abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_66132744
Zodra het weer een beetje "buitenzit" weer wordt, zal de BBQ weer aangestoken worden of de Skottel. Ik ben nogal een vleeseter en heb wat ervaring (ver verleden) met ambachtelijk vleeswaren. Ookal is het niet te vergelijken met een "gelijk klaar" bbq, maar ik zit er aan te denken om een rookkast aan te schaffen. Ik vindt ham lekker, gerookte kipfilet, gerookte vis etc. Dus heb ik mijn oog laten vallen op een rookkast die wat prijs betreft wel aantrekkelijk is. Rookkast Urk


Zijn hier nog liefhebbers die zo nu en dan ook eens een rookkast aanjagen en doe je er leuke dingen mee? Zo ja, wat?
  maandag 16 februari 2009 @ 20:19:39 #2
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66132996
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:



Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.

Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
pi_66133507
quote:
Op maandag 16 februari 2009 20:19 schreef RobinOok het volgende:
Jeetje, waarom zo'n joekel? Ik ben ook dol op die rooksmaak, maar ik gebruik gewoon een klein rookoventje dat op het gasfornuis kan:

[ afbeelding ]

Als je zo'n groot ding hebt gebruik je 'm vast ook niet zo vaak. Dit kleintje gebruik ik gemiddeld eens per week. Hup, tevoorschijn halen, scheppie "smoking agent" op de bodem, afdekschaal en rooster erop. Vlees ingevet op rooster. Schuifdeksel goed dicht. Op klein pitje zetten en 7 minuutjes later is het wel klaar. Daarna nog lekker grillen en je hebt heerlijk mals, sappig vlees met rooksmaak. Helemaal gaar roken kan ook wel, maar ja, dat is vaak lang zo lekker niet hoor.

Heb er toevallig laatst over geblogd, hiero: http://kokrobin.wordpress.com/hot-smoking/
Ja, zo'n joekel vind ik leuk voor de heb en ook een beetje voor het gevoel van in de tuin je vlees en vis roken. Op een of andere manier vind ik dat wel iets gezelligs hebben.
Je kent het wel, mannen en BBQ's, dat maakt ze meteen de beste kok van de wereld. Ik ben zo'n stereotype.
Leuke blog trouwens, die zalm ziet er heerlijk uit.
  maandag 16 februari 2009 @ 20:42:13 #4
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66134173
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
pi_66134349
quote:
Op maandag 16 februari 2009 20:42 schreef RobinOok het volgende:
Dankje.
Okay, dat snap ik wel, dat zo'n "echte rookkast" trekt. Maar euh, ligt zo'n superdeluxe amerikaanse bbq/smoker dan niet meer voor de hand? Of is dat niet echt genoeg?
Ja, maar ik denk niet dat ik de volledige steun van mijn vrouw krijg als ik aankom met een rekening voor zo'n smoker.

Maar ik rook jij ook kip?
  maandag 16 februari 2009 @ 22:40:44 #6
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_66141203
Oh, ja, die bbq/smokers zijn wel prijzig ja.
Ik rook niet. Ik rook wel kip. Kipfilet. Hoezo?
(lijkt dan trouwens niet op die kipfilet uit de supermarkt hoor, maar volgens mij zijn die ook "nepgerookt", nooit rook gezien, alleen een rooksmaakje gekregen)
pi_66141693
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:





resultaat na 1,5 uur:


kip, speklapjes en forel

Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
pi_66141846
We hebben 2 weken geleden in de kook winkel erg staan twijfelen tussen het exemplaar van RobinOok en deze
Zijn er niet uitgekomen en twijfelen nog steeds.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  maandag 16 februari 2009 @ 23:04:04 #9
63722 z80
I fink you freaky
pi_66142412
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_66142944
quote:
Op maandag 16 februari 2009 22:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Gerookte kip van de super ziet er alleen al heel anders uit ja!! Op zich best lekker, maar zelf roken is vele malen lekkerder. Ik heb het wel eens op deze manier gedaan:

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

resultaat na 1,5 uur:
[ afbeelding ]

kip, speklapjes en forel

Maar voor thuis lijkt me zo'n rookoven een goed alternatief! Mooi ding hoor!! Maar een maatje kleiner is voor thuis gebruik denk ik ook afdoende..
Damn, dat ziet er lekker uit.
quote:
Op maandag 16 februari 2009 23:04 schreef z80 het volgende:
de rook kast ziet er leuk uit.
zeker als je een beetje tuin hebt.
ben alleen bang dat ik deze een paar keer zal gebruiken en verder alleen maar staat weg te roesten.
Het wegroesten zal nog wel meevallen (overdekte ruimte) ik denk alleen niet dat ik de hele zomer aan het roken sla. Nou woon ik op een kleine afstand van een visserdorp en zo nu en dan eens een paar kilo vis halen en voor de familie eens wat roken is ook gewoon leuk.
pi_66150319
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
pi_66151805
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
jeetje heb je een eigen viswinkel ofzo???
pi_66152019
Nee dat niet maar een paar keer per jaar wat worsten roken, wat kip en vis. Loont toch de moeite om zoiets te kopen. Ik heb jaren lang zo'n klein kastje gebruikt maar die was doorgeroest(koop dus een rvs) en moet nu iets nieuws aanschaffen en ik wilde ook koud roken, vandaar.
pi_66173909
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 10:07 schreef r2d22 het volgende:
Dat model Urk is perfect als je een beetje uitgekeken bent op zo'n kleine rookkast(werken erg goed). De wat grotere hebben als voordeel dat je je de vis of worsten kunt ophangen. Een ander voordeel is dat je minder heet kunt roken. Zelf ga ik deze aanschaffen
http://www.rooktonnen.nl/(...)ie_30_x_30_x_100.htm
Ik kan zo even niet vinden wat zo'n kast mag kosten, maar ik geloof niet dat ik veel begrip zal ontvangen als er zo'n factuurtje binnen komt. En zeker niet voor een beginner.
pi_66188987
Ja lastig dat die prijzen er niet bij staan.
Moest hiervoor mailen.
Kleine en grote kast ieder 150 euro dus 300 voor de hele installatie.
pi_66196138
Zo'n rookkast die je op het gasfornuis zet werkt ideaal. Alleen de geur die het verspreid in je huis vind ik wat minder, gebruikte het zelf in de horeca.
pi_66246077
TVP. Ik twijfel ook al lange tijd over een rookkastje/oventje. Zo lekker, gerookt vlees.
Is dat zo?
pi_66246260
Gezien de Google advertentie van Stoveman rookovens de hele tijd in dit topic, mogen ze zich hier wel even melden voor een leuke FOK! aanbieding.
pi_67481200
Nou, ik heb zojuist een rookoven besteld. Was wel even zoeken en informeren over prijs en kwaliteit. Ik ging in de eerste instantie voor een Stoveman, maar kon het verschil in kwaliteit niet vinden met Rookovens.nl.
Klik


[ Bericht 0% gewijzigd door Dirkh op 28-03-2009 09:56:27 ]
  vrijdag 27 maart 2009 @ 23:11:01 #20
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67481310
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67484173
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
Volgens mij is dat zaagsel of pulp van bv. eik, appelboom etc.
Life is too short not to have fun
  zaterdag 28 maart 2009 @ 01:03:23 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67484255
Ja, kijk, dit zijn allemaal smoking agents:



Hout, zwarte theesoorten, rijst. Maar die kleine potjes zijn wel duur en dat schiet bij koud roken niet op, want daarvoor heb je veel teveel smoking agent nodig. (bij warm roken maar 1 a 2 eetlepels per keer) Daar rechtsachter in die bak zit wat simpeler houtmot uit een grote zak. Dat is beter te betalen. Ik kreeg 'm van iemand dus weet niet van welk hout het is gemaakt trouwens, ik vermoed beuk.

[ Bericht 16% gewijzigd door RobinOok op 28-03-2009 12:00:33 ]
  zaterdag 28 maart 2009 @ 09:54:34 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67487679
Intressant, ga eens nadenken over hoe je zelf koud zou kunnen roken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67488249
quote:
Op vrijdag 27 maart 2009 23:11 schreef popolon het volgende:
Wat maakt nou precies die dingen 'roken'? smoking agent zegt me niet zoveel namelijk.

Ik ging nog wel eens vroeger naar de haven bij de rokerij gerookte paling halen. Weinig dingen die dat overtreffen.
In de kast die ik heb besteld zit een lade waar je houtmot in doet. Dat is fijn zaagsel zeg maar of snippers. Daar steek je een paar aanmaakhoutjes in die je dus aansteekt. Hierdoor gaat het mot smeulen en dus roken.
Dan doe je de la dicht en komt de rook in de kast.
  Moderator zaterdag 28 maart 2009 @ 14:06:01 #25
45833 crew  Fogel
pi_67492768
Ik dit topic in de gaten houden, rooksmaak
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2026: Peru, Belgiė, Nederland, St. Maarten
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatiė, Sloveniė, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen, Griekenland, Nederland, Oslo
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
  zondag 29 maart 2009 @ 17:12:40 #26
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67522270
Ah mooi, nu weet ik hoe dat werkt. Ik had er wel een gedachte bij maar wou het even weten.
Zeker een overweging waard. Rooksmaak is zo lekker.

Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67523686
quote:
Op zondag 29 maart 2009 17:12 schreef popolon het volgende:
Ah mooi, nu weet ik hoe dat werkt. Ik had er wel een gedachte bij maar wou het even weten.
Zeker een overweging waard. Rooksmaak is zo lekker.

Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.
Bij de aanschaf van de kast zit en zakje mot, maar dat is natuurlijk niet voldoende.
pi_67526002
quote:
Op zondag 29 maart 2009 17:59 schreef Dirkh het volgende:
De kast zal vandeweek wel binnenkomen, ik moet alleen nog even op zoek naar een adres voor houtmot in de buurt. Webwinkels genoeg, maar dan ben je het dubbele kwijt met verzendkosten.
Bij de aanschaf van de kast zit en zakje mot, maar dat is natuurlijk niet voldoende.
Dierenwinkel?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_67585411
Ja hij is binnen. Net ff snel in elkaar gefrommeld en morgen ga ik als het een beetje mee zit aan het roken. Ik heb kipfilet gehaald en die ga ik een dagje "marineren" dus ik kan niet meteen aan de slag.
quote:
Op zondag 29 maart 2009 19:35 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Dierenwinkel?
Ja, daar hebben ze het inderdaad. Zo'n zakje wat bij de oven geleverd werd is niet meer dan een proefzakje, waar je eigenlijk niks mee kan. Maar de dierenwinkel had nog wat liggen, dus ik heb twee zakjes ingeslagen.
Het ziet er leuk uit zo'n oven, ik heb er wel zin in.
pi_67614811
Mijn vader heeft zijn eigen rook'kast' gemaakt (voor forel )
IJzeren buis op maat gezaagd, afdichtklepje erop (met wat gaatjes) en het geheel op een oude gasbrander. De vis kan prima hangen, houtsnippers (afval) van de lokale timmerman erin, brander aan op standje sudder en na een half uurtje heb je een heerlijk gerookt visje voor weinig.
Op donderdag 21 juli 2011 23:08 schreef Loveless85 het volgende:
Dan heb je safe = condoom
Double dutch = condoom en pil
quadruple Cat = pil, MAP, condoom, castratie, prikpil, spiraaltje, zaaddodende pasta en voor het jodelen de bergen uit
pi_67622146
Ik ben nu inmiddels een uurtje bezig en het is kut, ik krijg het niet mooi gloeiend. Dus nu wat groffer geschut, meer hout!

Update: 20:30 uur. Mannen en vuur... vuurtje stoken ging nog wel, maar het houtmot smeulende krijgen lukte dus niet. Hup in de auto en een gasbrander halen, hargh hargh! Branden met die zooi... eventjes. Dit wordt niks meer vanavond. Ik schop die zooi de schuur weer in en ga als een vernederde man (wie kan er nou geen fikkie steken?) op de bank zitten mokken. Hofdr!

[ Bericht 60% gewijzigd door Dirkh op 01-04-2009 20:33:00 ]
pi_67651021
Gisteravond kon ik het verlies niet nemen en ben naar de DHZ gereden en een handgasbrander gekocht. Branden zal dat ding! Dus uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar, prima op 90 graden en roken maar. De kipfilet kwam er heerlijk bruin uit en de smaak was geweldig. Nu ik het dus onder de knie lijk te hebben is het toch heel leuk. Mijn collega's hebben in ieder geval lekker gelunched. Dit weekend nog maar eens wat meer experimenteren. Dit weekend ga ik ook om te oefenen nog wat karbonades roken, schijnt ook lekker te zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door Dirkh op 02-04-2009 17:38:49 ]
  donderdag 2 april 2009 @ 17:56:52 #33
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67651796
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
pi_67652612
quote:
Op donderdag 2 april 2009 17:56 schreef RobinOok het volgende:
90 graden? Dat is dan toch geen koud roken meer?
Klopt, is ook niet de bedoeling.
pi_67653089
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.

Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Op vrijdag 5 oktober 2007 14:40 schreef BobRooney het volgende:
Volgens mij probeerde die invalide zelf een strijker af te steken, maar ging er iets fout.
pi_67653916
quote:
Op donderdag 2 april 2009 18:43 schreef fuckbuddy het volgende:
Dirkh, ik rook zelf geregeld paling etc. Maar je moet erom denken dat je gaart.... En rookt..
Dus eerst met hitte garen omdan dmv het roken op een lagere temperatuur de smaak te geven eigenlijk.

Misschien wist je dit al, maar dacht vertel het maar even
Tips zijn altijd welkom, ik ben een echte beginneling.
pi_67654137
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67662709
Koud roken zorgt toch voor lange houdbaarheid?

Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
  donderdag 2 april 2009 @ 23:44:25 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67662805
Koud roken, dan conserveer je het vlees wel, maar gaar je het niet, het is gewoon wat anders. smaakt anders.
Je koelt de rook dan voordat het bij het vlees komt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 3 april 2009 @ 00:05:50 #40
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67663315
quote:
Op donderdag 2 april 2009 19:18 schreef shmoopy het volgende:
Maar wat is nou precies koud roken? Is dat roken zonder de bedoeling het vlees te garen, dus korter en lagere temperatuur?
Nee, juist andersom. Koud roken is op lage temperatuur (koud) en dus lang. Dan is het echt het roken, de rook dat voor de "preserving" zorgt. Sorry, kan even geen goed nederlands woord verzinnen.
Bij warm roken, wat ik dus altijd doe, gaat het alleen maar om de rooksmaak. Je kunt dingen ook wel gaar maken (dat gaat ook makkelijk bij vis zoals makreel en zalm) maar het makkelijkste is dingen alleen maar eventjes (hooguit 10 minuten) te roken zodat ze die lekkere rooksmaak hebben en daarna in een grillpan verder af te maken. Vooral met entrecote enzo werkt dat perfect. Als een soort "garen op lage temperaturen". Dus dan hoef je alleen nog maar even 30 seconden per kant je entrocote te grillen en heb je een perfect stukje vlees op je bord.
  vrijdag 3 april 2009 @ 00:08:07 #41
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67663373
quote:
Op donderdag 2 april 2009 23:40 schreef ColdFeet het volgende:
Zeg, wat ik me afvraag, Robin: je gebruikt die rookpan op het gasfornuis, gaat dat niet onwijs stinken in huis?
Nee, dat valt dus reuze mee. Omdat je het heel subtiel, slechts 10 minuutjes op het vuur hebt staan.
Het stinkt niet meer dan flink grillen met een grillpan. Uiteraard is een afzuigkap wel handig, maar ik moet zeggen, onze afzuigkap is niet zo heel erg goed. Grillen geeft dus meer stank dan roken.
pi_67700947
Wow, helemaal niet zo duur, zo'n rookkast.
pi_67701170
Misschien handig om af en toe bij rookoven-online en het rookovenforum te spieken voor tips & truuks
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67702285
Vanmorgen stad en land afgereden op zoek naar verse paling... zelfs op de urker vismarkt/winkels was geen paling te krijgen. Uiteindelijk zijn we bij een palingkwekerij beland in the middle of nowhere en moesten de palingkweker serieus overtuigen dat we niet van de belastingdienst waren Damn, wat was die paranoia. Maar goed, uiteindelijk hebben we twee kilo paling meegenomen, maar ja die leven nog. Nu liggen ze in een emmer met zout.
Ook heb ik nog halve zalm meegenomen en vier makrelen. Zo kan ik een beetje oefenen met de rookoven en de familie zal er blij mee zijn. Dat krijg ik nooit op in m'n eentje.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:18:42 #45
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67709839
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
pi_67709857
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 19:18 schreef RobinOok het volgende:
Leg je die levend in een emmer met zout?!?!
Zo gaat dat. Ook met paling die je in de winkel koopt. Zo gaat het slijm eraf. It ain't pretty.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:21:26 #47
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67709890
Sodemieter op! Echt niet! Aso!

