abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_80367141
quote:
Op zaterdag 3 april 2010 09:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
31-03-2010

Marsfoto's gemaakt op verzoek van publiek
Geen Face on Mars?

Verder leuk en interessant!
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 08:26 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
01-03-2010

Europese ruimtesonde nadert Marsmaantje tot op 67 kilometer

[ afbeelding ]

Op woensdag 3 maart scheert de Europese ruimtesonde Mars Express rakelings langs het grootste Marsmaantje Phobos. De kleinste afstand, die om 21.55 uur 's avonds wordt bereikt, bedraagt 67 kilometer - iets meer dan aanvankelijk de bedoeling was. De scheervlucht zal worden benut om meer te weten te komen over het inwendige van het maantje.
Is hier nog meer van bekend? Las ergens dat Phobos schijnbaar voor 1/3e hol is, maar heb er nog niets van terug kunnen vinden..
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_80367819
quote:
Op donderdag 15 april 2010 23:21 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Geen Face on Mars?

Verder leuk en interessant!
[..]

Is hier nog meer van bekend? Las ergens dat Phobos schijnbaar voor 1/3e hol is, maar heb er nog niets van terug kunnen vinden..
Ik denk dat het woordt "hol" wat overdreven is.
Je kunt beter poreus zeggen.

ESA images

Mars Express Blog
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_80372640
quote:
Op donderdag 15 april 2010 23:39 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ik denk dat het woordt "hol" wat overdreven is.
Je kunt beter poreus zeggen.

ESA images

Mars Express Blog
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_80372661
16-04-2010

Obama belooft NASA reis naar Mars tegen 2030Amerikaans president Barack Obama heeft donderdag verklaard dat er astronauten naar Mars gestuurd zullen worden. Hij deed dat bij het uiteenzetten van zijn visie op de toekomst van de Amerikaanse ruimtevaart. Obama hoopt dat het plan nog uitgevoerd wordt tijdens zijn leven.

"In het begin van het volgende decennium zal tijdens testvluchten de nodige apparatuur uitgeprobeerd worden voor een verkenning daar en tegen 2025 hopen we dan dat bemande missies naar de Maan kunnen", verklaarde Obama in het Kennedy Space Center in Florida.

"Ik denk dat we rond 2030 mensen de ruimte in kunnen sturen richting Mars en hen nadien gezond en wel terug naar de aarde kunnen brengen", aldus de Amerikaanse president. "Ik hoop dat ik er nog zal zijn om het zien", voegde Obama eraan toe.

Hij maakte bovendien een toename van 6 miljard dollar voor het NASA-budget bekend. De toekomst en opdracht van de NASA steunt Obama naar eigen zeggen "voor 100 procent". (belga/kve)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_80380612
quote:
Op donderdag 15 april 2010 23:39 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ik denk dat het woordt "hol" wat overdreven is.
Je kunt beter poreus zeggen.

ESA images

Mars Express Blog

Idd
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_80412181
17-04-2010

Mars in 39 dagen

hightech VASIMR-raket, een huzarenstuk van voormalig astronaut en fysicus Franklin Ramůn Chang-Diaz (Massachusetts Institute of Technology), staat na een decennialange ontwikkeling klaar om gelanceerd te worden. Hij beweert dat een trip naar Mars met de Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket de reistijd flink zal inkorten. De VASIMR zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige strategieŽn van NASA, omdat de ruimtevaartorganisatie rekent op de steun van privťbedrijven om de astronomische kosten voor ruimte-exploratie te helpen invullen.NASA is nog aan het nazinderen van het politieke besluit om het Project Constellation - dat onder andere tegen het eind van dit decennium opnieuw mensen op de maan moest droppen - te annuleren. Toch roept NASA bedrijven op om nieuwe technologieŽn voor rovers - en zelfs bemande missies - aan te leveren. Hun hoop rust nu vooral bij bedrijven zoals de Ad Astra Rocket Company van Chang-Diaz in Texas.

In een interview met het persbureau Agence France-Presse zegt Chang-Diaz dat NASA in het Apollo-tijdperk veel minder dan nu geÔnteresseerd was in geavanceerde technologieŽn en dus ook in zijn project. NASA focuste zich op de verschillende Apollo-missies die de eerste mensen op de maan had gezet en ze ook terugbracht. NASA was gefascineerd door de Apollo-missies en roestte daardoor gedurende 40 jaar vast in het Apollo-tijdperk. Ze vergaten gewoon om nieuwe dingen te ontwikkelen.Chang-Diaz hoopt dat een van die nieuwe dingen een niet-chemische raket zal worden die uiteindelijk voor een bemande reis naar Mars zal zorgen. Zijn raket zou elektriciteit benutten om een brandstof - waarschijnlijk helium, deuterium of waterstof - te transformeren naar plasma dat verhit wordt tot 11 miljoen graden Celsius. Dit plasma wordt dan via een uitlaat gekanaliseerd om met behulp van een magnetisch veld het ruimtetuig aan te drijven. De VASIMR zou een shuttle met een veel grotere snelheid - ongeveer 200.000 km/uur - naar de maan of naar Mars kunnen brengen.

Door de veel grotere snelheid zou een reis naar Mars - met de huidige technologie neemt de reis (heen en terug) 3 jaar in beslag - gereduceerd worden tot 39 dagen. Naast de veel hogere snelheid van reizen kan het verplichte verblijf van 18 maanden - wachten op een nieuwe opening naar de aarde - geschrapt worden (de afstand tussen de aarde en Mars varieert tussen de 56 en 400 miljoen kilometer, afhankelijk van de positie in hun baan rond de zon). Bovendien zou het gebruik van een geÔoniseerde brandstof nog een extra voordeel bieden door de opwekking van een magnetisch veld rond het ruimtetuig dat op zijn beurt bescherming biedt tegen ruimtestraling.In samenwerking met NASA is al een schaalmodel van de VASIMR getest in vacuŁm. Volgens Chang-Diaz is de volgende belangrijke stap tegen 2013 een ruimtetuig met behulp van de VX-200, een 200 kilowatt prototype van de VASIMR raketmotor, in een baan rond de aarde brengen. Lopende onderhandelingen voor samenwerking met de ruimtevaartbedrijven SpaceX en Orbital Sciences Corporation moeten daar een haalbare kaart van maken.

(Grenswetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_80622816
22-04-2010

'Eerste Marsreizigers kunnen in grotten wonen'

AMSTERDAM – De eerste mensen die naar Mars reizen, kunnen mogelijk verblijven in lavagrotten waarin ijsvoorraden te vinden zijn. Dat suggereert een nieuwe studie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Onderzoekers van het Ames Research Center van de NASA hebben een analyse gemaakt van de geografie van Mars om te bepalen waar mensen een geschikt verblijf zouden kunnen inrichten.

Uit het onderzoek blijkt dat er vooral in de vulkanische regio’s Elysium en Tharis lavagrotten zijn ontstaan die een uitstekende schuilplaats kunnen vormen voor mensen. Een computersimulatie wijst uit dat een verblijf in de ondergrondse ruimtes erg comfortabel zal zijn, vooral vanwege de aanwezigheid van watervoorraden in de vorm van ijs. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.

Hitte

De volledige resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Icarus.

De lavagrotten op Mars hebben volgens de onderzoekers een oppervlakte van gemiddeld 10 vierkante meter en zijn ongeveer 8 meter hoog. Omdat de grotten maar kleine openingen hebben, zal de hitte op de rode planeet overdag niet doordringen tot de ondergrondse ruimtes.


Straling

Het ijs in de grotten kan volgens de onderzoekers worden omgezet in drinkwater en worden gebruikt bij de productie van brandstof. De ijslaag kan astronauten mogelijk zelfs beschermen tegen de kosmische straling op Mars.

Smelten zal het ijs voorlopig niet. Uit berekeningen van de wetenschappers blijkt dat de ijsvoorraden in de grotten nog zeker 100.000 jaar stabiel zullen blijven.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_81040566
03-05-2010

NASA wil kostbare Mars-missie opdelenHet Amerikaanse ruimteagentschap NASA overweegt om een toekomstige onbemande missie naar de planeet Mars in drie delen op te splitsen. Dat zou de hoge kosten ervan over een langere periode uitsmeren en het onder druk staande jaarbudget van NASA enigszins ontlasten.

De betreffende missie heeft tot doel om bodemmonsters van Mars te verzamelen en naar de aarde te brengen. In de oorspronkelijke opzet zouden alle onderdelen van de missie omstreeks 2018 in ťťn keer naar de planeet worden gestuurd. Maar nu wordt erover gedacht om met tussenpozen van enkele jaren drie kleinere ruimtevaartuigen te lanceren.

De eerste zou een mobiele robot op Mars neerzetten, die de gewenste bodemmonsters verzamelt. Vervolgens zou een landingsmodule naar de planeet worden gestuurd, om de bodemmonsters op te pikken en in een baan om de planeet te slingeren. Ten slotte zou een ruimtesonde de betreffende capsule ophalen en voor onderzoek naar de aarde brengen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_81611403
18-05-2010

NASA wil Marsstenen naar aarde halen

AMSTERDAM - Het afgelopen decennium stond de verkenning van Mars door NASA in het teken van de zoektocht naar water.Tekenen van water zijn sindsdien gevonden in stenen, minerale afzettingen en op beide polen.

Nu willen wetenschappers zich weer richten op de zoektocht naar leven.

Deze keer wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stenen en bodemmateriaal terugbrengen naar de aarde.

Hier kunnen deze monsters worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriŽn of chemische en biologische componenten die alleen kunnen worden verklaard als voortkomend uit iets levends.

NASA kan een dergelijke missie financieel niet alleen aan. Daarom hebben de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties de handen onlangs ineengeslagen. Aan de missie hangt een prijskaartje van tien miljard dollar (8,1 miljard euro).

© Novum

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_81706204
20-05-2010

Marsjeep Opportunity breekt duurrecordDe Amerikaanse Marsjeep Opportunity snoept vandaag het duurrecord van een robot op Mars af van de historische Viking 1 lander, zo heeft de NASA meegedeeld. Dat record was 6 jaar 116 dagen.

De Opportunity is net als zijn broertje Spirit ontworpen om slechts 90 dagen op het Marsoppervlak te werken. De Spirit landde weliswaar drie weken eerder, maar vertoeft nu in een een winterslaap. Indien de robot daaruit ontwaakt en weer communiceert met de Aarde, gaat het duurrecord alsnog naar de Spirit. Hoewel die winterslaap was voorzien, hebben mobiliteitsproblemen ervoor gezorgd dat de jeep niet optimaal naar de Zon kon worden gericht.

Zonnepanelen
Gezien er wellicht in de komende maanden geen stofproblemen voor de zeswielige Marsverkenners te verwachten zijn, zullen de zonnepanelen geleidelijk meer elektriciteit opwekken. De NASA hoopt dat die voldoende zal zijn om de Spirit te laten ontwaken, wat al op 12 mei had moeten gebeuren.

Krater
Wetenschappers hopen dat de Opportunity nog naar de 13 km verder gelegen krater Endeavour zal kunnen rijden. Van bovenaf zijn daar kleimineralen gevonden, die om nader onderzoek van op de grond schreeuwen, aldus de NASA.

Gelanceerd in 1975 bestond het Vikingproject uit twee "orbiters" die allebei ook een lander uitzetten. De Viking 1 landde op 20 juli 1976 en werkte tot 13 november 1982, meer dan 2 jaar langer dan zijn tweelingbroer en de twee "orbiters". (belga/gb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_81858680
Het is definitief gedaan met Phoenix! Jammer

24-05-2010

Marslander Phoenix bezwijkt onder ijslastHet Amerikaanse ruimteagentschap NASA doet geen verdere pogingen meer om in contact te komen met de succesvolle Marslander Phoenix. Uit nieuwe beelden, gemaakt met de Mars Reconnaissance Orbiter, blijkt dat de zonnepanelen van Phoenix tijdens de Marswinter zwaar beschadigd zijn.

Eerder dit jaar deed NASA nog verscheidene pogingen om eventuele zwakke signalen van Phoenix op te vangen. De kans op succes werd gering geacht, maar helemaal onmogelijk leek het niet dat de Marslander de ijzige winter - tegen alle verwachtingen in - had doorstaan.

De beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter laten echter zien dat de vorm van Phoenix is veranderd. Hij lijkt nu duidelijk kleiner, wat erop wijst dat zijn zonnepanelen zijn bezweken onder het gewicht van het kooldioxide-ijs dat er in de loop van de winter op is afgezet. Dťze Phoenix zal niet meer uit zijn as herrijzen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_81956894
26-05-2010

Raadsel van noordelijke ijskap Mars opgelostEr is een sluitende verklaring gevonden voor de diepe kloven en spiraalvormige dalen in de noordelijke ijskap van de planeet Mars. Uit radaronderzoek met de Mars Reconnaissance Orbiter blijkt dat hun ontstaan voornamelijk aan de wind te danken is (Nature, 27 mei).

De noordelijke ijskap van Mars is een drie kilometer dikke opeenstapeling van ijs en stof. Op aarde ontstaan de structuren in zulke ijsmassa's doorgaans door het 'stromen' van het ijs. Maar op Mars zijn andere krachten aan het werk.

Gebleken is dat zowel de spiraalvormige dalen als de diepe kloof Chasma Boreale voornamelijk door de wind zijn gevormd. De beide structuren zijn echter niet het gevolg van erosie: ze zijn in de loop van miljoenen jaren samen met het aangroeiende ijs ontstaan. Door beÔnvloeding van windpatronen waren de heuvels, dalen en vlakten in het onderliggende, oude ijs bepalend voor de huidige ligging en vorm van de kloven en dalen.

Het spiraalpatroon in de noordelijke ijskap van Mars ontstaat in feite op dezelfde manier als de grote wervelwinden in de aardatmosfeer. De koude lucht die vanaf de pool over de ijsvlakten stroomt, wordt door de draaiing van de planeet afgebogen, waardoor een spiraalvormig windpatroon ontstaat.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_82269994
02-06-2010

Anderhalf jaar opgesloten voor reis naar MarsIn een loods bij Moskou wordt vanaf morgen een reis naar de planeet Mars nagebootst. Drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees laten zich voor het experiment Mars500 anderhalf jaar lang opsluiten.

De proefkonijnen worden 520 dagen aaneen volledig afgesloten. Hun enige contact met de buitenwereld is de vluchtleiding. Er is een internetverbinding om informatie door te geven aan de onderzoekers, maar die heeft een vertraging van 20 minuten, zoals bij een echte reis naar Mars. De wetenschappers willen er zo achter komen hoe lichaam en geest zich houden tijdens een lange periode van afzondering en stress in een kleine ruimte.

De zes bemanningsleden 'reizen' eerst in 250 dagen naar Mars. Drie van hen verkennen vervolgens dertig dagen lang het oppervlak. In de resterende 240 dagen keert de bemanning terug naar de aarde. Vorig jaar werd een vergelijkbaar experiment uitgevoerd, maar dat duurde 105 dagen. (anp/sps)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_82357507
03-06-2010

Nat milieu op Mars was niet overal zuurOnderzoek van gesteenten op Mars door het Marswagentje Spirit wijst erop dat de omstandigheden op de planeet gunstig kunnen zijn geweest voor het ontstaan van leven. De gesteenten blijken namelijk voor een kwart uit carbonaten te bestaan - mineralen die in een zuur milieu zouden oplossen. Dat betekent dat in elk geval niet al het vloeibare water dat in een grijs geleden op Mars aanwezig was een hoge zuurgraad had (Science Express, 3 juni).

Het onderzoek aan de gesteenten heeft vier jaar geduurd. Niet omdat de carbonaten zo moeilijk aantoonbaar waren, maar omdat het gebruikte instrument van Spirit onder het stof zat. Hierdoor moest eerst een correctiemethode worden ontwikkeld die voor de aanwezigheid van dat stof corrigeerde.

Dat Mars miljarden jaren geleden een warm en vochtig klimaat had, blijkt onder meer uit de talrijke drooggevallen beddingen die op de planeet zijn ontdekt. Klaarblijkelijk heeft Mars ooit een veel dichtere atmosfeer van kooldioxidegas gehad, die voor een sterk broeikaseffect zorgde.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_82774526
13-06-2010

Mars had ooit een grote oceaanVolgens onderzoekers van de universiteit van Colorado stond de planeet Mars 3,5 miljard jaar geleden voor ruim een derde onder water. Behalve een oceaan, die een groot deel van het noordelijk halfrond besloeg, zou er ook een waterkringloop zijn geweest, zoals die nu ook op aarde bestaat (Nature Geoscience, 13 juni).

De wetenschappers komen tot hun conclusie na een omvangrijk onderzoek van tientallen drooggevallen rivierdelta's op Mars. Deze riviermondingen liggen allemaal op dezelfde hoogte, wat erop wijst dat de voormalige rivieren ofwel direct op de oceaan uitkwamen ofwel op grote meren die langs de rand van de oceaan lagen. Gezien de omvang van het rivierenstelsel dat bij de oceaan uitkwam, moet er destijds veel neerslag zijn gevallen.

De afgelopen tientallen jaren is wel vaker gesuggereerd dat er ooit een oceaan was op Mars. Maar dit onderzoek is het eerste waarbij gegevens van verschillende Amerikaanse en Europese Marsmissies op zo'n grote schaal zijn gecombineerd. Onduidelijk is nog waar al dat Marswater - naar schatting 124 miljoen kubieke meter - is gebleven.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_83317902
25-06-2010

Water op Mars was overalUit gedetailleerd onderzoek van mineralen in kraters op Mars blijkt dat er vrijwel overal op de planeet vloeibaar water moet zijn geweest. Dat er op het zuidelijk halfrond waterhoudende mineralen zijn, was al langer bekend. Maar nu zijn zulke chemische verbindingen ook aangetoond op het veel lager gelegen noordelijk halfrond, dat onder een dikke laag lava en sedimenten is bedolven (Science, 25 juni).

De waterhoudende mineralen zijn aangetroffen in een negental inslagkraters. Daar hebben planetoÔden kilometers diepe gaten in de bodem geslagen, waarbij het oorspronkelijke korstmateriaal is blootgelegd. De mineralen op het noordelijk halfrond van Mars blijken dezelfde samenstelling te hebben als die op het zuidelijk halfrond.

Het is overigens naar schatting al meer dan vier miljard jaar geleden dat er op grote schaal vloeibaar water was op onze buurplaneet.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_83374511
Opportunity Breaks The 13 Mile Mark

by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Jun 21, 2010


Opportunity is driving again and has now covered 21 kilometers (13 miles) of odometry on Mars.
The pancam mast assembly (PMA) azimuth error from Sol 2257 (May 30, 2010), has been attributed to a problem within the miniature thermal emission spectrometer (Mini-TES) instrument.

An investigation of the Mini-TES is ongoing. The PMA has been restored to operation for imaging (not Mini-TES use).

On Sol 2267 (June 10, 2010), a quick fine attitude (QFA) was performed to refine the rover's attitude knowledge and to correct for gyro drift. Additional drive direction imagery was also collected.

On Sol 2270 (June 13, 2010), Opportunity drove for the first time since the PMA anomaly, covering over 70 meters (230 feet). The rover drove again on Sol 2272 (June 15, 2010), achieving almost 72 meters (236 feet) of distance to the east.

As of Sol 2272 (June 15, 2010), solar array energy production was 297 watt-hours, atmospheric opacity (Tau) was 0.280 and the solar array dust factor is 0.570.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_84031574
12-07-2010

NASA en Microsoft brengen Mars dichterbijNASA en Microsoft brengen Mars tot leven met nieuwe functies in de WorldWide Telescope-software, die de gebruiker een driedimensionale indruk van de 'rode planeet' geven. WorldWide Telescope is een 'virtuele telescoop' waarmee je het heelal kunt verkennen.

De nieuwe interactieve beelden bieden de kijker de mogelijkheid om een verkenningstocht op Mars te maken. Ze zijn gebaseerd op de meest gedetailleerde driedimensionale reconstructies van het Marsoppervlak die beschikbaar zijn.

Het basismateriaal bestaat uit 87.000 opnamen die gemaakt zijn met de al sinds 1997 rond de planeet cirkelende Mars Global Surveyor en de negen jaar later gearriveerde Mars Reconnaissance Orbiter. Met name de opnamen van deze laatste ruimtesonde zijn ongelooflijk gedetailleerd: ze bestaan stuk voor stuk van uit meer dan duizend megapixels.

© Eddy Echternach (http://www.astronieuws.nl)

WorldWide Telescope

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_84303496
21-07-2010

Lavatunnels en grotten op Mars

Gezien er op aarde en op de maan lavatunnels en lavagrotten zijn is het niet zo verwonderlijk dat studenten aan de Evergreen Middle School in Cottonwood (CaliforniŽ) er ook eentje ontdekt hebben op Mars. De ontdekking gebeurde tijdens de deelname aan een programma dat studenten toelaat om gebruik te maken van de camera aan boord van de ruimtesonde 2001 Mars Odyssey. Ze zochten doelgericht naar mogelijke lavatunnels en vonden mogelijk een gat in het dak van een Marsgrot.16 studenten van de zevende wetenschapsklas van Dennis Mitchell besloten om voor hun klasproject voor het Mars Student Imaging Program - een onderdeel van het ASU Mars Education Program - lavatunnels te bestuderen. De studenten krijgen de kans om de geologie van Mars te bestuderen door zelf de camera van de 2001 Mars Odyssey te bedienen. Sinds de start van het Mars Student Imaging Program in 2004 hebben al meer dan 50.000 studenten in variŽrende mate deelgenomen aan het programma.

Voor hun klasproject zochten de studenten het antwoord op de vraag waar de meest gemeenschappelijke plaatsen op Mars zijn waar lavatunnels voorkomen: komen lavatunnels het vaakst voor rond de top van een vulkaan, op de flanken van een vulkaan of in de omringende vlakten?

De studenten aan de Evergreen Middle School onderzochten meer dan 200 foto's van Mars die geschoten werden met behulp van het Thermal Emission Imaging System, een van de instrumenten aan boord van de 2001 Mars Odyssey, in het gebied rond de vulkaan Pavonis Mons. Op twee foto's vonden ze waar ze naar zochten, en op de back-up beelden ontdekten ze ook nog een kleine, ronde, zwarte vlek.


(Pavonis Mons)

De meeste lavatunnels op Mars worden gekenmerkt door een keten van kuilen die onstaan zijn door verschillende instortingen van stukken van het dak van lavatunnels. Meestal hebben deze kuilen vlakke bodems en schuin aflopende zijden. De 'zwarte vlek' die de studenten ontdekten heeft echter verticale zijden.

Deze eigenschap haalde in 2007 het nieuws toen Glen Cushing, een wetenschapper bij de U.S. Geological Survey, een document publiceerde waarin verschillende voorbeelden van Marsgaten te bekijken waren. Cushing verklaarde dat deze gaten in vergelijking tot de gebruikelijke kraters abnormaal waren: ze waren kleiner en lijken op een rechte schacht die in de oppervlakte verdwijnt.


(Seven Sisters, een groep van 7 grotten nabij Arsia Mons)

Maar het gat dat de studenten ontdekten is ook voor Cushing nieuwe informatie: "Het is slechts het tweede gat dat kan geassocieerd worden met de Pavonis Mons. Het gat is ongeveer 160 bij 190 meter groot en minstens 115 meter diep. Het nieuwe gat is de beste kandidaat om door High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera van de Mars Reconnaissance Orbiter in detail bekeken en gefotografeerd te worden. De HiRISE camera kan beelden van de oppervlakte van Mars maken van ongeveer 30 centimeter per pixel, dat kan ons toelaten om een spreekwoordelijke blik in het gat te werpen."


(Grenswetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_84428435
23-07-2010

Nieuwe Marskaart is nauwkeurigste ooitMet behulp van een camera aan boord van de Amerikaanse ruimtesonde Mars Odyssey is de tot nog toe meest nauwkeurige kaart van de planeet Mars gemaakt. De kaart kan via verschillende websites worden bekeken.

De nieuwe Marskaart is opgebouwd uit 21.000 afzonderlijke opnamen, die de afgelopen acht jaar zijn verzameld. Deze opnamen zijn bewerkt tot een reusachtig mozaÔek dat details tot ongeveer honderd meter toont. Weliswaar zijn kleine stukjes Mars nog gedetailleerder gefotografeerd, maar dit is het meest detailrijke complete overzicht van de planeet.

Iedereen kan trouwens meehelpen aan de verbetering van de Marskaart door de afzonderlijke opnamen nog nauwkeuriger aan elkaar te 'plakken'. Instructies zijn te vinden op de NASA-website ''Be a Martian'.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesversterrekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_84695945
30-07-2010

Marswagentje Spirit zwijgtDe vluchtleiding van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft al sinds 22 maart niets meer gehoord van het Marswagentje Spirit. Helemaal onverwacht komt die zenderstilte niet, want in verband met de winterse omstandigheden op Mars waren zijn systemen op een laag pitje gezet. Tijdens die winterslaap wordt alle beschikbare (zonne)energie gebruikt om de accu's op te laden en cruciale interne systemen te verwarmen. Maar zo langzamerhand zou Spirit weer eens een teken van leven kunnen geven.

Sinds een paar dagen is NASA bezig om het contact te herstellen - tot nog toe tevergeefs. De hoop bestaat dat het Marswagentje de komende maanden alsnog zal antwoorden, maar helemaal gerust zijn de vluchtleiders daar niet op. Spirit heeft namelijk een ongekend koude winter doorgemaakt. Tijdens de drie voorgaande winters stond hij geparkeerd op een zonnige helling, maar omdat hij vorig jaar vast kwam te zitten in het zand, is dat ditmaal niet gelukt.

De verwachting is dat als Spirit niet vůůr maart 2011 iets van zich laat horen, hij als verloren moet worden beschouwd.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_84707705
Tja...als de rover niet in de juiste hoek staat om de winterzon te kunnen opvangen
Dan kun je er op rekenen dat het nadelig uitpakt.

Maar gelukkig hebben we Opportunity nog

en de nieuwe MarsRover Curiosity vordert ook gestaag.

Animatie


[ Bericht 35% gewijzigd door -CRASH- op 31-07-2010 17:27:54 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_84739261
Russia Scoffs At NASA Plans To Send Astronauts To Asteroid And Mars By 2015
quote:
File image
by Staff Writers
Moscow, Russia (RIA Novosti) Jul 20, 2010
U.S. NASA does not have capacities to build an asteroid mission spacecraft by 2015, the head of Roscosmos' manned flights department, Alexei Krasnov, said in the wake of NASA's announcement to create the spacecraft for deep space missions.
On July 15, NASA unveiled its plans to send astronauts to an asteroid and to Mars no later than 2015.

Earlier in April, U.S. President Barack Obama said in his speech on U.S space industry development that the astronauts would likely to fly to an asteroid by 2025 and to Mars in the mid-2030s, but NASA was ready to boost the process saying the development of the spacecraft for manned deep space missions should be started as early as 2015.

"It is unreal by 2015," Krasnov said.

"[They] probably won't be able to any sooner than by 2023-2025. They do not have the necessary spacecraft, and we will be ready with the project by 2018-2020".

cool
pi_84739350
op 15 july heeft NASA aangegeven in 2015 te kunnen beginnen met de grotere "manned" missions

misschien een heel leuk document":

http://www.nasa.gov/pdf/3(...)90801.1.mars2019.pdf (Manned mission to Mars in 2019) van de augustine commisie
cool
pi_84769288
:'(
quote:
Spirit May Never Phone Home Again
by Dr. Tony Phillips
Science@NASA

Huntsville AL (SPX) Aug 02, 2010Last year, Spirit became stuck in loose sand. This prevented the rover from driving to a sun-facing slope for the winter.

NASA mission controllers have not heard from Mars rover Spirit since March 22 as the rover faces its toughest challenge yet - trying to survive the harsh Martian winter.
On July 26, mission managers began using a paging technique called "sweep and beep" in an effort to communicate with Spirit.

"Instead of just listening, we send commands to the rover to respond back to us with a communications beep," said John Callas, project manager for Spirit and its twin, Opportunity, at NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Calif. "If the rover is awake and hears us, she will send us that beep."

Spirit is probably in a low-power "hibernation" mode. The rover was not able to get to a favorable [sun-facing] slope for its fourth Martian winter, which runs from May through November.

The low angle of sunlight during these months limits the power generated from the rover's solar panels. During hibernation, the rover suspends communications and other activities so available energy can be used to recharge and heat batteries, and to keep the mission clock running.

Based on models of Mars' weather and its effect on available power, mission managers believe that if Spirit responds, it most likely will be in the next few months. However, there is a very distinct possibility Spirit may never respond.

"It will be the miracle from Mars if our beloved rover phones home," said Doug McCuistion, director of NASA's Mars Exploration Program in Washington. "It's never faced this type of severe condition before - this is unknown territory."

Because most of the rover's heaters are not being powered this winter, Spirit is likely experiencing its coldest internal temperatures yet - minus 55 degrees Celsius (minus 67 degrees Fahrenheit). During three previous Martian winters, Spirit communicated about once or twice a week with Earth and used its heaters to stay warm while parked on a sun-facing slope for the winter.

As a result, the heaters were able to keep internal temperatures above minus 40 degrees Celsius (which is also minus 40 degrees on the Fahrenheit scale).

Spirit is designed to wake up from its hibernation and communicate with Earth when its battery charge is adequate. But if the batteries have lost too much power, Spirit's clock may stop and lose track of time.

The rover could still reawaken, but it would not know the time of day, a situation called a "mission-clock fault." Spirit would start a new timer to wake up every four hours and listen for a signal from Earth for 20 minutes of every hour while the sun is up.

The earliest date the rover could generate enough power to send a beep to Earth was calculated to be around July 23. However, mission managers don't anticipate the batteries will charge adequately until late September to mid-October.

It may be even later if the rover is in a mission-clock fault mode. If Spirit does wake up, mission managers will do a complete health check on the rover's instruments and electronics.

Based on previous Martian winters, the rover team anticipates the increasing haziness in the sky over Spirit will offset longer daylight for the next two months.

The amount of solar energy available to Spirit then will increase until the southern Mars summer solstice in March 2011. If we haven't heard from it by March, it is unlikely that we will ever hear from it.

"This has been a long winter for Spirit, and a long wait for us," said Steve Squyres, the principal investigator for NASA's two rovers who is based at Cornell University, Ithaca, N.Y. "Even if we never heard from Spirit again, I think her scientific legacy would be secure. But we're hopeful we will hear from her, and we're eager to get back to doing science with two rovers again."
:)
quote:
Opportunity Back To Normal Operations
by Staff Writers

Pasadena CA (SPX) Aug 02, 2010
Opportunity's activities were impacted by the Odyssey spacecraft safe-mode event. However, with the recovery of Odyssey, normal operations with the rover have resumed.
Direct-to-Earth (DTE) X-band communications and some Mars Reconnaissance Orbiter relay passes were used by Opportunity, while Odyssey was unavailable to support data relay.

On Sol 2309 (July 23, 2010), Opportunity collected remote sensing images along with an atmospheric argon measurement with the alpha particle X-ray spectrometer (APXS).

On Sol 2311 (July 25, 2010), driving resumed with a 20-meter (66 feet) east/southeast backward drive, followed by an 8-meter (26 feet) test of backwards-driving hazard avoidance. The hazard avoidance test was successful and supports the use of hazard avoidance for backward driving on longer drives.

As of Sol 2313 (July 27, 2010), solar array energy production has improved to 533 watt-hours, atmospheric opacity (Tau) was re-calibrated and now reports a higher value of 0.558 with the solar array dust factor of 0.795.

Total odometry is 21,860.62 meters (21.86 kilometers, or 13.58 miles).
[ Bericht 7% gewijzigd door -CRASH- op 02-08-2010 13:29:04 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_84802120
_O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_84802132
02-08-2010

ESA en NASA selecteren instrumenten MarssondeHet Europese ruimteagentschap ESA en zijn Amerikaanse tegenhanger NASA hebben vijf wetenschappelijke instrumenten geselecteerd voor hun eerste gezamenlijke missie naar de planeet Mars. Bij deze missie, die ExoMars Trace Gas Orbiter heet en voor 2016 op het programma staat, zal onder meer de chemische samenstelling van de Marsatmosfeer worden bestudeerd. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het gas methaan, dat op het bestaan van leven kan wijzen.

De ExoMars Trace Gas Orbiter is de eerste in een reeks Europees-Amerikaanse missies, die er uiteindelijk toe moet leiden dat er een bodemmonster van Mars naar de aarde wordt gebracht. Ter voorbereiding van die doelstelling zal de ExoMars Trace Gas Orbiter een kleine landingsmodule naar het Marsoppervlak laten afdalen.

De volgende ExoMars-missie, die voor 2018 gepland staat, zal bestaan uit twee mobiele Marslanders: een Europese en een Amerikaanse. De ene zal boormonsters nemen, de andere verzamelt bodemmonsters voor een latere terugkeermissie naar de aarde.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesversterrekunde))
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_84802417
03-08-2010

Mars site may hold 'buried life'By Victoria Gill


Is Nili Fossae the site where life on ancient Mars was buried and preserved? Researchers have identified rocks that they say could contain the fossilised remains of life on early Mars.

The team made their discovery in the ancient rocks of Nili Fossae.

Their work has revealed that this trench on Mars is a "dead ringer" for a region in Australia where some of the earliest evidence of life on Earth has been buried and preserved in mineral form.

They report the findings in the journal Earth and Planetary Science Letters.

The team, led by a scientist from the Search for Extraterrestrial Intelligence Institute (Seti) in California, believes that the same "hydrothermal" processes that preserved these markers of life on Earth could have taken place on Mars at Nili Fossae.

The rocks there are up to four billion years old, which means they have been around for three-quarters of the history of Mars.

When, in 2008, scientists first discovered carbonate in those rocks the Mars science community reacted with great excitement; carbonate had long been sought as definitive evidence that the Red planet was habitable - that life could have existed there.

Carbonate is what life - or at least the mineral portion of a living organism - turns into, in many cases, when it is buried. The white cliffs of Dover, for example, are white because they contain limestone, or calcium carbonate.

The mineral comes from the fossilised remains shells and bones and provides a way to investigate the ancient life that existed on early Earth.

In this new research, scientists have taken the identification of carbonate on Mars a step further.

Adrian Brown from the Seti Institute, who led the research, used an instrument aboard Nasa's Mars Reconnaissance Orbiter called Crism to study the Nilae Fossae rocks with infrared light.

Then he and his team used exactly the same technique to study rocks in an area in north-west Australia called the Pilbara.

"The Pilbara is very cool," Dr Brown told BBC News. "It's part of the Earth that has managed to stay at the surface for around 3.5 billion years - so about three quarters of the history of the Earth."

"It allows us a little window into what was happening on the Earth at its very early stages."


Scientists believe life could have existed on Mars almost four billion years ago

And all those billions of years ago, scientists believe that microbes formed some distinctive features in the Pilbara rocks - features called "stromatolites" that can be seen and studied today.

"Life made these features. We can tell that by the fact that only life could make those shapes; no geological process could."

This latest study has revealed that the rocks at Nili Fossae are very similar to the Pilbara rocks - in terms of the minerals they contain.

And Dr Brown and his colleagues believe that this shows that the remnants of life on early Mars could be buried at this site.

"If there was enough life to make layers, to make corals or some sort of microbial homes, and if it was buried on Mars, the same physics that took place on Earth could have happened there," he said. That, he suggests, is why the two sites are such a close match.

'Geological olympics'

Dr Brown and many other scientists had hoped that they would soon have the opportunity to get much closer to these rocks. Nili Fossae was put forward as a potential landing site for Nasa'a ambitious new rover, the Mars Science Laboratory, which will be launched in 2011.

The site was championed by other geologists, including John Mustard from Brown University in Rhode Island, whose team made the case to Nasa to have it included in the landing site shortlist for MSL.

But Nilae Fossae was eventually deemed too dangerous a landing site and it was finally removed from the list in June of this year.


The shortlist of four landing sites (labelled in white) and the position landers and rovers already on Mars (in yellow)

"The rover is being landed remotely - so there's no human pilot involved; it's all up to the robot. And [that's] a very dangerous thing," said Dr Brown. "You need 20km of smooth terrain and unfortunately at this site it is pretty rocky - those ancient rocks are pretty weathered and the surface is rocky and uneven."

"It will be visiting another interesting site when it lands, but this is the place that we should be checking out for life on early Mars."

John Grant, a scientist from the Smithsonian Institution in Washington DC, and a member of the planetary sciences panel that advises Nasa on the MSL mission, spoke to BBC News earlier this year about the choice of landing site.

He said that the objective of mission was a search for "habitability". It was not, he said, a life detection mission.

"[It] entails looking at geologic environments that may not only have been habitable but where signals associated with that habitability have been preserved," he told BBC News in February.

But that does not alleviate the disappointment that many feel over having Nili Fossae and all its secrets taken off the table for the mission.

And what makes Mars Science Laboratory even more of a crucial mission for scientists is the fact that it will be the last rover to explore the surface of Mars until 2018 - partly because funding the mission has been so extraordinarily expensive.

Dr Brown described the experience of having his favoured landing site removed from the shortlist as the geological equivalent of having "your city's Olympic bid rejected".

AdvertisementMSL will be lowered onto Mars with a landing system called a sky crane
"I also see a race happening here," he said. "It might take us a couple of decades to build our capability to land [unmanned] rovers somewhere geologically interesting on Mars.

"And in those decades, human space flight capabilities are going to develop and we could have the capability to send humans to Mars."

So in this race of the human versus the robots, which will win?

"It's my personal belief," said Dr Brown, "that by the time real human geologists get to go to Mars, the question of whether there is life on Mars will still be open."

Hear more from the researchers on Science in Action on the BBC World Service.

(BBC News)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85083683
quote:
Spirit In Sweep And Beep Mode

File image.
by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Aug 09, 2010
Spirit remains silent at her location called "Troy" on the west side of Home Plate. No communication has been received from the rover since Sol 2210 (March 22, 2010).

It is likely that Spirit has experienced a low-power fault and has turned off all sub-systems, including communication and gone into a deep sleep, trying to recharge her batteries. There is the additional risk that the rover may trip a mission clock fault.

If that happens, the rover would lose track of time and remain asleep until there is enough sunlight on the solar arrays to wake the rover, a state called "Solar Groovy."

When the rover wakes from a mission clock fault, she would only listen. So starting on Sol 2333 (July 26, 2010), the project implemented a new procedure to address the possible mission clock fault.

Each sol, the Deep Space Network mission controllers send a set of X-band beep commands, called "Sweep and Beep." If the rover has experienced a mission clock fault and is awake during the day, the rover will be listening during brief, 20-minute intervals each awake hour.

Because of the possible clock fault, the timing of these 20-minute listening intervals can't be known. So the project will fill the likely awake period with multiple "Sweep and Beep" commands.

If the rover hears one of these commands, it will respond back with an X-band beep signal, telling them she is there and allowing them to investigate the state of the rover further.

Although the project is using this new strategy now, a response from Spirit is not expected for some time, as the season is still very early spring on Mars.

Total odometry is unchanged at 7,730.50 meters (4.80 miles)
cool
pi_85114171
quote:
Op dinsdag 10 augustus 2010 09:05 schreef Mindblower2k4 het volgende:

[..]


Het is dat ik het artikel al gelezen heb...
Maar graag de link erbij zetten
http://www.marsdaily.com/(...)d_Beep_Mode_999.html (mars daily.com)

quote:
Opportunity Performs Science And Rolls To Endeavour Crater
by Staff Writers
Pasadena CA (JPL) Aug 09, 2010Opportunity took advantage of some exposed rock outcrop to perform an in-situ (contact) science campaign to sample the surface at roughly one-kilometer (0.62-mile) intervals.
On Sol 2315 (July 29, 2010), the rover performed a short 16-meter (52-foot) drive to position herself on exposed outcrop for a weekend science campaign.

On Sol 2317 (July 31, 2010), the robotic arm (instrument deployment device, or IDD) was moved first, so the panoramic camera (Pancam) could image the work volume.

Then the IDD collected a microscopic imager (MI) mosaic of a surface target, called Valparaiso, followed by the placement of the alpha particle X-ray spectrometer (APXS) on the same target for integration.

More remote sensing science was collected on the following sols. On Sol 2320, Opportunity resumed the drive toward Endeavour crater with a 71-meter (233-foot) drive to the southeast.

As of Sol 2320 (Aug. 3, 2010), solar array energy production was 529 watt-hours with atmospheric opacity (Tau) of 0.415 and the solar array dust factor of 0.744.

Total odometry is 21,948.13 meters (21.95 kilometers, or 13.64 miles).
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_85899970
30-08-2010

Langgerekte krater op MarsDe Europese ruimtesonde Mars Express heeft gedetailleerde foto's gemaakt van Orcus Patera, een mysterieuze langgerekte krater op Mars. De krater meet 380 bij 140 kilometer en bevindt zich tussen de vullkanen Elysium Mons en Olympus Mons.

Over de oorsprong van de uitgerekte krater is weinig met zekerheid bekend. Het zou kunnen gaan om een vulkanische formatie, maar het is ook mogelijk dat Orcus Patera oorspronkelijk een mooie ronde inslagkrater was, die vervolgens is 'uitgerekt' door tektonische krachten in dit actieve deel van de Marskorst.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85924552
Ik vind het meer een impact crater van een astroide die in een lage hoek is ingeskagen.


http://www.marsdaily.com/(...)ated_Crater_999.html

Meer Foto's

[ Bericht 28% gewijzigd door -CRASH- op 31-08-2010 20:38:06 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_85938080
31-08-2010

Mysterie 'voetafdruk' op Mars blijft: wetenschappers geen snars wijzer na nieuwe foto'sNieuwe beelden van een oude krater op Mars lijken een enorme 'voetafdruk' te tonen. De foto's met hoge resolutie maken wetenschappers echter niet veel wijzer over het eeuwenoude mysterie van de Orcus Patera, zoals de krater officieel heet. Integendeel. Mars-experten worden door de beelden van ESA nog meer in verwarring gebracht.

Hoe ontstond deze krater die zo'n 385 kilometer lang is? Hij situeert zich tussen twee vulkanen, maar de wetenschap is het erover eens dat hij zelf niet door een vulkaan gevormd werd - ook al wordt de benaming 'patera' gewoonlijk aan vulkanische kraters gegeven.

600 meter diep, 1.800 meter hoog
De meest voor de hand liggende verklaring is dat de krater werd veroorzaakt door een inslag. Die zou dan wel moeten plaatsgevonden hebben onder een hoek van minder dan vijf graden, gezien de omvang van de krater. En mogelijk was er een terugslag van de oppervlakte. Het diepste punt van de krater bevindt zich 600 meter onder het oppervlakteniveau en de hoogste kammen aan de zijkant tornen 1.800 meter boven de omgeving uit.

Een andere theorie stelt dat de Orcus Patera oorspronkelijk ontstond als een enorme cirkelvormige krater en daarna een elliptische vorm aannam door compressionele krachten die op de oppervlakte van de planeet inwerkten.

Nog een andere theorie heeft het over twee kraters die door erosie gebundeld werden tot ťťn. Maar de kammen aan beide zijkanten lijken dat te ontkennen.

Dalen
De recente beelden tonen wel aan dat er enorme dalen rond de krater lopen van oost naar west. Sommige zijn tot 2,5 kilometer breed. In de krater zelf zijn er kleinere valleien. Die zouden veroorzaakt kunnen zijn door compressionele krachten die in tegengestelde richting werken als die de krater - mogelijks - uitstretchten.

De depressies en breeklijnen worden op de hele planeet teruggevonden zodat ze niets bijleren over het ontstaan van de unieke Orcus Patera. Het enige wat men kan leren is dat de 'voetafdruk op Mars' een mysterie blijft voor wetenschappers, maar wel een dat nu ook in hoge resolutie kan bestudeerd worden, dankzij ESA. (jv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86053140
03-09-2010

Toch bouwstenen van leven op Mars?De hoop op de aanwezigheid van organische moleculen in de bodem van de planeet Mars is weer opgeleefd. Uit experimenten die de beide Viking-landers dertig jaar geleden hebben uitgevoerd, leek te volgen dat deze voor levende organismen cruciale bouwstenen op Mars vrijwel compleet ontbraken. Maar een ontdekking die in 2008 is gedaan met de Marslander Phoenix werpt een ander licht op de resultaten van het Viking-onderzoek.

Het draait allemaal om de chemische stof perchloraat - een sterk oxiderende verbinding, bestaande uit chloor en zuurstof. Perchloraat, dat in 2008 door Phoenix in de Marsbodem werd ontdekt, is onder normale omstandigheden niet schadelijk voor organische moleculen. Bij verhitting breekt perchloraat deze moleculen echter juist snel af.

Toen de Viking-landers destijds bodemmonsters na verhitting (!) analyseerden, werden daarin slechts twee organische verbindingen aangetroffen: chloormethaan en dichloormethaan. En volgens Mexicaanse en Amerikaanse wetenschappers die nog eens goed naar de Viking-resultaten hebben gekeken, zijn dat nu juist de twee verbindingen die overblijven als een bodemmonster dat behalve allerlei organische moleculen ůůk perchloraat bevat, wordt verhit.

Een en ander betekent dat de Marsbodem wel degelijk rijk kan zijn aan organisch materiaal. Of dat inderdaad zo is, zal mogelijk blijken nadat in 2012 de nieuwe mobiele onderzoeksrobot Curiosity op Mars is afgeleverd.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoverserrekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86267603
09-09-2010

Mars lijkt verrassend veel op de aardeGegevens die in 2008 zijn verzameld door de Amerikaanse Marslander Phoenix wijzen er op dat water tot op de dag van vandaag het oppervlak van de planeet Mars beÔnvloedt. Ook blijkt uit het onderzoek dat er op Mars tot enkele miljoenen jaren geleden nog vulkanische activiteit was (Science, 10 september).

Hoewel Phoenix al geruime tijd buiten werking is, is de analyse van de gegevens die de Marslander heeft verzameld nog in volle gang. De recente bevindingen zijn gebaseerd op metingen van het gas kooldioxide, dat 95 procent van de ijle Marsatmosfeer voor zijn rekening neemt. De koolstof- en zuurstofatomen die kooldioxide vormen kennen verschillende varianten of isotopen, die kenmerkend zijn voor hun herkomst.

Uit de analyse van het kooldioxide in de atmosfeer blijkt dat de verhoudingen tussen de koolstof- en zuurstofisotopen op Mars vergelijkbaar is met die op aarde. Dit verrassende resultaat wijst er op dat Mars in geologisch opzicht veel actiever is dan tot nog toe werd gedacht. Sterker nog: uit de metingen blijkt dat de kooldioxide in de Marsatmosfeer in relatief recente tijden is 'aangevuld' door vulkanische activiteit, en dat er in die periode ook vloeibaar water op de planeet moet zijn geweest. Ook is vastgesteld dat de temperatuur van dat vloeibare water dicht bij het vriespunt lag.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86625866
17-09-2010

Marssonde opnieuw getroffen door computerstoringNet als ruim een jaar geleden is de Mars Reconnaissance Orbiter getroffen door een computerstoring. De Marssonde ging op 15 september in 'veilige modus', nadat zijn boordcomputer uit zichzelf opnieuw was opgestart. Hierdoor werden alle onderzoeksinstrumenten tijdelijk uitgeschakeld, in afwachting van nieuwe instructies.

De vorige keer dat het misging, is de Mars Reconnaissance Orbiter drie maanden buiten gebruik gebleven. NASA heeft de boordcomputer toen van nieuwe software voorzien, die in elk geval voorkomt dat de ruimtesonde bij zo'n storing definitief uitvalt. Inmiddels is men dan ook alweer druk bezig om de boel volledig in bedrijf te zetten.

Er zijn geen aanwijzingen dat de Mars Reconnaissance Orbiter met ernstige problemen kampt. De stroomvoorziening werkt en ook de temperaturen in de ruimtesonde zijn normaal. De verwachting is dat het normale onderzoeksprogramma binnenkort kan worden hervat.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86699999
20-09-2010

Marsmaan Phobos bestaat waarschijnlijk uit puinWetenschappers hebben sterke aanwijzingen gevonden dat de Marsmaan Phobos is ontstaan door de samenklontering van puin van Mars dat na een grote inslag de ruimte in is geblazen. Dat zou blijken uit de samenstelling van het kleine maantje, zoals die gemeten is met de ruimtesondes Mars Express en Mars Global Surveyor.

Over de oorsprong van de Marsmanen Phobos en Deimos bestaat al lang discussie. Aanvankelijk gingen astronomen er van uit dat de beide onregelmatig gevormde rotslichamen planetoÔden waren die door de zwaartekracht van Mars zijn ingevangen. Eerder onderzoek van Phobos leek er inderdaad op te wijzen dat de samenstelling van dit maantje overeenkomt met die van planetoÔden. Maar de resultaten van de nieuwe metingen geven een heel ander beeld te zien.

In het gesteente van Phobos zijn fylosilicaten aangetroffen: mineralen die ontstaan zijn op een plek waar vloeibaar water is. Dat er op Phobos ooit water is geweest, lijkt uitermate onwaarschijnlijk. Bovendien zijn er ook andere aanwijzingen gevonden dat de mineralogische samenstelling van Phobos op die van Mars lijkt.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86700023
20-09-2010

Herschel-satelliet onderzoekt MarsatmosfeerUit waarnemingen met de Europese infraroodsatelliet Herschel blijkt dat de bestaande modellen voor de circulatie in de Marsatmosfeer wellicht aan herziening toe zijn. Ook is de verdeling van zuurstof in de atmosfeer van de rode planeet anders dan gedacht.

De spectraalmetingen die in april van dit jaar met Herschel zijn verricht laten zien dat de Marsatmosfeer tussen 40 en 80 kilometer hoogte meer dan tien graden kouder is dan de atmosfeermodellen voor de planeet voorspellen. Daarnaast blijkt er niet, zoals verwacht, overal ruwweg evenveel zuurstof in de ijle Marslucht te zitten: naar boven toe neemt de zuurstofconcentratie snel af.

Als deze onderzoeksresultaten worden bevestigd, betekent dit dat er op nieuw moet worden gekeken naar de manier waarop zuurstof op Mars wordt gevormd en afgebroken.


© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86700030
21-09-2010

Methaan in Marsatmosfeer wordt snel afgebrokenOnderzoek door Italiaanse wetenschappers, dat vandaag bij het European Planetary Science Congress in Rome wordt gepresenteerd, laat zien dat methaan in de atmosfeer van Mars een levensduur van minder dan een jaar heeft.

In de Marsatmosfeer komen slechts kleine hoeveelheden methaan voor, die van seizoen tot seizoen en van jaar tot jaar variŽren. Waar het gas vandaan komt, is onzeker, maar het zou zowel van geologische als van biologische oorsprong kunnen zijn. De hoogste concentraties worden gemeten in de buurt van de reusachtige schildvulkanen op Mars en tijdens het zomerseizoen.

Uit het toe- en afnemen van de methaanconcentraties blijkt dat het gevormde methaan minder dan een jaar in de Marsatmosfeer verblijft. Op welke manier het gas wordt afgebroken, is echter al bijna net zo onduidelijk als het ontstaan ervan. De afbraak kan slechts voor een deel aan de werking van zonlicht worden toegeschreven. Het grootste deel wordt mogelijk afgebroken door het sterk reactieve zout perchloraat, dat tijdens stofstormen de atmosfeer in wordt geblazen.

© Eddy Echternach (http://www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86737795
21-09-2010

Mogelijk weer een meteoriet ontdekt op MarsOp beelden die het Marswagentje Opportunity op 16 september naar de aarde zond, is op enkele tientallen meters afstand een donkere steen te zien. NASA-wetenschappers hebben Opportunity de opdracht gegeven om naar de steen toe te rijden, om te zien of het een ijzermeteoriet is.

Het zou niet voor het eerst zijn dat het Marswagentje een meteoriet vindt. De afgelopen zes jaar heeft hij er bij zijn verkenning van de Meridani-vlakte al vier opgespoord.

De mogelijk meteoriet heeft alvast de benaming 'OileŠn Ruaidh' gekregen, de oude naam voor het kleine eiland Roy voor de kust van Ierland. Hij is iets minder dan een halve meter groot.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86775282
quote:
Op donderdag 23 september 2010 07:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-09-2010

Mogelijk weer een meteoriet ontdekt op Mars

[ afbeelding ]

Op beelden die het Marswagentje Opportunity op 16 september naar de aarde zond, is op enkele tientallen meters afstand een donkere steen te zien. NASA-wetenschappers hebben Opportunity de opdracht gegeven om naar de steen toe te rijden, om te zien of het een ijzermeteoriet is.

Het zou niet voor het eerst zijn dat het Marswagentje een meteoriet vindt. De afgelopen zes jaar heeft hij er bij zijn verkenning van de Meridani-vlakte al vier opgespoord.

De mogelijk meteoriet heeft alvast de benaming 'OileŠn Ruaidh' gekregen, de oude naam voor het kleine eiland Roy voor de kust van Ierland. Hij is iets minder dan een halve meter groot.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
:Y Lijkt er wel op
http://marsrovers.nasa.go(...)EFFAQ3LP2532L2M1.JPG


http://marsrovers.nasa.go(...)EFFAQ3LP1921L0M1.JPG

[ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 24-09-2010 01:01:04 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_86819219
23-09-2010

Verdampend Marsijs verraadt waterkringloopEuropese wetenschappers hebben een verklaring gevonden voor de verdwijning en de kort daarop volgende terugkeer van het kooldioxide-ijs tijdens de lente op het noordelijk halfrond van Mars. De sleutel tot de verklaring van dit verschijnsel blijkt te liggen bij de waterkringloop in de Marsatmosfeer.

Tijdens de winter vormt de ijle Marsatmosfeer rijp- en sneeuwafzettingen die tot wel een meter dik kunnen worden. In de lente verdampen deze seizoensgebonden ijsafzettingen, die voornamelijk uit kooldioxide en kleine hoeveelheden water en stof bestaan, weer tot gas.

Metingen met de Europese ruimtesonde Mars Express lieten zien dat bij dat verdampingsproces het kooldioxide-ijs leek te verdwijnen om na enige tijd, ondanks de gestegen temperaturen, weer terug te komen. Uit nader onderzoek is nu echter gebleken dat het kooldioxide-ijs helemaal niet zo snel verdwijnt.

Aan het begin van de lente is de zon voldoende warm om het bovenste laagje kooldioxide-ijs te doen verdampen. Maar op dat moment is het nog koud genoeg om waterdamp uit de atmosfeer te laten aanvriezen. Hierdoor vormt zich een dun bovenlaagje waterijs dat de aanwezigheid van het zich nog daaronder bevindende kooldioxide-ijs maskeert. Als de temperaturen voldoende zijn gestegen om dat bovenlaagje te doen verdwijnen, lijkt het of er opeens weer kooldioxide-ijs is gevormd. Maar feitelijk is dat ijs er al die tijd geweest.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86850539
De steen heeft wel wat weg van een viss(ekop)


<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_86927581
Opportunyti onderzoekt de meteoriet *O*[ Bericht 7% gewijzigd door -CRASH- op 28-09-2010 00:22:49 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_86930515
quote:
Op zondag 26 september 2010 01:59 schreef -CRASH- het volgende:
De steen heeft wel wat weg van een viss(ekop)
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Op die eerste foto lijkt het idd op een vissekop
die tweede absoluut niet :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86930521
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 00:17 schreef -CRASH- het volgende:
Opportunyti onderzoekt de meteoriet *O*

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Dank voor je bijdrage beste CRASH _O_
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86969799
27-09-2010

Marswagentje bestudeert meteoriet en vindt er nůg ťťnAfgelopen weekend heeft het Marswagentje Opportunity de donkere 'steen' onderzocht die hij ruim een week daarvoor in het vizier kreeg. Alle kenmerken van het object duiden er op dat het om een ijzermeteoriet gaat.

Daarmee komt het aantal meteorieten dat Opportunity op Mars heeft ontdekt op vijf. Maar het heeft er alle schijn van dat daar binnenkort nog eentje bij komt. Tijdens het onderzoek van meteoriet nummer vijf zagen NASA-wetenschappers enkele tientallen meters verderop namelijk nůg een potentiŽle meteoriet liggen.

Ook de zesde meteoriet zal door Opportunity van nabij worden bekeken. Daarna vervolgt hij zijn lange weg naar de krater Endeavour, die waarschijnlijk zijn eindbestemming zal zijn.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_86981888
quote:
Op woensdag 29 september 2010 08:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
27-09-2010

Marswagentje bestudeert meteoriet en vindt er nůg ťťn

[ afbeelding ]

Afgelopen weekend heeft het Marswagentje Opportunity de donkere 'steen' onderzocht die hij ruim een week daarvoor in het vizier kreeg. Alle kenmerken van het object duiden er op dat het om een ijzermeteoriet gaat.

Daarmee komt het aantal meteorieten dat Opportunity op Mars heeft ontdekt op vijf. Maar het heeft er alle schijn van dat daar binnenkort nog eentje bij komt. Tijdens het onderzoek van meteoriet nummer vijf zagen NASA-wetenschappers enkele tientallen meters verderop namelijk nůg een potentiŽle meteoriet liggen.

Ook de zesde meteoriet zal door Opportunity van nabij worden bekeken. Daarna vervolgt hij zijn lange weg naar de krater Endeavour, die waarschijnlijk zijn eindbestemming zal zijn.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Had ik het toch goed gezien laatst...
Toen zag ik (nog) een steen liggen op de navigationcam.


Rechts de "vissekop"... En verder uiterst links nog een steen

Fragmetnt dat bij de andere hoort?
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_87273159
05-10-2010

Groen licht voor nieuwe Marsmissie
Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA heeft groen licht gegeven aan een nieuwe onbemande missie naar Mars. Deze missie, de Mars Atmosphere and Volatile Evolution Mission (MAVEN), zal onderzoek doen aan de atmosfeer van de rode planeet of beter gezegd: naar het grotendeels verdwijnen van die atmosfeer. De lancering van de ruimtesonde staat gepland voor november 2013.

De aanwezigheid van droge rivierbeddingen en waterhoudende mineralen wijst er op dat er ooit vloeibaar water was op Mars. En dat is alleen mogelijk als de atmosfeer van de planeet in het verleden veel dichter is geweest dan nu. Door te onderzoeken hoe het momenteel met de afbraak van de Marsatmosfeer gesteld is, zal MAVEN proberen vast te stellen wat de belangrijkste oorzaak van dit proces is.

Hoofdverdachte is de zonnewind - de aanhoudende stroom geladen deeltjes die de zon uitblaast. Anders dan de aarde heeft Mars vrijwel geen magnetisch veld (meer) dat de atmosfeer tegen deze deeltjes beschermt.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_87566845


Thanks to the Mars Reconnaisance Orbiter and the on-board HiRISE camera, scientists are able to monitor Mars for changes taking place on the landscape. They do this by comparing older images with newer ones, and also by seeing “fresh” features — like this recent landslide in Zunil Crater. “The color and albedo patterns indicate that a landslide occurred here very recently–too recently to have been re-covered by dust,” writes Alfred McEwen, principal investigator of HiRISE, writing on the camera’s website. “Looking for changes such as this will help us to better understand active processes.” McEwen said the landslide could have been triggered by a Marsquake or a small impact event.”

See more recent landslides below:

This landslide was spotted by Stu Atkinson; boulders and debris are below a steep north polar boundary scarp. Credit: NASA/JPL/University of Arizona

Our ‘eagle-eyed’ pal Stuart Atkinson found this landslide on a steep scarp in the north polar region. It looks as though a lot of rock has fallen from the cliff, and discussion among other image artists on UnmannedSpaceflight.com indicated that the blue areas could easily be patches of ice deposited from the cliff face. You can see the original image at the HiRISE website.

Frosted Gullies in the Northern Summer. Credit: NASA/JPL/University of Arizona

This image is so amazing, in that from orbit, we are looking down the side of a crater wall, where gullies have formed. There are two schools of thought on these types of gullies: one, many scientists believe that these gullies have been carved by liquid water, and were carved recently, so this recent, present-day activity is of immense interest.

A second opinion is that accumulations of frost in the gully alcoves starts an avalanche of loose material that does not involve liquid water. The MRO scientists will continue to analyze many images like this in order to try and answer the broader question of whether liquid water is responsible for the the gullies, landslides and avalanches or not.

andslides along the Walls of Bahram Vallis. Credit: NASA/JPL/University of Arizona

This image of Bahram Vallis has large mounds of material at the base of the valley floor. These deposits of material have the characteristic shape of rotational landslides or slumps on Earth where material along the entire wall slumps down and piles debris at the base of the slope, “much like a person who slumps down the back of a chair,” writes Frank Chuang from the HiRISE team. “Right at the cliff edge at the top of the slope, the shape of the area where the valley wall gave way to a landslide is not straight, but rather curved or semi-circular. This is typical of large landslides where the failure area has an arcuate “crown” shape. The fact that landslides have occurred here indicates that the valley walls are not stable and the materials respond to Martian gravity with mass movements.”

See more images at the HiRISE website.

Bron: Universetoday.com
http://www.universetoday.(...)des-spotted-on-mars/
cool
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')