en mijn aanvullende tip uit de OP van deel 2quote:Op woensdag 16 maart 2005 11:39 schreef Nuongirl het volgende:
Waar denk je aan bij stamboomonderzoek ? Had mij deze vraag een jaar of 7 geleden gesteld dan had ik het volgende gezegd : Oude mannen die met pensioen zijn en tijd te veel hebben, stoffige archieven etc.
Wake up !! Want dat was misschien in de jaren 60 zo, maar nu allang niet meer. Steeds meer vrouwen en jonge mensen zijn geinteresseerd in hun afkomst, en vooral met het medium internet is er veel te vinden. Typ bijvoorbeeld eens op google je achternaam in en verbaas je wat je allemaal ziet.
Dit topic is voor iedereen bedoeld, van de beginnende stambomer tot de al gevorderde die al in 1500 is aangekomen. Hieronder wat meer informatie voor als je na het lezen van mijn boeiende tekst aan de slag wil
Deze termen moet je kennen !
* GENEALOGIE (of stamboom)
Alle dragers van eenzelfde achternaam die van één stamvader afstammen, in de mannelijke lijn.
Voorbeeldje van een genealogie
* PARENTEEL
Uitgaande van een ouderpaar worden alle nakomelingen gezocht. Voorbeeld van een parenteel
* KWARTIERSTAAT
Beginnend bij één persoon (de proband) zoekt men alle voorouderparen van die persoon, zowel in de mannelijke als in de vrouwelijke lijn. De personen worden genummerd; de proband nr 1, zijn/haar vader nr.2, de moeder nr. 3, grootvader van vaderskant nr. 4, grootmoeder nr.5, grootouders van moeders kant nr. 6 en 7, overgrootouders nrs. 8 t/m 15, enzovoort. Ter controle: Met uitzondering van de proband hebben mannen een even en vrouwen een oneven nummer. Voorbeeld van een kwartierstaat
* STAMREEKS
De directe naamreeks van vader op zoon (géén zijtakken). Voorbeeld van een stamreeks
Vroeger schreef men alles op, maar in het computertijdperk (en gemak dient de mens) zijn er verschillende genealogieprogramma`s waar je uit kunt kiezen om je gegevens in te voeren. Hieronder wat meer informatie over drie stamboomprogramma`s. Voor nog meer keuze klik hier.
- Aldfaer is een gratis programma. Goede duidelijke uitleg en in het Nederlands. Tevens is er een gebruikersgroep waar je met al je vragen terecht kan.
- Gensdata Pro is het genealogieprogramma van de Nederlandse Genealogische vereniging. (NGV) Het programma is niet gratis, maar is wel erg duidelijk en heeft ook een eigen gebruikersgroep waar je met je vragen terecht kunt.
-Hazadata is net als de andere twee een Nederlands programma. Duidelijke uitleg, ook een eigen gebruikersgroep en is niet gratis, maar je kunt via een testversie kijken of het wat voor je is.
O ja een tip, vergeet niet om regelmatig je gegevens te back-uppen. Als je computer crasht ben je anders de pineut en ben je al je gegevens kwijt. En dat is niet fijn, kan ik uit eigen ervaring zeggen
!! Een belangrijke tip !!
Via het internet kun je veel gegevens vinden en elke dag komen er ook nieuwe gegevens bij. Maar het invoeren van gegevens blijft mensenwerk en kan dus fouten bevatten. Probeer dus altijd gegevens die je via het internet hebt gevonden te controleren in het desbetreffende archief.
Mocht iemand een leuke OP willen maken, of een samenvatting van alle tips uit de afgelopen 2 topics, leef je uitquote:Op donderdag 23 februari 2006 20:16 schreef D. het volgende:
ter aanvulling wil ik nog ff www.genlias.nl noemen
In deze database zijn vele aktes van de burgerlijke stand van begin 19e eeuw tot ongeveer halverwege de vorige eeuw te vinden.
Da's idd zoquote:Op vrijdag 30 januari 2009 11:18 schreef Dichtpiet. het volgende:
Het is soms mooi om te zien hoe lang families het volhouden om hun kind naar de opa te vernoemen. In mijn stamboom wisselen een aantal keer achter elkaar de namen "Harm" en "Egbert" elkaar af.
Ook is het soms triest om te zien hoeveel baby's er in NL stierven.
quote:Op vrijdag 30 januari 2009 14:06 schreef D. het volgende:
[..]
Da's idd zo
Ook veel 'grappige' familiesituaties
Zo heb ik net iemand toegevoegd die op z'n 65ste hertrouwd met een 21 jarige dame.
De reden heeft vast te maken met het feit dat ze 4 maanden later al hun eerste kindje verwachten
Ik heb er al jaren niet mee gewerkt omdat ik nu enkel aan het overtypen ben.quote:Op zondag 1 februari 2009 10:14 schreef Sicstus het volgende:
Hebben jullie ook de indruk dat het toevoegen van nieuwe informatie aan internet-bronnen zoals Genlias de laatste tijd een beetje stokt?
Nope, het is niet dat ze klaar zijn ofzoquote:Op zondag 1 februari 2009 22:11 schreef D. het volgende:
[..]
Ik heb er al jaren niet mee gewerkt omdat ik nu enkel aan het overtypen ben.
Kan het niet zo zijn dat er geen nieuwe info is om up te daten?
Misschien moet iemand ze even wakker schudden.quote:Op zondag 1 februari 2009 22:12 schreef TARAraboemdijee het volgende:
[..]
Nope, het is niet dat ze klaar zijn ofzo
De oude snoepert!quote:Op vrijdag 30 januari 2009 @ 14:06 schreef D. het volgende:
[..]
Da's idd zo
Ook veel 'grappige' familiesituaties
Zo heb ik net iemand toegevoegd die op z'n 65ste hertrouwd met een 21 jarige dame.
De reden heeft vast te maken met het feit dat ze 4 maanden later al hun eerste kindje verwachten
Die heb ik volgens mijn niet gezien, of ben er onbewust aan voorbij gegaan.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 15:06 schreef Natalie het volgende:
Heb een aantal neef/nicht huwelijken. Blijft apart om bij hun grootouders aan te komen en te zien dan je van twee van die kinderen daarvan afstamt.
Van papier naar digitaal.quote:Op donderdag 19 februari 2009 @ 14:00 schreef Duintje het volgende:
Als er familie uit Noord-Holland komt is deze site ook de moeite waard met gezinsreconstructies
http://geneapedete.net
of voor landelijk een site met veel originele DTB's uit alle provincies gefotografeerd door vrijwilligers.
http://www.den-braber.nl/vpnd/statuspagina.html
Uiteindelijk komen ze allemaal wel ergens bij elkaarquote:Op dinsdag 21 juli 2009 @ 16:38 schreef -Nienna- het volgende:
Die heb ik er niet in staan, mijn Appeldoorns komen meer uit de buurt van Slochteren.
Het zegt me helemaal niets, Taraquote:Op maandag 5 oktober 2009 13:40 schreef TARAraboemdijee het volgende:
Natalie, pak de 4 delen van ene Bloys nogwat van Treslong erbij
En de Indische Navorscher
Kom niet meer zo vaak in Groningen sinds ik ben verhuisd, maar zal er naar op zoek gaan hier in het westen. Daar zullen ze ze ongetwijfeld ook wel hebben staanquote:Op maandag 5 oktober 2009 14:45 schreef TARAraboemdijee het volgende:
De UB van Groningen heeft ze sowieso
En de boeken van P.C. Bloys van Treslong Prins
Komt wel een mooie familieconnectie uit op die manierquote:Op maandag 5 oktober 2009 17:14 schreef De_Kardinaal het volgende:
Een voorvader, weduwnaar met zoon, van mij is getrouwd met een weduwe met dochter. Zijn zoon is weer getrouwd met die dochter. Hoezo niet een gevalletje van erfenis verzekeren!
Ambtenaren 1quote:Op zondag 4 oktober 2009 17:11 schreef Natalie het volgende:
Wie heeft er wel eens onderzoek gedaan naar families afkomstig uit Indonesië?
Ga daar binnenkort namelijk eens goed mee starten en tips zijn natuurlijk altijd welkom.
Ik dacht er iig aan om bij 't SIFA te beginnen, maar wellicht zijn er ook andere archieven waarbij veel informatie te krijgen is. (Ja, ik weet dat de Mormonen ook veel heb etc)
Achternaam alleen is geen indicatie of het wel het juiste wapen is.quote:Op zondag 18 oktober 2009 15:01 schreef Natalie het volgende:
Ga 's naar het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag
Die hebben een grote collectie familiewapens.
Linkje naar de site
Duhquote:Op zondag 18 oktober 2009 15:24 schreef De_Kardinaal het volgende:
[..]
Achternaam alleen is geen indicatie of het wel het juiste wapen is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |