abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_104465131
15-11-2011

Wind laat Marsduinen wandelen



Nieuw onderzoek door Portugese en Amerikaanse geofysici laat zien dat ook de zandduinen rond de evenaar van Mars aan het 'wandelen' zijn. Eerder was dit verschijnsel al waargenomen bij de duinen in de poolstreken van de planeet.

Aardse duinen wandelen onder invloed van de wind. Windtunnelexperimenten en atmosferische computersimulaties gaven echter de indruk dat de huidige winden op Mars doorgaans niet sterk genoeg zijn om dat voor elkaar gekregen. Daarom werd de waargenomen verplaatsing van de poolduinen vooral toegeschreven aan de sublimatie - het rechtstreeks in gasvorm overgaan - van kooldioxide-ijs in de zomermaanden.

Rond de relatief warme evenaar van Mars treedt dit seizoenseffect echter niet op. Toch blijkt uit opnamen van de Mars Reconnaissance Orbiter dat ook daar de duinen wandelen: per jaar schuiven ze ongeveer een meter op.

Volgens de onderzoekers wijst dat er sterk op dat de wind een grotere rol speelt bij de duinverplaatsingen dan tot nu toe werd aangenomen. Er moet nog maar eens goed worden gekeken naar de windtunnelexperimenten en computersimulaties die aangaven dat het op Mars niet zo vaak hard waait.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104708766
22-11-2011

Rusland geeft zijn Marsmissie Phobos-Grunt zo goed als op


© epa

HLN update Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos maakt zich geen illusies meer over een mogelijkheid om zijn ambitieuze Marsmissie Phobos-Grunt te redden. Ook de vorige Russische Marsmissie, Mars-96, mislukte. Daarin participeerde België ook, maar het liep al fout bij de lancering. Vanaf eind december zouden de brokstukken van Phobos-Grunt opnieuw op aarde terugvallen.

De plaats waar brokstukken van de zo goed als opgegeven Russische sonde Phobos-Grunt naar de Aarde zullen terugvallen is pas een dag voordien vast te stellen. Dat zegt Vitali Davidov, plaatsvervangend hoofd van Roscosmos. "De praktijk leert dat de gebieden (waar brokstukken terugvallen) niet eerder dan een dag tevoren te detecteren zijn. Het heeft geen zin voordien te zeggen waar ze zullen vallen, zei Davidov zelfverzekerd.

Onbestuurbaar
"De atmosfeer ademt, de Zon gedraagt zich op verschillende manieren, het (tuig Phobos-Grunt) kan op heel wat manieren georiënteerd zijn, vooral als het onbestuurbaar is. Accuratere informatie is pas 12 uur voor (de gebeurtenis) te verkrijgen."

Motorproblemen
De Phobos-Grunt werd begin deze maand vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. De onbemande sonde bleef echter in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet startten om koers naar de Marsmaan Phobos te kunnen zetten. Alle pogingen om een signaal van het tuig te verkrijgen, hadden geen resultaat.

Realistisch
"We moeten realistisch zijn. Gezien we al die tijd er niet in geslaagd zijn om contact te krijgen met het tuig, is er bijna geen kans meer om deze missie uit te voeren", zei adjunct-directeur Vitali Davydov tegenover verslaggevers.

Volgens Davydov zouden de brokstukken van het ruimtetuig van eind december tot februari op onze planeet terugvallen. Davydov is er zeker van dat de terugkeercapsule de Aardbodem zal bereiken. Hij sloot niet uit dat zij "op iemands hoofd kan terechtkomen". Maar die kans is bijna onbestaande, aldus de nummer twee van Roscosmos.

Doel
Phobos-Grunt, gebouwd door het ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, moest in augustus 2014 stalen van Phobos naar onze planeet brengen. Bovendien moest de Chinese dochtersonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen. (belga/sg/kh)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104720163
Contact met Russische sonde hersteld

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een signaal opgevangen van een Russische ruimtesonde die op zijn reis naar een maan van Mars in een baan om de aarde is blijven hangen. Het contact met de sonde ging kort na de lancering op 9 november verloren.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft in samenwerking met de ESA geprobeerd het contact met de ruimtesonde te herstellen. Dat lukte uiteindelijk woensdagochtend met behulp van een radiostation van de ESA in Australië.

De Phobos-Ground-sonde kwam vast te zitten in een baan om de aarde omdat de stuwraketten kort na de lancering dienst weigerden. De sonde was onderweg naar Phobos, een van de twee manen van Mars. Nu er weer een signaal van de sonde is opgevangen, neemt de hoop toe dat voorkomen kan worden dat het toestel uiteindelijk op het aardoppervlak neerstort.
Beneath the gold, the bitter steel
pi_104752230
23-11-2011

Amerikaanse Marssonde staat in de startblokken



Op Cape Canaveral in Florida staat de Atlas V-raket klaar die komende zaterdag (26 november) het Mars Science Laboratory de ruimte in moet brengen. De lancering vindt op zijn vroegst om 16.02 uur Nederlandse tijd plaats, maar bij slecht weer of technische problemen volgt uitstel. De laatst mogelijke lanceerdatum is 18 december.

De ruimtesonde, die in augustus 2012 bij de planeet Mars moet aankomen, heeft een geavanceerde mobiele onderzoeksrobot aan boord. Deze 'Marsrover', die de naam Curiosity heeft gekregen, zal landen in de grote inslagkrater Gale. Curiosity gaat onderzoeken hoe leefbaar die plek ooit kan zijn geweest voor micro-organismen.

De lancering van het Mars Science Laboratory is te volgen via NASA TV. Als alles goed is gegaan, zal de ruimtesonde ongeveer 55 minuten na zijn lancering contact opnemen met de vluchtleiding. Pas dan zal blijken of deze Marsmissie een betere start heeft dan de twee weken gelanceerde Phobos-Grunt, die nog steeds in een baan om de aarde draait.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104753169
Hopelijk wordt het net zo'n succes als de voorgaande rovermissies en de Phoenix. _O_

En de lancering verdient natuurlijk een eigen topic, om wat meer kijkers te trekken. Lancering Mars Science Laboratory ^O^

[ Bericht 47% gewijzigd door Quyxz_ op 24-11-2011 10:59:02 ]
gr gr
pi_104777804
LOL een nieuwe space race tussen de russen en de amerikanen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_104794313
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2011 10:52 schreef Quyxz_ het volgende:
Hopelijk wordt het net zo'n succes als de voorgaande rovermissies en de Phoenix. _O_

En de lancering verdient natuurlijk een eigen topic, om wat meer kijkers te trekken. Lancering Mars Science Laboratory ^O^
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104794321
24-11-2011

ESA houdt contact met Russische Marssonde



Sinds het Europese ruimteagentschap ESA afgelopen dinsdag voor het eerst signalen oppikte van de onwillige Russische Marssonde Phobos-Grunt, is een onregelmatige communicatie op gang gekomen. De gegevens die de afgelopen dagen tussen de ruimtesonde en het ESA-volgstation in Australië zijn uitgewisseld, zijn ter analyse naar de Russische vluchtleiding gestuurd.

In de nacht van 23 op 24 november zijn voor het eerste telemetrische gegevens van de Phobos-Grunt opgevangen. Deze gegevens bevatten doorgaans informatie over de technische toestand van de diverse systemen aan boord.

Maar niet elke keer dat de ruimtesonde binnen het blikveld van het Australische volgstation komt, kan er contact worden gemaakt. Dat kan erop wijzen dat niet alle antennes van de Phobos-Grunt werken. Hoe dan ook: er gloort weer een sprankje hoop.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104827125
PHOBOS-GRUNT SIGNALS DECIPHERED:
Russian analysts have deciphered some of the transmissions received from Phobos-Grunt on Nov. 24th. According to reports, however, the data do not reveal why the Mars probe failed to fire its main engines on Nov. 9th, when it should have left Earth orbit en route to the Red Planet. The window of opportunity to reach Mars has closed, but if Roscosmos (theRussian space agency) can regain control of Phobos-Grunt before it falls back into Earth's atmosphere, the spacecraft could be re-purposed for a different mission.

Een nieuwe kans zou 2014 zijn
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_104828593
Heeft dat ding de mogelijkheden om zijn baan rond de aarde 2 a 3 jaar vast te houden?
gr gr
pi_104829748
Mars departure window closing, will open later


The astronomical window for the Phobos-Grunt's mission to Mars has just about closed, believe space industry sources. The probe could still fly by the red planet, but the expedition to land on and then return to Earth from the Martian moon Phobos is a failure. The window is closed, next chance - 2014

Soon the opportunity for the Phobos probe to reach Mars will be lost. For almost two weeks no discernable feedback has been obtained from the spacecraft or for that matter any positive developments in restoring control.

Technically the Phobos probe can be classified as "alive" (since, judging by observations, it stays in its orbit and is oriented toward the Sun) but practically it is lost.

The 2011 launch window for Mars is known to span November and December. Initially, prior to liftoff, November 21 was named as the ultimate date for the Phobos-Grunt's departure to Mars (the firm belief of unnamed sources in the space industry).

But on November 14, Russian Space Agency head, Vladimir Popovkin, officially articulated a different opinion. He said the last chance to save the Phobos-Grunt mission would disappear "early in December," when the window closes.

But the probe continues stoically to ignore signals from Earth (as, incidentally, its designers taught it to do at least during orbit - no outside controls are provided for that). This means the probe is most likely to fly nowhere and its successor (if a state budget overburdened with social commitments and defense purchases manages to cough up another billion rubles) will have the opportunity to repeat the attempt no sooner than early 2014.

Open to some, closed to others
Strictly speaking, the 2011 Mars window is still open. The U.S. probe MSL (Mars Science Laboratory), which is to depart for Mars with the Mars rover Curiosity on board at the end of this week, has a launch window between November 25 and December 18.

The two probes, however, have different flight programs once in Mars' neighborhood (as dictated by the need to approach Phobos by the best route). Also, in planning a usable window, the starting orbit plays a role because it is related to flight trajectory. The Phobos has utilized its window by circling in its reference orbit, while the Americans are just at the beginning of their identified time slot.

At the turn of the century, the Americans seem to have broken the mythical "Martian curse." If anything, the success rate of their missions late in the 1990s and early 2000s (which were the first to deliver rovers to the Red Planet's surface) favorably differed from the traditional "toll" of unmanned Martian probes in former years (both Soviet Mars craft and American Mariners).

In Russia, the Martian programs have not done well so far, or more accurately, they have done pretty badly. The setbacks that have plagued Russia's Martian saga began late in the 1980s with Phobos-1 and Phobos-2 failures, were followed by a launch disaster with the Mars-96 in 1996, and are now manifested by the Phobos-Grunt.

With a total research collapse in the 1990s and personnel degradation in the early 2000s, the performance of Russia's research and development sector is, to be frank, not the best. As recent years now show, a mere injection of money no longer solves the problem of bringing the industry back to health and stabilizing the quality of the work.

The systemic crisis of Russia's space effort is so deep that comprehensive and long-term measures are required to restructure at least the education and management sectors. In this sense, money alone will not open the next window to Mars.

Flying by 2018
In 2018, the Earth will see a great opposition to Mars (when the planets pass each other at minimum distance). These times of great opposition (they occur once every 15 to 17 years) are viewed as the most convenient launch windows for space missions - they cut most of the time a crew is exposed to space radiation during the flight.

The Mars-500 experiment, which was completed recently and which simulated a manned flight to Mars, was conducted with the 2018 launch window in mind. "Blasting off" from the Earth's reference orbit on October 10, 2017, the crew "reached" the Martian orbit on September 29, 2018 and "returned home" on October 10, 2019.

However, the Earth is clearly not prepared to use this window for sending astronauts to Mars - the leading powers will not shoulder such a mission either technologically or financially. Especially since, with current scientific and engineering knowledge, there are great doubts about protecting a crew against cosmic radiation.

However, the next opposition - in 2035 - is seriously regarded by the Americans as a convenient distant target for their space effort. By abandoning an immediate return to the Moon under Obama, a project set as a strategic guideline by George Bush, the U.S. has set its sights even higher.

On the one hand, this kind of mission to Mars is easy to drop: a repeated Moon flight involving new materials and technology is less challenging than a two-year expedition into the solar system.

On the other hand, the distinctive objectives of such a project may call for research and development efforts capable of yielding a mass of new technology. Even if the Martian mission is called off and the 2035 Martian window closes like the previous ones.

The views expressed in this article are the author's and do not necessarily represent those of RIA Novosti.

Russia wants to focus on Moon if Mars mission fails


[ Bericht 1% gewijzigd door -CRASH- op 25-11-2011 23:52:41 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_104913738
26-11-2011

NASA lanceert grootste Marsjeep ooit


© ap

De NASA heeft de grootste Marsjeep ooit gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Om 16.02 uur vertrok een Atlas-5 draagraket om de robotjeep Curiosity op zijn 570 miljoen km lang traject naar Mars te zetten.


© ap


© ap

De Curiosity moet in augustus 2012 landen in een krater bij de evenaar van Mars. De robot, "MSL" of Mars Science Laboratory in NASA-taal, zal 23 maanden in de Marsbodem zoeken naar organische materialen als basis voor leven. Daarvoor heeft het rijdende lab met een gewicht van 900 kilo tien instrumenten aan boord.

De Curiosity is een grotere en betere versie van de drie karretjes waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden: de Sojourner uit 1997 en de Spirit en de Opportunity uit 2004. Zij hebben onder meer mineralen gevonden die alleen ontstaan onder invloed van water. Dat wijst erop dat er in het verre verleden water op Mars moet hebben gestroomd.

De Sovjet-Unie probeerde in 1971 twee verkenners naar Mars te sturen, maar beide pogingen mislukten. Europa wil in 2018 de verkenner ExoMars lanceren. (kve/belga)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105016695
Veteran Mars Researcher Says Curiosity Spacecraft Can Confirm Viking Detected Life


by Staff Writers
Goodyear AZ (SPX) Nov 30, 2011


NASA has repeatedly stated that its new mission to Mars, Curiosity, carries no life detector. Yet, Gilbert V. Levin, Experimenter on NASA's 1976 Viking Mission, disagrees. He says instruments aboard Curiosity can confirm his published claim that his Labeled Release (LR) experiment detected living microorganisms on Mars.

Dr. Levin was Experimenter and Dr. Patricia Ann Straat Co-Experimenter on the experiment that produced evidence of life on Mars. Because another Viking instrument failed to find organic matter, the stuff of life, NASA discounted the LR results. Since Viking, Mars missions have sought only evidence of habitability, not life itself.

Levin now claims the organic analyzers and the high-resolution camera on Curiosity as his "stealth life detectors."

After twenty years of analyzing the LR data, reviewing flaws in Viking's organic detector, and studying new information on life obtained from Mars and Earth, Levin finally announced his "life claim" in a 1997 publication.

today, he said that, should Curiosity detect organic matter, the last obstacle to his claim to life on Mars will vanish. Co-Experimenter Straat agrees with Levin, saying, "I look forward to Curiosity data that may confirm our life interpretation of the LR."

Levin's other "virtual experiment" is Curiosity's high-resolution camera. It might determine whether "lichen-like" colored patches Levin found on rocks at the Viking sites might be living organisms.

Patricia Straat, and JPL's William Benton assisted him in the study which subjected images of the Mars rocks and terrestrial rocks bearing lichen to the Viking Imaging System. Visible and infrared spectral analyses found the same responses from the Mars and terrestrial images (Levin, G. V., P. A. Straat and W. D. Benton, "Color and Feature Changes at Mars Viking Lander Site," J. Theoret. Biol., 75, 381-390, 1978 - available at gillevin.com, tab "Mars Research").

Levin has now written Dr. Mike Malin, designer of Curiosity's camera, asking him to seek and take high-resolution pictures of any such patches, hoping to determine whether Viking found living organisms on the rocks.

Levin (see biog. gillevin.com) started his Mars life-seeking efforts in 1958. Funded by NASA, he began developing the LR. In 1969, NASA appointed Levin as Team Member of the IRIS experiment aboard the 1971 Mariner 9 Mars orbiter. Dr. Straat joined that effort in 1970. They sought organic gases in the Martian atmosphere.

None were found, but recent observers of Mars have claimed detecting methane, possibly of microbial origin. Following Viking, Levin was appointed Team Member of NASA's MOx experiment aboard the Russian '96 Mission to Mars, converting that soil analysis instrument to give it life detection capability. However, the spacecraft crashed after launch.

"This is a very exciting time," says Levin, now an adjunct professor at Arizona State University, Tempe, "something for which I have been waiting for years. At the very least, the Curiosity results may bring about my long-requested re-evaluation of the Viking LR results."

Levin says this is especially important because Viking was sterilized to prevent contaminating Mars with hitchhiking terrestrial microorganisms. Since then, none of the many NASA and ESA Mars landers, including Curiosity, have been sterilized. Thus, any new findings of life might be questioned as to whether the life was indigenous to Mars or came from Earth.

Levin stresses, "The Viking LR life detection data are the only data that will ever be available from a pristine Mars. They are priceless, and should be thoroughly studied."

Mars Daily.com

[ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 30-11-2011 19:09:24 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_105081109
Volg de reis va MSL Curiosity HIER (e.a. zoals Juno, Pioneer, Voyagers)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_105085814
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2011 23:59 schreef -CRASH- het volgende:
Volg de reis va MSL Curiosity HIER (e.a. zoals Juno, Pioneer, Voyagers)
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105085829
01-12-2011

Russen en Europeanen geven Phobos-Grunt nog niet op


© ap

Russische en Europese deskundigen proberen nog steeds de Russische Marsmissie Phobos-Grunt tot leven te wekken, zo heeft de gezaghebbende ruimtewebsite Russian Spaceweb gemeld. Sinds de lacering van Phobos-Grunt begin december werd alle contact met de ruimtesonde verloren.

Phobos-Grunt, de sonde met een prijskaartje van 120 miljoen euro, is in de nacht van 8 op 9 november vanop de Kazachse basis Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet aanfloepten, bleef de Russische Marsverkenner in een lage baan rondom de aarde steken.

Na veel mislukte pogingen tot contact slaagde een satellietvolgstation van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het Australische Perth er enkele keren in met de satelliet te communiceren. De jongste dagen zijn alle pogingen echter opnieuw vruchteloos. Ook een station van ESA in Maspalomas op de Canarische eilanden probeert contact te maken met het ruimtetuig. Op het moment dat de Phobos-Grunt 's avonds overvliegt, probeert Perth bevelen te geven om de stuurraketjes te ontsteken voor een baancorrectie. (belga/sg)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105367119
08-12-2011

ESA probeert Russische sonde Phobos-Grunt te redden


© ap

Het Europees Ruimtevaartbureau EAS probeert op Russisch verzoek en in tegenstelling tot was aangekondigd alsnog voort contact te krijgen met de problematische Russische Marsverkenner Phobos-Grunt, zo heeft het gezaghebbende RussianSpaceWeb.com gemeld.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt is een maand geleden vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Maar doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet aanfloepten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken.

Na veel mislukte pogingen tot contact slaagde een satellietvolgstation van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het Australische Perth er twee weken geleden wel in met de satelliet te communiceren. Maar na een drietal dagen waren alle pogingen, ook vanwege de Russen zelf, vruchteloos. ESA kondigde dan vrijdag aan zijn pogingen te staken.

Op verzoek uit Moskou bleef ESA echter zijn volgstation in het Canarische Maspalomas inzetten. Maar ook de reservezender van Phobos-Grunt bleef zwijgen. Steeds volgens de website wil ESA tot morgen, vrijdag verder proberen. (belga/vsv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105367144
07-12-2011

Marswagentje ontdekt gips



Het Marswagentje Opportunity heeft heldere aders van een mineraal - vermoedelijk gips - ontdekt. Dat vormt opnieuw een aanwijzing dat er ooit water door het (vulkanische) gesteente van Mars is gesijpeld. Anders dan op andere vindplaatsen op Mars, betreft het een tamelijk zuivere afzetting van het mineraal.

De ader die Opportunity het best bekeken heeft, is ongeveer duimbreed, een halve meter lang en steekt een klein stukje boven het omringende gesteente uit. Uit spectrometrisch onderzoek blijkt dat het mineraal rijk is aan calcium en zwavel, in een verhouding die overeenkomt met die van calciumsulfaat.

Deze laatste verbinding kent allerlei minerale verschijningsvormen die zich onderscheiden door de hoeveelheid water die in de kristalstructuur van het mineraal is opgeslagen. Het mineraal dat Opportunity heeft ontdekt lijkt nog het meest op gips.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105428252
Toen ik de foto zag dacht ik aan die ondebroken strepen midden op de weg 8)7
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_105483212
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:02 schreef -CRASH- het volgende:
Toen ik de foto zag dacht ik aan die ondebroken strepen midden op de weg 8)7
_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105483219
11-12-2011

"Rusland geeft zijn Marssonde Phobos-Grunt op"


© epa

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft de oprichting aangekondigd van een commissie die moet nagaan waarom de Marssonde Phobos-Grunt in een lage baan rondom de Aarde is blijven steken. Een taskforce moet toezien op de terugval van het ruimtetuig op onze planeet, zo heeft het gezaghebbende RussianSpaceWeb.com dit weekend gemeld. Volgens de krant Washington Post wijst dit erop dat Moskou de sonde klaarblijkelijk heeft opgegeven.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt is ruim een maand geleden vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet startten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken.

Na veel mislukte pogingen tot contact slaagde een satellietvolgstation van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het Australische Perth er drie weken geleden wel in met de satelliet te communiceren. Na een drietal dagen bleken alle pogingen, ook door de Russen zelf, echter vruchteloos. Sinds vorige week zoekt ESA geen contact meer met het tuig.

De aankondiging van de oprichting van de taskforce "bevestigt in essentie" dat Roscosmos alle hoop heeft laten varen om nog contact te krijgen met de sonde en dat de ongecontroleerde terugkeer nu onvermijdelijk is, meldt RussianSpaceWebsite. De Russische specialisten beschikken over alle baanparamaters. Zaterdag was dat een baan tussen 287 en 202 kilometer hoogte, met een inclinatie van 51,41 graden ten opzichte van de Evenaar. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti verwachten VS-deskundigen de terugval op 9 januari. (belga/tma)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105483233
10-12-2011

Weer 2 Belgen naar Mars-missie in Utah


Recente foto's van het grondoppervlak op Mars. © ap

Opnieuw zullen twee Belgen in de woestijn van het Amerikaanse Utah een missie naar Mars simuleren. Dat staat te lezen op de website van de organiserende Mars Society.


© reuters

De simulatie in het "Mars Desert Research Station" bestaat erin dat zes mensen zich vrijwillig twee weken opsluiten in een habitat van twee verdiepingen, met een doorsnede van acht meter, volledig afgesneden van de buitenwereld. Uitstapjes in een omgeving die aan Mars doet denken, gebeuren enkel in ruimtepakken.

Van 17 december tot 1 januari zullen Nicky De Munster (40) uit Waregem en en Aster Stein uit Leuven deel uitmaken van de 109de bemanning. Voor De Munster is het al d etweede keer: hij maakte deel uit van de volledig Belgische bemanning die al eens naar de Marsmissie mocht. Stein vond dankzij het Euro Space Center in Redu de weg naar Utah.

Eerder was er een volledig Belgische ploeg onder leiding van Nancy Vermeulen aan de slag was, net als kandidaat-astronaut Vladimir Pletser. (belga/edp)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105606803
13-12-2011

Nieuwe Marsrover doet eerste metingen

Hoewel hij nog maanden van zijn reisdoel verwijderd is, is de nieuwe Marsrover Curiosity alvast aan het meten geslagen. Met zijn Radiation Assessment Detector (RAD) detecteert hij de energierijke deeltjes die afkomstig zijn van de zon, verre supernova's en andere kosmische bronnen.

De metingen, die ook na de landing op Mars in augustus 2012 zullen doorgaan, zijn bedoeld om vast te stellen hoe schadelijk de kosmische straling is voor astronauten en andere levende organismen in de ruimte en op het Marsoppervlak. De verzamelde gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om stralingsschilden te ontwerpen voor toekomstige bemande ruimtemissies.

Ook zullen de RAD-metingen helpen vaststellen of de omstandigheden rond de landingsplek van Curiosity geschikt zijn (geweest) voor leven. Voor toekomstige Marsmissies is het van belang om te weten hoe diep in de Marsbodem moet worden geboord om mogelijke bewijzen van leven te vinden.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105685585
16-12-2011

Rest Russische Marssonde stort te pletter op Aarde


Van dit peperdure stuk blijft straks nog 20 kilo schroot over. © epa

De Russische Marssonde Phobos Grunt zal tussen 6 en 19 januari op Aarde terugvallen, meldt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd in de nacht van 8 op 9 november vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet startten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken. De enkele pogingen waarin (via een grondstation van het Europese ruimtevaartbureau ESA) contact lukte, leidden niet tot redding van de sonde.

Die zal nu volgens de voorlopige berekeningen tussen 6 en 19 januari een (ongecontroleerde) duik in de atmosfeer maken in een zone tussen 51,4 graden noorder- en zuiderbreedte, zegt Roscosmos. Dat is het grootste deel van het bewoond gebied van onze planeet en omvat ook Europa. De precieze plaats en datum van de terugval zullen pas enkele dagen tevoren bekend zijn.

Er zal van de 13 ton wegende sonde niet meer dan 20 kilo terugvallen, verzekert Roscosmos. De brandstof zou helemaal opbranden in de atmosfeer, zo citeerde het staatspersbureau Ria Novosti het ruimtevaartbureau.

Bedoeling van de missie was stalen van de Marsmaan Phobos naar de Aarde te brengen en een Chinese dochtersonde in een baan rond de Rode Planeet te brengen. (belga/vsv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105686605
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 09:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-12-2011

Rest Russische Marssonde stort te pletter op Aarde

[ afbeelding ]
Van dit peperdure stuk blijft straks nog 20 kilo schroot over. © epa

De Russische Marssonde Phobos Grunt zal tussen 6 en 19 januari op Aarde terugvallen, meldt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd in de nacht van 8 op 9 november vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet startten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken. De enkele pogingen waarin (via een grondstation van het Europese ruimtevaartbureau ESA) contact lukte, leidden niet tot redding van de sonde.

Die zal nu volgens de voorlopige berekeningen tussen 6 en 19 januari een (ongecontroleerde) duik in de atmosfeer maken in een zone tussen 51,4 graden noorder- en zuiderbreedte, zegt Roscosmos. Dat is het grootste deel van het bewoond gebied van onze planeet en omvat ook Europa. De precieze plaats en datum van de terugval zullen pas enkele dagen tevoren bekend zijn.

Er zal van de 13 ton wegende sonde niet meer dan 20 kilo terugvallen, verzekert Roscosmos. De brandstof zou helemaal opbranden in de atmosfeer, zo citeerde het staatspersbureau Ria Novosti het ruimtevaartbureau.

Bedoeling van de missie was stalen van de Marsmaan Phobos naar de Aarde te brengen en een Chinese dochtersonde in een baan rond de Rode Planeet te brengen. (belga/vsv)

(HLN)
Mooi verjaardagscadeau als ie de 19de valt....

bvd :9
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')