Nee. Ik zat in groep 3 hoor.quote:Op woensdag 19 november 2008 18:10 schreef MinderMutsig het volgende:
Verwar je nu niet groep 3 voor de derde klas?
Leesmoeders heb ik nooit aan den lijve hoeven ervaren. In groep 5 moesten we ook soms gezamenlijk een stuk lezen in stilte, en dan naderhand nog eens klassikaal lezen… wie verzint het. Het was al ellendig, maar iets twee keer moeten lezen is dubbel ellendig. Bovendien kreeg ik ook nog ruzie met de juf die mij ervan betichtte niet te lezen daar ik eerder klaar was dan zij. Toen werd ik ook nog en public overhoord, wat op zich een zoete wraak opleverde aangezien ik alles wist – ik had het immers zojuist gelezen.quote:Op woensdag 19 november 2008 19:48 schreef MinderMutsig het volgende:
Vreemd, bij ons ging dat precies andersom. Groep 3 werd er klassikaal gelezen maar vanaf groep 4/5 begonnen ze bij ons juist in groepjes te lezen omdat het verschil tussen de leerlingen gewoon te groot werd.
Ik heb overigens sowieso altijd een hekel gehad aan lezen in groepen. Leggen ze de klemtóón verkeerd, moeten een bepaald woordje in stukjes gehakt worden van die domme leesmoeder (peeeeeeee- peeeeeeeeer-noooooooooooooooot pepernoot! Ja doos, dat zag ik net ook al.) en vooruit lezen mocht ook niet.
Niet goed als deze niveaus bepaald worden n.a.v. je leeftijd en niet je eigen kunnen en al helemaal niet als het werken in groepen je remt in je ontwikkeling.quote:Op woensdag 19 november 2008 20:06 schreef ginder het volgende:
Door in groepjes te lezen op een zelfde niveau samen met een leesouder voorkom je dat kinderen het niet kunnen bijbenen of anderen zich sufvervelen.
Het is ook handig om in de bieb uit te zoeken welke boeken je aankunt. Per niveau is keuze genoeg.
Eerlijkgezegd denk ik dat het voornamelijk komt omdat ouders niet meer lezen en ook niet meer voorlezen. Of niet zoals vroeger in ieder geval. Hoeveel ouders ken je die hun kind regelmatig een verhaal voorlezen of samen een boek lezen? Ik in ieder geval niet, die zetten hun kind eerder voor de tv met een dvd'tje op.quote:Op woensdag 19 november 2008 11:58 schreef Gia het volgende:
[..]
Mijn kinderen hebben leren lezen met deze methode en mijn jongste zat in groep 4 al op AVI-9. Hij las dezelfde boeken als zijn broer.
Het is dus echt niet zo dat je in groep 3 geen boeken mag lezen boven niveau 4. Als je beter kunt, krijg je gewoon moeilijkere boeken en mag je naar een andere klas om een boek uit te gaan zoeken.
Een oma kan ook aan mams vragen op welk niveau haar kleinkind zit. Dat verschilt per kind en niet per leeftijd.
Verder denk ik dat vooral de computer en 24-uurs tv schuldig is aan het niet meer willen lezen van kinderen en niet het AVI-niveau.
Als leesmoeder hoef je helemaal niet professioneel te zijn.quote:[Leesmoeders is eigenlijk ook best erg, goed bedoeld, maar dat zijn toch geen professionele krachten.
Je moet toch wel enige vermogens tot lesgeven hebben, als iemand iets leren alleen maar de stof nadoen is dan waren er geen lerarenopleidingen nodig. Er zullen best hele goede tussen zitten daar niet van. Ook in de groepjes moet er, zeker door de zwakkere lezers, toch echt nog wel bijgeleerd worden. Wat staat er, en waarom?quote:Op woensdag 19 november 2008 20:21 schreef ginder het volgende:
[..]
Als leesmoeder hoef je helemaal niet professioneel te zijn.
Om een kind te leren fietsen hoef je toch geen fietsenmaker te zijn.
Het lezen in groepjes is het inoefenen wat de kinderen bij de leerkracht geleerd hebben.
Het hangt denk ik ook van de individuele docent af, sommige docenten staan voor de klas en die verdenk ik ervan in hun huis een muur vol hokjes te hebben en elke dag een hokje af te kruisen tot hun pensioen, om verder met een minimum aan inspanning de dagen proberen te slijten. Verder lijken zulke lui een hekel hebben aan leerlingen die uitschieten, omdat die extra aandacht nodig hebben; hetzij om bij te komen, hetzij om bezig te blijven. (Ik heb een docent gehad die voor het bezig blijven één remedie had: handen over elkaar en wachten totdat de rest klaar is.)quote:Op woensdag 19 november 2008 20:19 schreef Maeghan het volgende:
Maar goed, ik zat in groep vier idd ook al op niveau 9 en wij mochten dus in principe geen andere boeken lezen. Voor mij werd dan een uitzondering gemaakt omdat mijn ouders er nogal achteraan zaten, maar de rest van de klas kreeg gewoon de standaardboekjes. Ik ook een tijdje, dus dan las ik 6 boekjes per dag op het niveau van "Dit is een fiets. Een fiets heeft trappers. Een fiets heeft ook een bel." Alsof ik dat zelf nog niet wist op die leeftijd. Ik had verdorie zelf ook een fiets! Kortom, vroeger was het eigenlijk ook droevig.
Remedial teaching en dergelijke voor zwakke leerlingen is al wel een tijdje bezig, om ook goede leerlingen wat extra te bieden is nog een stuk jonger.quote:Op woensdag 19 november 2008 20:27 schreef ThE_ED het volgende:
Maar om ontopic op de OP terug te komen, het is natuurlijk een dilemma, aan de ene kant vind ik een engzins rigide lessysteem wel goed, een zekere basis is toch nodig. Aan de andere kant vallen zo "betere" en "zwakkere" leerlingen vaak buiten de boot, het is dan soms nog maar de vraag of dat goed wordt opgevangen.
Ik heb van m'n moeder leren lezen en die had er ook geen opleiding voor. Toch las ik beter dan alle andere kinderen uit de klas.quote:Op woensdag 19 november 2008 20:24 schreef ThE_ED het volgende:
[..]
Je moet toch wel enige vermogens tot lesgeven hebben, als iemand iets leren alleen maar de stof nadoen is dan waren er geen lerarenopleidingen nodig. Er zullen best hele goede tussen zitten daar niet van. Ook in de groepjes moet er, zeker door de zwakkere lezers, toch echt nog wel bijgeleerd worden. Wat staat er, en waarom?
Je moet zo'n kind leren waarom het woord in dit verband zo gebruikt wordt. (Uitspraak én woordgebruik, zeker op de hogere niveau's) Het gaat niet om nadoen, maar om zelf denken. Bij het lezen gaat het namelijk niet alleen om lezen wat er staat, maar ook om begrip van wát er staat.quote:Op woensdag 19 november 2008 20:28 schreef ginder het volgende:
Bij het lezen probeert een kind te zeggen wat er staat.
Lukt dat niet dan zegt de moeder het voor. En laat het kind het nog eens proberen.
Daar is geen lerarenopleiding voor nodig.
Tja, dat is waar. Maar dat laatste, dat is ook het zwakke punt van dit leessysteem. Wat stimuleert je meer om te lezen? Lesstof die theoretisch gezien op jouw niveau is (of althans, op het gemiddelde niveau van iemand van jouw leeftijd) of een boek wat je leuk vindt, ondanks dat er misschien weleens een woord instaat wat je niet kunt lezen? Ik weet het wel. Té moeilijk is niet leuk, maar er is niks mis met af en toe een onbekend woord tegenkomen.quote:Op woensdag 19 november 2008 20:26 schreef Iblis het volgende:
[..]
Het hangt denk ik ook van de individuele docent af, sommige docenten staan voor de klas en die verdenk ik ervan in hun huis een muur vol hokjes te hebben en elke dag een hokje af te kruisen tot hun pensioen, om verder met een minimum aan inspanning de dagen proberen te slijten. Verder lijken zulke lui een hekel hebben aan leerlingen die uitschieten, omdat die extra aandacht nodig hebben; hetzij om bij te komen, hetzij om bezig te blijven. (Ik heb een docent gehad die voor het bezig blijven één remedie had: handen over elkaar en wachten totdat de rest klaar is.)
Maar er zijn ook docenten die er natuurlijk wat van proberen te maken en wat extra's proberen te verzinnen. Op de openbare bibliotheek was er bijvoorbeeld een medewerkster die wel veel met kinderboeken deed en je altijd wel een boek kon aanraden wat leuk was. Niet wat op niveau AVI-6 zat.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |