abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_100344140
04-08-2011

"Mogelijk bewijs van vloeibaar water op Mars"


© reuters

Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk voor het eerst bewijzen gevonden voor het bestaan van vloeibaar water op de bodem van de planeet Mars. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Eerdere onderzoeken hadden op Mars wel het bestaan van ijs aangetoond, maar voor het bestaan van water in vloeibare toestand bestaan nog geen bewijzen. Beelden van de Amerikaanse sonde MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), die al sinds 2006 rond de rode planeet draait, lijken daar nu wel op te wijzen. De beelden werden gemaakt tijdens de warmste maanden op de planeet. "We hebben een reeks elementen ontdekt (...) die de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars suggereren", zei Michael Meyer van het Mars Exploration Program op een persconferentie, die door NASA-tv werd uitgezonden.

Donkerkleurige stromen
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie publiceerde beelden die door de sonde MRO gemaakt zijn. Daarop zijn donkerkleurige stromen te zien in de krater Newton, gelegen in een zuidelijk gebied van de planeet. NASA kan nog niet met zekerheid zeggen of het wel degelijk om vloeibaar water gaat. "Maar als je het vergelijkt met wat er op Aarde gebeurt, is het moeilijk om je voor te stellen dat het om iets anders gaat dan een vloeibare stroom langs een helling", aldus Richard Zurek, een wetenschapper van NASA. (afp/lpb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_100587008
10-08-2011

Mars-jeep Opportunity bereikt na drie jaar nieuwe werkplek


© ap

Na een reis van bijna drie jaar heeft de Amerikaanse Mars-jeep Opportunity met de krater Endeavour zijn nieuwe werkplek op de rode planeet bereikt. Het zeswielig wagentje zal er gesteente onderzoeken dat zich nog niet aan mensenogen toonde, zo maakte de NASA vandaag bekend.

Wetenschappers verwachten dat de Opportunity in de 22 km brede krater op veel ouder gesteente stoot dan voorheen tijdens zijn zeven jaar durende verblijf op onze buurplaneet. Er zijn daar mogelijk mineralen die uit een vochtiger en warmer tijdperk van de rode planeet kunnen stammen. De resultaten spelen een belangrijke rol om bemande missies naar Mars en elders in het heelal mogelijk te maken, aldus NASA-hoofd Charles Bolden.

Toen de Opportunity en de tweelingbroer Spirit met een tussenspanne van 21 dagen begin 2004 landden, hadden zij een voorziene levensduur van 90 dagen. Pas in mei jongstleden namen de onderzoekers afscheid van de Spirit. De Opportunity biedt echter nog steeds mogelijkheid. De hoofdopdracht van beide robots is het zoeken naar bewijzen voor het vroeger aanwezig zijn van water als voorwaarde voor leven. (dpa/lpb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101032152
19-08-2011

Marswagen Opportunity onderzoekt kraterpuinDe Amerikaanse Marswagen Opportunity staat op het punt onderzoek te gaan verrichten aan een groot rotsblok dat is weggeslingerd bij de vorming van een kleine inslagkrater op Mars. Het gaat om de krater Odyssey, die zich bevindt op de rand van de veel grotere (21 km) krater Endeavour, waar Opportunity op 9 augustus na een reis van drie jaar aankwam.

Onderzoek aan de binnenhellingen van Endeavour, en aan het kraterpuin dat is weggeslingerd bij de vorming van Odyssey, biedt een kijkje in oudere gesteentelagen van Mars. Op die manier komen planeetonderzoekers meer te weten over de geologische geschiedenis van de planeet.

Opportunity landde begin 2004 op Mars en is dus al zevenenhalf jaar actief. Het tweelingwagentje Spirit gaf afgelopen voorjaar de geest.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101478990
01-09-2011

Opportunity begint onderzoek aan MarskraterNASA's Marswagentje Opportunity is begonnen met het onderzoek van de 22 kilometer grote krater Endeavour, waar het - na een rit van bijna drie jaar - drie weken geleden aankwam. De eerste indrukken laten zien dat de bodemsamenstelling ter plaatse duidelijk afwijkt van die van de gesteenten die Opportunity de afgelopen zeven jaar heeft kunnen bekijken.

De eerste steen die het Marswagentje heeft onderzocht heeft een vlakke bovenkant en is zo groot als een voetenbankje. De steen, die de bijnaam Tisdale 2 heeft gekregen, is klaarblijkelijk blootgelegd bij een inslag aan de rand van Endeavour waarbij een krater ter grootte van een tennisbaan is gevormd. Tisdale 2 lijkt vulkanisch van oorsprong, maar bevat veel meer zink en broom dan doorgaans het geval is.

Het ziet ernaar uit dat Opportunity een heel scala aan nieuwe bodemmineralen kan gaan onderzoeken. Een visuele verkenning van de omgeving heeft geleerd dat zich hier oude gesteenten bevinden die dooraderd zijn met materiaal dat mogelijk door water is afgezet. Het onderzoek van deze gesteenten kan wellicht meer inzicht geven in het natte verleden van de inmiddels nogal dorre planeet.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesobersterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101663913
02-09-2011

Marsjeep Opportunity ontdekt weer spoor van water


© ap

De onvermoeibare Amerikaanse Marsjeep Opportunity laat niet af. Aan de rand van een nieuw bereikte krater heeft hij tijdens het onderzoek van een steen de wetenschappers wellicht opnieuw naar de champagne doen grijpen. Want er is weer een aanwijzing van water ontdekt.

In 2004 op Mars geland en enkele weken geleden aangekomen aan de 22 km brede krater Endeavour, onderzocht de robot daar een steen die de naam Tisdale 2 kreeg. Hij is wellicht naar boven gekomen tijdens de impact van iets. De steen verschilt van eender welke steen die de vorsers tevoren al op Mars hadden gezien, zegt hoofdonderzoeker Steve Squyres van de Cornell Universiteit.

Veel bromine en zink
De steen bevat een hoog gehalte een bromine en zink, wat op hydrothermale activiteiten kan wijzen en zo ook op water dat na de inslag van een meteoriet naar boven komt.

"We krijgen bevestiging dat het bereiken van Endeavour ons het equivalent van een tweede landingsplaats voor Opportunity geeft", aldus de geestdriftige hoofonderzoeker.

Endeavour is duidelijk ouder dan de gebieden waarover de zes wielen van de Opportunity reeds schoven. Wellicht zijn er kleimineralen te vinden die zich vormen in minder zure maar nattige omstandigheden, die meer kans op leven bieden. De robotjeep zal dus opstomen naar een regio waar de rondom Mars cirkelende onbemande Mars Reconnaissance Orbiter die mineralen heeft menen te zien. Er kan dan alweer een aanwijzing komen dat Mars ooit natter en warmer was.

De Opportunity en broer Spirit zouden aanvankelijk maar zes maanden werken. De Spirit stopte in maart 2010. (dpa/belga)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101741735
09-09-2011

Camera Marssonde kampt met storingAfgelopen dinsdag schakelde de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter zichzelf voor de tweede keer in korte tijd vanzelf uit. In beide het gevallen gebeurde dit nadat een commando voor het maken van een opname niet goed was ontvangen door de geheugenmodule die één van de veertien ccd-detectors van deze camera aanstuurt.

In de periode tussen deze storingen gebruikte de camera slechts dertien beelddetectoren. Het ging pas weer mis toen nummer 14 weer werd aangesproken.

Voorlopig zal camera het met één detector minder moeten doen. Een geluk bij een ongeluk is dat de onwillige detector aan de rand zit: de opnamen die de komende tijd worden gemaakt zullen daardoor slechts een smaller gebied laten zien.

Het is overigens niet voor het eerst dat de Mars Reconnaissance Orbiter, die al ruim vijf jaar om Mars cirkelt, met problemen kampt. In 2009 en 2010 werd hij getroffen door een computerstoring.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101967645
14-09-2011

Nieuwe raket van NASA moet astronauten naar Mars vliegen


© getty

Nu het tijdperk van de shuttle voorbij is, werkt NASA aan een nieuw ruimtetoestel dat astronauten verder dan ooit moet brengen. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau stelde vandaag de plannen van de raket van de toekomst voor.


© afp

Uiteindelijk droomt iedere Amerikaan ervan de ruimte te verkennen
Senator Bill Nelson


Charles Bolden: President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA © getty


© getty

Dit toestel moet de mens tot diep in de ruimte kunnen voeren. De bedoeling is aanvankelijk dat het ruimtetuig de astronauten naar nabijgelegen asteroïden vliegt. De ultieme bestemming is de planeet Mars.

De raket zal worden aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De eerste versie van de raket zal beschikken over een nuttig laadvermogen van 77 tot 100 ton. Later moet het laadvermogen stijgen naar 130 ton.

Back to the future
Het nieuwe Space Launch System zal veel goedbetaalde Amerikaanse jobs opleveren, het Amerikaanse leiderschap in de ruimte verzekeren en miljoenen mensen over de hele wereld inspireren, beloofde NASA-directeur Charles Bolden. "President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA", besloot hij.

Daarvoor heeft NASA teruggegrepen naar de zware raketten die de mens destijds naar de Maan brachten. Al zal de bestemming van deze toestellen dus uiteindelijk veel verder moeten liggen. De astronauten reizen in een capsule die de naam 'Orion' zal krijgen en de raket zal veel krachtiger zijn dan zijn voorgangers. Vanaf 2017 hoopt NASA de raket te beginnen testen.

Terminus Mars
Professor Scott Hubbard van de Stanford Universiteit werkte vroeger voor NASA en heeft de nodige kritiek op het nieuwe project. Zo zal het aantal lanceringen beperkt zijn, aangezien de raketten normaal maar één reis zullen kunnen maken. De shuttles voerden meerdere vluchten uit. Daarnaast zal het project ontzettend veel geld kosten en heeft NASA de gewoonte meer uit te geven dan ze aanvankelijk voorop stelden. Zo kostte de ontwikkeling van de space shuttle twee keer meer dan voorzien.

Als alles volgens plan verloopt, moet de eerste bemande vlucht in 2021 kunnen doorgaan. In 2025 moet de raket astronauten naar een asteroïde in de buurt brengen. En de langverwachte reis naar Mars zou dan voor de jaren 2030 moeten zijn.

Senator Bill Nelson, voorzitter van de Subcommissie voor Wetenschap en Ruimte, gelooft alvast dat het project kan slagen als er verstandig omgesprongen wordt met het beschikbare budget: "Uiteindelijk droomt iedere Amerikaan ervan de ruimte te verkennen." Dat hebben we vroeger nog gehoord... (gb/belga)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102170109
19-09-2011

Klei-rijke gebieden op Mars waren mogelijk recent 'bewoonbaar'Met behulp van de HiRISE-camera en de CRISM-spectrometer van de Mars Reconnaissance Orbiter zijn twee gebiedjes in de Marscanyon Noctis Labyrinthus gevonden waar in een relatief recent geologisch verleden mogelijk gunstige omstandigheden heersten voor het bestaan van micro-organismen. Het gaat om twee honderden meters diepe 'troggen' aan het westelijk uiteinde van het canyonsysteem, met afmetingen van enkele tientallen kilometers.

In de wanden van de troggen zijn klei-afzettingen gevonden die rijk zijn aan ijzer, magnesium, silicium en aluminium. Vergelijkbare klei-afzettingen (die ontstaan onder invloed van vloeibaar water) zijn ook op andere plaatsen op Mars aangetroffen, maar in vrijwel alle gevallen gaat het om structuren van meer dan 3,6 miljard jaar oud. De klei-afzettingen in Noctis Labyrinthus hebben echter leeftijden van ca. twee miljard jaar oud. Rond die tijd was Mars al een 'uitgedroogde' planeet; de vulkanische activiteit in het nabijgelegen Tharsis-plateau heeft misschien voor de aanvoer van ondergronds water gezorgd.

De nieuwe waarnemingen zijn gepubliceerd in het vakblad Geology .

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102539609
29-09-2011

Hoge Marsatmosfeer is vochtrijker dan gedachtDe atmosfeer van de planeet Mars bevat, op hoogten van twintig tot vijftig kilometer, tien tot honderd keer zoveel water als tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek door Franse en Russische wetenschappers, waarvan de resultaten in Science (30 september) zijn gepubliceerd.

De onderzoekers baseren zich op gegevens van de Europese ruimtesonde Mars Express en de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter. Die laten zien dat in de hoge Marsatmosfeer een oververzadiging van waterdamp kan ontstaan - de situatie dat de lucht meer waterdamp bevat dan eigenlijk mogelijk is bij de gegeven temperatuur. Waarschijnlijk is dat het gevolg van het feit dat er weinig fijne stofdeeltjes in de atmosfeer zweven waarop waterdamp kan condenseren, zoals bij de wolkenvorming op aarde gebeurt.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de temperaturen in de Marsatmosfeer dermate laag zijn, dat de overtollige waterdamp simpelweg in de vorm van ijskristallen omlaag dwarrelt. Maar dat lijkt dus toch niet het geval te zijn.

Dat de hoge Marsatmosfeer zoveel vochtrijker is, kan betekenen dat meer waterdamp onder invloed van zonnestraling wordt afgebroken tot waterstof- en zuurstofatomen. En dat zou dan niet alleen tot gevolg hebben dat Mars momenteel meer water verliest, maar ook dat er vroeger aanzienlijk meer water op de planeet is geweest dan werd aangenomen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102539633
...

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 01-10-2011 09:24:07 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102539644
...

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 01-10-2011 09:24:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102574048
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 08:27 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-09-2011

Nieuwe ontdekkingen over Mercurius gepresenteerd

quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 08:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-09-2011

'Navelstreng' verbindt Melkwegstelsel met naburige clusters

Volgens mij post je op de verkeerde planeet :+
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_102576519
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2011 01:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

Volgens mij post je op de verkeerde planeet :+
hahahan goeie :)
Thanks ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102980953
Rover's Eye View of Three-Year Trek on Mars

During the three-year trek of NASA's Mars Rover Opportunity from Victoria crater to Endeavour crater, rover planners captured a horizon photograph at the end of each drive. 309 images taken during the 13-mile journey appear in this video.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_103268350
13-10-2011

Rechtstreeks bewijs: Mars was ooit warm en nat

In een meteoriet van Mars zijn carbonaten aangetroffen, die zich normaal gesproken alleen in ‘aardse’ omstandigheden vormen. Onderzoekers zijn er nu in geslaagd aan te tonen dat het carbonaat in de meteoriet gevormd is bij een temperatuur van 18 graden. In ieder geval op één plaats op Mars was het dus warm en vochtig genoeg voor leven.


ALH84001, ooit het centrum van een mediahype rond leven op Mars, blijkt toch nog de nodige verrassingen op te leveren.

Deze keer geen vals alarm
De meteoriet ALH84001, met een ouderdom van vier miljard jaar, was afkomstig van het oppervlak van Mars. De onderzoekers stelden met een combinatie van twee technieken – isotopenanalyse en deze interpreteren met de bekende eigenschappen van carbonaten – vast dat de carbonaten gevormd zijn bij een temperatuur van 18 plus om min vier graden. Achttien graden is in veel opzichten een ideale temperatuur voor leven om zich te ontwikkelen. Ook weten we nu dat dit in een vochtige omgeving gebeurde.

Uit overblijfselen van rivieren en mineraalafzettingen op Mars was al bekend dat de planeet een vochtiger verleden kende. Mars heeft nu een gemiddelde van -63 graden Celsius, niet echt bevorderlijk voor de ontwikkeling van leven – of voor het voorkomen van vloeibaar water om de erosievormen te creëren. Hard bewijs voor vloeibaar water ontbrak echter: tot nu.
Natuurlijk is dit slechts één waarneming, maar in ieder geval op één plaats op Mars waren de omstandigheden (zuurstof uitgezonderd) comfortabel genoeg voor de meeste aardse levensvormen om het uit te houden.

Voor hun analyse gebruikten de onderzoekers een van de oudste objecten op aarde: ALH84001, een Marsmeteoriet, in 1984 ontdekt in de Allen Hills van Antarctica. Hier komen veel meteorieten aan de oppervlakte omdat de gletsjer waar ze in waren opgeslagen, langzaam verdampt, waarbij de meteorieten die in de loop van miljoenen jaren in het gebied zijn ingeslagen, tevoorschijn komen. Vermoedelijk komt het gesteente van de meteoriet van tientallen meters onder het oppervlak van Mars en werd de hemelruimte ingeslingerd toen een ruimterots insloeg op Mars en een groot aantal fragmenten, waaronder ALH84001, wegslingerde.

ALH84001 haalde al eerder het nieuws toen andere onderzoekers veronderstelden dat er sporen van leven in voorkwamen. Dit bleek loos alarm: de carbonaatrijke bolletjes waren, volgens nader onderzoek, geen bacterieresten. Al verschillen daar de meningen over.

Clumped-isotope thermometry al eerder gebruikt om temperatuur dino’s te meten
De temperatuurmeting werd uitgevoerd met clumped-isotope thermometrie. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de kans dat bijvoorbeeld (zoals in dit geval) twee zeldzame zware isotopen, zuurstof-18 en koolstof-13, bij elkaar gaan clusteren. Bij hoge temperaturen zijn de bewegingssnelheden van moleculen, dus de menging veel groter, waardoor de isotopen minder geconcentreerd voorkomen. Bij lagere temperaturen is dit massaverschil veel belangrijker. Zo is te berekenen hoe hoog de temperatuur was. Deze methode is al eerder met succes gebruikt om vast te stellen hoe hoog de lichaamstemperatuur van dino’s was en de klimaatgeschiedenis van de aarde is bepaald.

De gemeten temperatuur van achttien plus of min vier graden sluit de meeste verklaringen uit. Die vereisen zeer lage temperaturen of juist temperaturen van vele honderden graden. Het is uiteraard de vraag of deze omstandigheden heel veel voorkwamen op Mars en ook gedurende een lange periode, maar toch toont het aan dat ooit op Mars veel mildere en vochtiger omstandigheden dan nu heersten.

Bronnen:
Wet and Mild: Researchers Take the Temperature of Mars’ Past, ScienceDaily (2011)
I. Halevy, W. W. Fischer, J. M. Eiler. Carbonates in the Martian meteorite Allan Hills 84001 formed at 18 ± 4 C in a near-surface aqueous environment. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011

(Visionair.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103775413
29-10-2011

Russische Marssonde staat in de startblokkenHet Russische ruimteagentschap Roscosmos heeft 9 november gekozen als lanceerdatum voor de Phobos-Grunt-missie naar de planeet Mars en zijn kleine maantje Phobos. Een van de doelen van de missie is het ophalen van een bodemmonster van Phobos.

Phobos-Grunt is de eerste Russische missie naar Mars in vijftien jaar. Bij de vorige poging, Mars 96, ging het al mis bij de lancering - zoals bijna alle Russische Marsmissies van de afgelopen vijftig jaar grotendeels op een mislukking uitliepen.

Met de Phobos-Grunt reist nog een kleine Chinese ruimtesonde mee: de Yinghuo-1. Deze moet twee jaar om Mars gaan cirkelen en het oppervlak en de atmosfeer van de planeet onderzoeken.

De reis naar Mars gaat elf maanden duren, waarna Phobos-Grunt enkele maanden zal zoeken naar een geschikte landingsplaats op Phobos. Het is de bedoeling om daar 200 gram bodemmateriaal te verzamelen en dit in augustus 2014 weer op aarde af te leveren.

Op 25 november zal overigens nóg een ruimtesonde de oversteek naar Mars gaan wagen: het Amerikaanse Mars Science Laboratory. Deze moet in augustus 2012 de nieuwe mobiele onderzoeksrobot Curiosity op Mars afleveren.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103864268
31-10-2011

Europese Marssonde tijdelijk stilgelegdIn het computergeheugen van Mars Express zijn storingen opgetreden die de vluchtleiding ertoe hebben gebracht om het onderzoek met de al bijna acht jaar om Mars cirkelende ruimtesonde tijdelijk stil te leggen. Naar een oplossing voor het probleem, dat halverwege augustus voor de eerst de kop op stak, wordt nog gezocht.

Drie jaar geleden kampte Mars Express ook al met 'geheugenproblemen', die toen werden opgelost door over te schakelen op een backupsysteem. De getroffen geheugenmodules worden gebruikt voor het opslaan van de gegevens die de meetinstrumenten van de ruimtesonde verzamelen, maar ook voor de opslag van de commando's die de ruimtesonde vanaf de aarde ontvangt.

Het defect heeft niet alleen gevolgen voor het onderzoeksprogramma van Mars Express. Zolang de sonde in 'sluimerstand' verkeert, gebruikt hij meer brandstof dan normaal omdat hij probeert om steeds zoveel mogelijk zonlicht te blijven opvangen, wat de nodige draaimanoeuvres vereist.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(Allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103947243
04-11-2011

Marsmissie zit er na 1,5 jaar op voor zes astronauten


© afp


© reuters

Voor zes 'ruimtereizigers' komt er na anderhalf jaar een einde aan hun missie naar Mars. Vandaag worden ze vrijgelaten uit hun capsule in een loods in Moskou. Tijdens de zogenaamde missie 'Mars500' simuleerden ze een reis naar Mars en de terugkeer naar Aarde.

Drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees lieten zich vorig jaar in juni vrijwillig opsluiten in Moskou. Na de 'lancering' begonnen ze aan een reis van 250 dagen naar Mars. Daar aangekomen daalden drie astronauten in januari in speciale ruimtepakken af naar het Marsoppervlak om er stenen te verzamelen voor onderzoek. De conversaties die ze voerden, deden er 20 minuten over om de 'vluchtleiding' op Aarde te bereiken. Al die tijd bleven de drie andere astronauten in een baan om Mars vliegen. Na een maand keerden de zes terug naar Aarde, een reis van 240 dagen.

Aan hun reis komt vandaag dus een einde. Doel van de reis was te onderzoeken hoe lichaam en geest van de ruimtereizigers reageren op een lange periode van eenzaamheid en afzondering in een kleine ruimte. Ondertussen werden de astronauten ook onderworpen aan talrijke medische en psychologische proeven. De missie was een proefproject voor een eventuele echte missie naar de rode planeet. Tegen 2030 zou zo'n missie werkelijkheid kunnen worden. (hlnsydney/sps)


© afp


© afp


© afp

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103947276
02-11-2011

Marsoppervlak was nooit warm en vochtig genoeg voor levenHet oppervlak van de planeet Mars is nooit lang genoeg voldoende warm en vochtig geweest voor het ontstaan van leven. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten deze week in Nature zijn gepubliceerd. Áls er ooit al leven was op onze buurplaneet, moet dat ondergronds worden gezocht.

Een en ander volgt uit een nieuwe inventarisatie van de meetgegevens van Europese en Amerikaanse ruimtesondes, die is opgesteld door Franse en Amerikaanse wetenschappers. De onderzoekers hebben nauwkeurig in kaart gebracht waar zich kleimineralen aan de oppervlakte bevinden - mineralen die alleen onder warme, vochtige omstandigheden worden gevormd.

Op slechts enkele van de meer dan 350 onderzochte locaties zijn inderdaad kleimineralen aan de oppervlakte aangetroffen. Ook elders zijn kleimineralen te vinden, maar die liggen dieper. Volgens de onderzoekers betekent dit dat het Marsoppervlak de laatste vier miljard jaar vrijwel steeds ijskoud en gortdroog is geweest.

Dat wil echter niet zeggen dat er op Mars nooit leven kan zijn geweest. Sommige van de gevonden kleimineralen ontstaan alleen bij temperaturen van meer dan 200 graden Celsius, wat erop wijst dat de ondergrondse omstandigheden op de planeet lange tijd veel gunstiger waren dan die aan het oppervlak.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104151837
09-11-2011

Russische Marssonde meteen uit koers geraakt


© afp

De Russische sonde Phobos-Grunt die gisteren vanop de ruimtevaartbasis Baikonoer richting Mars werd gelanceerd, is uit koers geraakt. Dat meldt het Russische persagentschap Interfax.


© reuters

De sonde moest naar Phobos, een maan van Mars, vliegen om er bodemstalen te bemachtigen en terug naar Aarde te brengen. Maar toen Phobos-Grunt in een baan om de Aarde was terechtgekomen, liep het mis. Een motor weigerde dienst, waardoor het hoogst twijfelachtig is of de sonde nog koers naar Mars kan zetten.

Volgens Roskosmos-chef Vladimir Popovkin heeft de missieleiding het contact met het ruimtevaartuig niet verloren. Technici zouden nog drie dagen de tijd hebben om de sonde alsnog de gewenste richting te geven. Daarna zijn de batterijen op.

De sonde moest normaal in oktober van volgend jaar in een baan om de rode planeet geraken. Het was de eerste Russische interplanetaire missie in meer dan twintig jaar. (sps)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104151900
09-11-2011

Mars Express fotografeert Marsvulkaan Tharsis TholusMetr de High Resolution Stereo Camera van de Europese ruimtesonde Mars Express zijn nieuwe stereoscopische opnamen gemaakt van de middelgrote Marsvulkaan Tharsis Tholus. Deze schildvulkaan meet aan de basis 155 bij 125 kilometer; hij torent 8 kilometer boven het omringende landschap uit.

Op basis van de stereoscopische waarnemingen is een digitaal hoogtemodel van de vulkaan gecreëerd, dat vervolgens vanuit elke gewenste hoek kan worden getoond en bekeken. Op die manier is duidelijk te zien dat de vulkaan sterk gedeformeerd is geraakt. Zo is de caldera gedeeltelijk verzakt; aan de ene kant ligt de kraterrand 2,7 kilometer lager dan aan de andere kant.

Vermoedelijk is de vulkaantop tijdens of kort na een uitbarsting ingestort. Op het hier getoonde perspectiefbeeld zijn verschillende kleuren gebruikt om hoogten boven het omringende terrein aan te geven.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104234449
10-11-2011

Eerste reddingspoging Russische Marsmissie mislukt


© epa

Een eerste poging om de voorlopig mislukte lancering van de Russische Marssonde Phobos-Grunt te redden is mislukt. Dat meldt de vluchtleiding Tsoup volgens het onafhankelijke persbureau Interfax.

De Phobos-Grunt werd eergisteravond Belgische tijd met een Zenith-raket gelanceerd vanop Bajkonoer in Kazachstan. De onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos. Een eerste poging om de koers te corrigeren mislukte omdat de software van de Phobos-Grunt niet reageerde op de signalen van de Tsoup.

Meningen verdeeld
Volgens deskundige Vladimir Oevarov is er bijna geen kans meer om de 120 miljoen euro kostende missie te redden.Luidens Vladimir Popovkin, hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, resten er nog maar enkele dagen voor een koerscorrectie. Een andere Russische bron heeft toch nog hoop omdat de zonnepanelen opengeklapt zijn en de sonde steeds naar de Zon is gericht.

Een gecontroleerde terugval op Aarde is niet mogelijk, herhaalt een medewerker van Roscosmos. "Wij kunnen de terugval enkel berekenen, maar niet sturen". Het Europese en het Amerikaanse ruimtevaartbureau, ESA en NASA, hebben hulp aangeboden om de missie te redden.

Stalen
Phobos-Grunt is de eerste Russische Marsmissie sinds de missie Mars-96, waarin ook België participeerde, mislukte bij lancering met een Proton-raket. Bedoeling van Phobos-Grunt, gebouwd door het het ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, was in augustus 2014 stalen van Phobos naar de Aarde te brengen. Bovendien moest de Chinese dochtesonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen. (belga/sam)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104240918
NASA is klaar voor lancering Marssonde
10 november 2011Terwijl hun Russische collega's nog steeds verwoede, maar vooralsnog vergeefse pogingen doen om contact te krijgen met de onwillige Marssonde Phobos-Grunt, bereiden NASA-medewerkers zich voor op de lancering van de Mars Science Laboratory (MSL), die voor 25 november op het programma staat. Deze ruimtesonde moet de nieuwe mobiele onderzoeksrobot Curiosity op onze buurplaneet afleveren.

Het is de bedoeling dat Curiosity, die met een gewicht van 900 kilogram vijf keer zo zwaar is als zijn voorgangers Spirit en Opportunity, in de ruim 150 kilometer grote krater Gale landt, aan de voet van een vijf kilometer hoge berg van gelaagd gesteente. Uit het onderzoek moet blijken of de omstandigheden ter plaatse ooit geschikt zijn geweest voor het ontstaan van micro-organismen.

Curiosity is uitgerust met tien wetenschappelijke instrumenten. De meest in het oog springende onderdelen zijn een twee meter lange 'mast' met camera's en een even lange robotarm die voorzien is van een boor en een schepje, waarmee bodemmonsters naar de instrumenten in de Marsrover kunnen worden overgebracht. Curiosity krijgt (in eerste instantie) twee jaar de tijd voor zijn onderzoek.

Of de lancering ook werkelijk op 25 november plaatsvindt, is afhankelijk van het weer in Florida. De laatste lanceermogelijkheid is op 18 december.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
gr gr
pi_104278824
11-11-2011

Kleine kans op redding Russische Marssonde


© ap

De kansen op redding van de Russische Marssonde Phobos-Grunt zijn "zeer, zeer gering", zegt een bron binnen de Russische ruimtevaart. De Phobos-Grunt werd dinsdagavond (Belgische tijd) vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. Maar de onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos.


© reuters

Voorbije nacht zijn meerdere pogingen om telemetrische data van het 120 miljoen euro kostende ruimtetuig te verkrijgen mislukt. De kansen op een redding zijn "zeer, zeer gering", zo luidt het.

De vluchtleiding Tsoup nabij Moskou probeert nog steeds telemetrie te verkrijgen van de Phobos-Grunt want die is vitaal voor het berekenen van de route naar de Rode Planeet, aldus het Russische staatspersbureau Ria-Novosti.

Volgens de website 2yo.com draait de sonde een baan op 210 en 345 kilometer boven de Aarde. De zonnepanelen zijn opengeklapt en de batterijen lopen normaal vol, meldt het persbureau Interfax.

Schattingen over de tijd waarin de Phobos-Grunt in de te lage baan kan blijven rondwentelen vooraleer op Aarde terug te vallen lopen uiteen van drie dagen tot meerdere weken.

Als de Phobos-Grunt op onze planeet zou terugvallen, gaat dit waarschijnlijk rimpelloos en ongemerkt gebeuren, zoals met de Duitse röntgensatelliet Rosat eind oktober, zegt Andreas Schutz, woordvoerder van het Duitse ruimtevaartbureau DLR. Dat er aan boord van de dertien ton wegende Russische sonde radioactief kobalt 57 is, verandert daar niets aan. "Het zijn maar enkele milligrammen kobalt die voor wetenschappelijke doeleinden aan boord zijn. Zelfs als Phobos-Grunt de atmosfeer weer zou induiken, zou dit volledig uiteenvallen", verzekert de woordvoerder. (belga/vsv)


© ap

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104342809
12-11-2011

Russische Marssonde lijkt verloren


© ap

Pogingen om opnieuw controlte te krijgen over de Russische Marssonde Phobos-Grunt zijn mislukt. De sonde mag beschouwd worden als "verloren", zo verklaarde een bron in de ruimtevaartsector aan het agentschap Interfax. Volgens de bron zal het Russische ruimteagentschap de mislukking in de loop van de komende dagen officieel toegeven.

De Phobos-Grunt werd dinsdagavond vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. Maar de onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos. Alle pogingen om een signaal van het tuig te verkrijgen, hadden geen resultaat.

Phobos-Grunt is de eerste Russische Marsmissie sinds de missie Mars-96, waarin ook België participeerde, mislukte bij verkeerde lancering met een Proton-raket.

Bedoeling van Phobos-Grunt, gebouwd door het inzake planeetverkenning ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, was in augustus 2014 stalen van Phobos naar de Aarde te brengen. Bovendien moest de Chinese dochtersonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen.(belga/kve)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104465131
15-11-2011

Wind laat Marsduinen wandelenNieuw onderzoek door Portugese en Amerikaanse geofysici laat zien dat ook de zandduinen rond de evenaar van Mars aan het 'wandelen' zijn. Eerder was dit verschijnsel al waargenomen bij de duinen in de poolstreken van de planeet.

Aardse duinen wandelen onder invloed van de wind. Windtunnelexperimenten en atmosferische computersimulaties gaven echter de indruk dat de huidige winden op Mars doorgaans niet sterk genoeg zijn om dat voor elkaar gekregen. Daarom werd de waargenomen verplaatsing van de poolduinen vooral toegeschreven aan de sublimatie - het rechtstreeks in gasvorm overgaan - van kooldioxide-ijs in de zomermaanden.

Rond de relatief warme evenaar van Mars treedt dit seizoenseffect echter niet op. Toch blijkt uit opnamen van de Mars Reconnaissance Orbiter dat ook daar de duinen wandelen: per jaar schuiven ze ongeveer een meter op.

Volgens de onderzoekers wijst dat er sterk op dat de wind een grotere rol speelt bij de duinverplaatsingen dan tot nu toe werd aangenomen. Er moet nog maar eens goed worden gekeken naar de windtunnelexperimenten en computersimulaties die aangaven dat het op Mars niet zo vaak hard waait.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104708766
22-11-2011

Rusland geeft zijn Marsmissie Phobos-Grunt zo goed als op


© epa

HLN update Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos maakt zich geen illusies meer over een mogelijkheid om zijn ambitieuze Marsmissie Phobos-Grunt te redden. Ook de vorige Russische Marsmissie, Mars-96, mislukte. Daarin participeerde België ook, maar het liep al fout bij de lancering. Vanaf eind december zouden de brokstukken van Phobos-Grunt opnieuw op aarde terugvallen.

De plaats waar brokstukken van de zo goed als opgegeven Russische sonde Phobos-Grunt naar de Aarde zullen terugvallen is pas een dag voordien vast te stellen. Dat zegt Vitali Davidov, plaatsvervangend hoofd van Roscosmos. "De praktijk leert dat de gebieden (waar brokstukken terugvallen) niet eerder dan een dag tevoren te detecteren zijn. Het heeft geen zin voordien te zeggen waar ze zullen vallen, zei Davidov zelfverzekerd.

Onbestuurbaar
"De atmosfeer ademt, de Zon gedraagt zich op verschillende manieren, het (tuig Phobos-Grunt) kan op heel wat manieren georiënteerd zijn, vooral als het onbestuurbaar is. Accuratere informatie is pas 12 uur voor (de gebeurtenis) te verkrijgen."

Motorproblemen
De Phobos-Grunt werd begin deze maand vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. De onbemande sonde bleef echter in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet startten om koers naar de Marsmaan Phobos te kunnen zetten. Alle pogingen om een signaal van het tuig te verkrijgen, hadden geen resultaat.

Realistisch
"We moeten realistisch zijn. Gezien we al die tijd er niet in geslaagd zijn om contact te krijgen met het tuig, is er bijna geen kans meer om deze missie uit te voeren", zei adjunct-directeur Vitali Davydov tegenover verslaggevers.

Volgens Davydov zouden de brokstukken van het ruimtetuig van eind december tot februari op onze planeet terugvallen. Davydov is er zeker van dat de terugkeercapsule de Aardbodem zal bereiken. Hij sloot niet uit dat zij "op iemands hoofd kan terechtkomen". Maar die kans is bijna onbestaande, aldus de nummer twee van Roscosmos.

Doel
Phobos-Grunt, gebouwd door het ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, moest in augustus 2014 stalen van Phobos naar onze planeet brengen. Bovendien moest de Chinese dochtersonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen. (belga/sg/kh)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104720163
Contact met Russische sonde hersteld

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een signaal opgevangen van een Russische ruimtesonde die op zijn reis naar een maan van Mars in een baan om de aarde is blijven hangen. Het contact met de sonde ging kort na de lancering op 9 november verloren.

De Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos heeft in samenwerking met de ESA geprobeerd het contact met de ruimtesonde te herstellen. Dat lukte uiteindelijk woensdagochtend met behulp van een radiostation van de ESA in Australië.

De Phobos-Ground-sonde kwam vast te zitten in een baan om de aarde omdat de stuwraketten kort na de lancering dienst weigerden. De sonde was onderweg naar Phobos, een van de twee manen van Mars. Nu er weer een signaal van de sonde is opgevangen, neemt de hoop toe dat voorkomen kan worden dat het toestel uiteindelijk op het aardoppervlak neerstort.
Beneath the gold, the bitter steel
pi_104752230
23-11-2011

Amerikaanse Marssonde staat in de startblokkenOp Cape Canaveral in Florida staat de Atlas V-raket klaar die komende zaterdag (26 november) het Mars Science Laboratory de ruimte in moet brengen. De lancering vindt op zijn vroegst om 16.02 uur Nederlandse tijd plaats, maar bij slecht weer of technische problemen volgt uitstel. De laatst mogelijke lanceerdatum is 18 december.

De ruimtesonde, die in augustus 2012 bij de planeet Mars moet aankomen, heeft een geavanceerde mobiele onderzoeksrobot aan boord. Deze 'Marsrover', die de naam Curiosity heeft gekregen, zal landen in de grote inslagkrater Gale. Curiosity gaat onderzoeken hoe leefbaar die plek ooit kan zijn geweest voor micro-organismen.

De lancering van het Mars Science Laboratory is te volgen via NASA TV. Als alles goed is gegaan, zal de ruimtesonde ongeveer 55 minuten na zijn lancering contact opnemen met de vluchtleiding. Pas dan zal blijken of deze Marsmissie een betere start heeft dan de twee weken gelanceerde Phobos-Grunt, die nog steeds in een baan om de aarde draait.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104753169
Hopelijk wordt het net zo'n succes als de voorgaande rovermissies en de Phoenix. _O_

En de lancering verdient natuurlijk een eigen topic, om wat meer kijkers te trekken. Lancering Mars Science Laboratory ^O^

[ Bericht 47% gewijzigd door Quyxz_ op 24-11-2011 10:59:02 ]
gr gr
pi_104777804
LOL een nieuwe space race tussen de russen en de amerikanen
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_104794313
quote:
0s.gif Op donderdag 24 november 2011 10:52 schreef Quyxz_ het volgende:
Hopelijk wordt het net zo'n succes als de voorgaande rovermissies en de Phoenix. _O_

En de lancering verdient natuurlijk een eigen topic, om wat meer kijkers te trekken. Lancering Mars Science Laboratory ^O^
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104794321
24-11-2011

ESA houdt contact met Russische MarssondeSinds het Europese ruimteagentschap ESA afgelopen dinsdag voor het eerst signalen oppikte van de onwillige Russische Marssonde Phobos-Grunt, is een onregelmatige communicatie op gang gekomen. De gegevens die de afgelopen dagen tussen de ruimtesonde en het ESA-volgstation in Australië zijn uitgewisseld, zijn ter analyse naar de Russische vluchtleiding gestuurd.

In de nacht van 23 op 24 november zijn voor het eerste telemetrische gegevens van de Phobos-Grunt opgevangen. Deze gegevens bevatten doorgaans informatie over de technische toestand van de diverse systemen aan boord.

Maar niet elke keer dat de ruimtesonde binnen het blikveld van het Australische volgstation komt, kan er contact worden gemaakt. Dat kan erop wijzen dat niet alle antennes van de Phobos-Grunt werken. Hoe dan ook: er gloort weer een sprankje hoop.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104827125
PHOBOS-GRUNT SIGNALS DECIPHERED:
Russian analysts have deciphered some of the transmissions received from Phobos-Grunt on Nov. 24th. According to reports, however, the data do not reveal why the Mars probe failed to fire its main engines on Nov. 9th, when it should have left Earth orbit en route to the Red Planet. The window of opportunity to reach Mars has closed, but if Roscosmos (theRussian space agency) can regain control of Phobos-Grunt before it falls back into Earth's atmosphere, the spacecraft could be re-purposed for a different mission.

Een nieuwe kans zou 2014 zijn
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_104828593
Heeft dat ding de mogelijkheden om zijn baan rond de aarde 2 a 3 jaar vast te houden?
gr gr
pi_104829748
Mars departure window closing, will open later


The astronomical window for the Phobos-Grunt's mission to Mars has just about closed, believe space industry sources. The probe could still fly by the red planet, but the expedition to land on and then return to Earth from the Martian moon Phobos is a failure. The window is closed, next chance - 2014

Soon the opportunity for the Phobos probe to reach Mars will be lost. For almost two weeks no discernable feedback has been obtained from the spacecraft or for that matter any positive developments in restoring control.

Technically the Phobos probe can be classified as "alive" (since, judging by observations, it stays in its orbit and is oriented toward the Sun) but practically it is lost.

The 2011 launch window for Mars is known to span November and December. Initially, prior to liftoff, November 21 was named as the ultimate date for the Phobos-Grunt's departure to Mars (the firm belief of unnamed sources in the space industry).

But on November 14, Russian Space Agency head, Vladimir Popovkin, officially articulated a different opinion. He said the last chance to save the Phobos-Grunt mission would disappear "early in December," when the window closes.

But the probe continues stoically to ignore signals from Earth (as, incidentally, its designers taught it to do at least during orbit - no outside controls are provided for that). This means the probe is most likely to fly nowhere and its successor (if a state budget overburdened with social commitments and defense purchases manages to cough up another billion rubles) will have the opportunity to repeat the attempt no sooner than early 2014.

Open to some, closed to others
Strictly speaking, the 2011 Mars window is still open. The U.S. probe MSL (Mars Science Laboratory), which is to depart for Mars with the Mars rover Curiosity on board at the end of this week, has a launch window between November 25 and December 18.

The two probes, however, have different flight programs once in Mars' neighborhood (as dictated by the need to approach Phobos by the best route). Also, in planning a usable window, the starting orbit plays a role because it is related to flight trajectory. The Phobos has utilized its window by circling in its reference orbit, while the Americans are just at the beginning of their identified time slot.

At the turn of the century, the Americans seem to have broken the mythical "Martian curse." If anything, the success rate of their missions late in the 1990s and early 2000s (which were the first to deliver rovers to the Red Planet's surface) favorably differed from the traditional "toll" of unmanned Martian probes in former years (both Soviet Mars craft and American Mariners).

In Russia, the Martian programs have not done well so far, or more accurately, they have done pretty badly. The setbacks that have plagued Russia's Martian saga began late in the 1980s with Phobos-1 and Phobos-2 failures, were followed by a launch disaster with the Mars-96 in 1996, and are now manifested by the Phobos-Grunt.

With a total research collapse in the 1990s and personnel degradation in the early 2000s, the performance of Russia's research and development sector is, to be frank, not the best. As recent years now show, a mere injection of money no longer solves the problem of bringing the industry back to health and stabilizing the quality of the work.

The systemic crisis of Russia's space effort is so deep that comprehensive and long-term measures are required to restructure at least the education and management sectors. In this sense, money alone will not open the next window to Mars.

Flying by 2018
In 2018, the Earth will see a great opposition to Mars (when the planets pass each other at minimum distance). These times of great opposition (they occur once every 15 to 17 years) are viewed as the most convenient launch windows for space missions - they cut most of the time a crew is exposed to space radiation during the flight.

The Mars-500 experiment, which was completed recently and which simulated a manned flight to Mars, was conducted with the 2018 launch window in mind. "Blasting off" from the Earth's reference orbit on October 10, 2017, the crew "reached" the Martian orbit on September 29, 2018 and "returned home" on October 10, 2019.

However, the Earth is clearly not prepared to use this window for sending astronauts to Mars - the leading powers will not shoulder such a mission either technologically or financially. Especially since, with current scientific and engineering knowledge, there are great doubts about protecting a crew against cosmic radiation.

However, the next opposition - in 2035 - is seriously regarded by the Americans as a convenient distant target for their space effort. By abandoning an immediate return to the Moon under Obama, a project set as a strategic guideline by George Bush, the U.S. has set its sights even higher.

On the one hand, this kind of mission to Mars is easy to drop: a repeated Moon flight involving new materials and technology is less challenging than a two-year expedition into the solar system.

On the other hand, the distinctive objectives of such a project may call for research and development efforts capable of yielding a mass of new technology. Even if the Martian mission is called off and the 2035 Martian window closes like the previous ones.

The views expressed in this article are the author's and do not necessarily represent those of RIA Novosti.

Russia wants to focus on Moon if Mars mission fails


[ Bericht 1% gewijzigd door -CRASH- op 25-11-2011 23:52:41 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_104913738
26-11-2011

NASA lanceert grootste Marsjeep ooit


© ap

De NASA heeft de grootste Marsjeep ooit gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Om 16.02 uur vertrok een Atlas-5 draagraket om de robotjeep Curiosity op zijn 570 miljoen km lang traject naar Mars te zetten.


© ap


© ap

De Curiosity moet in augustus 2012 landen in een krater bij de evenaar van Mars. De robot, "MSL" of Mars Science Laboratory in NASA-taal, zal 23 maanden in de Marsbodem zoeken naar organische materialen als basis voor leven. Daarvoor heeft het rijdende lab met een gewicht van 900 kilo tien instrumenten aan boord.

De Curiosity is een grotere en betere versie van de drie karretjes waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden: de Sojourner uit 1997 en de Spirit en de Opportunity uit 2004. Zij hebben onder meer mineralen gevonden die alleen ontstaan onder invloed van water. Dat wijst erop dat er in het verre verleden water op Mars moet hebben gestroomd.

De Sovjet-Unie probeerde in 1971 twee verkenners naar Mars te sturen, maar beide pogingen mislukten. Europa wil in 2018 de verkenner ExoMars lanceren. (kve/belga)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105016695
Veteran Mars Researcher Says Curiosity Spacecraft Can Confirm Viking Detected Life


by Staff Writers
Goodyear AZ (SPX) Nov 30, 2011


NASA has repeatedly stated that its new mission to Mars, Curiosity, carries no life detector. Yet, Gilbert V. Levin, Experimenter on NASA's 1976 Viking Mission, disagrees. He says instruments aboard Curiosity can confirm his published claim that his Labeled Release (LR) experiment detected living microorganisms on Mars.

Dr. Levin was Experimenter and Dr. Patricia Ann Straat Co-Experimenter on the experiment that produced evidence of life on Mars. Because another Viking instrument failed to find organic matter, the stuff of life, NASA discounted the LR results. Since Viking, Mars missions have sought only evidence of habitability, not life itself.

Levin now claims the organic analyzers and the high-resolution camera on Curiosity as his "stealth life detectors."

After twenty years of analyzing the LR data, reviewing flaws in Viking's organic detector, and studying new information on life obtained from Mars and Earth, Levin finally announced his "life claim" in a 1997 publication.

today, he said that, should Curiosity detect organic matter, the last obstacle to his claim to life on Mars will vanish. Co-Experimenter Straat agrees with Levin, saying, "I look forward to Curiosity data that may confirm our life interpretation of the LR."

Levin's other "virtual experiment" is Curiosity's high-resolution camera. It might determine whether "lichen-like" colored patches Levin found on rocks at the Viking sites might be living organisms.

Patricia Straat, and JPL's William Benton assisted him in the study which subjected images of the Mars rocks and terrestrial rocks bearing lichen to the Viking Imaging System. Visible and infrared spectral analyses found the same responses from the Mars and terrestrial images (Levin, G. V., P. A. Straat and W. D. Benton, "Color and Feature Changes at Mars Viking Lander Site," J. Theoret. Biol., 75, 381-390, 1978 - available at gillevin.com, tab "Mars Research").

Levin has now written Dr. Mike Malin, designer of Curiosity's camera, asking him to seek and take high-resolution pictures of any such patches, hoping to determine whether Viking found living organisms on the rocks.

Levin (see biog. gillevin.com) started his Mars life-seeking efforts in 1958. Funded by NASA, he began developing the LR. In 1969, NASA appointed Levin as Team Member of the IRIS experiment aboard the 1971 Mariner 9 Mars orbiter. Dr. Straat joined that effort in 1970. They sought organic gases in the Martian atmosphere.

None were found, but recent observers of Mars have claimed detecting methane, possibly of microbial origin. Following Viking, Levin was appointed Team Member of NASA's MOx experiment aboard the Russian '96 Mission to Mars, converting that soil analysis instrument to give it life detection capability. However, the spacecraft crashed after launch.

"This is a very exciting time," says Levin, now an adjunct professor at Arizona State University, Tempe, "something for which I have been waiting for years. At the very least, the Curiosity results may bring about my long-requested re-evaluation of the Viking LR results."

Levin says this is especially important because Viking was sterilized to prevent contaminating Mars with hitchhiking terrestrial microorganisms. Since then, none of the many NASA and ESA Mars landers, including Curiosity, have been sterilized. Thus, any new findings of life might be questioned as to whether the life was indigenous to Mars or came from Earth.

Levin stresses, "The Viking LR life detection data are the only data that will ever be available from a pristine Mars. They are priceless, and should be thoroughly studied."

Mars Daily.com

[ Bericht 2% gewijzigd door -CRASH- op 30-11-2011 19:09:24 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_105081109
Volg de reis va MSL Curiosity HIER (e.a. zoals Juno, Pioneer, Voyagers)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_105085814
quote:
0s.gif Op donderdag 1 december 2011 23:59 schreef -CRASH- het volgende:
Volg de reis va MSL Curiosity HIER (e.a. zoals Juno, Pioneer, Voyagers)
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105085829
01-12-2011

Russen en Europeanen geven Phobos-Grunt nog niet op


© ap

Russische en Europese deskundigen proberen nog steeds de Russische Marsmissie Phobos-Grunt tot leven te wekken, zo heeft de gezaghebbende ruimtewebsite Russian Spaceweb gemeld. Sinds de lacering van Phobos-Grunt begin december werd alle contact met de ruimtesonde verloren.

Phobos-Grunt, de sonde met een prijskaartje van 120 miljoen euro, is in de nacht van 8 op 9 november vanop de Kazachse basis Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet aanfloepten, bleef de Russische Marsverkenner in een lage baan rondom de aarde steken.

Na veel mislukte pogingen tot contact slaagde een satellietvolgstation van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het Australische Perth er enkele keren in met de satelliet te communiceren. De jongste dagen zijn alle pogingen echter opnieuw vruchteloos. Ook een station van ESA in Maspalomas op de Canarische eilanden probeert contact te maken met het ruimtetuig. Op het moment dat de Phobos-Grunt 's avonds overvliegt, probeert Perth bevelen te geven om de stuurraketjes te ontsteken voor een baancorrectie. (belga/sg)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105367119
08-12-2011

ESA probeert Russische sonde Phobos-Grunt te redden


© ap

Het Europees Ruimtevaartbureau EAS probeert op Russisch verzoek en in tegenstelling tot was aangekondigd alsnog voort contact te krijgen met de problematische Russische Marsverkenner Phobos-Grunt, zo heeft het gezaghebbende RussianSpaceWeb.com gemeld.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt is een maand geleden vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Maar doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet aanfloepten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken.

Na veel mislukte pogingen tot contact slaagde een satellietvolgstation van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het Australische Perth er twee weken geleden wel in met de satelliet te communiceren. Maar na een drietal dagen waren alle pogingen, ook vanwege de Russen zelf, vruchteloos. ESA kondigde dan vrijdag aan zijn pogingen te staken.

Op verzoek uit Moskou bleef ESA echter zijn volgstation in het Canarische Maspalomas inzetten. Maar ook de reservezender van Phobos-Grunt bleef zwijgen. Steeds volgens de website wil ESA tot morgen, vrijdag verder proberen. (belga/vsv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105367144
07-12-2011

Marswagentje ontdekt gipsHet Marswagentje Opportunity heeft heldere aders van een mineraal - vermoedelijk gips - ontdekt. Dat vormt opnieuw een aanwijzing dat er ooit water door het (vulkanische) gesteente van Mars is gesijpeld. Anders dan op andere vindplaatsen op Mars, betreft het een tamelijk zuivere afzetting van het mineraal.

De ader die Opportunity het best bekeken heeft, is ongeveer duimbreed, een halve meter lang en steekt een klein stukje boven het omringende gesteente uit. Uit spectrometrisch onderzoek blijkt dat het mineraal rijk is aan calcium en zwavel, in een verhouding die overeenkomt met die van calciumsulfaat.

Deze laatste verbinding kent allerlei minerale verschijningsvormen die zich onderscheiden door de hoeveelheid water die in de kristalstructuur van het mineraal is opgeslagen. Het mineraal dat Opportunity heeft ontdekt lijkt nog het meest op gips.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105428252
Toen ik de foto zag dacht ik aan die ondebroken strepen midden op de weg 8)7
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_105483212
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 december 2011 21:02 schreef -CRASH- het volgende:
Toen ik de foto zag dacht ik aan die ondebroken strepen midden op de weg 8)7
_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105483219
11-12-2011

"Rusland geeft zijn Marssonde Phobos-Grunt op"


© epa

Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos heeft de oprichting aangekondigd van een commissie die moet nagaan waarom de Marssonde Phobos-Grunt in een lage baan rondom de Aarde is blijven steken. Een taskforce moet toezien op de terugval van het ruimtetuig op onze planeet, zo heeft het gezaghebbende RussianSpaceWeb.com dit weekend gemeld. Volgens de krant Washington Post wijst dit erop dat Moskou de sonde klaarblijkelijk heeft opgegeven.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt is ruim een maand geleden vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet startten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken.

Na veel mislukte pogingen tot contact slaagde een satellietvolgstation van het Europese Ruimtevaartbureau ESA in het Australische Perth er drie weken geleden wel in met de satelliet te communiceren. Na een drietal dagen bleken alle pogingen, ook door de Russen zelf, echter vruchteloos. Sinds vorige week zoekt ESA geen contact meer met het tuig.

De aankondiging van de oprichting van de taskforce "bevestigt in essentie" dat Roscosmos alle hoop heeft laten varen om nog contact te krijgen met de sonde en dat de ongecontroleerde terugkeer nu onvermijdelijk is, meldt RussianSpaceWebsite. De Russische specialisten beschikken over alle baanparamaters. Zaterdag was dat een baan tussen 287 en 202 kilometer hoogte, met een inclinatie van 51,41 graden ten opzichte van de Evenaar. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti verwachten VS-deskundigen de terugval op 9 januari. (belga/tma)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105483233
10-12-2011

Weer 2 Belgen naar Mars-missie in Utah


Recente foto's van het grondoppervlak op Mars. © ap

Opnieuw zullen twee Belgen in de woestijn van het Amerikaanse Utah een missie naar Mars simuleren. Dat staat te lezen op de website van de organiserende Mars Society.


© reuters

De simulatie in het "Mars Desert Research Station" bestaat erin dat zes mensen zich vrijwillig twee weken opsluiten in een habitat van twee verdiepingen, met een doorsnede van acht meter, volledig afgesneden van de buitenwereld. Uitstapjes in een omgeving die aan Mars doet denken, gebeuren enkel in ruimtepakken.

Van 17 december tot 1 januari zullen Nicky De Munster (40) uit Waregem en en Aster Stein uit Leuven deel uitmaken van de 109de bemanning. Voor De Munster is het al d etweede keer: hij maakte deel uit van de volledig Belgische bemanning die al eens naar de Marsmissie mocht. Stein vond dankzij het Euro Space Center in Redu de weg naar Utah.

Eerder was er een volledig Belgische ploeg onder leiding van Nancy Vermeulen aan de slag was, net als kandidaat-astronaut Vladimir Pletser. (belga/edp)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105606803
13-12-2011

Nieuwe Marsrover doet eerste metingen

Hoewel hij nog maanden van zijn reisdoel verwijderd is, is de nieuwe Marsrover Curiosity alvast aan het meten geslagen. Met zijn Radiation Assessment Detector (RAD) detecteert hij de energierijke deeltjes die afkomstig zijn van de zon, verre supernova's en andere kosmische bronnen.

De metingen, die ook na de landing op Mars in augustus 2012 zullen doorgaan, zijn bedoeld om vast te stellen hoe schadelijk de kosmische straling is voor astronauten en andere levende organismen in de ruimte en op het Marsoppervlak. De verzamelde gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om stralingsschilden te ontwerpen voor toekomstige bemande ruimtemissies.

Ook zullen de RAD-metingen helpen vaststellen of de omstandigheden rond de landingsplek van Curiosity geschikt zijn (geweest) voor leven. Voor toekomstige Marsmissies is het van belang om te weten hoe diep in de Marsbodem moet worden geboord om mogelijke bewijzen van leven te vinden.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105685585
16-12-2011

Rest Russische Marssonde stort te pletter op Aarde


Van dit peperdure stuk blijft straks nog 20 kilo schroot over. © epa

De Russische Marssonde Phobos Grunt zal tussen 6 en 19 januari op Aarde terugvallen, meldt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd in de nacht van 8 op 9 november vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet startten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken. De enkele pogingen waarin (via een grondstation van het Europese ruimtevaartbureau ESA) contact lukte, leidden niet tot redding van de sonde.

Die zal nu volgens de voorlopige berekeningen tussen 6 en 19 januari een (ongecontroleerde) duik in de atmosfeer maken in een zone tussen 51,4 graden noorder- en zuiderbreedte, zegt Roscosmos. Dat is het grootste deel van het bewoond gebied van onze planeet en omvat ook Europa. De precieze plaats en datum van de terugval zullen pas enkele dagen tevoren bekend zijn.

Er zal van de 13 ton wegende sonde niet meer dan 20 kilo terugvallen, verzekert Roscosmos. De brandstof zou helemaal opbranden in de atmosfeer, zo citeerde het staatspersbureau Ria Novosti het ruimtevaartbureau.

Bedoeling van de missie was stalen van de Marsmaan Phobos naar de Aarde te brengen en een Chinese dochtersonde in een baan rond de Rode Planeet te brengen. (belga/vsv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_105686605
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 09:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-12-2011

Rest Russische Marssonde stort te pletter op Aarde

[ afbeelding ]
Van dit peperdure stuk blijft straks nog 20 kilo schroot over. © epa

De Russische Marssonde Phobos Grunt zal tussen 6 en 19 januari op Aarde terugvallen, meldt het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos.

De 120 miljoen euro kostende Phobos-Grunt werd in de nacht van 8 op 9 november vanop Bajkonoer gelanceerd met een Zenith-raket. Doordat de motoren van de baaninjector Fregat niet startten, bleef de eerste Russische Marsverkenner sinds de mislukte Mars-96 in een lage baan rondom de Aarde steken. De enkele pogingen waarin (via een grondstation van het Europese ruimtevaartbureau ESA) contact lukte, leidden niet tot redding van de sonde.

Die zal nu volgens de voorlopige berekeningen tussen 6 en 19 januari een (ongecontroleerde) duik in de atmosfeer maken in een zone tussen 51,4 graden noorder- en zuiderbreedte, zegt Roscosmos. Dat is het grootste deel van het bewoond gebied van onze planeet en omvat ook Europa. De precieze plaats en datum van de terugval zullen pas enkele dagen tevoren bekend zijn.

Er zal van de 13 ton wegende sonde niet meer dan 20 kilo terugvallen, verzekert Roscosmos. De brandstof zou helemaal opbranden in de atmosfeer, zo citeerde het staatspersbureau Ria Novosti het ruimtevaartbureau.

Bedoeling van de missie was stalen van de Marsmaan Phobos naar de Aarde te brengen en een Chinese dochtersonde in een baan rond de Rode Planeet te brengen. (belga/vsv)

(HLN)
Mooi verjaardagscadeau als ie de 19de valt....

bvd :9
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')