abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_65519355
Overigens ik heb dus niet zo een groente tas maar werk bij een groente verwerkend bedrijf , en heb alle dagen verse groenten tegen inkoop
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_65519388
Kliswortel met (verse) tijm
800 g kliswortel, schoongeboend (niet geschild) – 2 el rode wijnazijn - 1 el olijfolie - 1 teen knoflook, fijngehakt - 3 el droge witte wijn - 2 tl verse tijm of ½ tl droge – ½ tl zout – ¼ tl peper

Snijd de kliswortel in plakjes van ½ cm. Doe de plakjes in water met een beetje citroensap of azijn tegen verkleuren.
Breng ruim een liter water met 1 el rode wijnazijn aan de kook. Voeg de kliswortel toe en breng opnieuw aan de kook. Laat de groente op laag vuur 10 min. koken of tot ze bijtgaar is. Giet dan af. Verhit olijfolie in een anti-aanbakpan. Voeg knoflook toe en bak de knoflook tot ze gaat kleuren. Voeg de afgegoten kliswortel toe en bak deze tot ze goudbruin (toverwoord) begint te kleuren. Voeg wijn, tijm, zout, peper en de overblijvende azijn toe en kook nog 1-2 minuten om de smaken van de ingrediënten te vermengen.

lijkt me ook nog wel te doen.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_65521805
Help, ik heb winterpostelein in mijn tas.
Nu wilde ik dat altijd al eens proberen dus ik heb er wel eens recepten mee gelezen alleen nu heb ik het in huis maar het meurt als de ziekte. Gaat dat er nog af als je er 'iets' mee doet en smaakt het beter dan het ruikt?
There is no love sincerer than the love of food.
pi_65522251
Postelein

Gewoon ff koken tot het slinkt net als spinazie , Heeeeeeeeeeeeerlijk
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_65524446
quote:
Op donderdag 29 januari 2009 11:34 schreef Joene het volgende:
Postelein

Gewoon ff koken tot het slinkt net als spinazie , Heeeeeeeeeeeeerlijk
Daarvoor is het te weinig denk ik, in ieder geval wel voor 2 personen.
Misschien dat ik de pesto die RobinOok postte ga proberen.

(Maar vertel me alsjeblieft dat het niet zo smaakt als het nu ruikt... )
There is no love sincerer than the love of food.
pi_65524519
Ik heb nog nooit wat raars geroken aan winterpostelein. Vind het vooral fris, maar het beschadigd wel erg snel (net zoiets als verse spinazie). Is het niet gewoon bedorven?
Door de pasta of een stampot heenscheppen!
Sweet and innocent...
pi_65524640
quote:
Op donderdag 29 januari 2009 12:34 schreef Innocence het volgende:
Ik heb nog nooit wat raars geroken aan winterpostelein. Vind het vooral fris, maar het beschadigd wel erg snel (net zoiets als verse spinazie). Is het niet gewoon bedorven?
Door de pasta of een stampot heenscheppen!
Bedorven lijkt me niet. Het ziet er prima uit en het is gisteren bezorgd en heeft sindsdien in de koelkast gelegen. De kwaliteit van mijn pakketten is altijd prima.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_65654319
waardeloos pakket deze week:
quote:
Zuurkool (boerenkool kan helaas niet geoogst worden i.v.m. de vorst)
Groenselderij
Goudreinetten
Rode kool
Knoflook
Pastinaken
Stoofvlees maken, aardappeltjes erbij en dan rode kool met appeltjes voor m'n vriend, want dat lust ik echt niet. Of zijn er ook lekkere dingen met rode kool te maken?
Pastinaakpuree kijk ik nu al naar uit, groenselderij kan door een bolognesesaus en zuurkool komt ook wel op.
Lijkt zo weinig...
Sweet and innocent...
pi_65668666
Van rode kool kan je met zurige appels ook een rauwkost salade maken.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_65857289
Die tas met kliswortel hadden we hier ook (Vitatas een weekje geprobeerd, nu aan de Odin) en wij vonden hem lekker!
Raapsteeltjes in de stamppot zoals de meesten hier, pompoen geroosterd en geserveerd met risotto en spruitjes (bijgekocht) met daarbij pijnboompitjes, gepofte knoflook en uitgebakken biologisch ontbijtspek. De witte kool 3/4 in boter en witte wijn gestoofd voor bij stoofvlees en aardappelpuree en het overige kwart geroerbakt samen met de in stukjes gesneden kliswortel, zelfgemaakte curry en garnaaltjes, geserveerd met rijst met kurkuma. Allemaal heerlijk!
Oh en van de rest van de pompoen en de bataten soep gemaakt met ingevroren zelfgemaakte kippenbouillon.

Nu dus de Odintas... recepten voor de rode kool zijn welkom! Er zat een recept bij voor rode kool met pasta, en op de site staat nog een recept voor rode kool met linzensaus, maar ik twijfel nog. We zijn niet echt kooleters.
Verder in de tas:
bloemkool
koolraap
veldsla
radijs
dat komt dus wel op!
pi_65867844
Ik zou dit ook wel willen, maar dat afhalen... De winkels waar dat kan zijn ook niet zo lang open en als je werkt wordt het dan toch wel weer een gedoe. Of ik zou een verkooppunt moeten zoeken in de buurt van m'n werk...
Sanity is (not) statistical
pi_66056331
Wij halen hem gewoon op zaterdag.

Vorige week de sla en radijs in een heerlijke salade verwerkt. We hadden nog olijfjes en avocado, dressing bijgemaakt en daarbij champignonrisotto.

De koolraap is voor de helft in de puree gegaan, met een boel gepofte knoflook, een zoete aardappel die er nog lag en gewone aardappels. Erbij een stukje witvis uit de diepvries gepaneerd en gebakken.

Voor de rode kool hebben we toch het recept erbij geprobeerd en het was heerlijk. Wel wat aangepast, met een scheut rode wijn erdoor, geitenkaas erbij en meer knoflook. Oh en de rozijnen weggelaten. Rode kool dus gestoofd met knoflook, uien, pijnboompitjes en geitenkaas in wat rode wijn, dan in de oven met geraspte kaas erover en geserveerd met volkorenpasta.

Een halve bloemkool is in de curry gegaan, samen met de filets van een hele scharrelkip. Beetje Indiaas-achtige curry gemaakt met veel komijn en kerrie massala, en kokosmelk en tomatenpassata. Geserveerd met zilvervliesrijst gekookt met kurkuma (dus geel).

De rest van de scharrelkip is in de soep gegaan - bouillon van getrokken en in drie bakjes verdeeld om in te vriezen. Met de inhoud van 1 bakje soep gemaakt, met de andere helft van de bloemkool en aardappel erdoor.

De tweede helft koolraap gaat vanavond door de aardappelpuree, die we eten met stoofvlees en geroosterde pastinaak uit het pakket van deze week.

Dan hebben we alleen nog de rodekool over, eten we morgen nog eens die pasta. Volgende week pastinaak (nog de helft over), spitskool, witlof (de konijnen zijn blij), broccoli en uien.
pi_66067645
quote:
Op zaterdag 14 februari 2009 15:58 schreef Melusine het volgende:
Wij halen hem gewoon op zaterdag.

Nou, ik zie op die sites een 'afhaaldag' staan, dus dan neem ik aan dat je hem dan moet halen en als je hem kan laten staan wordt je groente er ook niet verser op. Ik heb geen vaste vrije dag in de week, dus dat vind ik erg onpraktisch.

Maar even voor de duidelijkheid, moet je die tas dan op de afhaaldag afhalen, of doen ze daar niet moeilijk over?

Nog een vraagje trouwens: is de groente altijd echt goed vers? Dat vind ik ook wel belangrijk om te weten.

[ Bericht 7% gewijzigd door Maeghan op 14-02-2009 22:11:06 ]
Sanity is (not) statistical
pi_66126020
De afhaaldag betekent dat de tas vanaf dan kan worden opgehaald, niet dat het op die dag moet. De tassen worden die dag geleverd op het afhaalpunt.
Onze afhaaldag is donderdag, en die paar dagen maken dan natuurlijk niets uit. De meeste groenten kun je makkelijk een hele tijd bewaren in de koelkast, en we gebruiken de bederflijke dingen eerst (bijv. raapsteel en sla). De houdbare groenten, zoals de verschillende koolsoorten en knollen en uien enzo blijven zeker twee weken goed.
Bovendien hebben supermarkten ook niet elke dag verse aanvoer he. Sommige groenten en fruit liggen volgens mij veel langer in de supermarktschappen dan die paar dagen. Ik heb bij zowel AH als Dirk meermalen beschimmelde groente/fruit aangetroffen (ook veel verse dingen, maar zeker niet altijd)

Tot nu toe waren de groenten in het pakket hartstikke vers. Pastinaken, bataten en pompoen stevig, kolen strak in het blad en glanzend, de sla was niet verlept, radijsjes knapperig. Veel kan ik er niet over zeggen omdat we nog maar 3 pakketten hebben gehad, maar daarover zijn we iig erg tevreden. Ik verwachtte juist wat minder "mooie" spullen, omdat er natuurlijk geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Maar bijvoorbeeld de broccoli van deze week is de mooiste die ik ooit heb gezien, ziet er echt goed uit!
pi_66126331
quote:
Op zaterdag 14 februari 2009 21:58 schreef Maeghan het volgende:

[..]

Maar even voor de duidelijkheid, moet je die tas dan op de afhaaldag afhalen, of doen ze daar niet moeilijk over?

Nog een vraagje trouwens: is de groente altijd echt goed vers? Dat vind ik ook wel belangrijk om te weten.
Hier doen ze ook niet moeilijk over later afhalen, de tas gaat gewoon de koeling in.
pi_66136372
Fijn om te horen dat dat geen probleem is. Meestal kan ik of vrijdagochtend, of zaterdagochtend wel, dus dat is dan niet zo'n probleem.

En ook mooi dat het goed vers is.

Overigens een supermarkttip voor verse groente: op voorverpakte groente staat vaak een code van een cijfer en een letter. Dat zijn de week en dag waarop de groente verpakt is. Dus als je nu ergens uien ziet liggen van 4B, moet je ze niet kopen, want die zijn dus van dinsdag week 4.
Sanity is (not) statistical
pi_66136964
Leuk weetje, wist ik niet.

Andere supermarkttip: koop geen voorgesneden groente uit het koelvak. Als je al voorgesneden wilt kopen haal het dan uit de vriezer. Omdat dit vrij snel verwerkt en ingevroren is na het oogsten treedt er minder vitamineverlies op dan bij koelvers wat eerst verwerkt, dan vervoerd en dan nog een week in het koelvak ligt.
There is no love sincerer than the love of food.
pi_66137338
quote:
Op maandag 16 februari 2009 21:29 schreef MinderMutsig het volgende:
Leuk weetje, wist ik niet.

Andere supermarkttip: koop geen voorgesneden groente uit het koelvak. Als je al voorgesneden wilt kopen haal het dan uit de vriezer. Omdat dit vrij snel verwerkt en ingevroren is na het oogsten treedt er minder vitamineverlies op dan bij koelvers wat eerst verwerkt, dan vervoerd en dan nog een week in het koelvak ligt.
Nee, veel groentejongens ook niet. Het gebeurt regelmatig dat ik naar zo'n knul toeloop met een zak uien van 12 weken oud en zeg 'misschien moet je het vak even nakijken' en dat ze me aan staan te kijken alsof ik iets heel geks zeg. Zelfs wel meegemaakt dat een groentejongen me ging vertellen dat het normaal was dat aardappels (in een zak die inmiddels ook een week of zes oud was) van die groene vlekken en uitlopers hadden.

Vandaar dus ook dat er zo veel oude zooi ligt - veel van die gasten weten het niet.

Dat, en groenteboeren in supermarkten zijn meestal jongens. En ook nog meestal jongens die niet zo veel hebben met groente (en dat zeg ik netjes), dus niet weten hoe het eruit hoort te zien, hoe het hoort te ruiken, etc. en meestal hebben ze ook niet zo veel met schoonmaakdoekjes. -> Lekkende zakjes rode kool van vijf weken over de datum en een bak vol fruitvliegjes. Of citroenen die zo hard zijn dat je er iemands hoofd mee kan ingooien. Ze hebben het gewoon niet echt door, meestal. Ik moet de eerste man nog tegenkomen die uit zichzelf besluit om de bak met appels eens na te kijken op rotte exemplaren of die het merkt dat de aardbeien zo beschimmeld zijn dat je drie meter verderop flauw valt van de stank...

Maar goed, ik dwaal af.
Sanity is (not) statistical
pi_66157811
Hier kunnen we de groente in de winter wel eens een dag later halen, maar liever niet hoor. In de zomer al helemaal niet.

Maar ze staan dan ook achter in een klein winkeltje, dus dat neemt nogal wat plek in en in de warmte bederft het snel.

Misschien dus eerst eens langsgaan als je een ophaalpunt uitkiest, want dat zal per plek best wel schelen.

Deze week aardperen (nog nooit op), tuinkers, knolselderij, knolvenkel en veldsla.
Heb al lekkere ideeën, alleen wat doe je nou met tuinkers?

Een paar plukjes op brood gaat wel, maar zo'n heel bakje?
Sweet and innocent...
pi_66175928
quote:
Op dinsdag 17 februari 2009 13:47 schreef Innocence het volgende:
Hier kunnen we de groente in de winter wel eens een dag later halen, maar liever niet hoor. In de zomer al helemaal niet.

Maar ze staan dan ook achter in een klein winkeltje, dus dat neemt nogal wat plek in en in de warmte bederft het snel.

Misschien dus eerst eens langsgaan als je een ophaalpunt uitkiest, want dat zal per plek best wel schelen.

Deze week aardperen (nog nooit op), tuinkers, knolselderij, knolvenkel en veldsla.
Heb al lekkere ideeën, alleen wat doe je nou met tuinkers?

Een paar plukjes op brood gaat wel, maar zo'n heel bakje?
Lekker pittig door de veldsla!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_66180607
Nou ja, mijn afhaalpunt heeft even niet te kiezen dan. Ik heb de tas aangevraagd en ik kan vrijdag niet omdat ik toevallig om 8 uur moet beginnen, normaal pas om 13, en die winkel is maar tot 17:30 open en dat red ik niet met reistijd vanaf m'n werk. Dus het wordt toch echt zaterdagochtend.
Sanity is (not) statistical
pi_66870425
Week 11
Zuurkool
Zoete bataat
Slamix
Uien
Prei
Taugé

O, nee, volgende week weer een zakje zuurkool erbij! Mijn vriend lust geen zuurkool, dus ik kom er ook niet aan toe om het te eten. En er liggen al twee zakjes in de groentela! Voor de rest vind ik het maar een allegaartje... roerbakschotel met taugé, ui en prei (champignons bij kopen). Een keertje sla en wat met die bataten?
  maandag 9 maart 2009 @ 19:57:09 #248
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_66871470
quote:
Op maandag 9 maart 2009 19:29 schreef Yinny het volgende:
Week 11
Zuurkool
Zoete bataat
Slamix
Uien
Prei
Taugé

O, nee, volgende week weer een zakje zuurkool erbij! Mijn vriend lust geen zuurkool, dus ik kom er ook niet aan toe om het te eten. En er liggen al twee zakjes in de groentela! Voor de rest vind ik het maar een allegaartje... roerbakschotel met taugé, ui en prei (champignons bij kopen). Een keertje sla en wat met die bataten?
Is zoete bataat niet een pleonasme, een bataat is een zoete aardappel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 9 maart 2009 @ 19:59:19 #249
11803 Vivi
Computer off. Life on.
pi_66871540
Piet
Ik adem in en kalmeer. Ik adem uit en glimlach.
pi_66871598
quote:
Op maandag 9 maart 2009 19:29 schreef Yinny het volgende:
Week 11
Zuurkool
Zoete bataat
Slamix
Uien
Prei
Taugé

O, nee, volgende week weer een zakje zuurkool erbij! Mijn vriend lust geen zuurkool, dus ik kom er ook niet aan toe om het te eten. En er liggen al twee zakjes in de groentela! Voor de rest vind ik het maar een allegaartje... roerbakschotel met taugé, ui en prei (champignons bij kopen). Een keertje sla en wat met die bataten?
jammer, Rotterdam ik was 't met plezier komen ruilen

zuurkool!

* motorbloempje zet op lijstje
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')