abonnement Unibet Coolblue
pi_100344140
04-08-2011

"Mogelijk bewijs van vloeibaar water op Mars"


© reuters

Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk voor het eerst bewijzen gevonden voor het bestaan van vloeibaar water op de bodem van de planeet Mars. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Eerdere onderzoeken hadden op Mars wel het bestaan van ijs aangetoond, maar voor het bestaan van water in vloeibare toestand bestaan nog geen bewijzen. Beelden van de Amerikaanse sonde MRO (Mars Reconnaissance Orbiter), die al sinds 2006 rond de rode planeet draait, lijken daar nu wel op te wijzen. De beelden werden gemaakt tijdens de warmste maanden op de planeet. "We hebben een reeks elementen ontdekt (...) die de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars suggereren", zei Michael Meyer van het Mars Exploration Program op een persconferentie, die door NASA-tv werd uitgezonden.

Donkerkleurige stromen
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie publiceerde beelden die door de sonde MRO gemaakt zijn. Daarop zijn donkerkleurige stromen te zien in de krater Newton, gelegen in een zuidelijk gebied van de planeet. NASA kan nog niet met zekerheid zeggen of het wel degelijk om vloeibaar water gaat. "Maar als je het vergelijkt met wat er op Aarde gebeurt, is het moeilijk om je voor te stellen dat het om iets anders gaat dan een vloeibare stroom langs een helling", aldus Richard Zurek, een wetenschapper van NASA. (afp/lpb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_100587008
10-08-2011

Mars-jeep Opportunity bereikt na drie jaar nieuwe werkplek


© ap

Na een reis van bijna drie jaar heeft de Amerikaanse Mars-jeep Opportunity met de krater Endeavour zijn nieuwe werkplek op de rode planeet bereikt. Het zeswielig wagentje zal er gesteente onderzoeken dat zich nog niet aan mensenogen toonde, zo maakte de NASA vandaag bekend.

Wetenschappers verwachten dat de Opportunity in de 22 km brede krater op veel ouder gesteente stoot dan voorheen tijdens zijn zeven jaar durende verblijf op onze buurplaneet. Er zijn daar mogelijk mineralen die uit een vochtiger en warmer tijdperk van de rode planeet kunnen stammen. De resultaten spelen een belangrijke rol om bemande missies naar Mars en elders in het heelal mogelijk te maken, aldus NASA-hoofd Charles Bolden.

Toen de Opportunity en de tweelingbroer Spirit met een tussenspanne van 21 dagen begin 2004 landden, hadden zij een voorziene levensduur van 90 dagen. Pas in mei jongstleden namen de onderzoekers afscheid van de Spirit. De Opportunity biedt echter nog steeds mogelijkheid. De hoofdopdracht van beide robots is het zoeken naar bewijzen voor het vroeger aanwezig zijn van water als voorwaarde voor leven. (dpa/lpb)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101032152
19-08-2011

Marswagen Opportunity onderzoekt kraterpuin



De Amerikaanse Marswagen Opportunity staat op het punt onderzoek te gaan verrichten aan een groot rotsblok dat is weggeslingerd bij de vorming van een kleine inslagkrater op Mars. Het gaat om de krater Odyssey, die zich bevindt op de rand van de veel grotere (21 km) krater Endeavour, waar Opportunity op 9 augustus na een reis van drie jaar aankwam.

Onderzoek aan de binnenhellingen van Endeavour, en aan het kraterpuin dat is weggeslingerd bij de vorming van Odyssey, biedt een kijkje in oudere gesteentelagen van Mars. Op die manier komen planeetonderzoekers meer te weten over de geologische geschiedenis van de planeet.

Opportunity landde begin 2004 op Mars en is dus al zevenenhalf jaar actief. Het tweelingwagentje Spirit gaf afgelopen voorjaar de geest.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101478990
01-09-2011

Opportunity begint onderzoek aan Marskrater



NASA's Marswagentje Opportunity is begonnen met het onderzoek van de 22 kilometer grote krater Endeavour, waar het - na een rit van bijna drie jaar - drie weken geleden aankwam. De eerste indrukken laten zien dat de bodemsamenstelling ter plaatse duidelijk afwijkt van die van de gesteenten die Opportunity de afgelopen zeven jaar heeft kunnen bekijken.

