http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzuquote:Casu marzu (Sardijns voor rotte kaas) is een Sardijnse kaas. Het is een kaas die men extreem lang laat rijpen, tot er larven van de kaasvlieg in nestelen.
De kaassoort verkrijgt men door de Sardijnse variant op de pecorino zeer lang te laten rijpen, tot een niveau dat feitelijk over de grens van rotting ligt. De larven die zich erin vestigen breken veel van de vetten af en maken de kaas zeer zacht, soms stroperig, terwijl er vaak vocht (lagrima genoemd) uitsijpelt. De maden zijn kleurloos en meten ongeveer acht millimeter. Ze kunnen echter zeer hoog (tot 15 centimeter) springen, zodat er wel als grap gezegd wordt dat degene die de kaas eet zijn ogen dient te bedekken, want de kaas wordt verkocht en opgediend met de maden er nog in. Sommigen halen de larven er voor consumptie eerst uit, velen echter niet.
Tegenwoordig worden de larven speciaal in de kaas geīnjecteerd om casu marzu te maken.
Bij cola een tosti jong belegen, bij wijn bijvoorbeeld Chaumes.quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 00:05 schreef prupke het volgende:
ligt er een beetje aan....
wat drink je erbij?
Als ik wijn drink dan smaakt de kaas anders dan dat ik bv een cola erbij drink.....
"De gemiddelde mens kan de consumptie van deze kaas goed verdragen. De stoffen kunnen echter sterke allergische reacties teweegbrengen en de rijping/rotting hoeft weinig verder voort te schrijden om de kaas werkelijk giftig te maken. Bovendien kunnen de larven de spijsvertering overleven en daardoor lichamelijke klachten veroorzaken. Om die redenen, en ook omdat het door zijn bereidingswijze als een bedorven product wordt gezien, is de verkoop ervan illegaal volgens de Europese en dus ook Italiaanse regels. Op Sardinië wordt de kaas evenwel nog steeds rijkelijk geconsumeerd in de informele sector en ook zwart verkocht."quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 07:56 schreef Hyperdude het volgende:
Dit kwam ik ook nog tegen. Casu marzu.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
Dat is zo gruwelijk lekker als je:quote:
roodschimmelkaasquote:Op vrijdag 24 oktober 2008 20:51 schreef Tristessa het volgende:
Ik lust eigenlijk bijna alle kaas wel. Vind vooral bergblumenkäse en roodschimmelkazen erg lekker op dit moment
.
Kip met cheddarkaas? Brrrr...quote:Op vrijdag 24 oktober 2008 18:42 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Dat is zo gruwelijk lekker als je:
- kipblokjes bakt in piri piri olie
- spekjes erbij
- paar tenen knoflook erbij
- paprika erbij
Beetje laten stoven en de laatste 5 minuten ASC erbij doen![]()
Dat eten over een beetje pasta of rijst
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |