Op maandag 15 december 2008 18:56 schreef MLI het volgende:Ik kook dit jaar en ik hou het simpel met als thema Russisch. Geen culinaire hoogstandjes want dan vreet niemand het. Mijn moeder haalt de boodschappen, dus er gaan als het goed is geen alarmbellen rinkelen over al te exotische producten. Erg authentiek zullen de receptenl niet zijn, maar ik denk dat mijn familie dit he-le-maal geweldig gaat vinden.
Voorgerecht:
Kip Plotnik (4 personen)
4 enkele kipfilets
droge rode wijn
licht belegen, geraspte kaas
2 flinke uien
200 gr. bospaddenstoelen
250 gr. champignons
crème fraiche
zoete chilisaus
runderbouillon
3 theelepels Bourgondische kruiden (nog even uitzoeken wtf dit voor kruiden zijn)
ketjap manis
scherpe, niet zoute sambal
zonnebloemolie
Bak de kipfilets in de zonnebloemolie en blus af met een forse scheut rode wijn. Snij de filets, diagonaal, in vieren en verdeel ze over kleine ovenschaaltjes. Maak eerst de saus. Snijd de uien in ringen en de champignons in plakjes. Bak deze in zonnebloemolie. Voeg de crème fraiche, chilisaus, bouillon, ketjap en sambal naar smaak toe. Doe tenslotte de Bourgondische kruiden erbij. Laat de saus even doorkoken en bind deze, indien nodig, iets met maizena. Schenk de saus over de kip en bestrooi daarna met de geraspte kaas. Zet de schaaltjes onder de grill, zodat er een lichtbruin korstje op komt.
Hoofdgerecht:(ik moet nog kiezen tussen 2 van de 3)
Babka (4 personen)
7 middelgrote aardappels
200 gr varkensvlees
1 grote ui
1 ei
1,25 dl melk
zout naar smaak
Hak het vlees fijn en bak het halfgaar. Doe er dan de fijngehakte ui en wat zout bij. Bak alles tot het licht bruin is. Schil, was en rasp de aardappelen. Giet het aardappelvocht af en doe er melk, ei en zout naar smaak bij. Roer het goed door elkaar. Vet een ovenschaal goed in met plantaardige olie. Leg op de bodem het vlees-ui mengsel en daar overheen het aardappelmengsel. Bak het in een voorverwarmde oven (ca. 250 graden) tot de bovenlaag mooi goudbruin van kleur is. Serveer de Babka met zure room.
Moscovitz (4 personen)
200 gr. mager varkensvlees in reepjes gesneden
1 rode paprika
1 groene paprika
2 grote uien
1 teentje knoflook
1 doosje champignons
2 eetlepels paprikapoeder
3 eetlepels bloem
scheutje tomatenketchup
peper en zout
ongeveer 5 kleine augurken
ongeveer 25 zilveruitjes
olie
scheut cognac en wodka
Varkensvlees in reepjes snijden, zo ook de uien, champignons en de paprika’s snijden in kleine stukken. Varkensvlees aanbakken in een beetje olie met peper en zout en knoflook. Daarna het vlees er uit nemen, en de gesneden groenten bakken, dit zijn paprika, uien en champignons. Dan bij de groente paprikapoeder en bloem toevoegen, even erdoor roeren en aan de kook brengen tot dat het een dikke saus is geworden. Dan zilveruitjes, augurken, tomatenketchup, cognac en wodka toevoegen, op smaak maken met zout, peper en eventueel een bouillonblok. Daarna ongeveer 20 minuten zachtjes laten koken onder regelmatig roeren.
Red flannel flash (4 personen) valt waarschijnlijk af
500 gram rundergehakt
750 gram net niet gaar gekookte aardappelen
500 gram gekookte rode bieten
50 gram boter of olijfolie
2 gesnipperde uien
zout, suiker en peper
azijn
1/8 liter slagroom
De bieten raspen op een grove rasp. De geraspte bieten kruiden met een scheutje azijn, een paar theelepels suiker, wat zout en peper. De aardappelen in kleine blokjes snijden. De gehakt in een wok of braadpan zolang bakken tot het in kruimels uiteen is gevallen en de oorspronkelijke kleur heeft verloren. De fijn gesnipperde uien toevoegen. En dit alles met wat zout en peper kruiden. Schep de aardappelen en de bieten door elkaar. Verdeel het mengsel over een beboterde ovenschaal. Spreid het gehakt er over uit en schenk er vervolgens de slagroom over. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven (225 graden). Dien het gerecht na ongeveer 25 minuten, als het door en door heet is, op. Geef er een schaaltje met zoetzure augurken en dito uitjes apart bij.
Bijgerecht:
Russische salade (4 personen)
2 vastkokende aardappelen
150 gram knolselderij
1 winterpeen
100 gram augurk
100 gram doperwten diepvries
150 gram garnalen
2 eieren
Enkele blaadjes kropsla
1 tomaat
1/4 komkommer
zout, peper en azijn
2 eetlepels mayonaise
1/2 ui
peterselie
Slasaus maken van mayonaise, versnipperde ui, gehakte peterselie en enkele druppels azijn.
Eieren hard koken, pellen, afkoelen en in partjes snijden. Aardappelen, winterpeen en knolselderij schillen en wassen. De groenten in gelijkmatige dobbelsteentjes snijden. Een pan met water opzetten, zout en een scheutje azijn toevoegen en aan de kook laten komen. Aardappel-, knolselderij- en wortelblokjes in het kokende water doen en 5 minuten laten koken. Diepvriesdoperwten toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Nog eens 3 minuten laten koken. De groenten afgieten en laten afkoelen. Augurk in dobbelsteentjes snijden. De groenten mengen met garnalen en slasaus. Kropsla wassen en droogmaken, tomaat en komkommer in plakjes snijden. De borden bedekken met kropsla, daarop de Russische salade en afwerken met plakjes tomaat, komkommer en partjes ei.
Russische champignons (4 personen)
500 gram champignons
citroensap
1 ui
100 gram boter
peper en zout
1 dl zure room
Broodkruimels
Maak de champignons schoon, was ze in water met wat citroensap en snijd ze in plakjes. Snipper de ui, verhit de helft van de boter en bak daarin de ui en de champignons. Strooi er peper en zout bij en laat het gerecht een tiental minuten op een zacht vuurtje sudderen. Breng alles over in een ovenschotel, schep de zure room er bij en de rest van de gesmolten boter. Bestrooi het geheel royaal met goed droog broodkruim en zet de schotel in de hete oven totdat zij een mooi bruin korstje vertoont.
Nagerecht:
Omelette Siberienne (8 personen)
1 oma`s cake
3 eiwitten
100 gr. suiker
1/2 liter Vanilleroomijs
Verwarm de oven voor op 170 C. Snij de zijkanten zo dun mogelijk van de cake af en hou ze apart. Snij het binnenste van de cake in dunne lengteplakken. Snij het ijs ook in plakken. Leg een plak cake in een ovenschaal en leg er plakken ijs op. Ga zo door tot cake en ijs op zijn. Zet de zijkanten van de cake er weer tegenaan. Klop het eiwit stijf met 2 eetl. suiker. Blijf kloppen en voeg dan heel langzaam de rest van de suiker toe. Bestrijk de cake rondom met het eiwit en trek er met de achterkant van een lepel pieken in. Zet de schaal in de oven en laat het eiwit in 6-7 min. lichtbruin kleuren. Serveer meteen.
Iemand nog dranksuggesties?