abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_62547991
Zaterdag las ik een nogal triomfantelijk verhaal van een Volkskrantredacteur die vond dat links nu naar voren moet treden:
quote:
Deze tijd vraagt om linkse daden

Het is tijd voor een herwaardering van ‘linkse’ deugden als matiging, solidariteit, compassie met de minder bedeelden (inclusief allochtonen) en respect voor het milieu.
Rechts was de afgelopen jaren ideologisch in het offensief, maar staat er in de kredietcrisis opeens naakt bij. De rommel van het bewierookte bedrijfsleven moet worden opgeruimd door de vermaledijde overheid. Terecht heeft de Britse premier Gordon Brown gepleit voor strenger overheidstoezicht op de wereldeconomie, in de geest van de Bretton Woods-conferentie uit 1944, waar de basis werd gelegd voor decennia van stabiele groei. Ook op andere gebieden, zoals energie, klimaat en voedsel, zal internationale politieke coördinatie hard nodig zijn.

De reflectie over de kredietcrisis mag echter niet beperkt blijven tot de vormgeving van het toezicht. Van minstens even groot belang is bezinning op de fundamentele waarden die tot de crisis hebben geleid. De greed is good-ideologie van rechts is op haar grenzen gestuit. Het is tijd voor een herwaardering van ‘linkse’ deugden als matiging, solidariteit, compassie met de minder bedeelden (inclusief allochtonen) en respect voor het milieu. Het zijn deugden die bij dogmatische toepassing tot ontsporing kunnen leiden, zoals in de jaren zeventig ook is gebeurd. Maar een flinke scheut ‘linkse kerk’ zou heel heilzaam zijn als tegenwicht voor de rechtse dominantie.

Ongewenste samenleving

Ik groeide op met de slogan van Joop den Uyl: spreiding van kennis, inkomen en macht. Dat lijkt me nog altijd een goed idee. Maar sinds 1981 heb ik tandenknarsend moeten toezien hoe de partijen van mijn keuze keer op keer de verkiezingen verloren. Ik zag een samenleving ontstaan waar ik zelf nooit voor gekozen heb, waar geld en commercie een veel te grote rol spelen, waar een heilloze polarisatie tegen allochtonen wordt gevoerd en tot overmaat van ramp een benepen soort nationalisme de kop heeft opgestoken.

De ‘linkse elite’ (mensen zoals ik: Randstad, hoger opgeleid, aardig inkomen) krijgt de schuld van alle problemen die de samenleving zouden teisteren, althans, van rechtse politici, journalisten en websites. Nu valt links ongetwijfeld het nodige te verwijten, maar het is merkwaardig dat links als zondebok fungeert in een wereld die in sterke mate door rechts is gecreëerd.

Leegte

Hiermee wordt niet alleen de geschiedenis geweld aangedaan, ook wordt de aandacht afgeleid van de werkelijke macht, die bij rechts ligt. En er is alle reden om die macht kritisch te bekijken. In economisch opzicht heeft rechts de burger niet meer te bieden dan een wereld waarin de werknemer in toenemende mate speelbal wordt van hedgefunds, ‘durfkapitalisten’ en andere investeerders die slechts geïnteresseerd zijn in cashen op korte termijn. Ook op andere gebieden schuilt een grote leegte achter het retorisch geweld van rechts.

De heiligverklaring van het bedrijfsleven heeft geleid tot een erosie van de publieke sector. Verzelfstandigde publieke instellingen zijn bedrijfje gaan spelen, vooral door te fuseren en het salaris van de directie te verhogen. De polarisatie tegen etnische minderheden doet het misschien goed bij de achterban, maar is geen oplossing voor een samenleving waarin verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar moeten leven, of ze dat nou leuk vinden of niet. In de nasleep van de affaire-Duyvendak werd zelfs de milieubeweging verdacht gemaakt, terwijl het klimaat en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen serieuze, wetenschappelijk gedocumenteerde kwesties zijn die niet als ‘linkse hobby’s’ afgedaan kunnen worden.

Hedonisme
In de jaren zestig en zeventig lag het ideologisch offensief bij links. Rechts is geneigd om alle maatschappelijke kwalen tot die periode te herleiden. Vanwege de sex & drugs & rock ’n’ roll-verdwazing van de sixties zitten we nu met de gebakken peren: slecht opgevoede kinderen, slappe politieagenten, egoïstische en onbeschofte burgers. Curieus genoeg worden andere linkse waarden uit die tijd – emancipatie van vrouwen en homo’s, de vrijheid om te choqueren en te beledigen – door rechts gebruikt om moslims mee om de oren te slaan.

De culturele revolutie van de jaren zestig kende inderdaad een sterke hedonistische component. Het individu moest zich bevrijden uit de ketenen van godsdienst, traditie en gezag. Maar links probeerde het individu ook enigszins aan banden te leggen. Veel linkse groepen kende een zeer strenge moraal, waarbij het individu zijn eigen belangen ondergeschikt moest maken aan het collectief.

