In een ander topic op Fok! ging het laatst over studiekeuze en de keuzes die je moet maken op vrij jonge leeftijd: als je 15 bent moet je vakken (of tegenwoordig een profiel) kiezen waar je dan eindexamen in doet.
Vervolgens kun je met deze vakken op je diploma op zoek gaan naar een vervolgopleiding, waarvan vooral veel bèta-studies een eis hebben dat er bijvoorbeeld Wiskunde B afgerond moet zijn op het voorgezet onderwijs.
Toen ik nog een klein MoBlootje was, zo'n jaar of 9 geleden, moest ik ook kiezen wat ik in mijn vakkenpakket wilde. Wij hadden toen net de eerste invoering van de tweede fase en moesten dus een profiel kiezen.
Stiekem wilde ik dokter worden, maar omdat mijn docenten en ouders het mij afraadden om een bèta-profiel te kiezen, sloeg ik 'door' en heb ik gekozen voor het 'pretpakket': Cultuur en Maatschappij met Wiskunde A1 (wat kansberekening enzo, meer niet).
Nu ben ik bijna 24 en doe ik sinds vorig jaar een bèta-opleiding. Ben toegelaten met een toelatingstest (logica) en heb nu soms wel wat moeite met de exactere vakken, zoals bijvoorbeeld Wiskunde.
Dit is nu verplicht en het kost me aardig wat tijd om de boel bij te benen, naast de gewone studie-sores.
Spijt heb ik nu wel, dat ik toentertijd niet gewoon als toevoeging op mijn pretpakket Wiskunde A1,2 of misschien zelfs wel B1 heb gekozen.
Ik had er zoveel aan gehad en het komt in zoveel opleidingen terug, van de gamma tot de bèta studies!
Mijn mening: als je 15 bent en 'niet zo van wiskunde houdt', dan kies je het niet. Dan neem je de vakken die je 'leuk' vindt en de 'stomme vakken' gooi je weg.
Nu wil ik niet zeggen dat er iets mis is met het doen en kiezen wat je leuk vindt, maar er zijn genoeg mensen die op latere leeftijd spijt krijgen van zo'n keuze en toch graag hadden gehad dat ze even door hadden gebeten?
Daarom: Moet Wiskunde verplicht worden gesteld?
Ik geloof (correct me if I'm wrong) dat tegenwoordig er bij de profielen slechts A en B is, waardoor je ook in het pretpakket nog wat meer meekrijgt dan ik 'vroeger', maar op de een of andere manier, zou het oude B1 ook niet verkeerd zijn om als uitgangspunt voor een havo/vwo-diploma te gebruiken, gewoon, standaard in het pakket?
Laat u horen, bèta's en alfa's!