Doordat de US de uitgifte van hypothecaire leningen heeft gestimuleerd tot ver boven de waarde van die woningen, aan mensen met vaak zonder enig inkomen, (ALT A leningen) die rentepercentages begonnen op 1 of 2% en liepen binnen vijf jaar op naar tien procent, (zgn Subprime leningen) en die slechte leningen werden als CDO doorgezet naar europese banken met garantstelling van een US credietverzekeraar die het ook niet kon schelen (toezicht was er toch niet) zoals AIG , deze Europese en Aziatische banken dachten een mooi product met een hoog rendement in handen te hebben, met een hoog rentepercentage. Het bleken Gifpillen te zijn.quote:Op dinsdag 14 oktober 2008 16:19 schreef SeventhWave het volgende:
[..]
Kan je precies uitleggen hoe de crisis in de VS Europese banken onderuit haalt?
En ja, vooral door blijven lenen, dan komt het allemaal wel goed.
quote:wo 08 okt 2008, 11:36
ING afgewaardeerd door Gilissen
AMSTERDAM (AFN) - Theodoor Gilissen heeft zijn advies voor bankverzekeraar ING verlaagd naar ’hold’ van ’buy’ uit “terughoudendheid” ten aanzien van de financiële sector. De zakenbank verwacht dat de beleggingsresultaten tegen zullen vallen als gevolg van de onrust op de financiële markten.
Daarnaast heeft ING volgens Gilissen een grote blootstelling aan Alt-A-hypotheken van 22 miljard euro, via een gestructureerde kredietportefeuille van Amerikaanse hypotheken. ING had op 30 juni nog een kapitaalbuffer van 3,9 miljard euro, waarmee (een groot deel van) de afboekingen in het derde kwartaal opgevangen kunnen worden.
“Mochten de afboekingen leiden tot een kapitaaltekort, dan kan dit ten koste gaan van de AA-rating of ING kan beslissen het dividend te verlagen”, aldus Gilissen.
quote:De traditionele prime hypotheken worden verstrekt aan huishoudens met een goede krediethistorie, hebben een lagere schuldendienst,
zijn een kleiner deel van de waarde van het huis en zijn kleiner dan 417 000 dollar. Jumbo hypotheken verschillen alleen van prime
hypotheken doordat zij groter zijn dan 417 000 dollar. Alt-A hypotheken zitten tussen prime en subprime hypotheken in; voor deze
hypotheken is in tegenstelling tot prime hypotheken geen informatie geverifieerd over het inkomen van de huizenbezitter.
Slechts 200miljard.quote:Op zondag 12 oktober 2008 20:08 schreef Refragmental het volgende:
Ben overigens weer benieuwd hoeveel miljard Wouter Bos deze week weer uit zijn mouw weet te toveren.
Bos niet zeker van blijvend herstelquote:Maandag maakte het kabinet bekend dat het voor een bedrag van 200 miljard euro garant staat voor leningen die banken elkaar onderling verstrekken.
Is slecht garantstelling voor het vertrouwen, dat geld zal niet daadwerkelijk gebruikt worden en mocht het wel gebruikt worden dan is het een lening op basis van aandelenonderpandquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 16:46 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Slechts 200miljard.
[..]
Bos niet zeker van blijvend herstel
Maar we kunnen er dus vanuit gaan dat het waarschijnlijk mis zal gaan (anders durfden de banken wel aan elkaar te lenen) hetgeen als resultaat heeft dat er een bedrag tussen de 20 en 40 miljard (mogelijk meer) alsnog uitgeven gaat worden. Er is al tussen de 30 en 40 miljard door de overheid ingestopt - dus we stevenen af op een staatsschuld van 300 miljard - die wederom door de belastingbetaler betaald kan worden.quote:Op dinsdag 14 oktober 2008 16:39 schreef henkway het volgende:
Hier lees je dus dat ING 22 miljard aan slechte leningen heeft, leningen waarvan het inkomen van de hypotheekgever niet is geverifieerd
Doordat Banken in Nederland en Belgie onderling niet weten hoe de balanspositie is van de collegabank ten aanzien van de slechte leningen, durven zij elkaar geen geld te lenen.
Door dat Bos het vertrouwen terug brengt komt de economie stampend en pruttelend weer op gang
Een gezonde dosis geduldquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 12:47 schreef NewOrder het volgende:
[..]
IJsland is praktisch failliet. Hoe denk je van een kale kip veren te gaan plukken?