Jezelf zijn

De remmen gingen pas echt los in het neoliberalisme van de jaren tachtig. De VVD van Ed Nijpels predikte het recht om ‘jezelf te zijn’. De commerciële televisie verbreidde een cultuur waarin identiteit in toenemende mate werd gekoppeld aan materieel bezit. Je stelt pas iets voor als je dure spullen draagt. De gemiddelde Marokkaanse ‘straatterrorist’ zal eerder beïnvloed zijn door de bling van MTV dan door de bezetting van het Maagdenhuis in 1969.

De neoliberalen droomden van een totaal vrije wereld, waarin individuen met elkaar concurreerden. Monopolies en gevestigde posities moesten worden afgebroken; ook gezeten werknemers moesten levenslang slag leveren met nieuwkomers. Dat zou niet alleen de maatschappelijke dynamiek – en daarmee de welvaart – ten goede komen, maar ook de daaruit voortvloeiende inkomensverschillen legitimeren. De winnaars werden rijk door eigen prestaties, de verliezers hadden maar beter hun best moeten doen.

Machtsmisbruik

De kredietcrisis heeft dit ideaalbeeld definitief ontmaskerd. De radicalisering van de vrije markt creëerde juist ongekende machtsposities, waarvan topmanagers schaamteloos misbruik hebben gemaakt.

Wie zijn bedrijf naar de knoppen hielp, ging nog met miljoenen naar huis. Ondertussen kregen werknemers te horen dat verworven rechten op de helling moeten, omdat we moeten concurreren met China.

De neoliberalen beloofden een wereld waarin harde werkers de weg omhoog vinden. Ook dit bleek een illusie. De sociale mobiliteit in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is lager dan die in de egalitaire Scandinavische landen, bleek uit onderzoek van de London School of Economics. In de VS nam het aantal allerarmsten tussen 2000 en 2005 met 26 procent toe.

Evenwicht

Het is niet zo vreemd dat veel burgers zich onveilig voelen in deze turbulente wereld, waar arbeidsplaatsen als koopwaar worden verhandeld, de ongelijkheid toeneemt en de sociale cohesie wordt ondermijnd door de graaizucht aan de top. Hopelijk zal de kredietcrisis leiden tot een grotere politieke controle op de economie, waardoor de stabiliteit toeneemt en de angst voor globalisering enigszins beteugeld wordt. Het kapitalisme zal niet verdwijnen, evenmin als de socialisten Wall Street binnenmarcheren. Maar de crisis biedt wel een kans om de belangen van bedrijfsleven en samenleving weer meer in evenwicht te brengen.

Op sociaal-economisch terrein is rechts echter niet erg geneigd om naar burgers te luisteren. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders sterk hechten aan de verzorgingsstaat en een gelijke inkomensverdeling. Dat wordt steevast afgedaan als dromen van Luilekkerland: in het kader van de Lissabon-agenda moeten we immers concurreren met de Verenigde Staten waar de mensen veel rijker zijn dan wij, vooral overigens door het bijschrijven van schulden op de creditcard. Maar als burgers over hun allochtone buurman klagen, werpt rechts zich opeens op als kampioen van ‘het volk’, dat beschermd moet worden tegen een ‘linkse elite’, die multiculturele praatjes verkoopt terwijl zij zelf lekker in het witte Amsterdam-Zuid woont.

Immigratie

De VVD, in het bijzonder haar leider Frits Bolkestein, komt de eer toe dat zij begin jaren negentig als eerste grote partij de problematische kanten van immigratie op de agenda heeft gezet. Links koesterde lange tijd een te zoetsappig beeld van de vreemdeling. We wilden toch niet terug naar het grauwe Nederland van De Avonden? Kritiek op migranten werd al snel als racisme ter zijde geschoven.

Maar anno 2008 kan het helemaal geen kwaad om nog eens naar de linkse argumenten van toen te kijken, als tegenwicht voor een allengs hysterischer opinieklimaat. In de jaren tachtig waren linkse activisten zich zeer bewust van de spanningen die de multiculturele samenleving kon oproepen. In de Londense wijk Brixton waren rassenrellen uitgebroken, in Amsterdam was Kerwin Duinmeijer doodgestoken. Links was vooral beducht voor de stigmatisering van etnische groepen.

Stigmatisering

Dat is precies wat er nu gebeurt. Vooral Marokkanen worden collectief aangekeken vanwege het gedrag van een minderheid van criminele jongens, een kleinere minderheid van fundamentalisten en een nog kleinere minderheid van terroristen. ‘Steeds weer verbaas ik me erover hoe ‘Marokkaanse leerlingen’ niet als individu worden gezien, maar als representant van de gehele Marokkaanse gemeenschap. Hoe zij worden aangesproken op de actie van een Mohammed B. of het gedrag van een willekeurige tasjesdief’, schreef een Amsterdamse lerares deze week.

