Ik hoor een strenge harde vader spreken in je woorden..quote:Op woensdag 8 oktober 2008 23:31 schreef Fastmatti het volgende:
[..]
Het heeft nog meer voordeel hoor. Als dit soort 60 uur in de week moet werken om zich in leven te houden hebben ze veel minder tijd om rottigheid uit te halen. Zich volzuipen, snuiven, spuiten in het weekend zal dan niet meer gaan.
Als we kijken naar het aantal werklozen in Nederland en de samenstelling van die groep denk ik dat je heel veel overhoop gaat halen en onzekerheid gaat opleggen om een zeer kleine groep heel misschien iets beter af te laten zijn..quote:Op woensdag 8 oktober 2008 23:56 schreef sneakypete het volgende:
[..]
![]()
Nee maar serieus, misschien een principekwestie maar wat vind je erger:
een gezond mens dat voor 1000 euro werkloos thuiszit met uitkering, of diegene voltijd aan het werk voor 900?
Ik kies het laatste, omdat je bij optie A de kans groot maakt dat diegene er nooit meer uitkomt, dat diegene na 5 jaar een CV heeft waar geen een baas op zit te wachten, dit in tt persoon B die zich door de moeilijke tijd heeft geworsteld en van de vorige baas een goede referentie in de zak heeft voor die betere baan.
Als er zo weinig werkloosheid is zal een vrije onderhandeling niet eens zoveel uitmaken, immers als er weinig personeel te vinden is moeten werkgevers zich meer inspannen om mensen te houden en gaan ze vanzelf, noodgedwongen, betere voorwaarden bieden.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:03 schreef du_ke het volgende:
[..]
Als we kijken naar het aantal werklozen in Nederland en de samenstelling van die groep denk ik dat je heel veel overhoop gaat halen en onzekerheid gaat opleggen om een zeer kleine groep heel misschien iets beter af te laten zijn..
Je moet wel een halve mongool zijn wil je dat nergens kunnen opbrengen. En schoffelaars en prullenbakkenlegers hebben we ook nodig.quote:Op woensdag 8 oktober 2008 23:54 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Dat kun jij wel vinden maar wat nu als iemand eenvoudig weg geen 1160 euro waard is op de arbeidsmarkt? Dan wordt diegene niet aangenomen, end of story.
Vervolgens komt diegene in de WW, daarna de bijstand, en na 3 jaar mag je (noodgedwongen) komen schoffelen bij de gemeente.
maar dan moet er wat te kiezen zijnquote:exactly my point, laat mensen dit zelf kiezen.
Klaplopers mogen ze er van mij makkelijker uit kunnen gooienquote:Een redelijk bestaansminimum wordt mij dus afgestolen door de overheid om er luie collega's mee te spekken. Nu ben ik niet zielig ofzo, en ook niet arm of wat dan ook. Maar ik wil gewoon krijgen waar ik voor werk.
Dat is ook wat er al met het huidige model is gebeurd. De werknemers hebben samen een zodanige positie dat bijna niemand echt voor het minimumloon hoeft te werken.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:05 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Als er zo weinig werkloosheid is zal een vrije onderhandeling niet eens zoveel uitmaken, immers als er weinig personeel te vinden is moeten werkgevers zich meer inspannen om mensen te houden en gaan ze vanzelf, noodgedwongen, betere voorwaarden bieden.
In tijden van mindere economie zal de werknemer weer wat inleveren, maar zal de werkloosheid niet uit de hand lopen en daardoor (en door lagere productiekosten) zal de economie minder afzwakken.
Onzekere werknemers houden hun geld sneller in hun zak, desastreus voor de economiequote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:05 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Als er zo weinig werkloosheid is zal een vrije onderhandeling niet eens zoveel uitmaken, immers als er weinig personeel te vinden is moeten werkgevers zich meer inspannen om mensen te houden en gaan ze vanzelf, noodgedwongen, betere voorwaarden bieden.
In tijden van mindere economie zal de werknemer weer wat inleveren, maar zal de werkloosheid niet uit de hand lopen en daardoor (en door lagere productiekosten) zal de economie minder afzwakken.
Dat komt niet door ons model, dat komt doordat Nederland gewoon een welvarend land is. En nee, ook dat komt niet door ons model.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:08 schreef du_ke het volgende:
[..]
Dat is ook wat er al met het huidige model is gebeurd. De werknemers hebben samen een zodanige positie dat bijna niemand echt voor het minimumloon hoeft te werken.
Als je alles vrij gaat geven krijg je vooral een sterkere golfbeweging met mogelijk hogere toppen en zeker diepere dalen.
Daarom is alles al veel minder dicht dat enkele decennia geleden. We hebben, echt waar, een heel redelijke balans gevonden hier in Nederland en dat draagt wel degelijk bij aan onze welvaart.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:12 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Dat komt niet door ons model, dat komt doordat Nederland gewoon een welvarend land is. En nee, ook dat komt niet door ons model.
Juist door alles dicht te gooien zul je je eigen graf graven.
O? Volgens mij was dat gewoon de overheid die jongeren aan het werk wilde hebben.quote:Op woensdag 8 oktober 2008 23:43 schreef Klopkoek het volgende:
Dat is ook weer zoiets: het gefoeter op de zogenaamd korte werkweek door wergevers. Wat daarbij gemakshalve tegenwoordig vergeten wordt (ook door zgn 'linkse' media als de Volkskrant) is dat werkgevers zélf die lagere hoeveelheid werkuren wilden.
Je moet helemaal niets. Ik zeg ook niet dat je iets moet, ik zeg alleen dat ik 36 uur geen volledige werkweek vind.quote:Dus: moeten we meer gaan werken omdat werkgevers het willen? Moeten we straks over 40 jaar weer minder gaan werken omdat werkgevers dat eisen?
Nou en?quote:Daar heb ik twee woorden voor: fuck off
Een halve mongool? Er bestaan gewoon mensen waar een baas niet meer dan 1000 euro aan zou betalen.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:07 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Je moet wel een halve mongool zijn wil je dat nergens kunnen opbrengen. En schoffelaars en prullenbakkenlegers hebben we ook nodig.
Wat betreft onbetrouwbare werknemers hebben we mooie flexcontracten om het eens uit te proberen met iemand zonder dat men er echt een buil aan hoeft te vallen.
Je doet alsof die keuze vrij staat, maar zo is het niet. Dat mensen vroeger zo lang werkten komt gewoonweg door een duurdere productie/lagere welvaart. In China werken ze zo lang omdat een duurdere werknemer zou betekenen dat het fabriekje weer teruggaat naar Europa, weg inkomen.quote:kijk ik vind het goed als mensen vrijwillige willen overwerken om meer geld te verdienen. Maar ik zou het vrij bezopen vinden als dat nodig is om in leven te blijven.
Klopt, maar beiden zijn nodig om iedereen die écht wil, een kans op een baan te bieden.quote:Klaplopers mogen ze er van mij makkelijker uit kunnen gooien
Maar daar is het minimumloon voor afschaffen niet voor nodig
Ik herhaal: "aan inflatie onderhevig"...quote:Op woensdag 8 oktober 2008 23:56 schreef du_ke het volgende:
In de meeste arbeidscontracten is 40 of 36 uur per week inderdaad fulltime
Waarna zo'n werknemer natuurlijk wel wat toeslagen krijg voor zijn levensonderhoud, betaald door jou en mij die meer uren maken.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:18 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik herhaal: "aan inflatie onderhevig"...
inderdaad, en het gaat ook om afwegingenquote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:14 schreef du_ke het volgende:
[..]
Daarom is alles al veel minder dicht dat enkele decennia geleden. We hebben, echt waar, een heel redelijke balans gevonden hier in Nederland en dat draagt wel degelijk bij aan onze welvaart.
Late reactie:quote:Op woensdag 8 oktober 2008 23:49 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
De helft? DE helft? weet je dat heel zeker?
Ik vind het in ieder geval redelijk (het toverwoord hier) dat die persoon in 5 jaar zwaar werk redelijkerwijs moet kunnen rondkomen en zich ook niet naar de tering hoeft te werken. er zijn genoeg jobs waar je helemaal niks voor hoeft te kunnen maar blijkbaar toch hun toegevoegde waarde hebben.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:16 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Een halve mongool? Er bestaan gewoon mensen waar een baas niet meer dan 1000 euro aan zou betalen.
Dat is nu eenmaal het geval bij bepaalde werkzaamheden/mensen die het doen. Laat die mensen dan die kans pakken, om vervolgens van daaruit uit te kijken naar iets beters. Door mensen thuis te laten zitten, raken ze hun kansen steeds meer kwijt. Wat doe jij als je een sollicitant krijgt die 5 jaar niet gewerkt heeft? Dan ben je toch argwanender dan wanneer hij 5 jaar zwaar werk heeft verricht voor een laag loon?
Als een baas een zwakkere werknemer in dienst neemt kan ie er zo weer vanaf als die werknemer zn salaris niet waard is. En de mogelijke tijdsduur lijkt mij genoeg om te kunnen bepalen of die werknemer dat ook is en de baas een vast contract aandurft. Daar kan een baas zich niet echt een buil aan vallen wel?quote:En die flexcontracten vind ik niet heilig. Er mag ook een vast contract zijn, maar het moet tussen de werknemer en werkgever zelf blijven. Een vakbond kan dan bijv wel als derde partij aanwezig zijn om het contract te controleren op rechtsgeldigheid oid, of als hulp bij schending ervan.
Mooi dat we dat stadium voorbij zijn, laten we het zo houdenquote:Je doet alsof die keuze vrij staat, maar zo is het niet. Dat mensen vroeger zo lang werkten komt gewoonweg door een duurdere productie/lagere welvaart. In China werken ze zo lang omdat een duurdere werknemer zou betekenen dat het fabriekje weer teruggaat naar Europa, weg inkomen.
