quote:
Op zondag 29 maart 2009 19:42 schreef beestjuh het volgende:Het waren een paar heftige weken! Where do I start....
Saartje was nogal eens slecht op haar gemak als ze in de keuken moest blijven.
Ik had besloten dat het een veilige plek voor haar was en probeerde haar zich thuis te laten voelen en de boel zo rustig mogelijk te houden. Echter al een paar keer heeft ze de hele keuken verbouwd terwijl ik lag te slapen. Zoals kastjes openbreken en alles eruit halen en aan stukken scheuren, en ze heeft mijn 125 jaar oude deurstijlen nogal wat schade toegebracht. De signalen waren duidelijk maar ik kon Saartje op de een of andere manier niet verstaan, dus ik heb een reader ingeschakeld die naar aanleiding van haar foto gevoelens en gedachten overbracht. Saar wil helemaal niet in de keuken zijn, duidelijk eigenlijk. Het stomme is, dat ze dat de eerste dag dat we hier woonden eigenlijk al zei tegen me, door in de kast onder de trap te gaan liggen, en als ik in de woonkamer zit ligt ze tegen de onderste traptree aan, dus de hal is gewoon haar plekje. Dom van mij, Saartje is echt een gevoelshondje en ik moet meer op mijn intuïtie vertrouwen en écht naar háár luisteren en niet naar wat ík verstandig voor haar vind. Gelukkig was dit een absoluut keerpunt!
Dat is dus inderdaad grote fout nummer 1. Gelukkig dat je nu daar anders over bent gaan denken en het oplost vanuit de optiek van de hond! Dat je alleen een reader nodig hebt om er achter te komen dat ze het niet leuk vindt in de keuken vind ik dan wel vrij apart. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ook niet "vies" van lekker alternatief (TTouch, homeopathie, acupunctuur), maar de signalen dat ze daar niet op haar gemak was leken me nogal duidelijk.
quote:
Dat is nog niet alles. Er is een nieuw hondje bijgekomen, in de eerste instantie op proef, een lief shih tzu dametje. Ontzettend vriendelijk en knuffelig hondje. De eerste dag al, begon ze meteen met Herman te spelen, en Saartje zag dat allemaal van een afstandje gebeuren. Verwonderd blaffend omdat het er toch wel leuk uitzag.
Ze blafte dus echt niet omdat ze het er leuk vond uitzien hoor. Een hond blaft als de spanning te groot wordt en dus de situatie niet aan kan. Een uiterste uitlaatklep voor emoties zeg maar. In dit geval vond ze het hoogstwaarschijnlijk veels te druk alleen wist ze niet hoe ze het voor zichzelf moest oplossen (kalmerende signalen of gewoon
zelf weglopen). Was het binnen in huis? If so, dan was het voor Saartje
nog spannender. Ze vind in huis zijn immers ook al spannend (zie haar gedrag en af en toe slopen) en als er dan ook nog eens 2 wervelwindjes heeeeeeel druk gaan doen wordt het voor haar gewoon echt teveel.
quote:
Inmiddels (kleine week later) doet Saar
kwispelende pogingen om een
spelletje met de nieuweling
te starten, helaas komt het nog niet altijd duidelijk over op de andere hondjes, maar ook daar is dus een beginnetje gemaakt! Shih tzu Nina blijft dus.
Om spelletjes te starten gebruiken honden vaak de speelboog. Kwispelen is 1 van de communicatiemiddelen die een hond hopelijk heeft om 2 te dingen toen. De eerste is om, tijdens bijvoorbeeld een ontmoeting, aan de ander te laten zien dat hij / zij geen kwaad in de zin heeft. De ander dus te kalmeren / gerust te stellen of rust in een drukke situatie te brengen (bijvoorbeeld 2 spelende honden of ruziënden baasjes). De tweede is om zichzelf te kalmeren en de spanning die een hond op dat moment ervaart een andere uitlaatklep te geven. Kalmerende signalen werken altijd 2 kanten op: voor de hond zelf en voor de "tegenpartij".
Wat je dus ziet is dat ze eerst het helemaal niet aan kan en gaat blaffen maar inmiddels is het schijnbaar al minder heftig zodat de adrenaline niet zover door haar lijf spuit en dat ze in staat is om te het te houden bij kalmerende signalen (kwispelen) en niet bij afstands-vergrotende signalen (blaffen). Neemt niet weg dat ze het wel erg spannend vind dat er 2 honden in haar nabijheid spelen.
Het is in ieder geval interessant om haar gedrag hierbij in de gaten te houden. Het kan namelijk ook zijn dat ze zich wil opwerpen als stabiele volwassen hond. Diep in haar hart wil ze dan "ingrijpen" met kalmerende signalen en zeggen: rustig jongens. Maar door haar geschiedenis en eigen gemoedstoestand is ze misschien (nog) niet in staat om dat opvoedkundige gedrag te laten zien.
Als ze wat zelfverzekerder zou worden zou het zo maar kunnen zijn dat ze op een gegeven moment tussen beide hondjes in zou komen en juist het spel beëindigen. Niet omdat ze nou zo flauw wil doen maar omdat het allemaal te druk in huis wordt. Een goede "opvoedhond" kalmeert actief (splitsen) tijdens spel van anderen (vaak puppy's / pubers) veel eerder dan dat wij mensen denken: nu worden ze toch wel te druk. En vanuit
te druk spel ontstaan dikwijls conflicten.
Kans bestaat trouwens dat de andere hondjes wel doorhebben dat Saartje kwispelt en
waarom ze dat doet alleen dat jij dat niet ziet. Hondentaal is namelijk erg subtiel en als iemand die het een beetje doorheeft kalmerende signalen ziet, dan is de kans erg groot dat ze er in de afgelopen minuten ook al waren maar te klein en subtiel om door ons opgemerkt te worden.
Of, in het ongunstige geval, zijn de andere honden niet communicatief vaardig en snappen ze het niet. En dan zou het wel eens erg frustrerend kunnen worden voor Saartje. Zij probeert rust te krijgen en te communiceren maar krijgt geen reactie waardoor zij weer extra onzeker wordt. Bedenk maar eens hoe vervelend het kan zijn als je in een ander land bent en de taal niet begrijpt...en zij de jouwe niet.
Net als in mijn eerste stuk blijf ik er wel bij dat het niet echt verstandig is om haar bloot te stellen aan nog meer prikkels, in dit geval een extra hond. Ze heeft het er duidelijk moeilijk mee (blaffen, valt het sloop-gedrag samen met de komst van de nieuweling?). Naar aanleiding van wat je schrijft dan, 100% zeker weet je het pas zeker als iemand die echt gespecialiseerd is hierin komt observeren. Het kan zijn dat ze het snel oppikt en accepteert, het kan zijn dat het haar frustratie oplevert. Dat is koffiedik kijken.
Het zou in ieder geval erg raadzaam zijn om je dus te verdiepen in de kalmerende signalen. Kijken wat de reactie is van Saartje op bepaalde gebeurtenissen maar ook de reactie van de andere honden.
quote:
Afgelopen week heb ik Saartje ook voor het eerst kunnen aaien, geen voorzichtig neusje, maar een echte aai, zo over haar flank, per ongeluk, maar ze reageerde er niet paniekerig op. Voelde enorm goed! Ze is echt heerlijk zacht.
Dat zijn natuurlijk de momenten om te koesteren! Niet zelf gaan uitproberen maar laat haar maar komen. Zij bepaalt.
quote:
Wel een praktisch probleem wat ik deze week met de dierenarts ga bespreken, maar ook hier even wil voorleggen. Ik ben namelijk als de dood dat ze nu ziek wordt. Ze zou heel moeilijk te behandelen zijn want de dierenarts kan haar hart niet beluisteren of haar maag voelen. Zelfs een inenting wordt lastig, en dat moet over een paar maanden alweer! Zijn er bijvoorbeeld goede middelen om haar weerstand te verhogen, of hebben jullie bepaald krachtvoer waar je goede ervaringen mee hebt? Ontwormen kun je met een pilletje doen, is voor inentingen ook zo'n alternatief?
Geen idee. Zal eens vragen aan iemand. Misschien bestaat zoiets, misschien heeft zij tips om fysiek contact wat makkelijker te maken.
Wees niet bang langzaam te gaan, wees alleen bang stil te staan.
-
Er is meer in het leven dan het tempo opvoeren.