De eerste steen die het Marswagentje heeft onderzocht heeft een vlakke bovenkant en is zo groot als een voetenbankje. De steen, die de bijnaam Tisdale 2 heeft gekregen, is klaarblijkelijk blootgelegd bij een inslag aan de rand van Endeavour waarbij een krater ter grootte van een tennisbaan is gevormd. Tisdale 2 lijkt vulkanisch van oorsprong, maar bevat veel meer zink en broom dan doorgaans het geval is.

Het ziet ernaar uit dat Opportunity een heel scala aan nieuwe bodemmineralen kan gaan onderzoeken. Een visuele verkenning van de omgeving heeft geleerd dat zich hier oude gesteenten bevinden die dooraderd zijn met materiaal dat mogelijk door water is afgezet. Het onderzoek van deze gesteenten kan wellicht meer inzicht geven in het natte verleden van de inmiddels nogal dorre planeet.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesobersterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101663913
02-09-2011

Marsjeep Opportunity ontdekt weer spoor van water


© ap

De onvermoeibare Amerikaanse Marsjeep Opportunity laat niet af. Aan de rand van een nieuw bereikte krater heeft hij tijdens het onderzoek van een steen de wetenschappers wellicht opnieuw naar de champagne doen grijpen. Want er is weer een aanwijzing van water ontdekt.

In 2004 op Mars geland en enkele weken geleden aangekomen aan de 22 km brede krater Endeavour, onderzocht de robot daar een steen die de naam Tisdale 2 kreeg. Hij is wellicht naar boven gekomen tijdens de impact van iets. De steen verschilt van eender welke steen die de vorsers tevoren al op Mars hadden gezien, zegt hoofdonderzoeker Steve Squyres van de Cornell Universiteit.

Veel bromine en zink
De steen bevat een hoog gehalte een bromine en zink, wat op hydrothermale activiteiten kan wijzen en zo ook op water dat na de inslag van een meteoriet naar boven komt.

"We krijgen bevestiging dat het bereiken van Endeavour ons het equivalent van een tweede landingsplaats voor Opportunity geeft", aldus de geestdriftige hoofonderzoeker.

Endeavour is duidelijk ouder dan de gebieden waarover de zes wielen van de Opportunity reeds schoven. Wellicht zijn er kleimineralen te vinden die zich vormen in minder zure maar nattige omstandigheden, die meer kans op leven bieden. De robotjeep zal dus opstomen naar een regio waar de rondom Mars cirkelende onbemande Mars Reconnaissance Orbiter die mineralen heeft menen te zien. Er kan dan alweer een aanwijzing komen dat Mars ooit natter en warmer was.

De Opportunity en broer Spirit zouden aanvankelijk maar zes maanden werken. De Spirit stopte in maart 2010. (dpa/belga)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101741735
09-09-2011

Camera Marssonde kampt met storing



Afgelopen dinsdag schakelde de HiRISE-camera van de Mars Reconnaissance Orbiter zichzelf voor de tweede keer in korte tijd vanzelf uit. In beide het gevallen gebeurde dit nadat een commando voor het maken van een opname niet goed was ontvangen door de geheugenmodule die één van de veertien ccd-detectors van deze camera aanstuurt.

In de periode tussen deze storingen gebruikte de camera slechts dertien beelddetectoren. Het ging pas weer mis toen nummer 14 weer werd aangesproken.

Voorlopig zal camera het met één detector minder moeten doen. Een geluk bij een ongeluk is dat de onwillige detector aan de rand zit: de opnamen die de komende tijd worden gemaakt zullen daardoor slechts een smaller gebied laten zien.

Het is overigens niet voor het eerst dat de Mars Reconnaissance Orbiter, die al ruim vijf jaar om Mars cirkelt, met problemen kampt. In 2009 en 2010 werd hij getroffen door een computerstoring.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_101967645
14-09-2011

Nieuwe raket van NASA moet astronauten naar Mars vliegen


© getty

Nu het tijdperk van de shuttle voorbij is, werkt NASA aan een nieuw ruimtetoestel dat astronauten verder dan ooit moet brengen. Het Amerikaanse ruimtevaartbureau stelde vandaag de plannen van de raket van de toekomst voor.


© afp

Uiteindelijk droomt iedere Amerikaan ervan de ruimte te verkennen
Senator Bill Nelson


Charles Bolden: President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA © getty


© getty

Dit toestel moet de mens tot diep in de ruimte kunnen voeren. De bedoeling is aanvankelijk dat het ruimtetuig de astronauten naar nabijgelegen asteroïden vliegt. De ultieme bestemming is de planeet Mars.

De raket zal worden aangedreven door vloeibare waterstof en zuurstof. De eerste versie van de raket zal beschikken over een nuttig laadvermogen van 77 tot 100 ton. Later moet het laadvermogen stijgen naar 130 ton.

Back to the future
Het nieuwe Space Launch System zal veel goedbetaalde Amerikaanse jobs opleveren, het Amerikaanse leiderschap in de ruimte verzekeren en miljoenen mensen over de hele wereld inspireren, beloofde NASA-directeur Charles Bolden. "President Obama heeft ons uitgedaagd om stoutmoedig te zijn en groot te dromen, en dat is precies wat we doen bij NASA", besloot hij.

Daarvoor heeft NASA teruggegrepen naar de zware raketten die de mens destijds naar de Maan brachten. Al zal de bestemming van deze toestellen dus uiteindelijk veel verder moeten liggen. De astronauten reizen in een capsule die de naam 'Orion' zal krijgen en de raket zal veel krachtiger zijn dan zijn voorgangers. Vanaf 2017 hoopt NASA de raket te beginnen testen.

Terminus Mars
Professor Scott Hubbard van de Stanford Universiteit werkte vroeger voor NASA en heeft de nodige kritiek op het nieuwe project. Zo zal het aantal lanceringen beperkt zijn, aangezien de raketten normaal maar één reis zullen kunnen maken. De shuttles voerden meerdere vluchten uit. Daarnaast zal het project ontzettend veel geld kosten en heeft NASA de gewoonte meer uit te geven dan ze aanvankelijk voorop stelden. Zo kostte de ontwikkeling van de space shuttle twee keer meer dan voorzien.

Als alles volgens plan verloopt, moet de eerste bemande vlucht in 2021 kunnen doorgaan. In 2025 moet de raket astronauten naar een asteroïde in de buurt brengen. En de langverwachte reis naar Mars zou dan voor de jaren 2030 moeten zijn.

Senator Bill Nelson, voorzitter van de Subcommissie voor Wetenschap en Ruimte, gelooft alvast dat het project kan slagen als er verstandig omgesprongen wordt met het beschikbare budget: "Uiteindelijk droomt iedere Amerikaan ervan de ruimte te verkennen." Dat hebben we vroeger nog gehoord... (gb/belga)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102170109
19-09-2011

Klei-rijke gebieden op Mars waren mogelijk recent 'bewoonbaar'



Met behulp van de HiRISE-camera en de CRISM-spectrometer van de Mars Reconnaissance Orbiter zijn twee gebiedjes in de Marscanyon Noctis Labyrinthus gevonden waar in een relatief recent geologisch verleden mogelijk gunstige omstandigheden heersten voor het bestaan van micro-organismen. Het gaat om twee honderden meters diepe 'troggen' aan het westelijk uiteinde van het canyonsysteem, met afmetingen van enkele tientallen kilometers.

In de wanden van de troggen zijn klei-afzettingen gevonden die rijk zijn aan ijzer, magnesium, silicium en aluminium. Vergelijkbare klei-afzettingen (die ontstaan onder invloed van vloeibaar water) zijn ook op andere plaatsen op Mars aangetroffen, maar in vrijwel alle gevallen gaat het om structuren van meer dan 3,6 miljard jaar oud. De klei-afzettingen in Noctis Labyrinthus hebben echter leeftijden van ca. twee miljard jaar oud. Rond die tijd was Mars al een 'uitgedroogde' planeet; de vulkanische activiteit in het nabijgelegen Tharsis-plateau heeft misschien voor de aanvoer van ondergronds water gezorgd.

De nieuwe waarnemingen zijn gepubliceerd in het vakblad Geology .

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102539609
29-09-2011

Hoge Marsatmosfeer is vochtrijker dan gedacht



De atmosfeer van de planeet Mars bevat, op hoogten van twintig tot vijftig kilometer, tien tot honderd keer zoveel water als tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit onderzoek door Franse en Russische wetenschappers, waarvan de resultaten in Science (30 september) zijn gepubliceerd.

De onderzoekers baseren zich op gegevens van de Europese ruimtesonde Mars Express en de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter. Die laten zien dat in de hoge Marsatmosfeer een oververzadiging van waterdamp kan ontstaan - de situatie dat de lucht meer waterdamp bevat dan eigenlijk mogelijk is bij de gegeven temperatuur. Waarschijnlijk is dat het gevolg van het feit dat er weinig fijne stofdeeltjes in de atmosfeer zweven waarop waterdamp kan condenseren, zoals bij de wolkenvorming op aarde gebeurt.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de temperaturen in de Marsatmosfeer dermate laag zijn, dat de overtollige waterdamp simpelweg in de vorm van ijskristallen omlaag dwarrelt. Maar dat lijkt dus toch niet het geval te zijn.

Dat de hoge Marsatmosfeer zoveel vochtrijker is, kan betekenen dat meer waterdamp onder invloed van zonnestraling wordt afgebroken tot waterstof- en zuurstofatomen. En dat zou dan niet alleen tot gevolg hebben dat Mars momenteel meer water verliest, maar ook dat er vroeger aanzienlijk meer water op de planeet is geweest dan werd aangenomen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102539633
...

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 01-10-2011 09:24:07 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102539644
...

[ Bericht 99% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 01-10-2011 09:24:25 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102574048
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 08:27 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-09-2011

Nieuwe ontdekkingen over Mercurius gepresenteerd

quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2011 08:28 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
29-09-2011

'Navelstreng' verbindt Melkwegstelsel met naburige clusters

Volgens mij post je op de verkeerde planeet :+
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_102576519
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 oktober 2011 01:21 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

Volgens mij post je op de verkeerde planeet :+
hahahan goeie :)
Thanks ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_102980953
Rover's Eye View of Three-Year Trek on Mars

During the three-year trek of NASA's Mars Rover Opportunity from Victoria crater to Endeavour crater, rover planners captured a horizon photograph at the end of each drive. 309 images taken during the 13-mile journey appear in this video.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_103268350
13-10-2011

Rechtstreeks bewijs: Mars was ooit warm en nat

In een meteoriet van Mars zijn carbonaten aangetroffen, die zich normaal gesproken alleen in ‘aardse’ omstandigheden vormen. Onderzoekers zijn er nu in geslaagd aan te tonen dat het carbonaat in de meteoriet gevormd is bij een temperatuur van 18 graden. In ieder geval op één plaats op Mars was het dus warm en vochtig genoeg voor leven.


ALH84001, ooit het centrum van een mediahype rond leven op Mars, blijkt toch nog de nodige verrassingen op te leveren.

Deze keer geen vals alarm
De meteoriet ALH84001, met een ouderdom van vier miljard jaar, was afkomstig van het oppervlak van Mars. De onderzoekers stelden met een combinatie van twee technieken – isotopenanalyse en deze interpreteren met de bekende eigenschappen van carbonaten – vast dat de carbonaten gevormd zijn bij een temperatuur van 18 plus om min vier graden. Achttien graden is in veel opzichten een ideale temperatuur voor leven om zich te ontwikkelen. Ook weten we nu dat dit in een vochtige omgeving gebeurde.

Uit overblijfselen van rivieren en mineraalafzettingen op Mars was al bekend dat de planeet een vochtiger verleden kende. Mars heeft nu een gemiddelde van -63 graden Celsius, niet echt bevorderlijk voor de ontwikkeling van leven – of voor het voorkomen van vloeibaar water om de erosievormen te creëren. Hard bewijs voor vloeibaar water ontbrak echter: tot nu.
Natuurlijk is dit slechts één waarneming, maar in ieder geval op één plaats op Mars waren de omstandigheden (zuurstof uitgezonderd) comfortabel genoeg voor de meeste aardse levensvormen om het uit te houden.

Voor hun analyse gebruikten de onderzoekers een van de oudste objecten op aarde: ALH84001, een Marsmeteoriet, in 1984 ontdekt in de Allen Hills van Antarctica. Hier komen veel meteorieten aan de oppervlakte omdat de gletsjer waar ze in waren opgeslagen, langzaam verdampt, waarbij de meteorieten die in de loop van miljoenen jaren in het gebied zijn ingeslagen, tevoorschijn komen. Vermoedelijk komt het gesteente van de meteoriet van tientallen meters onder het oppervlak van Mars en werd de hemelruimte ingeslingerd toen een ruimterots insloeg op Mars en een groot aantal fragmenten, waaronder ALH84001, wegslingerde.

ALH84001 haalde al eerder het nieuws toen andere onderzoekers veronderstelden dat er sporen van leven in voorkwamen. Dit bleek loos alarm: de carbonaatrijke bolletjes waren, volgens nader onderzoek, geen bacterieresten. Al verschillen daar de meningen over.

Clumped-isotope thermometry al eerder gebruikt om temperatuur dino’s te meten
De temperatuurmeting werd uitgevoerd met clumped-isotope thermometrie. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de kans dat bijvoorbeeld (zoals in dit geval) twee zeldzame zware isotopen, zuurstof-18 en koolstof-13, bij elkaar gaan clusteren. Bij hoge temperaturen zijn de bewegingssnelheden van moleculen, dus de menging veel groter, waardoor de isotopen minder geconcentreerd voorkomen. Bij lagere temperaturen is dit massaverschil veel belangrijker. Zo is te berekenen hoe hoog de temperatuur was. Deze methode is al eerder met succes gebruikt om vast te stellen hoe hoog de lichaamstemperatuur van dino’s was en de klimaatgeschiedenis van de aarde is bepaald.

De gemeten temperatuur van achttien plus of min vier graden sluit de meeste verklaringen uit. Die vereisen zeer lage temperaturen of juist temperaturen van vele honderden graden. Het is uiteraard de vraag of deze omstandigheden heel veel voorkwamen op Mars en ook gedurende een lange periode, maar toch toont het aan dat ooit op Mars veel mildere en vochtiger omstandigheden dan nu heersten.

Bronnen:
Wet and Mild: Researchers Take the Temperature of Mars’ Past, ScienceDaily (2011)
I. Halevy, W. W. Fischer, J. M. Eiler. Carbonates in the Martian meteorite Allan Hills 84001 formed at 18 ± 4 C in a near-surface aqueous environment. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2011

(Visionair.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103775413
29-10-2011

Russische Marssonde staat in de startblokken



Het Russische ruimteagentschap Roscosmos heeft 9 november gekozen als lanceerdatum voor de Phobos-Grunt-missie naar de planeet Mars en zijn kleine maantje Phobos. Een van de doelen van de missie is het ophalen van een bodemmonster van Phobos.

Phobos-Grunt is de eerste Russische missie naar Mars in vijftien jaar. Bij de vorige poging, Mars 96, ging het al mis bij de lancering - zoals bijna alle Russische Marsmissies van de afgelopen vijftig jaar grotendeels op een mislukking uitliepen.

Met de Phobos-Grunt reist nog een kleine Chinese ruimtesonde mee: de Yinghuo-1. Deze moet twee jaar om Mars gaan cirkelen en het oppervlak en de atmosfeer van de planeet onderzoeken.

De reis naar Mars gaat elf maanden duren, waarna Phobos-Grunt enkele maanden zal zoeken naar een geschikte landingsplaats op Phobos. Het is de bedoeling om daar 200 gram bodemmateriaal te verzamelen en dit in augustus 2014 weer op aarde af te leveren.

Op 25 november zal overigens nóg een ruimtesonde de oversteek naar Mars gaan wagen: het Amerikaanse Mars Science Laboratory. Deze moet in augustus 2012 de nieuwe mobiele onderzoeksrobot Curiosity op Mars afleveren.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103864268
31-10-2011

Europese Marssonde tijdelijk stilgelegd



In het computergeheugen van Mars Express zijn storingen opgetreden die de vluchtleiding ertoe hebben gebracht om het onderzoek met de al bijna acht jaar om Mars cirkelende ruimtesonde tijdelijk stil te leggen. Naar een oplossing voor het probleem, dat halverwege augustus voor de eerst de kop op stak, wordt nog gezocht.

Drie jaar geleden kampte Mars Express ook al met 'geheugenproblemen', die toen werden opgelost door over te schakelen op een backupsysteem. De getroffen geheugenmodules worden gebruikt voor het opslaan van de gegevens die de meetinstrumenten van de ruimtesonde verzamelen, maar ook voor de opslag van de commando's die de ruimtesonde vanaf de aarde ontvangt.

Het defect heeft niet alleen gevolgen voor het onderzoeksprogramma van Mars Express. Zolang de sonde in 'sluimerstand' verkeert, gebruikt hij meer brandstof dan normaal omdat hij probeert om steeds zoveel mogelijk zonlicht te blijven opvangen, wat de nodige draaimanoeuvres vereist.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(Allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103947243
04-11-2011

Marsmissie zit er na 1,5 jaar op voor zes astronauten


© afp


© reuters

Voor zes 'ruimtereizigers' komt er na anderhalf jaar een einde aan hun missie naar Mars. Vandaag worden ze vrijgelaten uit hun capsule in een loods in Moskou. Tijdens de zogenaamde missie 'Mars500' simuleerden ze een reis naar Mars en de terugkeer naar Aarde.

Drie Russen, een Italiaan, een Fransman en een Chinees lieten zich vorig jaar in juni vrijwillig opsluiten in Moskou. Na de 'lancering' begonnen ze aan een reis van 250 dagen naar Mars. Daar aangekomen daalden drie astronauten in januari in speciale ruimtepakken af naar het Marsoppervlak om er stenen te verzamelen voor onderzoek. De conversaties die ze voerden, deden er 20 minuten over om de 'vluchtleiding' op Aarde te bereiken. Al die tijd bleven de drie andere astronauten in een baan om Mars vliegen. Na een maand keerden de zes terug naar Aarde, een reis van 240 dagen.

Aan hun reis komt vandaag dus een einde. Doel van de reis was te onderzoeken hoe lichaam en geest van de ruimtereizigers reageren op een lange periode van eenzaamheid en afzondering in een kleine ruimte. Ondertussen werden de astronauten ook onderworpen aan talrijke medische en psychologische proeven. De missie was een proefproject voor een eventuele echte missie naar de rode planeet. Tegen 2030 zou zo'n missie werkelijkheid kunnen worden. (hlnsydney/sps)


© afp


© afp


© afp

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_103947276
02-11-2011

Marsoppervlak was nooit warm en vochtig genoeg voor leven



Het oppervlak van de planeet Mars is nooit lang genoeg voldoende warm en vochtig geweest voor het ontstaan van leven. Dat blijkt uit een onderzoek waarvan de resultaten deze week in Nature zijn gepubliceerd. Áls er ooit al leven was op onze buurplaneet, moet dat ondergronds worden gezocht.

Een en ander volgt uit een nieuwe inventarisatie van de meetgegevens van Europese en Amerikaanse ruimtesondes, die is opgesteld door Franse en Amerikaanse wetenschappers. De onderzoekers hebben nauwkeurig in kaart gebracht waar zich kleimineralen aan de oppervlakte bevinden - mineralen die alleen onder warme, vochtige omstandigheden worden gevormd.

Op slechts enkele van de meer dan 350 onderzochte locaties zijn inderdaad kleimineralen aan de oppervlakte aangetroffen. Ook elders zijn kleimineralen te vinden, maar die liggen dieper. Volgens de onderzoekers betekent dit dat het Marsoppervlak de laatste vier miljard jaar vrijwel steeds ijskoud en gortdroog is geweest.

Dat wil echter niet zeggen dat er op Mars nooit leven kan zijn geweest. Sommige van de gevonden kleimineralen ontstaan alleen bij temperaturen van meer dan 200 graden Celsius, wat erop wijst dat de ondergrondse omstandigheden op de planeet lange tijd veel gunstiger waren dan die aan het oppervlak.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104151837
09-11-2011

Russische Marssonde meteen uit koers geraakt


© afp

De Russische sonde Phobos-Grunt die gisteren vanop de ruimtevaartbasis Baikonoer richting Mars werd gelanceerd, is uit koers geraakt. Dat meldt het Russische persagentschap Interfax.


© reuters

De sonde moest naar Phobos, een maan van Mars, vliegen om er bodemstalen te bemachtigen en terug naar Aarde te brengen. Maar toen Phobos-Grunt in een baan om de Aarde was terechtgekomen, liep het mis. Een motor weigerde dienst, waardoor het hoogst twijfelachtig is of de sonde nog koers naar Mars kan zetten.

Volgens Roskosmos-chef Vladimir Popovkin heeft de missieleiding het contact met het ruimtevaartuig niet verloren. Technici zouden nog drie dagen de tijd hebben om de sonde alsnog de gewenste richting te geven. Daarna zijn de batterijen op.

De sonde moest normaal in oktober van volgend jaar in een baan om de rode planeet geraken. Het was de eerste Russische interplanetaire missie in meer dan twintig jaar. (sps)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104151900
09-11-2011

Mars Express fotografeert Marsvulkaan Tharsis Tholus



Metr de High Resolution Stereo Camera van de Europese ruimtesonde Mars Express zijn nieuwe stereoscopische opnamen gemaakt van de middelgrote Marsvulkaan Tharsis Tholus. Deze schildvulkaan meet aan de basis 155 bij 125 kilometer; hij torent 8 kilometer boven het omringende landschap uit.

Op basis van de stereoscopische waarnemingen is een digitaal hoogtemodel van de vulkaan gecreëerd, dat vervolgens vanuit elke gewenste hoek kan worden getoond en bekeken. Op die manier is duidelijk te zien dat de vulkaan sterk gedeformeerd is geraakt. Zo is de caldera gedeeltelijk verzakt; aan de ene kant ligt de kraterrand 2,7 kilometer lager dan aan de andere kant.

Vermoedelijk is de vulkaantop tijdens of kort na een uitbarsting ingestort. Op het hier getoonde perspectiefbeeld zijn verschillende kleuren gebruikt om hoogten boven het omringende terrein aan te geven.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104234449
10-11-2011

Eerste reddingspoging Russische Marsmissie mislukt


© epa

Een eerste poging om de voorlopig mislukte lancering van de Russische Marssonde Phobos-Grunt te redden is mislukt. Dat meldt de vluchtleiding Tsoup volgens het onafhankelijke persbureau Interfax.

De Phobos-Grunt werd eergisteravond Belgische tijd met een Zenith-raket gelanceerd vanop Bajkonoer in Kazachstan. De onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos. Een eerste poging om de koers te corrigeren mislukte omdat de software van de Phobos-Grunt niet reageerde op de signalen van de Tsoup.

Meningen verdeeld
Volgens deskundige Vladimir Oevarov is er bijna geen kans meer om de 120 miljoen euro kostende missie te redden.Luidens Vladimir Popovkin, hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, resten er nog maar enkele dagen voor een koerscorrectie. Een andere Russische bron heeft toch nog hoop omdat de zonnepanelen opengeklapt zijn en de sonde steeds naar de Zon is gericht.

Een gecontroleerde terugval op Aarde is niet mogelijk, herhaalt een medewerker van Roscosmos. "Wij kunnen de terugval enkel berekenen, maar niet sturen". Het Europese en het Amerikaanse ruimtevaartbureau, ESA en NASA, hebben hulp aangeboden om de missie te redden.

Stalen
Phobos-Grunt is de eerste Russische Marsmissie sinds de missie Mars-96, waarin ook België participeerde, mislukte bij lancering met een Proton-raket. Bedoeling van Phobos-Grunt, gebouwd door het het ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, was in augustus 2014 stalen van Phobos naar de Aarde te brengen. Bovendien moest de Chinese dochtesonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen. (belga/sam)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104240918
NASA is klaar voor lancering Marssonde
10 november 2011



Terwijl hun Russische collega's nog steeds verwoede, maar vooralsnog vergeefse pogingen doen om contact te krijgen met de onwillige Marssonde Phobos-Grunt, bereiden NASA-medewerkers zich voor op de lancering van de Mars Science Laboratory (MSL), die voor 25 november op het programma staat. Deze ruimtesonde moet de nieuwe mobiele onderzoeksrobot Curiosity op onze buurplaneet afleveren.

Het is de bedoeling dat Curiosity, die met een gewicht van 900 kilogram vijf keer zo zwaar is als zijn voorgangers Spirit en Opportunity, in de ruim 150 kilometer grote krater Gale landt, aan de voet van een vijf kilometer hoge berg van gelaagd gesteente. Uit het onderzoek moet blijken of de omstandigheden ter plaatse ooit geschikt zijn geweest voor het ontstaan van micro-organismen.

Curiosity is uitgerust met tien wetenschappelijke instrumenten. De meest in het oog springende onderdelen zijn een twee meter lange 'mast' met camera's en een even lange robotarm die voorzien is van een boor en een schepje, waarmee bodemmonsters naar de instrumenten in de Marsrover kunnen worden overgebracht. Curiosity krijgt (in eerste instantie) twee jaar de tijd voor zijn onderzoek.

Of de lancering ook werkelijk op 25 november plaatsvindt, is afhankelijk van het weer in Florida. De laatste lanceermogelijkheid is op 18 december.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)
gr gr
pi_104278824
11-11-2011

Kleine kans op redding Russische Marssonde


© ap

De kansen op redding van de Russische Marssonde Phobos-Grunt zijn "zeer, zeer gering", zegt een bron binnen de Russische ruimtevaart. De Phobos-Grunt werd dinsdagavond (Belgische tijd) vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. Maar de onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos.


© reuters

Voorbije nacht zijn meerdere pogingen om telemetrische data van het 120 miljoen euro kostende ruimtetuig te verkrijgen mislukt. De kansen op een redding zijn "zeer, zeer gering", zo luidt het.

De vluchtleiding Tsoup nabij Moskou probeert nog steeds telemetrie te verkrijgen van de Phobos-Grunt want die is vitaal voor het berekenen van de route naar de Rode Planeet, aldus het Russische staatspersbureau Ria-Novosti.

Volgens de website 2yo.com draait de sonde een baan op 210 en 345 kilometer boven de Aarde. De zonnepanelen zijn opengeklapt en de batterijen lopen normaal vol, meldt het persbureau Interfax.

Schattingen over de tijd waarin de Phobos-Grunt in de te lage baan kan blijven rondwentelen vooraleer op Aarde terug te vallen lopen uiteen van drie dagen tot meerdere weken.

Als de Phobos-Grunt op onze planeet zou terugvallen, gaat dit waarschijnlijk rimpelloos en ongemerkt gebeuren, zoals met de Duitse röntgensatelliet Rosat eind oktober, zegt Andreas Schutz, woordvoerder van het Duitse ruimtevaartbureau DLR. Dat er aan boord van de dertien ton wegende Russische sonde radioactief kobalt 57 is, verandert daar niets aan. "Het zijn maar enkele milligrammen kobalt die voor wetenschappelijke doeleinden aan boord zijn. Zelfs als Phobos-Grunt de atmosfeer weer zou induiken, zou dit volledig uiteenvallen", verzekert de woordvoerder. (belga/vsv)


© ap

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_104342809
12-11-2011

Russische Marssonde lijkt verloren


© ap

Pogingen om opnieuw controlte te krijgen over de Russische Marssonde Phobos-Grunt zijn mislukt. De sonde mag beschouwd worden als "verloren", zo verklaarde een bron in de ruimtevaartsector aan het agentschap Interfax. Volgens de bron zal het Russische ruimteagentschap de mislukking in de loop van de komende dagen officieel toegeven.

De Phobos-Grunt werd dinsdagavond vanop Bajkonoer in Kazachstan met een Zenith-raket gelanceerd. Maar de onbemande sonde bleef in een baan om de Aarde draaien omdat de eigen motoren niet aanfloepten om koers te kunnen zetten naar de Marsmaan Phobos. Alle pogingen om een signaal van het tuig te verkrijgen, hadden geen resultaat.

Phobos-Grunt is de eerste Russische Marsmissie sinds de missie Mars-96, waarin ook België participeerde, mislukte bij verkeerde lancering met een Proton-raket.

Bedoeling van Phobos-Grunt, gebouwd door het inzake planeetverkenning ervaren Russische bedrijf Lavotsjkin, was in augustus 2014 stalen van Phobos naar de Aarde te brengen. Bovendien moest de Chinese dochtersonde Yinghuo-1 in een baan rond de Rode Planeet komen.(belga/kve)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')