Natuurlijk moeten boosdoeners worden aangepakt. Maar goedwillende Marokkanen lijden onder het feit dat voortdurend wordt gesuggereerd dat wangedrag noodzakelijkerwijze voortkomt uit ‘hun cultuur’, of uit de islam, die onverenigbaar zou zijn met een moderne, democratische samenleving. Daardoor worden sociale achterstanden bestendigd en maatschappelijke tegenstellingen aangewakkerd.

Compassie

Waarom hebben we niet wat meer compassie met de mensen die de slechtste huizen bewonen, de laagste inkomens en de slechtste gezondheid hebben? En die in een vergrijzende samenleving nog hard nodig zullen zijn om de economie draaiende te houden? In plaats daarvan worden de ruim 300 duizend Marokkanen opgeblazen tot een groep die Nederland dreigt te ‘koloniseren’, zoals Wilders zegt. Van een in veel opzichten marginale bevolkingsgroep wordt een sterke groep gemaakt, terwijl de grote, welvarende en dominante groep autochtone Nederlanders wordt afgeschilderd als een bedreigde soort die elk moment kan omvallen.

De linkse activisten van de jaren zeventig en tachtig mogen er in menig opzicht naast hebben gezeten, hun bekommernis om een zwakke groep migranten was prijzenswaardig, hun angst voor stigmatisering terecht.

Arrogantie

Helaas werd hun inzet ontsierd door arrogantie. Links voelde zich moreel verheven boven de rest. Van de weeromstuit reageerde het veel te bescheiden op het ideologisch offensief van rechts. Natuurlijk heeft links de wijsheid niet in pacht. Maar de traditie van solidariteit, matiging en compassie is nog altijd waardevol.

Rechts heeft achteraf het verwijt gekregen dat het te snel is geweken voor de hemelbestormers van de jaren zestig. Links heeft in de jaren negentig dezelfde fout gemaakt, door mee te gaan in een ondoordachte privatiseringsgolf. De samenleving is gebaat bij een debat tussen verschillende maatschappelijke stromingen die vanuit krachtige overtuigingen tot een compromis proberen te komen. Niet bij conformisten die geen afstand kunnen nemen van de tijdgeest.

De kredietcrisis geeft links nieuwe kansen, omdat het sprookje van de radicale vrije markt is doorgeprikt. Jarenlang vertelden de bankiers ons dat er geen alternatief was voor privatisering, deregulering, toenemende ongelijkheid en een vrijwel onbeperkte macht van het bedrijfsleven. Nu moeten wij, belastingbetalers, diezelfde bankiers overeind houden. In ruil daarvoor mag de samenleving een grotere invloed op de economie eisen.

Peter Giesen is redacteur van de Volkskrant.
http://extra.volkskrant.n(...)aagt_om_linkse_daden

Toch wel een aantal goede punten. Vooral dat stukje over de verworvenheden van 1968 waar 'rechts' zo'n heisa over maakt maar ondertussen de allochtonen mee om de oren slaat is zeer terecht.

Of links nu weer naar voren moet treden.... nee, doe maar niet, dan wordt de hoge toon van rechts vervangen door een hoge toon van links. Maar het zou wel goed zijn als we stoppen met het ongegeneerd schoppen op allochtonen en andere relatief zwakke groepen in de maatschappij.
Deuger, Woke & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_62548097
Net vanochtend gelezen. Vond het wel een goed stuk.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_62548223
quote:
In de jaren zestig en zeventig lag het ideologisch offensief bij links. Rechts is geneigd om alle maatschappelijke kwalen tot die periode te herleiden. Vanwege de sex & drugs & rock ’n’ roll-verdwazing van de sixties zitten we nu met de gebakken peren: slecht opgevoede kinderen, slappe politieagenten, egoïstische en onbeschofte burgers. Curieus genoeg worden andere linkse waarden uit die tijd – emancipatie van vrouwen en homo’s, de vrijheid om te choqueren en te beledigen – door rechts gebruikt om moslims mee om de oren te slaan.
Deuger, Woke & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_62548296
Hoeveel keren de plank finaal wordt misgeslagen in dit stuk is amper meer te tellen.

Prima dat je in een column alles wat scherper aanzet maar zorg er dan wel voor dat wat aangezet wordt ook nog enig hout snijdt.
pi_62548308
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:18 schreef Chewie het volgende:
Hoeveel keren de plank finaal wordt misgeslagen in dit stuk is amper meer te tellen.

Prima dat je in een column alles wat scherper aanzet maar zorg er dan wel voor dat wat aangezet wordt ook nog enig hout snijdt.
Het snijdt allemaal hout
Deuger, Woke & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 10:19:36 #6
135890 Bootje84
Bewuste taalnazi
pi_62548315
quote:
Of links nu weer naar voren moet treden.... nee, doe maar niet, dan wordt de hoge toon van rechts vervangen door een hoge toon van links. Maar het zou wel goed zijn als we stoppen met het ongegeneerd schoppen op allochtonen en andere relatief zwakke groepen in de maatschappij.
Nou inderdaad. Je ziet dat thee drinken zijn vruchten afwerpt in Amsterdam. Daarnaast zijn er geen probleemmarokkanen in Gouda. De verhouding criminelen allochtonen tov autochtonen is ook niet 5:1 bij een gelijk aantal van die groepen.

Het is tijd voor daadkracht tegen criminaliteit. Het idee om de familie mee het land uit te schoppen als hun kind crimineel is, vind ik een goed idee. Je zorgt er dan voor dat de ouders zich niet meer kunnen verschuilen achter onwetendheid of cultuurverschillen of andere onzin. Ontspoort je kind, dan ga je maar weer lekker schapen hoeden in de bergen.
Leer spaties gebruiken!
Op donderdag 16 december 2010 20:05 schreef craftyvirus het volgende:
Bootje84 is een westlander waar ik respect voor heb :@ :P
pi_62548331
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:19 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Het snijdt allemaal hout
Aangezien de schrijver al niks begrijpt van de vrije markt snijdt dus vrij weinig hout in dat stuk.

Kan het de schrijver en vele anderen ook niet echt kwalijk nemen dat de term vrije markt zo lastig te begrijpen is want dat ligt aan de verkrachting van de term martkwerking door de politiek.

[ Bericht 17% gewijzigd door #ANONIEM op 21-10-2008 10:21:52 ]
pi_62548375
Wat? Nog meer progressieve onzin? Bovendien is het een waardeloos stuk. Die deugden bijvoorbeeld zijn helemaal niet links, maar gewoon deugden die je mag verwachten van een volwassen mens. Over de rest nog maar te zwijgen.
pi_62548385
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:19 schreef Bootje84 het volgende:

Het is tijd voor daadkracht tegen criminaliteit. Het idee om de familie mee het land uit te schoppen als hun kind crimineel is, vind ik een goed idee. Je zorgt er dan voor dat de ouders zich niet meer kunnen verschuilen achter onwetendheid of cultuurverschillen of andere onzin. Ontspoort je kind, dan ga je maar weer lekker schapen hoeden in de bergen.
Als rechts bekend staande user vind ik dat dus een waardeloos idee waarom een ander land met onze problemen opzadelen.

Er zit wel 1 voordeel aan en dat is dat de politiek hiermee zelf al aangeeft niet over oplossingen te beschikken.
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 10:36:51 #10
12888 Skull-splitter
your selection of the finest
pi_62548666
ik mis de onderbouwing bij de kritische reacties hier.
I'm fed up with all this Wi-fi-high-fiving
Steam: Skullsplitter
Origin-naam:013skullsplitter
pi_62548747
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:36 schreef Skull-splitter het volgende:
ik mis de onderbouwing bij de kritische reacties hier.
Die mis ik ook in de Column.
pi_62548811
Gooh, andere linksmenschen die deze linkse column van een linkse redacteur van een linkse krant fantastisch vinden ...... wat verrassend.
Zaterdag 17 juli 15:05
KoosVogels: "Ik trek me erop af, nou goed? Domme spleetoog."
Af gaan op uiterlijk en een user-icon....
Faal van de eeuw.
pi_62548870
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:20 schreef Chewie het volgende:

[..]

Aangezien de schrijver al niks begrijpt van de vrije markt snijdt dus vrij weinig hout in dat stuk.

Kan het de schrijver en vele anderen ook niet echt kwalijk nemen dat de term vrije markt zo lastig te begrijpen is want dat ligt aan de verkrachting van de term martkwerking door de politiek.
Wie begrijpt de vrije markt nog wel de laatste tijd?
pi_62548904
Elke tijd vraagt om linkse ideeën.
pi_62548953
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:48 schreef Monidique het volgende:
Elke tijd vraagt om linkse ideeën.
Ja hoor zolang ze niet uitgevoerd worden.
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 10:55:32 #16
226255 ES57
Live from Van Aartsen City
pi_62549063
"Dus links moet het maar weer voor het zeggen hebben .... "

We weten inmiddels waar dat allemaal toe leidt: het bedrijfsleven vijandig bejegenen; 'zielige' allochtonen uitsluitend rechten geven en geen plichten; een perverse hang naar democratie in alle geledingen van de samenleving (zodat de koffiejuffrouw inspraak heeft bij investeringsbeslissingen van het bedrijf waar zij werkt); het overheidsapparaat optuigen tot een vraatzuchtig monster (want er zijn meer ambtenaren nodig om 'beleid' te ontwikkelen, uit te voeren en te handhaven.
"Friends, Romans, countrymen, lend me your ears"
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 11:04:09 #17
185261 Scaurus
Memento mori
pi_62549201
In de afgelopen decennia heb je eigenlijk twee revolutie gehad. Eerst had je de culturele revolutie van de jaren zestig: dat was een revolutie tegen gezag, tegen traditie en religie. In de jaren tachtig kwam een tweede revolutie, namelijk die van Reagan en het neoliberalisme. Deze revolutie was er een tegen teveel staatsinterventie in de economie.

Wat Peter Giessen eigenlijk betoogd is dat de laatste revolutie te ver is doorgeschoten en dat wij een dosis '1968' nodig hebben. Hierbij gaat hij echter volledig voorbij aan het feit dat de culturele revolutie van de jaren zestig de weg heeft geplaveid voor de destructieve werking van de vrije markt.

De culturele revolutie was in wezen een revolutie tegen de traditionele sociale verbanden. Men zocht deze verbanden te vernietigen opdat het individu zich volledig kan ontplooien. Hierin is men succesvol geweest. De kerken stroomden leeg, het gezin leek spoedig uit te sterven.

Uit de puinhopen van deze revolutie kwam echter niet de verlichte, autonome mens tevoorschijn. Nee, er kwam een mens uit voort wiens leven volledig bepaald wordt door de commercie, door het geld. Met het innerlijk kompas van het christendom en het stoïcijnse ideaal weggeslagen is hij overgeleverd aan de grillige machten van de markt. Hij zoekt bevestiging en bevrediging in de waardering van anderen en de status van bezit. Het meest extreme voorbeeld hiervan is Patrick Bateman in American Psycho.
Winnaar van de POL Ton Elias Trofee - Beste nieuwkomer in '08
Atheïst - Conservatief - Republikeins - Realist. Duidelijk?
pi_62549255
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:20 schreef Chewie het volgende:

[..]

Aangezien de schrijver al niks begrijpt van de vrije markt snijdt dus vrij weinig hout in dat stuk.

Kan het de schrijver en vele anderen ook niet echt kwalijk nemen dat de term vrije markt zo lastig te begrijpen is want dat ligt aan de verkrachting van de term martkwerking door de politiek.
Je kunt wel steeds in je posts zeggen dat de auteur er niks van begrijpt, maar leg dan ook even uit wat hij niet begrijpt en hoe het wel begrepen moet worden. Stom schoppen kan iedereen.
Ik weet het ook niet
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 11:15:41 #19
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_62549430
Ik vind het nogal een suf stuk waarbij allerlei oubollige cliche's worden aangehaald en dingen bij links of rechts worden geschoven die daar soms helemaal niet thuishoren en bovendien van alles op een hoop wordt gesmeten. Wat een ongelofelijke hokjesgeest heeft deze kerel.

Ik heb het idee dat de schrijver het prettig vind om lekker vanuit zijn linkse loopgraaf de rechtse loopgraven onder vuur te nemen. Daarbij ziet hij niet dat we inmiddels in de 21e eeuw leven waarbij nieuwe tegenstellingen en vraagstukken bestaan waarbij eigentijdse oplossingen behoren. Bovendien verwijt hij rechts te polariseren terwijl hij in dit stuk precies hetzelfde doet. Allemaal van dat hullie, gullie en zullie gehuil waarvan de gemiddelde telegraaf-lezer ook niet vies is.

Naar mijn idee is deze schrijver een verzuurde salonsocialist. Een fossiel uit vervlogen tijden dat nog in termen als "de goeden" (links uiteraard) en de "slechten (natuurlijkr rechts). En een die compleet voorbijgestreefd is door alternatieven en nieuwe inzichten die zowat alle partijen van SP tot VVD hebben aangedragen

Natuurlijk moet het welzijn van iedere inwoner van Nederland worden bewaakt. Maar daar heeft deze meneer absoluut geen monopolie op.

Ik zal er straks nog dieper op ingaan
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 11:18:58 #20
177053 Klopkoek
Woke Warrior
pi_62549509
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 11:15 schreef Hexagon het volgende:
Ik vind het nogal een suf stuk waarbij allerlei oubollige cliche's worden aangehaald en dingen bij links of rechts worden geschoven die daar soms helemaal niet thuishoren en bovendien van alles op een hoop wordt gesmeten. Wat een ongelofelijke hokjesgeest heeft deze kerel.

Ik heb het idee dat de schrijver het prettig vind om lekker vanuit zijn linkse loopgraaf de rechtse loopgraven onder vuur te nemen. Daarbij ziet hij niet dat we inmiddels in de 21e eeuw leven waarbij nieuwe tegenstellingen en vraagstukken bestaan waarbij eigentijdse oplossingen behoren. Bovendien verwijt hij rechts te polariseren terwijl hij in dit stuk precies hetzelfde doet. Allemaal van dat hullie, gullie en zullie gehuil waarvan de gemiddelde telegraaf-lezer ook niet vies is.

Naar mijn idee is deze schrijver een verzuurde salonsocialist. Een fossiel uit vervlogen tijden dat nog in termen als "de goeden" (links uiteraard) en de "slechten (natuurlijkr rechts). En een die compleet voorbijgestreefd is door alternatieven en nieuwe inzichten die zowat alle partijen van SP tot VVD hebben aangedragen

Natuurlijk moet het welzijn van iedere inwoner van Nederland worden bewaakt. Maar daar heeft deze meneer absoluut geen monopolie op.

Ik zal er straks nog dieper op ingaan
Welke?
Deuger, Woke & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_62549764
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 10:55 schreef ES57 het volgende:
"Dus links moet het maar weer voor het zeggen hebben .... "

We weten inmiddels waar dat allemaal toe leidt: het bedrijfsleven vijandig bejegenen; 'zielige' allochtonen uitsluitend rechten geven en geen plichten; een perverse hang naar democratie in alle geledingen van de samenleving (zodat de koffiejuffrouw inspraak heeft bij investeringsbeslissingen van het bedrijf waar zij werkt); het overheidsapparaat optuigen tot een vraatzuchtig monster (want er zijn meer ambtenaren nodig om 'beleid' te ontwikkelen, uit te voeren en te handhaven.
Misschien moet je eerst het stuk eens lezen?
En gewoon met open ogen om je heen kijken!
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 11:33:10 #22
177053 Klopkoek
Woke Warrior
pi_62549835
quote:
Ik groeide op met de slogan van Joop den Uyl: spreiding van kennis, inkomen en macht. Dat lijkt me nog altijd een goed idee. Maar sinds 1981 heb ik tandenknarsend moeten toezien hoe de partijen van mijn keuze keer op keer de verkiezingen verloren. Ik zag een samenleving ontstaan waar ik zelf nooit voor gekozen heb, waar geld en commercie een veel te grote rol spelen, waar een heilloze polarisatie tegen allochtonen wordt gevoerd en tot overmaat van ramp een benepen soort nationalisme de kop heeft opgestoken.

De ‘linkse elite’ (mensen zoals ik: Randstad, hoger opgeleid, aardig inkomen) krijgt de schuld van alle problemen die de samenleving zouden teisteren, althans, van rechtse politici, journalisten en websites. Nu valt links ongetwijfeld het nodige te verwijten, maar het is merkwaardig dat links als zondebok fungeert in een wereld die in sterke mate door rechts is gecreëerd.
Voor ES57
Deuger, Woke & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_62549881
De hele financiële crisis vindt haar begin in het verstrekken van hypotheken aan mensen die helemaal geen hypotheken hadden moeten krijgen. Welke vrije markt zou dat doen? Geen. Wat is de achterliggende gedachte van zo'n idee. Laat ik de eerste alinea van deze column erbij pakken.
quote:
Het is tijd voor een herwaardering van ‘linkse’ deugden als matiging, solidariteit, compassie met de minder bedeelden (inclusief allochtonen) en respect voor het milieu.
Dat klinkt eerder als een verklaring waarom de subprime hypotheken mogelijk zijn geweest. Conclusie: column afgeschoten in de eerste alinea. Opgelost. Slotje .
pi_62550116
quote:
Op dinsdag 21 oktober 2008 11:07 schreef Dunckie het volgende:

[..]

Je kunt wel steeds in je posts zeggen dat de auteur er niks van begrijpt, maar leg dan ook even uit wat hij niet begrijpt en hoe het wel begrepen moet worden. Stom schoppen kan iedereen.
De schrijver gaat al de mist in door te stellen dat deze crisis te danken is aan de vrije markt maar het is juist het gebrek aan vrije markt en de verwevenheid tussen overheid en bedrijfsleven wat heeft geleid tot deze crisis.

Het zotte is juist dat bovenstaande door "links" als vrije markt wordt gezien terwijl dit het absoluut niet is. Het is eerder socialisme voor de rijken.
  dinsdag 21 oktober 2008 @ 11:50:38 #25
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_62550192
Niet hel hele stuk genomen, maar de dingen waar ik wat op te zeggen had
quote:
Het is tijd voor een herwaardering van ‘linkse’ deugden als matiging, solidariteit, compassie met de minder bedeelden (inclusief allochtonen) en respect voor het milieu.
Daar heeft "links" geen patent op
quote:
Rechts was de afgelopen jaren ideologisch in het offensief, maar staat er in de kredietcrisis opeens naakt bij. De rommel van het bewierookte bedrijfsleven moet worden opgeruimd door de vermaledijde overheid. Terecht heeft de Britse premier Gordon Brown gepleit voor strenger overheidstoezicht op de wereldeconomie, in de geest van de Bretton Woods-conferentie uit 1944, waar de basis werd gelegd voor decennia van stabiele groei. Ook op andere gebieden, zoals energie, klimaat en voedsel, zal internationale politieke coördinatie hard nodig zijn.

De reflectie over de kredietcrisis mag echter niet beperkt blijven tot de vormgeving van het toezicht. Van minstens even groot belang is bezinning op de fundamentele waarden die tot de crisis hebben geleid. De greed is good-ideologie van rechts is op haar grenzen gestuit. Het is tijd voor een herwaardering van ‘linkse’ deugden als matiging, solidariteit, compassie met de minder bedeelden (inclusief allochtonen) en respect voor het milieu. Het zijn deugden die bij dogmatische toepassing tot ontsporing kunnen leiden, zoals in de jaren zeventig ook is gebeurd. Maar een flinke scheut ‘linkse kerk’ zou heel heilzaam zijn als tegenwicht voor de rechtse dominantie.
Eens met het feit dat het toezicht op verantwoordelijk bankieren in veel landen teveel losgelaten is. Maar om het dan meteen af te schrijven. Zo ken ik er ook nog wel een paar.
quote:
Ik groeide op met de slogan van Joop den Uyl: spreiding van kennis, inkomen en macht. Dat lijkt me nog altijd een goed idee. Maar sinds 1981 heb ik tandenknarsend moeten toezien hoe de partijen van mijn keuze keer op keer de verkiezingen verloren.
Sinds 1981 heeft de Pvda vaak genoeg in de regering gezeten en is in stadsbesturen altijd zeer machtig geweest.
quote:
Ik zag een samenleving ontstaan waar ik zelf nooit voor gekozen heb, waar geld en commercie een veel te grote rol spelen, waar een heilloze polarisatie tegen allochtonen wordt gevoerd en tot overmaat van ramp een benepen soort nationalisme de kop heeft opgestoken.
Eens, ware het niet dat ik hier geen enkele zelfkritiek zie over hoe dat zover is kunnen komen
quote:
De ‘linkse elite’ (mensen zoals ik: Randstad, hoger opgeleid, aardig inkomen) krijgt de schuld van alle problemen die de samenleving zouden teisteren, althans, van rechtse politici, journalisten en websites. Nu valt links ongetwijfeld het nodige te verwijten, maar het is merkwaardig dat links als zondebok fungeert in een wereld die in sterke mate door rechts is gecreëerd.
Nee nee, niet simpel het vingertje wijzen. De gehele politiek heeft hier gefaald.
quote:
Hiermee wordt niet alleen de geschiedenis geweld aangedaan, ook wordt de aandacht afgeleid van de werkelijke macht, die bij rechts ligt. En er is alle reden om die macht kritisch te bekijken. In economisch opzicht heeft rechts de burger niet meer te bieden dan een wereld waarin de werknemer in toenemende mate speelbal wordt van hedgefunds, ‘durfkapitalisten’ en andere investeerders die slechts geïnteresseerd zijn in cashen op korte termijn. Ook op andere gebieden schuilt een grote leegte achter het retorisch geweld van rechts.
Dat is natuurlijk niet zo. De "rechtsen" willen zo min mogelijk overheidsbemoeienis omdat dat in hun ogen beter is voor een eerlijke welvaartsverdeling. Verder is dit allemaal net zulke simpele kritiek als zeggen dat de "linksen" alleen maar theedrinken.
quote:
In de nasleep van de affaire-Duyvendak werd zelfs de milieubeweging verdacht gemaakt, terwijl het klimaat en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen serieuze, wetenschappelijk gedocumenteerde kwesties zijn die niet als ‘linkse hobby’s’ afgedaan kunnen worden.
"Links" heeft geen patent op het milieu. Je ziet bijvoorbeeld dat de Britse conservatieven tegenwoordig het als een van hun speerpunten hebben genomen. Verder heeft de VVD in het verleden aardig wat voor het milieu betekent.
quote:
Hedonisme
In de jaren zestig en zeventig lag het ideologisch offensief bij links. Rechts is geneigd om alle maatschappelijke kwalen tot die periode te herleiden. Vanwege de sex & drugs & rock ’n’ roll-verdwazing van de sixties zitten we nu met de gebakken peren: slecht opgevoede kinderen, slappe politieagenten, egoïstische en onbeschofte burgers.
Sex, drugs & Rock & Roll is ook niet links. Rechtse yuppen houden daar ook wel van. Ik kan ze daar geen ongelijk in geven.
Verder veegt de schrijver hier zoveel dingen op een hoop dat uitleggen waarom het bullshit is niet te doen is.
quote:
Curieus genoeg worden andere linkse waarden uit die tijd – emancipatie van vrouwen en homo’s, de vrijheid om te choqueren en te beledigen – door rechts gebruikt om moslims mee om de oren te slaan.
Ja en?
quote:
De culturele revolutie van de jaren zestig kende inderdaad een sterke hedonistische component. Het individu moest zich bevrijden uit de ketenen van godsdienst, traditie en gezag.
Links streeft juist een grote mate van collectivisme na en zeker geen individualisme. De bevrijding uit de bekrompen spruitjescultuur is eerder liberaal te noemen.
quote:
Maar links probeerde het individu ook enigszins aan banden te leggen. Veel linkse groepen kende een zeer strenge moraal, waarbij het individu zijn eigen belangen ondergeschikt moest maken aan het collectief.
Een afschuwelijk streven dus.
quote:
Jezelf zijn

De remmen gingen pas echt los in het neoliberalisme van de jaren tachtig. De VVD van Ed Nijpels predikte het recht om ‘jezelf te zijn’.
En dat recht is helemaal juist
quote:
De commerciële televisie verbreidde een cultuur waarin identiteit in toenemende mate werd gekoppeld aan materieel bezit. Je stelt pas iets voor als je dure spullen draagt. De gemiddelde Marokkaanse ‘straatterrorist’ zal eerder beïnvloed zijn door de bling van MTV dan door de bezetting van het Maagdenhuis in 1969.
Ik denk dat meneer hier de spijker mist als het om reljeugd gaat. Verder moet iedereen zelf weten waaraan hij of zij zijn geluk ontleent. Of wil de schrijver een morele gedachtenpolitie?
quote:
De neoliberalen droomden van een totaal vrije wereld, waarin individuen met elkaar concurreerden. Monopolies en gevestigde posities moesten worden afgebroken; ook gezeten werknemers moesten levenslang slag leveren met nieuwkomers. Dat zou niet alleen de maatschappelijke dynamiek – en daarmee de welvaart – ten goede komen, maar ook de daaruit voortvloeiende inkomensverschillen legitimeren. De winnaars werden rijk door eigen prestaties, de verliezers hadden maar beter hun best moeten doen.
Voor een groot deel was dat een prima analyse. De overheid dient er te zijn om mensen voor de bedelstaf te behoeden, de rest is aan jezelf.
quote:
De neoliberalen beloofden een wereld waarin harde werkers de weg omhoog vinden. Ook dit bleek een illusie. De sociale mobiliteit in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is lager dan die in de egalitaire Scandinavische landen, bleek uit onderzoek van de London School of Economics. In de VS nam het aantal allerarmsten tussen 2000 en 2005 met 26 procent toe.
Maar hij vergeet even te vermelden dat die sociale mobiliteit in Scandinavie niet alles zegt. Lui die daar met een Universitair diploma in een melkertbaan terecht komen zijn sociaal mobiel geweest. Echter totaal de verkeerde kant op.
quote:
De VVD, in het bijzonder haar leider Frits Bolkestein, komt de eer toe dat zij begin jaren negentig als eerste grote partij de problematische kanten van immigratie op de agenda heeft gezet. Links koesterde lange tijd een te zoetsappig beeld van de vreemdeling. We wilden toch niet terug naar het grauwe Nederland van De Avonden? Kritiek op migranten werd al snel als racisme ter zijde geschoven.
Hij zegt het eigenlijk zelf al
quote:
Maar anno 2008 kan het helemaal geen kwaad om nog eens naar de linkse argumenten van toen te kijken, als tegenwicht voor een allengs hysterischer opinieklimaat. In de jaren tachtig waren linkse activisten zich zeer bewust van de spanningen die de multiculturele samenleving kon oproepen. In de Londense wijk Brixton waren rassenrellen uitgebroken, in Amsterdam was Kerwin Duinmeijer doodgestoken. Links was vooral beducht voor de stigmatisering van etnische groepen.
Kan hij nu echt niets nieuws bedenken? Geef gewoon toe dat je fout zat.
quote:
Stigmatisering

Dat is precies wat er nu gebeurt. Vooral Marokkanen worden collectief aangekeken vanwege het gedrag van een minderheid van criminele jongens, een kleinere minderheid van fundamentalisten en een nog kleinere minderheid van terroristen. ‘Steeds weer verbaas ik me erover hoe ‘Marokkaanse leerlingen’ niet als individu worden gezien, maar als representant van de gehele Marokkaanse gemeenschap. Hoe zij worden aangesproken op de actie van een Mohammed B. of het gedrag van een willekeurige tasjesdief’, schreef een Amsterdamse lerares deze week.

Natuurlijk moeten boosdoeners worden aangepakt. Maar goedwillende Marokkanen lijden onder het feit dat voortdurend wordt gesuggereerd dat wangedrag noodzakelijkerwijze voortkomt uit ‘hun cultuur’, of uit de islam, die onverenigbaar zou zijn met een moderne, democratische samenleving. Daardoor worden sociale achterstanden bestendigd en maatschappelijke tegenstellingen aangewakkerd.
Eens, maar daar moeten we niet voor terug naar de verstikkende politieke correctheid van vroeger
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')