Verkiezingen spelen rol in aanval op Gazastrook
Door: Mark van Assen
Gepubliceerd: gisteren 23:39
Update: gisteren 23:39
Israël valt Gaza binnen vlak voor de verkiezingen van volgende maand. Is dat toeval? Waarschijnlijk niet.
Deze tien dagen in de winter van 2008 en 2009 lijken op het eerste gezicht erg op de 34 dagen in de zomer van 2006. Toen viel Israël zijn buurland Libanon binnen om een eind te maken aan de raketbeschietingen van Hezbollah. Nu doet Israël hetzelfde in de Gazastrook, maar is de aanval gericht op de raketten van Hamas.
De invasie van 2006 eindigde in een debacle. In die 34 dagen vielen er meer dan duizend doden, en ondanks alle geweld schoot Hezbollah op het eind meer raketten af dan ooit. De sjiitische beweging, die de vernietiging van Israël nastreeft, riep zich dan ook uit tot de glorieuze winnaar van de oorlog. Israël leed ernstig gezichtsverlies; zijn machtige leger verloor tenslotte van een handjevol militanten. Premier Ehud Olmert moest beschaamd toegeven dat er grote fouten gemaakt waren.
Ook de huidige aanval op de Gazastrook belooft weinig goeds. Israël is weliswaar terecht boos vanwege de voortdurende raketaanvallen op steden in het zuiden van het land. Hamas wil aan de andere kant een einde aan de verstikkende economische boycot van de Gazastrook, die de anderhalf miljoen inwoners langzaam tot wanhoop drijft. Een voor de hand liggende uitweg is praten, maar dat is een gevoelig punt in het Midden-Oosten. Beide partijen hebben namelijk gelijk, vinden ze zelf. Veel mensen hadden dan ook hun hoop gevestigd op Tzipi Livni, Israëls minister van Buitenlandse Zaken. Ze staat bekend als gematigd en heeft zich meermaals uitgesproken voor een Palestijnse staat.
Druk van buiten
Livni is inmiddels leider van de Kadima-partij en daarmee een belangrijke premierskandidaat bij de verkiezingen van 10 februari. Dat had goed nieuws kunnen zijn, maar haar positie binnen Kadima is erg wankel. Ze won de interne leiderschapsverkiezingen met een minimale marge (1 procent) van de havik Shaul Mofaz en voelt de hete adem van diens geestverwanten in haar nek. De Palestijnen moeten hard worden aangepakt, vinden zij.
Ook de politieke druk van buiten stijgt naarmate de verkiezingen naderen. Livni’s grote tegenstander is Benjamin Netanyahu van de Likoed-partij. Hij is een man van harde woorden en harde actie, en stond in recente peilingen zelfs ietsje voor op Livni. De laatste tijd waarschuwde hij steeds vaker en krachtiger voor de vuurkracht van Hamas (‘Ze krijgen raketten die steeds verder reiken.’) Wat hem betreft moest Israël kiezen voor een ‘actieve verdediging’ in plaats van een ‘passieve acceptatie’ van de raketaanvallen vanuit de Gazastrook.
Ook de vertrekkend premier Ehud Olmert, een partijgenoot van Livni, zij onlangs vastberaden ‘dat Israël niet toestaat dat de raketten van Hamas onze kinderen blijven treffen’.
En zo kon het gebeuren dat de gematigde Livni begin vorige maand zei: ‘Er komt een moment waarop elk land en elke leider zegt: nu is het genoeg.’ Dat moment was tien dagen geleden, toen Israël begon met luchtaanvallen op de Gazastrook. Dit weekeinde zette het zelfs grondtroepen in, die in rap tempo de Gazastrook binnendringen. Livni staat nu pal achter een invasie waarvan ze voorheen niets wilde weten.
Grote twijfel
Ondanks de strijdvaardige woorden van minister van Defensie Ehud Barak (‘We gaan door tot de vrede en rust zijn weergekeerd in het zuiden van Israël’), is de mogelijkheid levensgroot dat het drama van Libanon zich herhaalt. Veel militaire analisten twijfelen eraan of het Israëlische leger wel in staat is de stadsguerrilla van Hamas te verslaan. De militanten hebben er nooit een geheim van gemaakt dat dit is wat ze het liefste willen: Israëlische infanteristen in het betonnen doolhof van Gaza-Stad.
Zo ver is het nu nog niet, want Israël is de dichtst bevolkte gebieden van de Gazastrook nog niet binnengegaan. Het lijkt echter een kwestie van tijd, want Hamas blijft raketten afvuren. Zijn leider Mahmoud Zahar heeft de vergelijking met Libanon al getrokken.
http://www.depers.nl/buit(...)l-op-Gazastrook.html
Voor vrede en rechtvaardigheid - Tegen alle soorten vormen van geweld.