quote:
Op zondag 3 januari 2010 12:05 schreef gadeweerd het volgende:Net weer een haas gekregen van mijn schoonvader uit de polder, dus zo ff slachten en dan zie ik een mooie hazepeper aankomen met rosé gebakken ruggetjes...
1 haas (in stukken), 100 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 1 rode peper, 5 dl rode wijn, 1 el rode wijnazijn, 1 blikje tomatenpuree, 2 dikke plakken ontbijtkoek, 3 kruidnagels, 10 takjes tijm, 75 g boter, 1 volle el bloem, zout en peper.
Begin met dit recept alvast de avond van tevoren, want de haas moet eerst een nachtje marineren.
Snij de ui in stukjes, snipper de rode peper, ris de tijm van de takjes en hak fijn.
Doe alles samen met de kruidnagels en een theelepel zout in een grote kom waar de haas inpast. Schenk de wijn en de azijn erbij en leg de stukken haas in deze marinade – want dat is het. Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem minstens acht uur in de koelkast.
Neem het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Giet de marinade door een zeef, het vocht is straks de saus. De rest kan weg.
Verhit de boter in een ruime braadpan en bak de stukken haas in porties op hoog vuur bruin. Neem ze uit de pan. Bak in dezelfde pan het spek 3 minuten in het bakvet. Roer de bloem en tomatenpuree erdoor en laat dit mengsel op laag vuur enkele minuten pruttelen. Schenk er dan al roerend scheutje voor scheutje de marinade bij. Breng het geheel aan de kook en roer tot een gladde saus. Snij de ontbijtkoek in blokjes en schep die erdoor. Ze vallen straks vanzelf uit elkaar en geven de saus een heerlijk kruidig accent maar ook binding. Breng op smaak met zout en peper. Nu mag de haas er weer in. Dek de pan af met een deksel en laat het geheel op het allerlaagste vuur in twee uur heel rustig gaar stoven.