quote:
Dan zal deze voor jou weinig vernieuwend zijn

. Ik had 't in elk geval zelf nog nooit gedaan en vond 't erg lekker en voor herhaling vatbaar

.
Zelfgemaakte slanke pizzaIngredienten:Tarwe/volkorenmeel 300 gram
Gist (zakje) 7 gram
Tomatenpuree/saus (uit een doosje of zelf maken)
Magere kaas of mozarella (maximaal 100 gram)
Topping (denk aan paprika, ui, knoflook, kruiden, vlees, etc.)
Zout
Suiker
Benodigdheden:Beslagkom
Pizza-bakplaat (te koop bij de Marskramer, HEMA, etc.)
Deegroller/lege fles wijn/iets anders ronds
Oven
Bereiding:Gooi het zakje gist allereerst leeg in een kommetje met een bodempje water met een theelepel suiker. Even kort doorroeren en een paar minuten laten wellen. Ondertussen doe je de bloem in een beslagkom, samen met wat zout, een scheut olijfolie (en optioneel kruiden). Roer dit door elkaar. Als de gist geweld is, doe je dat bij de bloemmix en roer je alles door elkaar tot het een elastische mix wordt en je met je handen verder gaat. Kneed in minstens 5 minuten het deeg tot een lekkere niet plakkende deegbal. Als het te vochtig is, kun je wat extra bloem bij de mix doen. Uiteindelijk mag het deeg niet meer aan je vingers plakken. Ben je klaar, doe je een droge theedoek over het deeg heen en zet je de beslagkom op een droge plek neer om te rijzen. Dit duurt 30 tot 45 minuten.
Ondertussen kun je beginnen aan de topping. Als je zelf saus maakt, begin je daar nu aan. Heb je saus uit een doosje, kun je nog even wachten. Ongeveer een kwartier voor het deeg gerezen is, zet je de oven in elk geval aan om voor te verwarmen op 230 graden. Maak je tomatensaus lekker kruidig met pepertjes, knoflook en natuurlijk kruiden. Snij je groentes of vlees en leg deze ook vast klaar. Voor de duidelijkheid: De topping bepaalt hier grotendeels de slankheid van de pizza! Dus met een berg 48+ kaas en een hoop salami blijft 'ie natuurlijk niet echt mager meer. Als het deeg gerezen is, haal jé 'm uit de beslagkom en leg je 'm op een droog blad met wat bloem eroverheen. Zorg dat het deeg niet vastplakt aan het blad en begin met je deegroller een mooie ronde pizzavorm te creeeren. Je beslist nu ook hoe dik je pizza wordt. Het deeg zal nog wat hoger komen in de oven, dus realiseer je dat je voor een Italiaanse dunne bodem ook écht een dunne bodem nodig hebt! Vet vervolgens de pizzabakplaat heel lichtjes in met olijfolie. Leg het pizzadeeg op de bakplaat, vouw de randjes een beetje omhoog en begin met de topping. Logischerwijs doe je eerst tomatensaus, dan kaas, dan de rest (groentes/vlees) en tenslotte de extra kruiden. Maar het is aan jou! Leef je in elk geval uit. Als je pizza lekker bedekt is, smeer je de randen nog even heel licht in met olijfolie. Daarna stop je 'm in de oven voor ongeveer 15 minuten. Blijf er in elk geval goed op letten, want hij brandt snel aan en je kunt 'm er natuurlijk uithalen wanneer jij 'm er lekker uit vindt zien!
Smakelijk!
Zo zag 'ie er bij mij uit:
[ Bericht 2% gewijzigd door BlaatschaaP op 13-01-2009 19:38:40 ]