abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_92309940
03-02-2011

Noordelijk Marslandschap vertoont veranderingen



Zandduinen bij de noordpool van Mars, waarvan lang gedacht werd dat ze volkomen statisch waren, blijken zowel geleidelijke als plotselinge veranderingen te vertonen. Dat blijkt uit beelden van de Mars Reconnaissance Orbiter (Science, 4 februari).

Wetenschappers beschouwden het duinengebied - dat lang geleden werd gevormd, toen de winden op Mars veel sterker waren dan nu - als onveranderlijk. Maar opnamen die met tussenpozen van enkele jaren zijn gemaakt, vertellen een heel ander verhaal. De veranderingen op de 'voor- en na-opnamen' zijn verrassend groot, zowel in aantal als in omvang. Op sommige plaatsen zijn honderden kubieke meters zand het duin af gegleden.

Volgens onderzoekers van de universiteit van Arizona, kunnen de zandverschuivingen worden toegeschreven aan het in de loop van de seizoenen smelten en weer aangroeien van kooldioxide-ijs en lokale windvlagen die blijkbaar sterker zijn dan atmosferische modellen voorspellen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92490631
07-02-2011

Verband tussen inslagen en stromend water op Mars

AMSTERDAM - Onderzoek aan vijf meteorieten die afkomstig zijn van de planeet Mars heeft uitgewezen dat kosmische inslagen geleid hebben tot kortstondige waterstromen en mineraalafzettingen.


© NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

Wetenschappers van de Universiteit van Leicester hebben vijf zogeheten nakhlieten bestudeerd (inclusief het prototype, de El-Nakhla-meteoriet, die honderd jaar geleden, in 1911, in Egypte neerkwam en daarbij een hond doodde) - meteorieten waarvan vaststaat dat ze afkomstig zijn van de planeet Mars.

De Marsstenen zijn waarschijnlijk de ruimte in geblazen bij een zware inslag op de planeet, waarbij een krater met een middellijn van enkele kilometers gevormd moet zijn.

In de vijf nakhlieten werden afzettingen van onder andere klei en carbonaat gevonden, die gevormd moeten zijn onder invloed van vloeibaar water. Dat ondersteunt de hypothese dat ondergronds ijs in de Marsbodem smolt als gevolg van de energie van kosmische inslagen.

© NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92756108
12-02-2011

Drie proefkonijnen 'landen' op gesimuleerd Mars


© afp

Drie deelnemers aan het Mars-500 experiment in Moskou zijn vandaag op de Rode Planeet 'geland', zo heeft het Russische persbureau Interfax gemeld.

Retourtje
Mars-500 is een experiment in het Instituut voor Medische en Biologische Problemen, gespecialiseerd in de medische en psychologische kant van ruimtereizen. Zes mensen simuleren er vanaf 3 juni gedurende 520 dagen geïsoleerd in een container met onder andere een lab, een woonruimte en een minituin, nagenoeg alle aspecten van een retourtje naar onze buurplaneet: een heenreis van 250 dagen, een verblijf van 30 dagen op Mars en een terugreis van 240 dagen.

Noodprocedures
Vandaag is er 'geland' op het oppervlak van de Rode Planeet, nadat het ruimtetuig op 1 februari in "een baan rondom Mars was gekomen". Bij de landing waren drie deelnemers betrokken: de Rus Aleksandr Smolevski (33), de Italiaan Diego Urbina (27) en Wang Yue (27) uit China. Zij moeten het oppervlak van Mars verkennen en drie keer op gesimuleerd Marsterrein stappen om in de eerste plaats te zoeken naar water. Bovendien moet het trio noodprocedures uittesten, bijvoorbeeld bij een zandstorm of een meteorenregen.

Drie deelnemers bleven in het moederschip: de Russische gezagvoerder Aleksei Sitev (38), de Russische arts Soekhrob Kamolov (32) en de Fransman Roman Charles (31). Urbina en Charles nemen deel namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Ze hebben respectievelijk een gitaar en elektronische percussie meegenomen om zich te ontspannen. De Belg Jerome Clevers haalde het net niet bij ESA.

Elke deelnemer aan het internationaal experiment ontvangt 100.000 dollar. De eerste "Marswandeling" is voor maandag gepland. (belga/ep)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93003263
17-02-2011

Deelnemers aan Mars-500 experiment wandelen opnieuw virtueel op Mars


© afp

Twee deelnemers aan het internationaal Mars-500 experiment hebben een tweede virtuele wandeling op het Marsoppervlak gemaakt. Dat meldt het Instituut voor Biomedische Problemen in Moskou, dat zich om de medische en pyschologische kant van bemande ruimtevaart bezighoudt en in wiens infrastructuur de Marsvluchtsimulatie plaatsvindt.

De Rus Aleksander Smolejevski en de Chinees Wang Yue werkten 45 minuten op een gesimuleerd Marsoppervlak, gehuld in een Russisch Orlan-ruimtepak. Zij namen onder andere bodemstalen.

Maandag was de Rus met de Italiaan Diego Urbina een eerste keer uit de container gestapt die de landingscapsule simuleert die vorige zaterdag op Mars was 'geland'. Binnenkort is er een derde en laatste 'Marswandeling'. Drie andere deelnemers aan de proef bevinden zich in een moederschip dat zogezegd rond de Rode Planeet is beginnen wentelen.

Bedoeling van de proef is 520 dagen in volledige isolatie van de buitenwereld een volledig retourtje Mars na te bootsen. Een Fransman en een Italiaan nemen namens het Europese Ruimtevaartbureau ESA deel. Een Belgische kandidaat viel net uit de boot. (belga/sam)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93893281
08-03-2011

Vroegere Marsatmosfeer deels in gesteenten opgeslagen



Een groot deel van de voormalige dichte atmosfeer van Mars is waarschijnlijk terechtgekomen in het gesteente op de planeet. Dat blijkt uit onderzoek van gebieden op Mars waar diepliggend gesteente door grote inslagen is komen bloot te liggen.

Op verschillende plaatsen op Mars zijn door het inslaan van planetoïden grote kraters ontstaan, waardoor gesteenten tot op diepten van vijf kilometer zichtbaar zijn geworden. Onderzoek met een instrument van de ruimtesonde Mars Reconnaissance Orbiter wijst uit dat deze gesteenten carbonaten bevatten - verbindingen met koolstof en zuurstof.

Het is niet voor het eerst dat er op Mars carbonaathoudende mineralen zijn aangetroffen. Maar de nu opgespoorde mineralen vertonen een grotere variëteit dan eerdere vondsten. Dat wijst erop dat er in een ver verleden een grootschalige productie van deze gesteenten heeft plaatsgevonden.

Volgens de onderzoekers zijn de nieuwe vondsten in overeenstemming met het idee dat Mars vroeger een dichte atmosfeer had, die rijk was aan kooldioxide. In combinatie met het water in de voormalige oceanen en meren op de planeet zou dat tot de vorming van carbonaten hebben geleid.

Overigens is dat hoogstwaarschijnlijk niet de enige oorzaak van de uitdunning van de Marsatmosfeer geweest. Er is ook veel kooldioxidegas onder invloed van de zon de ruimte in ontsnapt.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrnkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93893397
09-03-2011

Marsmissie in gevaar door geldgebrek'

AMSTERDAM - Een gezamenlijke Marsmissie van de Verenigde Staten en Europa dreigt niet door te gaan vanwege een gat in de begroting. Dat blijkt uit een nieuw rapport.


© NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

De Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties NASA en ESA hebben een overeenkomst gesloten om in 2018 twee robotverkenners te sturen naar de rode planeet.

De Amerikanen komen echter ongeveer een miljard dollar (0,7 miljard euro) tekort om de missie te kunnen bekostigen. Dat heeft het onafhankelijke onderzoeksorgaan US National Research Council berekend, zo meldt BBC News.

Minder instrumenten

De onderzoekers adviseren de NASA om de kosten van de missie omlaag te brengen, bijvoorbeeld door minder instrumenten te gebruiken. Wanneer dit niet lukt, moet de missie mogelijk helemaal worden geschrapt.

Voor de Marsmissie maken zowel de Verenigde Staten als Europa een Marsrover. De verkenners worden gelanceerd met één raket, waardoor beide partijen de brandstofkosten kunnen delen.

Stenen verzamelen

De Europese rover ExoMars gaat boringen verrichten op Mars en zal zoeken naar levensvormen.
De Amerikaanse robotverkenner Max-C moet stenen verzamelen, die op aarde kunnen worden geanalyseerd.

Als de Amerikaanse missie niet doorgaat, moet de Europese ruimtevaartorganisatie ESA alle brandstofkosten zelf betalen. De kans is groot dat daar geen geld voor is en dat ook de lancering van de Europese Marsrover dan wordt afgelast.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_93944810
09-03-2011

Succesvolle Marsorbiter is jarig



Op 10 maart is het precies vijf jaar geleden dat de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) in een baan om onze rode buurplaneet werd gebracht. De ruimtesonde heeft sinds die tijd veel informatie verzameld over de (klimaat)veranderingen op Mars. Alles bij elkaar gaat het om 131 terabit aan informatie, waaronder 70.000 foto's - meer dan alle overige interplanetaire ruimtemissies bij elkaar.

In feite heeft de MRO zijn wetenschappelijke doelen drie jaar geleden al bereikt. Maar omdat de orbiter nog steeds goed functioneert, is zijn missie twee keer verlengd, voor het laatst in 2010.

Behalve wetenschappelijk onderzoek doet de MRO ook ondersteunend werk voor andere Marsmissies. Zo houdt hij het weer in de gaten in de landingsgebieden van de Marswagentjes Spirit en Opportunity (de laatste heeft hij onlangs vanuit de ruimte gefotografeerd). Verder helpt hij bij het vinden van een geschikte landingsplek voor het volgende Marswagentje, Curiosity, dat in augustus 2012 moet aankomen.

Amerikaanse Marsonderzoekers zijn momenteel overigens bepaald niet in een feeststemming. De nog latere, gemeenschappelijk Amerikaans/Europese Marsmissie die voor 2018 op het programma staat, kampt met ernstige budgettaire problemen.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_94843208
30-03-2011

Nieuw Marswagentje krijgt geen 3D-camera

AMSTERDAM - Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA gaat niet in op het idee van Hollywood-regisseur James Cameron om het nieuwe Marswagentje Curiosity uit te rusten met een hoge resolutie 3D-zoomcamera.


© NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

In plaats daarvan wordt de mobiele onderzoeksrobot, die komende zomer gelanceerd moet worden, voorzien van een camera met telelens en een groothoekcamera.

Cameron opperde zijn idee een jaar geleden, toen de beide conventionele camera's al klaar waren. Na lang aandringen besloot NASA zijn idee alsnog in overweging te nemen, maar nu is besloten dat er te weinig tijd is om de geavanceerde 3D-camera grondig te testen.

Dat wil overigens niet zeggen dat Cameron uit het veld geslagen is. Hij is er stellig van overtuigd dat zijn 'Avatar-technologie' voor toekomstige ruimtemissies zal worden gebruikt.

© NU.nl/Allesoversterrenkunde.nl

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_95983737
21-04-2011

Dichtheid Marsatmosfeer kan sterk fluctueren



Uit radarmetingen van de Mars Reconnaissance Orbiter blijkt dat de dichtheid van de atmosfeer van Mars sterk kan fluctueren. In het ijs aan de zuidpool van de planeet blijkt namelijk veel meer kooldioxide opgeslagen te zijn dan gedacht. De gemeten hoeveelheid is voldoende om, bij verdamping, de Marsatmosfeer bijna tweemaal zo dicht te maken als hij nu is (Science, 22 april).

Omdat de stand van de rotatie-as van Mars enigszins varieert, zijn er soms perioden dat de zuidpoolkap tijdens de zomer sterker wordt opgewarmd dan nu. De laatste keer dat dit gebeurde, is ongeveer 600.000 jaar geleden. Het is dus aannemelijk dat de Marsatmosfeer destijds aanzienlijk dichter was dan nu, en dat over niet al te lange tijd opnieuw zal zijn.

Tijdens perioden van verhoogde atmosferische dichtheid winnen de winden op Mars aan kracht, waardoor de stofstormen op de planeet in hevigheid en aantallen toenemen. Bovendien zorgt de verhoogde luchtdruk ervoor dat op meer plaatsen op Mars in de zomermaanden water in vloeibare toestand kan bestaan. Op dit moment is de Marstmosfeer dermate ijl, dat bevroren water bij opwarming direct in damp verandert.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrnekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_96032856
26-04-2011

'Binnen twintig jaar mensen op Mars'

AMSTERDAM – De oprichter van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX stelt zichzelf tot doel om binnen tien tot twintig jaar de eerste mensen naar Mars te brengen.


© NASA

Volgens Elon Musk - die SpaceX in 2002 oprichtte - zal zijn bedrijf binnen drie jaar de eerste mensen de ruimte in lanceren. Daarna zullen al snel de eerste vluchten naar de rode planeet volgen.

“We zullen uiteindelijk helemaal naar Mars gaan”, verklaart hij in de Wall Street Journal. “In het beste geval zal dat nog tien jaar duren, in het slechtste geval vijftien tot twintig jaar.”

SpaceX is een commerciële ruimtevaartorganisatie. In principe kan iedereen die betaalt straks mee met de ruimtemissies van het bedrijf, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Spaceshuttle

“Ons doel is om het vervoer van vracht en mensen te faciliteren naar andere planeten”, aldus Musk. “Het is de keuze van onze klanten of ze meegaan of niet.”

Op dit moment werkt SpaceX aan een vervangend ruimtevoertuig voor de spaceshuttle van de NASA, die later dit jaar met pensioen gaat. Het bedrijf heeft een contract van 75 miljoen dollar gewonnen om dit voor elkaar te krijgen.

Capsule

De spaceshuttle Atlantis maakt in juni waarschijnlijk de laatste vlucht van het spaceshuttleprogramma. De Amerikaanse regering wil dat ruimtemissies na die vlucht deels zullen worden overgenomen door commerciële bedrijven.

SpaceX heeft vorig jaar al een onbemande capsule de ruimte in gelanceerd en teruggebracht naar de aarde.

Toekomst

Ook heeft het bedrijf een nieuw lanceersysteem voor ruimteschepen ontwikkeld. Dit systeem is uitgerust met de raketmotor Falcon Heavy die volgens Musk kan worden beschouwd als de krachtigste ter wereld.

"Een toekomst waarbij de mensheid de mogelijkheid heeft om verschillende sterren en planeten te verkennen is erg inspirerend”, aldus Musk. “Wij willen graag helpen om dit mogelijk te maken.”

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_96197799
quote:
0s.gif Op woensdag 27 april 2011 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
26-04-2011

'Binnen twintig jaar mensen op Mars'

AMSTERDAM – De oprichter van het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX stelt zichzelf tot doel om binnen tien tot twintig jaar de eerste mensen naar Mars te brengen.

....

"Een toekomst waarbij de mensheid de mogelijkheid heeft om verschillende sterren en planeten te verkennen is erg inspirerend”, aldus Musk. “Wij willen graag helpen om dit mogelijk te maken.”

Na het zien van de docu-serie Mars Rising, zie ik ons nog niet zo snel naar Mars toegaan:

http://science.discovery.(...)rising/episodes.html

We moeten nog heel wat technologische vorderingen maken voordat zo'n missie haalbaar wordt of in ieder geval een acceptabele veiligheidsmarge heeft.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  zondag 1 mei 2011 @ 05:08:28 #237
328370 Yuri_Boyka
Patience.
pi_96197838
Ik geloof helemaal niet dat die wagentjes op mars ziten, de Arizona desert lijkt er net zo op.
If not now, then when.
pi_96927395
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 05:08 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Ik geloof helemaal niet dat die wagentjes op mars ziten, de Arizona desert lijkt er net zo op.
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_96927418
16-05-2011

Wetenschappers kiezen landingsplek op Mars

AMSTERDAM – De NASA organiseert deze week een bijeenkomst voor wetenschappers die advies zullen uitbrengen over een toekomstige landingsplek voor de Marsrover Curiosity.


© NASA

De lancering van Curiosity zal in november plaatsvinden tijdens de Mars Science Laboratory missie. Volgend jaar zomer moet de marsrover landen op de rode planeet en bodemonderzoek gaan verrichten.

De vraag is alleen nog waar de robot dat onderzoek gaat uitvoeren. Na de bijeenkomst van deze week zal een team van deskundigen een keuze maken uit vier mogelijke landingsplekken, zo meldt nieuwssite Physorg.com.

Vier locaties

Op dit moment zijn er nog vier locaties in de race. De eerste mogelijke landingsplek is Eberswalde, een krater met een diameter van 65 kilometer aan de zuidkant van Mars waar vroeger een rivierdelta doorheen liep. Mogelijk zijn hier overblijfselen van micro-organismen te vinden.

Een andere mogelijke locatie is Holden Crater, een 140 kilometer brede krater in de zuidelijke hooglanden van de rode planeet. Waarschijnlijk heeft ook dit gebied vroeger onderwater gestaan.

Klimaatgeschiedenis

Ook Gale Crater wordt als een optie beschouwd. Dit is een krater van 150 kilometer in een bergachtig gebied met kleiafzettingen die waarschijnlijk informatie bevatten over de klimaatgeschiedenis van Mars.

De laatste landingsplek die de wetenschappers overwegen, is Mawrth Valley, eén van de oudste valleien op Mars, eveneens met kleiafzettingen.

Precisielanding

De Marsrobot Curiosity zal als eerste voertuig een precisielanding maken op de rode planeet. Tot nu toe konden landingsplaatsen op Mars maar heel globaal worden bepaald, met een marge van ongeveer zeventig kilometer. Een nieuwe landingstechniek moet daar verandering in brengen.

Het is de bedoeling dat Curiosity wordt neergelaten op Mars vanuit een lander die met behulp van retroraketten zo veel vaart mindert in de dampkring dat het gevaarte enige tijd vlak boven het oppervlak van de rode planeet zal blijven zweven.

Met een kabel moet het rijdende laboratorium vervolgens netjes met zijn wielen naar beneden op de vooraf bepaalde landingsplek worden neergelaten.

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_97325871
25-05-2011

Mars zeer snel gevormd



Mars is waarschijnlijk zeer snel ontstaan, in pakweg 2 miljoen jaar. Dit volgt uit een analyse van radioactieve stoffen in meteorieten die afkomstig zijn van Mars, en die vergeleken zijn met andere meteorieten. Dit betekent dat Mars waarschijnlijk een soort van planetaire embryo is, die geen grote botsingen heeft ondergaan tijdens zijn ontstaan.

Grotere aardse planeten zoals de aarde en Venus zijn waarschijnlijk ontstaan uit het botsen en samensmelten van planetaire embryo's van de omvang van Mars. Dit proces heeft zo'n 50 tot 100 miljoen jaar geduurd. Uit het feit dat Mars veel sneller is ontstaan, volgt dat hij waarschijnlijk zelf nog zo'n embryo is.

© Edwin Mathlener (www.dekoepel.nl)

(allesoversterrenkunde)

[ Bericht 70% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 26-05-2011 08:39:22 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_97326107
25-05-2011

NASA geeft Marsjeep Spirit op


© reuters

De NASA stopt vandaag de pogingen om nog contact te krijgen met de Marsrobot Spirit die zich op het oppervlak van de Rode Planeet bevindt, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.

De laatste communicatie met de jeep, die op 3 januari 2004 landde, dateert van 22 maart 2010. Bij de serie pogingen om weer contact te krijgen, hoopte men ook dat de robot weer zou ontwaken dankzij een toenemende hoeveelheid zonne-energie na de harde Marswinter, die veelal gepaard gaat zonder zonlicht.

Temperatuur
Vermoedelijk heeft het zeswielig wagentje de voorbije winter koudere interne temperaturen ondergaan dan in eender welk van de voorgaande zes jaren op Mars. De koude kan talrijke vitale componenten en connecties hebben beschadigd.

Missies
De ingenieurs hadden de laatste maanden weinig hoop om weer te communiceren met de Spirit. De NASA wil nu communicatie-uitrusting voor de Spirit gebruiken voor het eveneens onbemande Mars Science Laboratory dat in november wordt gelanceerd.

Oorspronkelijk zou de missie van de Spirit maar drie maanden duren. De enkele weken later gelande tweelingbroer Opportunity doet wel nog aan actieve exploratie van onze buurplaneet. (belga/sg)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_97774887
06-06-2011

Amateur-astronoom ontdekt "bewoond gebouw" op Mars


Een Amerikaanse amateur-astronoom beweert nog maar eens een bewijs gevonden te hebben van 'iets' op Mars. Met een YouTube-filmpje wil David Martines aantonen dat er een mogelijk bewoond gebouw op de planeet staat. De video is alvast een internethit.

Met Google Earth's Mars Explorer zoomt Martines in op een wit, cilindervormig object, dat volgens de sterrenkijker meer dan 200 meter lang en zo'n 46 meter breed is. Martines doopte het 'ding' tot 'Bio Station Alpha', "omdat ik vermoed dat er iets in heeft geleefd of nog leeft". Hij voegt eraan toe dat een object van die omvang heel uitzonderlijk is.

"Hopelijk geen wapen"
"Het zou een elektriciteitscentrale kunnen zijn, of een biologische afsluiting, of een veredelde garage. Laten we hopen dat het geen wapen is. Maar wie het daar ook neerpootte, die had er een bedoeling mee. Ik kan me niet voorstellen waarom iemand op Mars zou willen leven."

Volgens Martines is het onwaarschijnlijk dat de NASA er iets mee te maken heeft. "Ik denk niet dat ze al dat materiaal ongezien naar boven zouden krijgen", gokt hij. "Ik betwijfel zelfs of de NASA hier überhaupt van op de hoogte is." Martines is nu op zoek naar een beeld met een hogere resolutie, als dat al bestaat.

Zichtbaar voor iedereen
Hij zegt dat de coördinaten van het Bio Station Alpha de volgende zijn: 71 49'19.73"N 29 33'06.53"W. Iedereen die dezelfde software heeft, kan het zelf met eigen ogen zien.

Sceptici vergelijken de 'vondst' van Martines met het beruchte 'Marsgezicht' dat uiteindelijk een rotsformatie bleek te zijn, bekeken vanuit een ongewone hoek. Meteen duiken ook al de eerste parodieën op het net op. Dat ziet u in het filmpje onderaan. (hlnsydney/jv)


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_97828448
quote:
0s.gif Op maandag 6 juni 2011 08:14 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-06-2011

Amateur-astronoom ontdekt "bewoond gebouw" op Mars


Een Amerikaanse amateur-astronoom beweert nog maar eens een bewijs gevonden te hebben van 'iets' op Mars. Met een YouTube-filmpje wil David Martines aantonen dat er een mogelijk bewoond gebouw op de planeet staat. De video is alvast een internethit.

Met Google Earth's Mars Explorer zoomt Martines in op een wit, cilindervormig object, dat volgens de sterrenkijker meer dan 200 meter lang en zo'n 46 meter breed is. Martines doopte het 'ding' tot 'Bio Station Alpha', "omdat ik vermoed dat er iets in heeft geleefd of nog leeft". Hij voegt eraan toe dat een object van die omvang heel uitzonderlijk is.

"Hopelijk geen wapen"
"Het zou een elektriciteitscentrale kunnen zijn, of een biologische afsluiting, of een veredelde garage. Laten we hopen dat het geen wapen is. Maar wie het daar ook neerpootte, die had er een bedoeling mee. Ik kan me niet voorstellen waarom iemand op Mars zou willen leven."

Volgens Martines is het onwaarschijnlijk dat de NASA er iets mee te maken heeft. "Ik denk niet dat ze al dat materiaal ongezien naar boven zouden krijgen", gokt hij. "Ik betwijfel zelfs of de NASA hier überhaupt van op de hoogte is." Martines is nu op zoek naar een beeld met een hogere resolutie, als dat al bestaat.

Zichtbaar voor iedereen
Hij zegt dat de coördinaten van het Bio Station Alpha de volgende zijn: 71 49'19.73"N 29 33'06.53"W. Iedereen die dezelfde software heeft, kan het zelf met eigen ogen zien.

Sceptici vergelijken de 'vondst' van Martines met het beruchte 'Marsgezicht' dat uiteindelijk een rotsformatie bleek te zijn, bekeken vanuit een ongewone hoek. Meteen duiken ook al de eerste parodieën op het net op. Dat ziet u in het filmpje onderaan. (hlnsydney/jv)


(HLN)
07-06-2011

Weer niks: 'Bio Station Alpha' is storing kosmische straling

Ja lap, weer niks! Wie dacht dat David Martines écht een of ander blauw-wit-rood-gestreept gebouw op Mars had ontdekt, moeten we nu alweer bruusk uit dromenland wekken. De wetenschap heeft immers hard geoordeeld: het gaat om een storing van de kosmische straling. Stomweg gezichtsbedrog dus.

Het filmpje van Martines op YouTube met zijn 'vondst' op Google Earth's Mars Explorer bereikt de kaap van 1 miljoen geïnteresseerde kijkers. Dat is op zich erg straf. Maar van bewering van de amateur-astronoom dat 'Bio Station Alpha' een bewoond gebouw op Mars zou zijn, laat de wetenschap geen spaander heel.

Alfred McEwen, planetair geoloog aan de universiteit van Arizona, zegt dat het in werkelijkheid om een storing gaat. "Het lijkt op een voorwerp in een lineaire streep, veroorzaakt door een kosmische straal", zei hij aan Space.com.

Van straal tot cilinder
De kosmische energie van sterren kan interfereren met de beeldsensor van een camera, met elektrische ladingen in pixels als gevolg. In de juiste hoek kan de energie verscheidene pixels op rij beïnvloeden en zo een heldere streep vormen. Geconverteerd naar een jpeg-document, wordt dit uitgesmeerd en lijkt het confuus. Een beetje zoals cilinders. Daar heb je ze dus, de cilinders van Martines...

McEwen verwijt Martines niks, maar wijst met de vinger naar Google. Zij zouden dit allemaal moeten weten en ze moeten de bron van zulke beelden vermelden. De foto's kunnen van eender welke telescoop of satelliet komen. "De mensen van Google moeten documenteren wat ze in godsnaam uitvoeren."

Voilà, allemaal de schuld van Google! Wij dachten persoonlijk aan een ruimtebar op Mars - een Marsbar dus - mét Belgisch trapistenbier... Veel interessanter dan dat gezichtsbedrog, toch? (hlnsydney/jv)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_97828466
05-06-2011

Mars bleef klein dankzij zwalkende Jupiter



De geringe massa en afmetingen van de planeet Mars zijn mogelijk veroorzaakt door het zwalkende gedrag van de reuzenplaneet Jupiter in de begindagen van het zonnestelsel. Dat blijkt uit gedetailleerde computersimulaties, uitgevoerd door een internationaal team van astronomen onder leiding van Kevin Walsh van het Planetary Science Institute in Tucson, Arizona.

Mars is veel kleiner en lichter dan de aarde en Venus. Eerdere simulaties van het ontstaan van de aardse planeten hadden moeite om dat verschil te verklaren. Walsh en zijn collega's, die hun resultaten donderdag publiceerden in Nature , denken nu dat het migratie-gedrag van Jupiter de boosdoener is.

De baan van de reuzenplaneet heeft grote veranderingen ondergaan toen het zonnestelsel nog jong was. Eerst bewoog hij naar binnen toe (misschien wel tot de omgeving van de huidige baan van Mars), als gevolg van wrijving met het resterende gas in de schijf waaruit de planeten ontstonden. Daarna migreerde Jupiter weer naar buiten, door de zwaartekrachtswisselwerking met Saturnus.

Tijdens dat migratieproces (dat ook is waargenomen in planetenstelsels bij andere sterren) moet Jupiter een grote verstorende invloed uitgeoefend hebben op de verdeling van de zogeheten planetesimalen - de kleine brokstukken van zwaardere elementen waaruit de aardse planeten zouden samenklonteren. Uit de nieuwe computersimulaties blijkt dat de kleine massa en afmetingen van Mars op deze manier goed te verklaren zijn.

Volgens de astronomen verklaart het nieuwe model ook het bestaan en de soms onverwachte eigenschappen van de planetoïdengordel - een band van overgebleven planetesimalen die zich nu tussen de banen van Mars en Jupiter bevindt.

© Govert Schilling

(allesoversterrekunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_97875813
07-06-2011

Lente op zuidpool van Mars



Met de Europese planeetverkenner Mars Express, die acht jaar geleden werd gelanceerd en eind 2003 in een baan rond Mars aankwam, is een nieuwe gedetailleerde foto gemaakt van het zuidpoolgebied van de Rode Planeet.

De opname beslaat een gebied van enkele honderden kilometers groot, op ca. duizend kilometer afstand van de zuidpool. Het linker deel van de foto (zuid is links op de foto; noord is rechts) is nog grotendeels bedekt door ijsafzettingen, die overigens grotendeels schuil gaan onder een laagje donker stof.

Uit radarmetingen van Mars Express blijkt dat de ijslaag hier slechts 500 meter dik is - een direct gevolg van het feit dat het inmiddels voorjaar is op het zuidelijk halfrond van Mars. Dichter bij de pool bedraagt de dikte van de ijslaag bijna vier kilometer.

© Govert Schilling

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_97970092
08-06-2011

Nieuwe Marsmissie komt in tijdnood



Het Marswagentje Curiosity, dat eind dit jaar moet worden gelanceerd, kampt met technische en financiële problemen. Dat blijkt uit een intern NASA-onderzoek, waarvan de resultaten woensdag zijn bekendgemaakt. De lancering van Curiosity is al enkele malen uitgesteld, wat de kosten van de Marsmissie flink heeft opgedreven. En om verdere vertraging te voorkomen, moet er waarschijnlijk nóg eens 44 miljoen dollar bij.

De bouw van Curiosity heeft heel wat meer voeten in de aarde dan die van zijn succesvolle voorgangers, Spirit en Opportunity. Het nieuwe Marswagentje is vier keer zo zwaar, moet veel grotere afstanden afleggen en heeft twee keer zo veel meetapparatuur aan boord. Ook is hij uitgerust met een nieuw type stroomvoorziening en een hovercraftachtig landingsgestel. De kosten van al dat moois zijn inmiddels opgelopen tot 2,5 miljard dollar - 56 procent meer dan aanvankelijk de bedoeling was.

Volgens plan zou de lancering van de nieuwe Marsmissie ergens tussen 25 november en 18 december van dit jaar moeten plaatsvinden. Of dat tijdschema wordt gehaald, is nog maar de vraag. Zo zijn er nog problemen met de software van Curiosity en blijkt het chemische laboratorium waarmee de Marsrover wordt uitgerust nog niet goed te werken.

NASA blijft vol goede moed. Dat moet ook haast wel, want als het lanceervenster van dit jaar niet wordt gehaald, moet het vertrek van Curiosity weer twee jaar worden uitgesteld, wat het project nog eens een half miljard dollar duurder zou maken.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 12 juni 2011 @ 14:08:21 #247
332698 galtfactory
RIP 08-12-2011
pi_98062770
Ik blijf het opmerkelijk vinden dat de planeet Mars ondanks alles nog steeds niet door de mens kan worden bewoond.
pi_99911633
22-07-2011

NASA kiest landingsplaats voor volgende Marsrover



In augustus 2012 landt een nieuw mobiel laboratorium op de planeet Mars. En vandaag heeft NASA bekendgemaakt waar precies. De bestemming van het Mars Science Laboratory, beter bekend onder haar bijnaam 'Curiosity', is de voet van een berg in de 154 kilometer grote inslagkrater Gale.

De krater is geselecteerd vanwege zijn gelaagde bodemstructuur, die erop wijst dat het terrein regelmatig onder water heeft gestaan. Volgens Marsonderzoekers is het zelfs niet ondenkbaar dat de omstandigheden ter plaatse geschikt waren voor het ontstaan van microbieel leven. Of dat inderdaad zo is, zal Curiosity overigens niet met zekerheid kunnen vaststellen. Wel kan de Marsrover organische stoffen opsporen die kenmerkend zijn voor levende organismen.

Curiosity is twee keer zo lang en meer dan vijf keer zo zwaar als haar voorgangers Spirit en Opportunity. Ze is uitgerust met tien wetenschappelijke instrumenten. Haar vertrek staat gepland voor eind november van dit jaar.

Ondertussen werkt NASA overigens al aan een volgende Marsmissie, die voor eind 2013 op het programma staat: Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN). Het ontwerp van deze missie, die de hoge atmosfeer van onze buurplaneet gaat onderzoeken, is vorige week - na drie jaar voorbereiding - goedgekeurd.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_99916972
quote:
0s.gif Op zondag 12 juni 2011 14:08 schreef galtfactory het volgende:
Ik blijf het opmerkelijk vinden dat de planeet Mars ondanks alles nog steeds niet door de mens kan worden bewoond.
Ben jij serieus? :P

Hopelijk kan Curosity dit jaar nog weg...
gr gr
pi_99958883
quote:
0s.gif Op zondag 12 juni 2011 14:08 schreef galtfactory het volgende:
Ik blijf het opmerkelijk vinden dat de planeet Mars ondanks alles nog steeds niet door de mens kan worden bewoond.
Het kan wel, het is alleen duur en moeilijk.
Beneath the gold, the bitter steel
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')