16-05-2011
Wetenschappers kiezen landingsplek op Mars
AMSTERDAM – De NASA organiseert deze week een bijeenkomst voor wetenschappers die advies zullen uitbrengen over een toekomstige landingsplek voor de Marsrover Curiosity.
![m1cz4vkasjjw.jpg]()
© NASA
De lancering van Curiosity zal in november plaatsvinden tijdens de Mars Science Laboratory missie. Volgend jaar zomer moet de marsrover landen op de rode planeet en bodemonderzoek gaan verrichten.
De vraag is alleen nog waar de robot dat onderzoek gaat uitvoeren. Na de bijeenkomst van deze week zal een team van deskundigen een keuze maken uit vier mogelijke landingsplekken, zo meldt nieuwssite Physorg.com.
Vier locaties
Op dit moment zijn er nog vier locaties in de race. De eerste mogelijke landingsplek is Eberswalde, een krater met een diameter van 65 kilometer aan de zuidkant van Mars waar vroeger een rivierdelta doorheen liep. Mogelijk zijn hier overblijfselen van micro-organismen te vinden.
Een andere mogelijke locatie is Holden Crater, een 140 kilometer brede krater in de zuidelijke hooglanden van de rode planeet. Waarschijnlijk heeft ook dit gebied vroeger onderwater gestaan.
Klimaatgeschiedenis
Ook Gale Crater wordt als een optie beschouwd. Dit is een krater van 150 kilometer in een bergachtig gebied met kleiafzettingen die waarschijnlijk informatie bevatten over de klimaatgeschiedenis van Mars.
De laatste landingsplek die de wetenschappers overwegen, is Mawrth Valley, eén van de oudste valleien op Mars, eveneens met kleiafzettingen.
Precisielanding
De Marsrobot Curiosity zal als eerste voertuig een precisielanding maken op de rode planeet. Tot nu toe konden landingsplaatsen op Mars maar heel globaal worden bepaald, met een marge van ongeveer zeventig kilometer. Een nieuwe landingstechniek moet daar verandering in brengen.
Het is de bedoeling dat Curiosity wordt neergelaten op Mars vanuit een lander die met behulp van retroraketten zo veel vaart mindert in de dampkring dat het gevaarte enige tijd vlak boven het oppervlak van de rode planeet zal blijven zweven.
Met een kabel moet het rijdende laboratorium vervolgens netjes met zijn wielen naar beneden op de vooraf bepaalde landingsplek worden neergelaten.
© NU.nl/Dennis Rijnvis
(nu.nl)