http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzuquote:Casu marzu (Sardijns voor rotte kaas) is een Sardijnse kaas. Het is een kaas die men extreem lang laat rijpen, tot er larven van de kaasvlieg in nestelen.
De kaassoort verkrijgt men door de Sardijnse variant op de pecorino zeer lang te laten rijpen, tot een niveau dat feitelijk over de grens van rotting ligt. De larven die zich erin vestigen breken veel van de vetten af en maken de kaas zeer zacht, soms stroperig, terwijl er vaak vocht (lagrima genoemd) uitsijpelt. De maden zijn kleurloos en meten ongeveer acht millimeter. Ze kunnen echter zeer hoog (tot 15 centimeter) springen, zodat er wel als grap gezegd wordt dat degene die de kaas eet zijn ogen dient te bedekken, want de kaas wordt verkocht en opgediend met de maden er nog in. Sommigen halen de larven er voor consumptie eerst uit, velen echter niet.
Tegenwoordig worden de larven speciaal in de kaas geïnjecteerd om casu marzu te maken.
Bij cola een tosti jong belegen, bij wijn bijvoorbeeld Chaumes.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 00:05 schreef prupke het volgende:
ligt er een beetje aan....
wat drink je erbij?
Als ik wijn drink dan smaakt de kaas anders dan dat ik bv een cola erbij drink.....
"De gemiddelde mens kan de consumptie van deze kaas goed verdragen. De stoffen kunnen echter sterke allergische reacties teweegbrengen en de rijping/rotting hoeft weinig verder voort te schrijden om de kaas werkelijk giftig te maken. Bovendien kunnen de larven de spijsvertering overleven en daardoor lichamelijke klachten veroorzaken. Om die redenen, en ook omdat het door zijn bereidingswijze als een bedorven product wordt gezien, is de verkoop ervan illegaal volgens de Europese en dus ook Italiaanse regels. Op Sardinië wordt de kaas evenwel nog steeds rijkelijk geconsumeerd in de informele sector en ook zwart verkocht."quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 07:56 schreef Hyperdude het volgende:
Dit kwam ik ook nog tegen. Casu marzu.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
Dat is zo gruwelijk lekker als je:quote:
roodschimmelkaasquote:Op vrijdag 24 oktober 2008 20:51 schreef Tristessa het volgende:
Ik lust eigenlijk bijna alle kaas wel. Vind vooral bergblumenkäse en roodschimmelkazen erg lekker op dit moment
.
Kip met cheddarkaas? Brrrr...quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 18:42 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Dat is zo gruwelijk lekker als je:
- kipblokjes bakt in piri piri olie
- spekjes erbij
- paar tenen knoflook erbij
- paprika erbij
Beetje laten stoven en de laatste 5 minuten ASC erbij doen![]()
Dat eten over een beetje pasta of rijst
quote:
Potverdorie, dat ziet er goed uitquote:Op zondag 26 oktober 2008 17:28 schreef kaasplankje het volgende:
[ afbeelding ]
le fromage de St Marcellin
Ja en dat smaakt als de kaashemel, het is van binnen net boter qua structuur en zoooo lekkerquote:Op zondag 26 oktober 2008 18:35 schreef Tristessa het volgende:
[..]
Potverdorie, dat ziet er goed uit.
Klinkt goed! Waar kan ik zoiets kopen?quote:Op zondag 26 oktober 2008 20:33 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Ja en dat smaakt als de kaashemel, het is van binnen net boter qua structuur en zoooo lekkerhij is heel klein; zo groot als een hockey-puk ong.
In Frankrijk iigquote:Op maandag 27 oktober 2008 17:15 schreef Tristessa het volgende:
[..]
Klinkt goed! Waar kan ik zoiets kopen?
Bij een kaas-speciaalzaak. Wij verkopen ze regelmatig.quote:Op maandag 27 oktober 2008 17:15 schreef Tristessa het volgende:
[..]
Klinkt goed! Waar kan ik zoiets kopen?
Wij? Werk je er weer?quote:Op maandag 27 oktober 2008 20:20 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Bij een kaas-speciaalzaak. Wij verkopen ze regelmatig.
Mijn favorieten:
Schaap:
Roquefort papillon
Manchego
Pecorino romano
Koe:
Brie de Meaux
Blue Stilton (nog lekkerder: met port!)
Tomme de Savoir (nog lekkerder: Tomme de Raissin)
Parmigiano Reggiano
Stolwijkse gatenkaas
Cono Beemsterkaas
Geit:
Hollandse belegen (Klaverkaas)
Al gezegd: een andere kaas voor elke gelegenheid. Ik heb geen absolute favoriet.
jup. De dag na terugkomstquote:
In een kaas-speciaalzaak/delicatessenzaak. We voeren ongeveer 150 soorten kaas, naast vers gebrande noten, olijven, tapas, vleeswaren, paté's, salades en dergelijke. Bijbaantje hoor.quote:
*kwijl*quote:Op maandag 27 oktober 2008 21:40 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
In een kaas-speciaalzaak/delicatessenzaak. We voeren ongeveer 150 soorten kaas, naast vers gebrande noten, olijven, tapas, vleeswaren, paté's, salades en dergelijke. Bijbaantje hoor.
Toevallig in Amsterdam?quote:Op maandag 27 oktober 2008 21:40 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
In een kaas-speciaalzaak/delicatessenzaak. We voeren ongeveer 150 soorten kaas, naast vers gebrande noten, olijven, tapas, vleeswaren, paté's, salades en dergelijke. Bijbaantje hoor.
quote:Op maandag 27 oktober 2008 21:40 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
In een kaas-speciaalzaak/delicatessenzaak. We voeren ongeveer 150 soorten kaas, naast vers gebrande noten, olijven, tapas, vleeswaren, paté's, salades en dergelijke. Bijbaantje hoor.
Da's wel een eindje rijden.quote:
eensquote:Op maandag 27 oktober 2008 22:45 schreef MinderMutsig het volgende:
Ik heb niet echt een favoriet. Kaas is gewoon lekker.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |