Chipsector wacht fusiegolf![]()
30-12-2008 | Gepubliceerd 14:36
30-12-2008 | Laatst bijgewerkt 15:39
Met de snel dalende prijzen voor computerchips, de ingezakte vraag en de overproductie, is het een kwestie van tijd voor de chipfabrikanten elkaar overnemen.
De kredietcrisis levert geen winnaars én verliezers op, maar slechts twee soorten verliezers: zij die nog niet veel hebben verloren, en zij die erg veel hebben verloren. Dat levert weer jagers en prooien op.
Geruchten overnames
In de computerchipsector is dat pijnlijk duidelijk. In Azië steken dagelijks geruchten de kop op over bedrijven die met elkaar in overname- en fusiegesprekken zouden zijn.
TSMC, één van de grootste chipfabrikanten ter wereld, zou interesse hebben in de overname van het eveneens Taiwanese ProMOS. Daarnaast is ook het Japanse Elpida op oorlogspad; het bedrijf zou tegelijkertijd ProMOS, Rexchip en Powerchip willen kopen.
Het zijn misschien namen die je niets zeggen, maar de kans is groot dat de DRAM geheugenchips van die bedrijven bij jou thuis in je computer, in je laptop, in je mobiele telefoon of in je mp3-speler zitten.
Het is trouwens niet ondenkbaar dat ook in Europa overnames en fusies plaats zullen vinden. Hier zijn immers eveneens chipproducenten die het moeilijk hebben - het Nederlandse NXP, maar ook het Duitse Qimonda, om er maar twee te noemen.
Vooral de laatste heeft het moeilijk, want het bedrijf staat al enige tijd te koop maar grootaandeelhouder Infineon raakt het aan de straatstenen niet kwijt.
De één zijn dood...
Een internationale overnamegolf zou in principe goed nieuws betekenen voor ASML en ASMI, Nederlandse bedrijven die apparatuur leveren waarmee chipfabrikanten hun producten maken.
Chipmakers schroeven nu in rap tempo de productie terug, vanwege de ingezakte vraag. Een giftige combinatie van overproductie, dalende vraag en moordende concurrentie heeft de prijzen van chips de afgelopen twee jaar snel doen kelderen, waardoor de marges flinterdun zijn geworden.
"Geheugenchipmakers maken nu flinke verliezen omdat de prijzen onder de kostprijs noteren", stelt ook analist Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen Private Bankers.
Bij het minste scheurtje in de weg zakten de marges verder in. Maar de kredietcrisis, en nu de recessie, zijn niet gewoon een paar scheurtjes, maar gapende, diepe kloven, waar diverse chipfabrikanten nu in dreigen te tuimelen.
En de vraag trekt voorlopig niet aan. Consumenten zijn inmiddels verantwoordelijk voor 50 procent van de totale vraag naar computerchips, en juist de consument laat het nu afweten.
Dalende vraag
De Semiconductor Industry Association, een internationale branchevereniging van chipfabrikanten, verwacht dat de vraag naar elektronische producten en gadgets, zoals mobiele telefoons en mp3-spelers, af zal nemen omdat de producenten ervan de productie terugschroeven.
Dus zit er maar één ding op, en dat is de koppen bij elkaar steken. Grote overnames in de chipindustrie zullen leiden tot schaalvergroting, het bijeenbrengen van kapitaal waarmee geïnvesteerd kan worden, en hogere prijzen. Er zal immers minder concurrentie zijn.
ASML en ASMI
Dat alles betekent op de lange termijn goed nieuws voor ASML en ASMI. Vooral ASML, dat het grootste marktaandeel heeft in fotolithografie en hoogwaardige apparaten maakt, zal hiervan gaan profiteren. Theodoor Gilissen's Choi wijst er nog op dat ASML traditioneel goede banden heeft met vooral Aziatische afnemers.
Daarnaast is het gelukkig zo dat, waar de chipindustrie het 't eerste merkt als het fout gaat, die tevens als één van de eersten profiteert van een opleving. Maar voorlopig zullen ook deze Nederlandse bedrijven door een paar zeer zure appels heen moeten bijten.