http://hobby-en-overige.i(...)n-paling-schoon.html

En trouwens, al zou "de industrie" dat doen, dan is dat toch nog geen reden om dat thuis ook te doen?
pi_67709911
Doodkruipen heet dat. Google maar eens op 'paling doodkruipen'.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:28:17 #49
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67710057
Ik peins er niet over.
pi_67710099
Het ziet er niet heel naar uit ofzo, maar voor de paling zal het minder prettig zijn.
  zaterdag 4 april 2009 @ 19:31:06 #51
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67710119
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 19:30 schreef Isegrim het volgende:
maar voor de paling zal het minder prettig zijn.
Joh! Zou je denken?
pi_67710170
De paling schijnt er vrij veel van te voelen, ja Brandwonden-effect.
Bloem en een kaasdoek is diervriendelijker.
pi_67712358
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 19:21 schreef RobinOok het volgende:
Sodemieter op! Echt niet! Aso!
Tja, het is inderdaad niet een vriendelijke manier om te doden. Ik las dat de kop verbrijzelen met een tang het minste stress veroorzaakte, tja. Maar ze hangen nu te relaxen in de oven. Wat een enorm pokke werk is dat om paling schoon te maken. Daarna heb ik vier makrelen schoongemaakt, gatverdamme wat stinkt dat zeg. Ik heb mijn handen nu al drie keer met pure chloor gewassen, maar je ruikt het nog.
Net een moot zalm ontschubt en gemarineerd wat een dagje mag intrekken.
Ik ben er de hele dag al mee bezig. Het idee van gezellig met een glas wijn bij de rookoven staan is iets geromantiseerd, al zeg ik het zelf.
pi_67714541
quote:
Op zondag 29 maart 2009 17:12 schreef popolon het volgende:
Post de resultaten eens Dirk. Het hoeft natuurlijk geen mooi weer te zijn: Gewoon de fik er in en je maaltijd van buiten halen na een tijdje.
Kipfilet

Eerst een beetje beginnen met stoken (zit een heel verhaal achter, maar uiteindelijk is het gelukt om de boel gloeiend te krijgen)


De gepekelde kipfilet er in. Deze zijn bijna 24 uur gepekeld, dat had wat korter gekund maar het kwam zo uit.
Deurtje dicht en om de paar minuten even gluren op de temperatuurmeter of alles wel een beetje netjes blijft, niet te heet. En het resultaat:



pi_67714592
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 20:51 schreef Dirkh het volgende:

Het idee van gezellig met een glas wijn bij de rookoven staan is iets geromantiseerd, al zeg ik het zelf.
Je hebt toch een vrouw?
Bijen zoemen
De hei is paars
Er zijn dus bloemen
En touringcars
pi_67714914
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 22:15 schreef PP. het volgende:

[..]

Je hebt toch een vrouw?
Die raakt geen vis aan en heeft de hele dag mopperend (zoals altijd) door het huis gebanjerd: Gatverdamme, wat stinkt dat! Kan je dat niet buiten doen? Denk je wel op je kleren? Iew, die paling leeft nog!
Dat soort dingen.
  zaterdag 4 april 2009 @ 22:33:28 #57
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67715113
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  zaterdag 4 april 2009 @ 23:52:13 #58
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_67717348
Paling doden is inderdaad lastig, maar zelf gerookte paling is wel erg lekker.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_67718361
Mijn moeder deed het altijd met een theedoek. Paling vastpakken en dan op het balkon dat beest keihard met z'n kop op de ijzeren leuning slaan.
We hadden thuis regelmatig een teil met die beesten staan.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zondag 5 april 2009 @ 00:41:29 #60
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67718410
Ik prefereer ze dood. Dan hoef ik niet te denken hoe ze te moeten doden.

Best hypocriet natuurlijk.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67718520
Daar zou ik nou echt totaal geen moeite mee hebben.

Dirkh, maak je ook foto's van de gerookte vissies?

[ Bericht 20% gewijzigd door shmoopy op 05-04-2009 00:52:27 ]
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zondag 5 april 2009 @ 00:49:04 #62
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_67718553
lekker zeg, zelf je vis en kip roken
gerookte kip is zo asociaal duur, dus op zich is het wel de moeite waard
ik ga binnenkort verhuizen en krijg dan een tuin, misschien....
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  zondag 5 april 2009 @ 00:55:44 #63
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_67718686
Je kunt complete barbecue/grill combinaties kopen die ook een rook gedeelte hebben.

Ik hoop dat die bbq van mij snel kapot gaat, kan ik een nieuwe halen. Misschien een subtiele explosie, eens kijken of dat gaat werken.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_67719223
quote:
Op zaterdag 4 april 2009 22:12 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Kipfilet
[ afbeelding ]
Eerst een beetje beginnen met stoken (zit een heel verhaal achter, maar uiteindelijk is het gelukt om de boel gloeiend te krijgen)

[ afbeelding ]
De gepekelde kipfilet er in. Deze zijn bijna 24 uur gepekeld, dat had wat korter gekund maar het kwam zo uit.
Deurtje dicht en om de paar minuten even gluren op de temperatuurmeter of alles wel een beetje netjes blijft, niet te heet. En het resultaat:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
één keer gerookte kip op, en dat smaakte naar rookworst
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_67719528
Ik heb laatst deze beschrijving van iemand gekregen over hoe je een hot smoker zelf kunt maken.
Misschien leuk voor de geļnteresseerden.

http://cruftbox.com/cruft/docs/elecsmoker.html
There is no love sincerer than the love of food.
pi_67721272
quote:
Op zondag 5 april 2009 01:45 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

één keer gerookte kip op, en dat smaakte naar rookworst
Kom nou, dat smaakt niet naar rookworst. Die associatie heb jij misschien omdat dat het enige met rooksmaak is wat je ooit hebt gegeten?

Weet je wat trouwens ook verschrikkelijk lekker is? Gerookte amandelen. Maar ik weet niet hoe je dat zou moeten doen. Misschien met gaas eromheen o.i.d. ophangen in een bundeltje...?
pi_67721306
quote:
Op zondag 5 april 2009 02:27 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik heb laatst deze beschrijving van iemand gekregen over hoe je een hot smoker zelf kunt maken.
Misschien leuk voor de geļnteresseerden.

http://cruftbox.com/cruft/docs/elecsmoker.html
Goed plan!
  zondag 5 april 2009 @ 10:29:12 #68
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_67721539
quote:
Op zondag 5 april 2009 02:27 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik heb laatst deze beschrijving van iemand gekregen over hoe je een hot smoker zelf kunt maken.
Misschien leuk voor de geļnteresseerden.

http://cruftbox.com/cruft/docs/elecsmoker.html
Tof ding! zoiets ga ik ook proberen denk ik.

klein vraagje: gerookt vlees is toch minder vet (calorieen) dan gebraden?
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
pi_67721555
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:29 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Tof ding! zoiets ga ik ook proberen denk ik.

klein vraagje: gerookt vlees is toch minder vet (calorieen) dan gebraden?
Tuurlijk. Je gebruikt immers geen vet.
  zondag 5 april 2009 @ 10:33:35 #70
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_67721593
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:30 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Tuurlijk. Je gebruikt immers geen vet.
ja die logica had ik zelf dus ook, wou het ff bevestigd hebben
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zondag 5 april 2009 @ 10:34:29 #71
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67721605
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:29 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Tof ding! zoiets ga ik ook proberen denk ik.

klein vraagje: gerookt vlees is toch minder vet (calorieen) dan gebraden?
Dat ligt er maar aan.
Bij koud roken smelt er geen vet uit het vlees
Bij warm roken wel, maar bij het braden ook.
Het vet waar je in braad is niet van belang, dat blijft in de pan achter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67721617
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat ligt er maar aan.
Bij koud roken smelt er geen vet uit het vlees
Bij warm roken wel, maar bij het braden ook.
Het vet waar je in braad is niet van belang, dat blijft in de pan achter.
Nou ja, er zit dan wel een laagje braadvet op je vlees tenzij je het afdroogt met een stuk keukenpapier.
  zondag 5 april 2009 @ 10:38:34 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67721665
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:35 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Nou ja, er zit dan wel een laagje braadvet op je vlees tenzij je het afdroogt met een stuk keukenpapier.

Dat filmpje wordt wel weer goedgemaakt door het vet wat uit het vlees gesmolten is.


Maar waarom altijd die angst voor vet, vet is gezond, je hebt vet nodig.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67721705
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]


Dat filmpje wordt wel weer goedgemaakt door het vet wat uit het vlees gesmolten is.


Maar waarom altijd die angst voor vet, vet is gezond, je hebt vet nodig.
Ik heb geen angst voor vet, maar als je wilt afvallen, is het handig om een beetje mager te eten (naast het verbannen van suikers).
pi_67721849
Nu wil ik ook zo'n kastje. Damz die kipfiletjes zien er uit.
Ben sowieso dol op vis, dus miss volgende zomer als vriendlief eindelijk de tuin heeft gedaan, dit jaar zie ik het weer niet van komen nl
  zondag 5 april 2009 @ 10:51:14 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67721890
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:41 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ik heb geen angst voor vet, maar als je wilt afvallen, is het handig om een beetje mager te eten (naast het verbannen van suikers).
Nee, als je af wilt vallen moet je meer bewegen, maar dat is hier OT.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67721912
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, als je af wilt vallen moet je meer bewegen, maar dat is hier OT.
En onzin. Ik ben zelf net 11 kg afgevallen door anders te gaan eten, zonder meer te bewegen.
  zondag 5 april 2009 @ 10:56:11 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_67721985
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:52 schreef Isegrim het volgende:

[..]

En onzin. Ik ben zelf net 11 kg afgevallen door anders te gaan eten, zonder meer te bewegen.
Niet gaan JoJo-en dan maar, hmmm?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_67722231
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Niet gaan JoJo-en dan maar, hmmm?
Totaal geen last van.
  zondag 5 april 2009 @ 11:16:59 #80
1592 Puckzzz
Bitch please!
pi_67722409
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:52 schreef Isegrim het volgende:

[..]

En onzin. Ik ben zelf net 11 kg afgevallen door anders te gaan eten, zonder meer te bewegen.
same here...20 KG. Gewoon door mijn eetpatroon van lekkere sausjes, calorieen en koolhydraten aan te passen. Zodoende let ik nu gewoon op wat ik eet zonder er obsessief over te doen. Maar ik wil wel graag weten of ergens veel vet in zit.

en ja sommige vetten zijn gewoon gezond en moet je niet over miepen.

gerookt vlees (vooral kip) en vis lijken mij daar prima voor geschikt.
Hey! Het is OK om alleen je eerste twee teennagels te lakken als je van plan bent peeptoes te gaan dragen!
  zondag 5 april 2009 @ 11:37:59 #81
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67722859
quote:
Op zondag 5 april 2009 10:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het vet waar je in braad is niet van belang, dat blijft in de pan achter.
Ja, vandaar dat frituren ook net zo vetarm is als grillen en roken he? Maakt allemaal niet uit, veel vet, weinig vet, plantaardig vet, ossenwit. Het blijft allemaal in de pan achter.
pi_67722983
Nederlandstalige handleiding zelf rookoven maken: hier

Wat betreft het roken van noten:
quote:
op aluminiumfolie leggen of gebruik maken van een rookkorf. Het voordeel van een rookkorf is dat deze de rook goed doorlaat en zodoende de noten goed doorrookt.
bron
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_67724590
Boeiend of er wel of geen vet aan blijft zitten, eet een appel! Het gaat mij om de smaak en het plezier van het roken.
pi_67726055
Jammer maar helaas, de paling is volledig mislukt. Hij is supertaai en het vel is niet van de paling af te krijgen. Dus twee kilo paling is zo de kliko in gegaan. De smaak was wel goed, maar daar heb je het wel mee gehad. Waar het aan gelegen heeft weet ik nog niet, maar daar kom ik wel achter. Zonde van de paling en de tijd, leermomentje
pi_67726065
Ohhhh wat eeuwig zonde.
  zondag 5 april 2009 @ 13:11:23 #86
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_67726091
aah, wat zonde zeg
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_67726147
Goh vriendlief is echt meegaand de laatste tijd... hij stemde er gelijk mee in om zo'n ding aan te schaffen, alleen wel een kleiner model dan die van TS.

Net even op marktplaats gekeken maar die dingen zagen er gebruikt te smoezelig uit, en voor 60 euro heb je al een tafelmodel nieuw, dus dat gaat 'm worden.

Mocht nu ook eindelijk bieden op kippenhokken, dus wie weet eigen gerookte kippetjes

Iemand al eens eendeborst zelf gerookt?
pi_67726181
Ohhh wat zonder DirkH!
Voortaan eerst maar kleinere hoeveelheden proberen dan 2 kilo in ene weg te moeten gooien?
pi_67726351
Zou het iets met vocht te maken kunnen hebben?
In dat linkje van die home-made rookbak stond dat hij de houtsnippers nat maakte waardoor het roken beter ging maar ook dat de kip wat malser bleef.
Je zou toch denken dat paling vet genoeg is om het roken te kunnen hebben, zonde.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_67726440
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:12 schreef mascara-klodder het volgende:
Iemand al eens eendeborst zelf gerookt?
Dat is vast ook .
pi_67726785
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:14 schreef mascara-klodder het volgende:
Ohhh wat zonder DirkH!
Voortaan eerst maar kleinere hoeveelheden proberen dan 2 kilo in ene weg te moeten gooien?
Ja, ik had het beter in twee of drie sessies kunnen doen. Maar goed, niet te lang bij stil staan er hangen nu vier makrelen in.
Gisteravond heb zal van een kilo gemarineerd voor het koud roken. Vanavond moet die uit de marinade, gewoon bastardsuiker en zeezout en 24 uur drogen. Dan moet ie 5 uurtjes de rookkast in. Maar eerst de makreel, morgen de zalm.
Ik ben gek op vis, eet het bijna nooit omdat ik de enige in huis ben, dus je snapt wel waarom ik nu dus helemaal los ga.
pi_67726851
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:18 schreef shmoopy het volgende:
Zou het iets met vocht te maken kunnen hebben?
In dat linkje van die home-made rookbak stond dat hij de houtsnippers nat maakte waardoor het roken beter ging maar ook dat de kip wat malser bleef.
Je zou toch denken dat paling vet genoeg is om het roken te kunnen hebben, zonde.
Vet was ie zeker, ook na het roken glibberde hij nog van het vet. Ruikt trouwens lekker. Maar dat zal het niet zijn geweest. Ik zie nu wel twee verschillende rooktips staan, namelijk 10 minuten garen en 30 minuten garen. Ik heb de tien minuten aangehouden en ben bang dat daar het probleem zit. Maar goed, ik ben ook maar een amateur. Ik ga op zoek naar de echte oorzaak.
pi_67726914
Er zit hier ergens op Fok een palingkweker... Die weet het vast, maar ik weet zijn username niet meer...
pi_67727124
Heb je de paling vooraf goed laten drogen, Dirkh?
Hier http://www.xs4all.nl/~tmlvanno/roken.html staat nl dat dat heel belangrijk is.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zondag 5 april 2009 @ 13:48:21 #95
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_67727205
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:10 schreef Dirkh het volgende:
Jammer maar helaas, de paling is volledig mislukt. Hij is supertaai en het vel is niet van de paling af te krijgen. Dus twee kilo paling is zo de kliko in gegaan. De smaak was wel goed.
Ik zou het toch zeker niet weggegooid hebben man, als de smaak goed was. Beetje slagroom erbij, in de keukenmachine en hoppa, luchtige palingmousse. Of nou ja, even receptje zoeken, maar je snapt wat ik bedoel.
pi_67728032
quote:
Op zondag 5 april 2009 13:45 schreef shmoopy het volgende:
Heb je de paling vooraf goed laten drogen, Dirkh?
Hier http://www.xs4all.nl/~tmlvanno/roken.html staat nl dat dat heel belangrijk is.
Ja, ze hebben een uur in de wind gehangen totdat de huid droog was.

@RobinOok, je hebt helemaal gelijk. Had ik moeten doen.. of de paling fijn snijden en er een salade van kunnen maken. Dom dom dom.
pi_67732772
Nou, ik ben er achter wat het probleem veroorzaakt heeft. De temperatuurmeter is niet betrouwbaar. Ik had vanmiddag makreel in de rookoven, exact zoals omschreven in het recept, drie kwartier garen en daarna roken. Mooi niet dus, de makreel was rauw.
Dus ik de temperatuurmeter er uitgehaald en in kokend water gelegd... dat zal dan toch 100 graden aan moeten geven. Nou mooi niet, de temperatuurmeter gaat tot 120, maar ging daar zelfs overheen. Ja, vind je het gek als je dan iets op de 70-80 graden moet garen en het blijkt 40 te zijn. Lekker is dat, 4 makrelen naar de donder en 2 kilo paling. De makreel ga ik proberen te redden in de normale oven.
De paling is dus niet goed gegaard geweest. Als dat 30 graden scheelt met de werkelijke temperatuur dan mag je wel zeggen dat dat erg veel is.
pi_67733013
Nou ja, dan weet je in elk geval dat het niet aan jou ligt.
  maandag 6 april 2009 @ 01:23:59 #99
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_67747736
iemand sprak hier over barbeque's met rookgedeelte, heeft iemand daar voorbeelden van voor me?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_67749051
quote:
Op maandag 6 april 2009 01:23 schreef Mirjam het volgende:
iemand sprak hier over barbeque's met rookgedeelte, heeft iemand daar voorbeelden van voor me?
Texaanse BBQs. ( http://www.texasbarbeques.com/beef_brisket_recipes.html Goddelijk!!!)

http://www.texasbarbeques.com/barbecue_cookers.html

Dįįr weten ze hoe je moet bbq-en.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')