Heel herkenbaar. Ik zit in een voltijd behandeling en mr. Twinky niet. We hebben meer ruzie dan geen ruzie, elk mini-irritatietje loopt uit tot schreeuwen, gooien met spullen en loopt helemaal uit de hand. Nu hebben we af en toe ook gesprekken samen met een therapeut, dat helpt maar een klein beetje.
Nu hebben we gisteren (na een ruzie over het ruzien) samen eens gezocht naar een oplossing. Ik had namelijk heel erg het idee dat ik er alleen voorstond en hij was er (ook) van overtuigd dat de ruzies door mij komen.
Maargoed, de beslissingen:
-We lossen dit
samen op. We maken samen ruzie dus zullen dit ook samen moeten voorkomen/oplossen. Niet tegen elkaar maar met elkaar.
Het belangrijkste is dat ik de positieve psychologie die ik bij mezelf gebruik ook wil toepassen op de relatie. Samen

Ik zal het even uitleggen. Nu bestaat onze relatie uit 80% negatief en maar 20% positief. We blijven maar ruzie maken en over het ruziemaken praten en hoe moet het nou verder en het wordt maar niet minder. We zitten dus enorm 'vast' in die 80% en vergeten de 20% positiviteit. Het idee van de positieve psychologie is dat je je meer richt op wat wél goed gaat, wat wél goed voelt. Kortom: de positiviteit. Daarmee gaan de negatieve dingen niet weg maar als je meer aandacht besteedt aan de 20% en je hier meer op focust wordt dat als het goed is vanzelf groter. Bij mij werkt het dus nou proberen we het met z'n twee.
We staan bijvoorbeeld vaker stil bij waaróm we zo van de ander houden, wat we zo leuk vinden aan elkaar, fijne momenten die we hebben of hebben gehad, dingen die je de ander toewenst. En dat kan in een gesprek of middels een brief, een tekening voor elkaar of een kadootje (al heb ik niet zoveel geld dus ik ben meer van de brieven en de tekeningen

)
Belangrijk hieraan is dat het niet net na een ruzie is maar gewoon op een random moment. Zo maak je een sterkere positieve basis (je vergroot immers de 20%)
Verder als er ruzie is:
-We verzanden gauw in het boven de pijnlijke situatie uitstijgen en dan van een afstandje elkaar afkraken. Als er dus een irritatie onstaat blijven we daarbij. Geen 'altijds', 'nooits', karaktereigenschappen, jij dit jij dat, maar blijven bij de situatie en dan
samen een oplossing zoeken
-Mocht het uit de hand lopen gebruiken we een stopwoord, het liefst een grappige. Gewoon uit het niks een dier of een plant of een drankje of een gerecht. De conflicten gaan namelijk misschien wel ergens over maar lopen uit op iets wat we allebei niet willen. Met andere woorden: het heeft eigenlijk geen zin om erop verder te gaan en daarom houden we er maar mee op.
Misschien heb je er iets aan!