Nee dat denk ik niet de overheid zal mogelijk lenen op basis van aandelen onderpand, het onderling bankverkeer komt weer op gang, omdat de overheid als intermediair optreedtquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 17:23 schreef SeventhWave het volgende:
[..]
Maar we kunnen er dus vanuit gaan dat het waarschijnlijk mis zal gaan (anders durfden de banken wel aan elkaar te lenen) hetgeen als resultaat heeft dat er een bedrag tussen de 20 en 40 miljard (mogelijk meer) alsnog uitgeven gaat worden.
ijsland krijgt een lening van het IMF en een steunfonds van Rusland van 4 miljardquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 12:47 schreef NewOrder het volgende:
[..]
IJsland is praktisch failliet. Hoe denk je van een kale kip veren te gaan plukken?
En wat zullen die aandelen dan op dat moment waard zijn ook niks dus. Hebben ze dus twee keer niks, het is het ene gat met het andere gat dichten. Hebben ze uit eindelijk een grote gaten kaas.quote:Op dinsdag 14 oktober 2008 16:51 schreef henkway het volgende:
[..]
Is slecht garantstelling voor het vertrouwen, dat geld zal niet daadwerkelijk gebruikt worden en mocht het wel gebruikt worden dan is het een lening op basis van aandelenonderpand
In de US staat ook GM en Chrysler er erg slecht voor en kan ieder moment failliet gaan dan raken in de US en in Europa nog een 200.000 mensen hun werk kwijt
Het viel mij ook al op. Alsof Bos opeens wel richting ziet als er druk op de ketel staat maar geen idee heeft wat hij moet doen in een rustige situatie. Of de gekozen richting dan goed is of minder goed of dat hij ergens iets beter had kunnen doen dat zal allemaal wel maar als hij er staat dan heeft hij een duidelijk en to the point verhaal te vertellen.quote:Op zondag 12 oktober 2008 18:42 schreef Weltschmerz het volgende:
Mijn god, wat een kleingeestig rechts gelul hier. Is het nou echt zo onvoorstelbaar dat iemand die volgens jou een helemaal verkeerde koers vaart wél goed met een crisis kan omgaan?
Maar een investering van de overheid in een bank die in nood verkeerd is duidelijk een slechte investering - en slechte investeringen zijn juist de oorzaak van het oorspronkelijke probleem.quote:Op dinsdag 14 oktober 2008 18:07 schreef henkway het volgende:
Nee dat denk ik niet de overheid zal mogelijk lenen op basis van aandelen onderpand, het onderling bankverkeer komt weer op gang, omdat de overheid als intermediair optreedt
kost meer aan werkloosheidsuitkeringen en het zou jammer van de ABN AMRO zijn en over tien jaar kan die weer naar de beursquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 18:26 schreef SeventhWave het volgende:
[..]
Maar een investering van de overheid in een bank die in nood verkeerd is duidelijk een slechte investering - en slechte investeringen zijn juist de oorzaak van het oorspronkelijke probleem.
Maar we zullen wel zien hoe het afloopt.
Ik geloof er niets van dat IJsland door deze crisis decennia lang aan de bedelstaf blijftquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 18:37 schreef Boze_Appel het volgende:
[..]
Ze hebben het spel gespeeld en verloren. Accepteer het.
Denk het ook niet, IJsland heeft geen eurotje staatsschuld terwijl Nederland 225 miljard schuld heeftquote:Op dinsdag 14 oktober 2008 18:39 schreef du_ke het volgende:
[..]
Ik geloof er niets van dat IJsland door deze crisis decennia lang aan de bedelstaf blijft.
Waarbij we moeten aantekenen dat iedereen gokte op een stijging van de huizenprijzen. Net als in NL waar je ook "gewoon" een hypotheek kan krijgen voor meer dan de aanschafwaarde van een woning. Een pervers systeem in de hand gewerkt door onze overheidssubsidieering.quote:Op dinsdag 14 oktober 2008 16:39 schreef henkway het volgende:
[..]
Doordat de US de uitgifte van hypothecaire leningen heeft gestimuleerd tot ver boven de waarde van die woningen,
En daar gaat de beurs.. sneller dan verwacht.quote:Op dinsdag 14 oktober 2008 17:23 schreef SeventhWave het volgende:
Als de Oostenrijkse school gelijk heeft zal de economie alsnog keihard op haar bek gaan door kapitaal injectie en de daardoor gecreeerde inflatie.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |