abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 5 april 2009 @ 11:37:59 #81
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67722859
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het vet waar je in braad is niet van belang, dat blijft in de pan achter.
Ja, vandaar dat frituren ook net zo vetarm is als grillen en roken he? Maakt allemaal niet uit, veel vet, weinig vet, plantaardig vet, ossenwit. Het blijft allemaal in de pan achter.
pi_67722983
Nederlandstalige handleiding zelf rookoven maken: hier

Wat betreft het roken van noten:
quote:
op aluminiumfolie leggen of gebruik maken van een rookkorf. Het voordeel van een rookkorf is dat deze de rook goed doorlaat en zodoende de noten goed doorrookt.
bron
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67724590
Boeiend of er wel of geen vet aan blijft zitten, eet een appel! Het gaat mij om de smaak en het plezier van het roken.
pi_67726055
Jammer maar helaas, de paling is volledig mislukt. Hij is supertaai en het vel is niet van de paling af te krijgen. Dus twee kilo paling is zo de kliko in gegaan. De smaak was wel goed, maar daar heb je het wel mee gehad. Waar het aan gelegen heeft weet ik nog niet, maar daar kom ik wel achter. Zonde van de paling en de tijd, leermomentje
pi_67726065
Ohhhh wat eeuwig zonde.
  zondag 5 april 2009 @ 13:11:23 #86
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_67726091
aah, wat zonde zeg
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_67726147
Goh vriendlief is echt meegaand de laatste tijd... hij stemde er gelijk mee in om zo'n ding aan te schaffen, alleen wel een kleiner model dan die van TS.

Net even op marktplaats gekeken maar die dingen zagen er gebruikt te smoezelig uit, en voor 60 euro heb je al een tafelmodel nieuw, dus dat gaat 'm worden.

Mocht nu ook eindelijk bieden op kippenhokken, dus wie weet eigen gerookte kippetjes

Iemand al eens eendeborst zelf gerookt?
pi_67726181
Ohhh wat zonder DirkH!
Voortaan eerst maar kleinere hoeveelheden proberen dan 2 kilo in ene weg te moeten gooien?
pi_67726351
Zou het iets met vocht te maken kunnen hebben?
In dat linkje van die home-made rookbak stond dat hij de houtsnippers nat maakte waardoor het roken beter ging maar ook dat de kip wat malser bleef.
Je zou toch denken dat paling vet genoeg is om het roken te kunnen hebben, zonde.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67726440
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:12 schreef mascara-klodder het volgende:
Iemand al eens eendeborst zelf gerookt?
Dat is vast ook .
pi_67726785
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:14 schreef mascara-klodder het volgende:
Ohhh wat zonder DirkH!
Voortaan eerst maar kleinere hoeveelheden proberen dan 2 kilo in ene weg te moeten gooien?
Ja, ik had het beter in twee of drie sessies kunnen doen. Maar goed, niet te lang bij stil staan er hangen nu vier makrelen in.
Gisteravond heb zal van een kilo gemarineerd voor het koud roken. Vanavond moet die uit de marinade, gewoon bastardsuiker en zeezout en 24 uur drogen. Dan moet ie 5 uurtjes de rookkast in. Maar eerst de makreel, morgen de zalm.
Ik ben gek op vis, eet het bijna nooit omdat ik de enige in huis ben, dus je snapt wel waarom ik nu dus helemaal los ga.
pi_67726851
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:18 schreef shmoopy het volgende:
Zou het iets met vocht te maken kunnen hebben?
In dat linkje van die home-made rookbak stond dat hij de houtsnippers nat maakte waardoor het roken beter ging maar ook dat de kip wat malser bleef.
Je zou toch denken dat paling vet genoeg is om het roken te kunnen hebben, zonde.
Vet was ie zeker, ook na het roken glibberde hij nog van het vet. Ruikt trouwens lekker. Maar dat zal het niet zijn geweest. Ik zie nu wel twee verschillende rooktips staan, namelijk 10 minuten garen en 30 minuten garen. Ik heb de tien minuten aangehouden en ben bang dat daar het probleem zit. Maar goed, ik ben ook maar een amateur. Ik ga op zoek naar de echte oorzaak.
pi_67726914
Er zit hier ergens op Fok een palingkweker... Die weet het vast, maar ik weet zijn username niet meer...
pi_67727124
Heb je de paling vooraf goed laten drogen, Dirkh?
Hier http://www.xs4all.nl/~tmlvanno/roken.html staat nl dat dat heel belangrijk is.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zondag 5 april 2009 @ 13:48:21 #95
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67727205
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:10 schreef Dirkh het volgende:
Jammer maar helaas, de paling is volledig mislukt. Hij is supertaai en het vel is niet van de paling af te krijgen. Dus twee kilo paling is zo de kliko in gegaan. De smaak was wel goed.
Ik zou het toch zeker niet weggegooid hebben man, als de smaak goed was. Beetje slagroom erbij, in de keukenmachine en hoppa, luchtige palingmousse. Of nou ja, even receptje zoeken, maar je snapt wat ik bedoel.
pi_67728032
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:45 schreef shmoopy het volgende:
Heb je de paling vooraf goed laten drogen, Dirkh?
Hier http://www.xs4all.nl/~tmlvanno/roken.html staat nl dat dat heel belangrijk is.
Ja, ze hebben een uur in de wind gehangen totdat de huid droog was.

@RobinOok, je hebt helemaal gelijk. Had ik moeten doen.. of de paling fijn snijden en er een salade van kunnen maken. Dom dom dom.
pi_67732772
Nou, ik ben er achter wat het probleem veroorzaakt heeft. De temperatuurmeter is niet betrouwbaar. Ik had vanmiddag makreel in de rookoven, exact zoals omschreven in het recept, drie kwartier garen en daarna roken. Mooi niet dus, de makreel was rauw.
Dus ik de temperatuurmeter er uitgehaald en in kokend water gelegd... dat zal dan toch 100 graden aan moeten geven. Nou mooi niet, de temperatuurmeter gaat tot 120, maar ging daar zelfs overheen. Ja, vind je het gek als je dan iets op de 70-80 graden moet garen en het blijkt 40 te zijn. Lekker is dat, 4 makrelen naar de donder en 2 kilo paling. De makreel ga ik proberen te redden in de normale oven.
De paling is dus niet goed gegaard geweest. Als dat 30 graden scheelt met de werkelijke temperatuur dan mag je wel zeggen dat dat erg veel is.
pi_67733013
Nou ja, dan weet je in elk geval dat het niet aan jou ligt.
  maandag 6 april 2009 @ 01:23:59 #99
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_67747736
iemand sprak hier over barbeque's met rookgedeelte, heeft iemand daar voorbeelden van voor me?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_67749051
quote:
Op maandag 6 april 2009 01:23 schreef Mirjam het volgende:
iemand sprak hier over barbeque's met rookgedeelte, heeft iemand daar voorbeelden van voor me?
Texaanse BBQs. ( http://www.texasbarbeques.com/beef_brisket_recipes.html Goddelijk!!!)

http://www.texasbarbeques.com/barbecue_cookers.html

Dáár weten ze hoe je moet bbq-en.
  maandag 6 april 2009 @ 07:28:02 #101
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_67749139


ongeveer zo eentje heb ik gehad, maar ik denk dat ik het verkeerd deed want het werkte bij mij niet echt goed.

ik had me ook wat beter moeten inlezen op inet denk ik. Nu heeft een vriend van ons 'm overgenomen. wij hebben een vaste BBQ en dat ding hadden we eigenlijk gekocht omdat ie gewoon supervet was (en we gaven een heel groot tuinfeest), naderhand stond ie eigenlijk alleen maar in de weg
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_67799702
quote:
Op zondag 5 april 2009 16:53 schreef Isegrim het volgende:
Nou ja, dan weet je in elk geval dat het niet aan jou ligt.
Jawel, want volgens rookovens-online kan ik ongezien de tyfus krijgen en tien procent korting als ik een geijkte temperatuurmeter bij hun aanschaf. De temperatuurmeter die bij deze kast ingebouwd is, is een standaard meter. Volg jij het nog? Maar goed, ik koop wel een temperatuurmeter bij de slager.
pi_67799849
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:09 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Jawel, want volgens rookovens-online kan ik ongezien de tyfus krijgen en tien procent korting als ik een geijkte temperatuurmeter bij hun aanschaf. De temperatuurmeter die bij deze kast ingebouwd is, is een standaard meter. Volg jij het nog? Maar goed, ik koop wel een temperatuurmeter bij de slager.
Huh? Leest Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.

[ Bericht 0% gewijzigd door Dirkh op 07-04-2009 17:46:00 ]
  dinsdag 7 april 2009 @ 17:28:48 #104
160834 Florian_
Anatomy is destiny
pi_67800389
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:13 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Huh? Lees Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.


Grappig. Ik lees ook even mee.
Primum non nocere
pi_67800851
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 17:13 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Huh? Lees Rookovens mee? Ik krijg zojuist mail dat ze alsnog een temperatuurmeter gaan sturen.
Nou ja, dat is dan toch nog netjes.
Netjes.
There is no love sincerer than the love of food.
  dinsdag 7 april 2009 @ 17:50:34 #106
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67801126
quote:
Op maandag 6 april 2009 07:28 schreef Puckzzz het volgende:
[ afbeelding ]

ongeveer zo eentje heb ik gehad, maar ik denk dat ik het verkeerd deed want het werkte bij mij niet echt goed.

ik had me ook wat beter moeten inlezen op inet denk ik. Nu heeft een vriend van ons 'm overgenomen. wij hebben een vaste BBQ en dat ding hadden we eigenlijk gekocht omdat ie gewoon supervet was (en we gaven een heel groot tuinfeest), naderhand stond ie eigenlijk alleen maar in de weg
In de weg staan? Ben je gek, zoiets werkt prima. Daar grill/bbq je gewoon je hele maaltijd op.

Doe ik al jaren.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67801748
Nu heb ik er zalm in liggen, koud roken. Deze heb ik zaterdag voor 24 uur in de zout en suiker gelegd, daarna een dikke 24 uur laten hangen. Nu ligt het netjes op een rooster op een rooster in de rook. Het ziet er heerlijk uit. Zodra het klaar is zal ik foto's plaatsen. Maar dat duurt nog wel een paar uurtjes, het moet tot 11 uur in de rookkast
pi_67803589
Hier alvast foto's tot op heden. Het was een hele filet van één kilo. Deze moest nog wel even van de schubben ontdaan worden, maar dat viel wel mee.

Ik heb de zalm eerst ingesmeerd met grof zeezout en bastard suiker. Al na een paar uur lag er een plas vocht in de schaal, dus de zout deed zijn werk goed. Na 24 uur heb ik de zalm afgespoeld en daarna opgehangen in de koelkast (deze was toch al leeg, dus dat scheelt) De zalm heeft bijna 40 uur gehangen, was de bedoeling dat dit ook 24 uur was, maar dat werd vanwege m'n werk wat langer. Maar dat was juist alleen maar beter.



Zo, nu even rusten



Door het ontschubben is de zalm iets beschadigd, dat kan je zien aan het linkerdeel bovenaan. Maar he, ik was na een weekend vis schoonmaken en twee mislukte pogingen van roken niet meer echt in de stemming om dingen met beleid te doen.

Na bijna twee dagen moest het de rookkast in. Ik wil de zalm koud roken, dus de temperatuur mag niet boven de 25 graden komen. Dat doe je door twee briketten voor te gloeien en in de houtmot de duwen. Zoals je ziet begint het houtmot ook een beetje te gloeien.



En hier ligt de zalm te roken:

pi_67803874
Dat gaat vast goed komen.
Heb je de zalm al ontgraat of doe je dat achteraf pas?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67803903
Of stel ik nu een vraag waarbij je denkt: "Oh, fuck, dát had ik moeten doen!"
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67803930
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:11 schreef shmoopy het volgende:
Dat gaat vast goed komen.
Heb je de zalm al ontgraat of doe je dat achteraf pas?
Graten? Oh oh... ik heb geen graat gezien
pi_67803943
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:12 schreef shmoopy het volgende:
Of stel ik nu een vraag waarbij je denkt: "Oh, fuck, dát had ik moeten doen!"
Dat dus
pi_67803985
Ik blijf wel weg totdat je met volle mond post hoe lekker het allemaal was.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67804014
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:15 schreef shmoopy het volgende:
Ik blijf wel weg totdat je met volle mond post hoe lekker het allemaal was.
Ik zit het hier nu thuis voor te lezen en er zit er nu een met d'r Teena Lady vol van het lachen. Ze noemt me sukkel

[ Bericht 0% gewijzigd door Dirkh op 07-04-2009 23:44:27 ]
  dinsdag 7 april 2009 @ 19:18:18 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67804105
Vrouwen kunnen zoooo gemeen en hard zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67804126
Och, zalm heeft behoorlijke graten, die kan je prima vanaf het bord eruit vissen.

Ik koop wel eens een hele zalm, hak deze aan moten en vries die in. Ik heb ook wel eens gedacht dat het dan handig is tevoren de graten eruit te halen, maar daar kwam ik snel van terug. Graten uit rauw vissevlees trekken is een crime, de halve vis komt mee.
Of je moet je vis echt fileren met een scherp mes, maar dan verlies ik vingers.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67804255
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:19 schreef sigme het volgende:
Och, zalm heeft behoorlijke graten, die kan je prima vanaf het bord eruit vissen.

Ik koop wel eens een hele zalm, hak deze aan moten en vries die in. Ik heb ook wel eens gedacht dat het dan handig is tevoren de graten eruit te halen, maar daar kwam ik snel van terug. Graten uit rauw vissevlees trekken is een crime, de halve vis komt mee.
Of je moet je vis echt fileren met een scherp mes, maar dan verlies ik vingers.
Gelukkig, redder in nood. Zie je nu wel shmoopy, die graten kan je er beter achteraf uit halen.
Maar ik heb met het schubben iedere millimeter in handen gehad en ben geen graat tegen gekomen. Ik hou het voortaan gewoon bij kipfilet en als ik een keer gek wil doen, koop ik wel een zak noten om te roken. Vis is vanaf nu een taboe in dit huis. Wat een sukkel ben ik zeg, damn.
pi_67804301
quote:
Op dinsdag 7 april 2009 19:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Vrouwen kunnen zoooo gemeen en hard zijn
Mevrouw Dirkh en ik bedoelen het goed, heur.

Maar wat sigme zegt, gewoon lekker vis eten met de gratis bijgeleverde tandenstokers, of als dat niet bevalt even investeren in zo'n kekke gratentang, da's best te doen als je er een beetje handigheid in hebt.
Ik zei handigheid, ligt mevrouw Dirkh al onder tafel nu?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67804373
Nee, Dirkh, niet opgeven nu!
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')