Dat ben ik niet per definitie met je eens. Ik heb zowel HBO als Universiteit gedaan, maar ik vond de eerste veel leuker en leerzamer. Het verschil is inderdaad dat je op het HBO veel meer praktijkervaring opdoet, terwijl op de universiteit het vooral (of eigenlijk bijna alleen maar) theorie is.quote:Op maandag 9 februari 2009 10:14 schreef zquing het volgende:
Als je voor de universiteit kan gaan dan moet je dat doen
Dat kan ik helemaal begrijpen, HBO is natuurlijk heel erg leuk (en leerzaam). Het hangt ook een beetje van de persoon af.quote:Op maandag 9 februari 2009 10:23 schreef Devz het volgende:
[..]
Dat ben ik niet per definitie met je eens. Ik heb zowel HBO als Universiteit gedaan, maar ik vond de eerste veel leuker en leerzamer. Het verschil is inderdaad dat je op het HBO veel meer praktijkervaring opdoet, terwijl op de universiteit het vooral (of eigenlijk bijna alleen maar) theorie is.
Op het HBO doe je meer projecten en opdrachten, terwijl je op de Universiteit voornamelijk scripties e.d. schrijft. Als je klaar bent met de HBO heb je dus al enige praktijkervaring, terwijl je na de Universiteit weliswaar een hoop weet, maar dit is grotendeels afkomstig uit boeken. Voor mijn gevoel heb ik op het HBO dan ook veel meer geleerd waar ik in de praktijk wat mee kan.
Maar het is natuurlijk net op welk gebied jouw voorkeur ligt. Je zou ook nog kunnen denken aan de optie om eerst je HBO-diploma (of alleen je propodeuse) te halen, en dan nog naar de Universiteit te gaan. Ik weet niet hoe het bij Psychologie zit, maar in mijn geval kon ik de Universiteit in twee jaar er achteraan doen (1 jaar pre-master, 1 jaar master).
mooie avatar trouwens, dat is Sigmund freud als ik mij niet vergisquote:Op maandag 9 februari 2009 10:44 schreef Florian_ het volgende:
Ik probeer al jaren naar de universiteit toe te werken.. dus persoonlijk zou ik voor de uni gaan. Momenteel doe ik hbo, en ik vind het erg schools. Ik vind de kennis die ik tot nu toe heb opgedaan matig, maar dat zal natuurlijk per opleiding verschillen. In de twee stages die ik heb gelopen heb ik wel veel geleerd, maar ook op de universiteit kun je stage lopen. Als je psychologie wilt doen neem ik aan dat je later psycholoog wilt worden? Als dat het geval is zul je toch echt WO moeten doen, omdat je anders na het hbo alsnog door moet studeren om hetzelfde te bereiken.
Klopt.quote:Op maandag 9 februari 2009 10:58 schreef Lenrel het volgende:
[..]
mooie avatar trouwens, dat is Sigmund freud als ik mij niet vergis
Bedankt voor je reply. Psychologie draait natuurlijk om onderzoek, dus statistiek als hulpmiddel.quote:Op maandag 9 februari 2009 11:01 schreef Florian_ het volgende:
[..]
Klopt.
En om nog even terug te komen op de vraag in de OP over statistieken: Je krijgt hier heel veel mee te maken bij de WO studie psychologie. Ik heb een flink aantal mensen gesproken die psychologie studeren, en allen vertellen ze dat veel mensen zich hier heel erg op verkijken. Psychologie wordt vaak gezien als 'pretstudie' en het wordt vaak gekozen door studenten die het 'wel leuk en interessant vinden'. Ze verkijken zich vervolgens op de hoeveelheid statistiek (er wordt gewerkt met SPSS) en halen het niet. Je wiskunde opspijkeren is (van wat ik heb gehoord) dus wel een vereiste.
Als scripties schrijven je ding is, dan kan de universiteit inderdaad aantrekkelijk zijn.quote:Op maandag 9 februari 2009 10:51 schreef Lenrel het volgende:
[..]
Dat kan ik helemaal begrijpen, HBO is natuurlijk heel erg leuk (en leerzaam). Het hangt ook een beetje van de persoon af.
Je werkt in projecten dus. Ik heb nu proef weken hbo en ik merk inderdaad van de projecten, dat het een groot onderdeel is van het hbo.
plan van aanpakken maken en reflecteren, het is al een autisme voor mij.
dit is ook waar ik op het mbo al tegen aan liep. Scripties schrijven lijkt mij veel leuker ;]
zoals ik het nu nog zie haal ik mn propedeuse en ga ik toch uni proberen.
bovendien omdat de studie mij aanspreekt
...maar als eerst nog even de ghey praktijk examens op mbo maken.
Geen van beide lijkt mequote:Op maandag 9 februari 2009 10:51 schreef Lenrel het volgende:
[..]
Dat kan ik helemaal begrijpen, HBO is natuurlijk heel erg leuk (en leerzaam). Het hangt ook een beetje van de persoon af.
Je werkt in projecten dus. Ik heb nu proef weken hbo en ik merk inderdaad van de projecten, dat het een groot onderdeel is van het hbo.
plan van aanpakken maken en reflecteren, het is al een autisme voor mij.
dit is ook waar ik op het mbo al tegen aan liep. Scripties schrijven lijkt mij veel leuker ;]
zoals ik het nu nog zie haal ik mn propedeuse en ga ik toch uni proberen.
bovendien omdat de studie mij aanspreekt
...maar als eerst nog even de ghey praktijk examens op mbo maken.
grappen makerquote:Op maandag 9 februari 2009 11:28 schreef El_Chica_Del_Fuego het volgende:
[..]
Geen van beide lijkt me![]()
(of wil je je eigen aandoening misschien juist bestuderen?)
ok voor mij zijn de VU of de UVA een optie (amsterdam).quote:Op maandag 9 februari 2009 11:06 schreef automatic_ het volgende:
Ik heb eerst HBO Social Work / MWD gedaan en zit nu op de Universiteit van Tilburg voor Psychologie. Voor mijn HBO zijn er bijna geen masters te vinden (alleen Sociologie en een master Psychologie in Enschede, maar dat wilde ik niet), dus heb ik er voor gekozen om vooraf te beginnen. Statistiek is idd iets wat er veel bij komt en waar je je inderdaad op verkijkt. Hier in Tilburg moet je als HBO-er ook aantonen dat je op VWO niveau een 6 hebt, heb je dat niet, dan moet je een tentamen maken
Verschil HBO (mwd) / WO: Ja, HBO is veel meer praktijkgericht. Op de UvT ligt het eraan welke kant je op gaat en of je überhaupt stage gaat lopen. Ik vind het nu wel fijn dat ik al wel wat praktijkervaring heb en dat ik ook weet waar ik over praat (in tegenstelling tot een aantal VWO-ers).
Qua tijd: Het scheelt per vak en blok. Ik ben nu op woensdag en donderdag vrij. Maandag 12.45 - 18.30; Dinsdag 10.45 - 14.30 en Vrijdag 8.45 - 12.30
De ene keer moet ik veel thuis doen en de andere keer valt het allemaal wel mee
Edit; Over die wiskunde toets. Een klasgenoot die van het MBO komt heeft hem al en ik met de havo nietDus je kan het vast wel. Hier in Tilburg zijn er ook genoeg opties om (extra) MTO (methoden en technieken van onderzoek; statistiek) te leren/verbeteren
Op de uni moet je ook (veel) in groepjes werken hoor... Misschien niet zoveel als op hbo, en misschien wisselt het ook wel bij verschillende studies/vakken, maar het komt daar net zo goed voor..!quote:Op dinsdag 10 februari 2009 00:37 schreef Kamphuys. het volgende:
Of de uni overrated is of niet hangt helemaal van de persoon af. Als TS vrij gemakkelijk mbo heeft gedaan kan hij/zij misschien universiteit ook wel aan. Wat ik erg vervelend vind aan het HBO (zit op het hbo, geen psychologie) is dat je veel in groepen moet werken. Dit dus los van welke studie je doet, je zult het met veel studies op het HBO moeten. Kijk dus ook of je een persoon bent die zich daar prettig bij voelt ja/nee. Ik zou maar wat graag op de uni zitten, zelf je tijd indelen is gewoon relaxter. Komt wel meer verantwoordelijkheid bij kijken natuurlijk.
Even een opmerking. Hoe kun jij je HBO P in 3 maanden halen terwijl er officieel een jaar voor staat- en de meesten dat niet eens halen?quote:Op maandag 9 februari 2009 10:11 schreef Lenrel het volgende:
Hallo mede fokkers,
Binnenkort sta ik voor een optie. Kies ik voor: HBO of Universiteit.
Ik twijfel tussen HBO studie Toegepaste psychologie of Academische opleiding Psychologie.
Naar mijn idee is HBO toegepaste psychologie dus veel op praktijk gericht, veel training krijgen en reflecteren en het ontwikkelen van competenties.
Universitair is theorie, colleges en veel theorie door spitten.
Heb ik het juist?
Graag hoor ik hoe zo een studie week eruit zou zien aan de uni en de tijd belasting. (hou je nog tijd over? - moet je tot minimaal tot klokslag 5 uur per dag in de boeken zitten?)
Daarnaast komt erbij kijken dat het een feit is dat ik niet direct naar de universiteit kan gaan.
Maar hiervoor is mij aangeboden een hbo-propedeuse (MWD) in 3 maanden te doen. (nadat ik klaar ben met mijn mbo)
Hierna heb ik de wettelijke recht om een universitaire opleiding te volgen.
Daarna houd ik 7 maanden over wat ik kan toewijden aan het leren van wiskunde.
Want als ik het correct heb moet je statistiek kennen?
Persoonlijk lijkt de universiteit beter bij mij passen omdat ik mijzelf liever verdiep aan de hand van theorie en onderzoek lijkt mij interessant. Alleen schrikt het niveau me een beetje af, zal het wel te bevatten zijn en houd je nog tijd over.
Mijn Engels is vrij goed en mijn (huidige) mbo opleiding weet ik binnen 2 jaar af te ronden.
Voor het zelfde geld ben ik net zoveel tijd kwijt aan HBO en ik kan immers de bachelor van beide in 3 jaar halen.
Ik bedoel eigenlijk meer, dat sommige hogescholen dan wel die vrijstellingen verlenen, maar dat de student in kwestie dan geen propedeusepapiertje krijgt omdat hij zoveel vrijstellingen gekregen heeft. Dat lijkt me wel iets om in de gaten te houdenquote:Op woensdag 11 februari 2009 12:12 schreef motorbloempje het volgende:
als het hem is aangeboden dan zullen ze hem wel competent achten, gok ik zo
Ik denk dat er niet een te roze kleurig beeld geschetst moet worden. In Amsterdam rondt slechts 1/6 mensen met alleen een propedeuseHBO bachelor Psychologie af. Ik ken zelf ook iemand die van het MBO kwam, P haalde op HBO en nu goed Psychologie trekt, maar daar tegenover halen heel veel mensen het niet. Het moet gewoon niet onderschat worden.quote:Op woensdag 11 februari 2009 12:12 schreef motorbloempje het volgende:
als het hem is aangeboden dan zullen ze hem wel competent achten, gok ik zo
meneer geeft aan er goed en serieus over na te denken, waarom dan meteen weer beginnen met allerlei opmerkingen die ontmoedigen, zoals 'meh, weinig HBO-P ers maken een WO studie af' etc.
Dat dusquote:Op woensdag 11 februari 2009 12:41 schreef Sharkdoggie het volgende:
[..]
Ik denk dat er niet een te roze kleurig beeld geschetst moet worden. In Amsterdam rondt slechts 1/6 mensen met alleen een propedeuse bachelor Psychologie af. Ik ken zelf ook iemand die van het MBO kwam, P haalde op HBO en nu goed Psychologie trekt, maar daar tegenover halen heel veel mensen het niet. Het moet gewoon niet onderschat worden.
cijfers en statistieken zijn niet persoonlijk.quote:Op woensdag 11 februari 2009 12:41 schreef Sharkdoggie het volgende:
[..]
Ik denk dat er niet een te roze kleurig beeld geschetst moet worden. In Amsterdam rondt slechts 1/6 mensen met alleen een propedeuseHBO bachelor Psychologie af. Ik ken zelf ook iemand die van het MBO kwam, P haalde op HBO en nu goed Psychologie trekt, maar daar tegenover halen heel veel mensen het niet. Het moet gewoon niet onderschat worden.
Leuke spelfoutquote:Op woensdag 11 februari 2009 14:47 schreef motorbloempje het volgende:
waarschuwen kan op twee manieren: positief en negatief en leerlierigheid moet je altijd op een positieve manier benaderen vind ik
Dus dan is ontmoedigen in mijn wereld minder op zn plek
zal het morgen vragen. hoe het zit met dat papiertje van propedeuse.quote:Op woensdag 11 februari 2009 12:19 schreef Ewelina het volgende:
[..]
Ik bedoel eigenlijk meer, dat sommige hogescholen dan wel die vrijstellingen verlenen, maar dat de student in kwestie dan geen propedeusepapiertje krijgt omdat hij zoveel vrijstellingen gekregen heeft. Dat lijkt me wel iets om in de gaten te houden
Wbt het advies tot meelopen kan ik het eigenlijk alleen maar eens zijn; en het zou nog beter zijn als TS gewoon de boeken en eventueel oude tentamens inkijkt van beide opleidingen. Dan heb je een idee wat je te wachten staat.
zijn die arbeidskansen met alleen de bachelor of heb je de master er ook meteen bij betrokken?quote:Op woensdag 11 februari 2009 13:27 schreef Leanne het volgende:
Ik heb zelf WO psychologie gedaan en het is me erg goed bevallen. De stof is meer diepgaand en het theoretische aandeel is niet zo groot als je zou denken. Ik heb in Rotterdam gestudeerd en daar was ook erg veel aandacht voor praktijkopdrachten die ik moest uitvoeren met medestudenten. Met WO psychologie kun je uiteindelijk meer kanten op, je kiest een afstudeerrichting en daar heb je betere kansen mee op de arbeidsmarkt dan een HBO toegepaste psychologie.
Zeker de eerste 2,5 jaar was mijn studie prima te doen, had genoeg tijd over voor andere dingen. Daarna werd het wel wat zwaarder maar dat moet je er ook voor over hebben.
WB wiskunde, ik ben zelf geen wiskundig wonder maar heb wel altijd mijn statistiek gehaald. Als je de stof bijhoudt en gewoon netjes je colleges volgt is dat echt wel te doen. Succes
P.S. ik kwam van het HBO af, had dus mijn P gehaald en toen naar universiteit gegaan.
jij denkt dat HBO vanuit het MBO ook een 'makkelijke' weg is?quote:Op woensdag 11 februari 2009 22:09 schreef Lenrel het volgende:
hehe even off-topic me vader zal het wel leuk vinden. studie kosten als eerst in hbo propedeuse steken en dan maar afwachten of er nog wat terug komt?
uni proberen en dan afwachten of ik het haal. moet je ook nog eens stuffie teruggeven + ov.
maja moet te financieren zijn.
anyway moet nog maar ff kijken hoe het zit met februari instroom.:
3 maandjes propedeuse proberen, cursus statistiek volgen, dan meteen psy beginnen zo zou ik nog een wat tijd kunnen redden mocht het te lasitg zijn.
of de makkelijke(re) weg: hbo
Nee tuurlijk niet, ik probeer een HBO vs. Uni discussie op te starten.quote:Op donderdag 12 februari 2009 10:07 schreef motorbloempje het volgende:
heb je het topic wel gelezen Pritt?
Vergeet vooral de LOI-cursus Nederlands niet.quote:Op woensdag 11 februari 2009 22:09 schreef Lenrel het volgende:
hehe even off-topic me vader zal het wel leuk vinden. studie kosten als eerst in hbo propedeuse steken en dan maar afwachten of er nog wat terug komt?
uni proberen en dan afwachten of ik het haal. moet je ook nog eens stuffie teruggeven + ov.
maja moet te financieren zijn.
of de makkelijke(re) weg: hbo
Jah, dat was inderdaad waar het om ging, wat 'n geweldige bijdragequote:Op zaterdag 14 februari 2009 20:03 schreef Rosbief het volgende:
Psychologie, wat een nutteloze nietszeggende studie, waarom zou je daarvoor willen kiezen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |