
I spy with my little eye..
pi_66116401
quote:
Op maandag 16 februari 2009 12:21 schreef Fiskus het volgende:

[..]

Inderdaad, maar wat maakt dat precies uit? Bedoel je dat de vraag naar bepaalde producten (die vooral Japan exporteren) harder daalt dan producten die wij exporteren?
We staan op plaats 7 van de grootste exportlanden in de wereld..
Nou, de fysieke export producten die Japan produceert (en dan met name luxe goederen zoals auto's en electronica) zijn veel conjuntuur gevoeliger dan de machinerieën en outillage, chemicaliën, brandstoffen en voedselproducten die Nederland exporteert.

Als je economie daalt zal Japan veel meer getroffen worden dan Nederland.
pi_66116919
Vergeet niet dat Japan in vele gevallen een 'apart' verhaal is. Ten tijde van de longboom van de 50ies tot 1974 deed japan het gemiddeld beter dan iedereen in de wereld. En t.o.v andere rijke landen heeft Japan puur beursmatig zijn top nog steeds rond 1990 staan, de beurs in japan is dus al 19 jaar lager dan zn huidige top! : /
People once tried to make Chuck Norris toilet paper. He said no because Chuck Norris takes crap from NOBODY!!!!
Megan Fox makes my balls look like vannilla ice cream.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')