Ik vind er maar een nodig. Als aantoonbaar disfunctionerend personeel doodeenvoudig op straat gezet kan worden dan zullen die "luie" collega's wel uitkijken en gewoon hard genoeg werken om hun salaris waard te zijn.quote:Klopt, maar beiden zijn nodig om iedereen die écht wil, een kans op een baan te bieden.
zie boven.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:42 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Ik vind het in ieder geval redelijk (het toverwoord hier) dat die persoon in 5 jaar zwaar werk redelijkerwijs moet kunnen rondkomen en zich ook niet naar de tering hoeft te werken. er zijn genoeg jobs waar je helemaal niks voor hoeft te kunnen maar blijkbaar toch hun toegevoegde waarde hebben.
Jawel, want er zijn ook (helaas) mensen die eerst eventjes goed werken in hun proeftijd, om daarna, het contract eenmaal binnen, flink minder hun best te gaan doen. Dat weten bazen ook, dus daarom zullen ze vastigheid voor de werknemer juist gaan uistellen als vaste contracten téveel zekerheid geven aan de werknemer.quote:Als een baas een zwakkere werknemer in dienst neemt kan ie er zo weer vanaf als die werknemer zn salaris niet waard is. En de mogelijke tijdsduur lijkt mij genoeg om te kunnen bepalen of die werknemer dat ook is en de baas een vast contract aandurft. Daar kan een baas zich niet echt een buil aan vallen wel?
Klopt, ontslagrecht op de schop dus, weg ermeequote:Ik vind er maar een nodig. Als aantoonbaar disfunctionerend personeel doodeenvoudig op straat gezet kan worden dan zullen die "luie" collega's wel uitkijken en gewoon hard genoeg werken om hun salaris waard te zijn.
Loon naar prestatie werkt ook redelijk als het proces zich daarvoor leent - maar het ontslagrecht is idd een van de grootste problemen.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:46 schreef sneakypete het volgende:
Klopt, ontslagrecht op de schop dus, weg ermee
Klopt begin vorige eeuw was het 6 dagen van ca 8 uur dus ca 48 uur. Dat we minder uren hoeven te maken voor meer welvaart vind ik opzich niet negatief.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:18 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik herhaal: "aan inflatie onderhevig"...
Nogmaals: geen probleem met het minimumloon, maar 48 uur in de week werken is geen ramp. Wat zeg ik: doodnormaal voor velen om niet te spreken over mensen die nog veel meer uren draaien.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 08:30 schreef du_ke het volgende:
Klopt begin vorige eeuw was het 6 dagen van ca 8 uur dus ca 48 uur. Dat we minder uren hoeven te maken voor meer welvaart vind ik opzich niet negatief.
Je snapt toch wel dat de belastingdienst daar geen uitzondering voor kan maken? Als ze dat wel doen dan gaat er ongelovelijk mee gesjoemelt worden. Dan worden dalijk alle werkweken tot een minimum verlaagt en het aantal overuren verhoogd.quote:Op woensdag 8 oktober 2008 23:58 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Natuurlijk weegt het op, tenzij je meer geeft om Jan van 45 die 2500 euro verdient, en wat minder geeft om Piet van 35 die zijn uitzendovereenkomst opgezegd ziet omdat het risico te groot is wegens Jan.
[..]
Nee zo klopt het, maar nu je rechtvaardiging hiervoor? Waarom gaat de overheid accoord met hoge overuurlonen, om ze vervolgens zelf eventjes flink af te romen? Dat is slecht voor de werkgever én de werknemer. Nu zul je denken: ja maar anders gaan mensen massaal overwerken.
Vergeet dan even niet dat het soms gewoon moet. Op mijn werk moet het elke week zelfs, omdat er geen personeel voor handen is en het bedrijf draait op de betere helft werknemers.
Waarom heeft die betere helft geen recht op het volle pond?
Ik heb naar een grafiekje zitten zoeken waarin de koopkracht van de bijstand wordt weergegeven ten opzichte van modaal sinds 1975. Ik kan dat nu even niet vinden.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 00:15 schreef DS4 het volgende:
[..]
O? Volgens mij was dat gewoon de overheid die jongeren aan het werk wilde hebben.
[..]
Je moet helemaal niets. Ik zeg ook niet dat je iets moet, ik zeg alleen dat ik 36 uur geen volledige werkweek vind.
Ik ben ook niet voor het verlagen van minimumloon. Werken moet lonen. De uitkeringen, daar mag naar gekeken worden (en aanpassen waar dat reëel is). Het verschil moet groter.
5 ziektedagen per jaar voor 50% van het loon. Dus effectief krijg je dan 8*2,5= 20 uren ziekte per jaar vergoed. Dat is echt niets.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 05:43 schreef SeventhWave het volgende:
Wat je ook niet moet onderschatten is de ziektewet die ondernemers klauwen vol geld kosten. Vijf ziektedagen per jaar tegen 50% van je loon is meer dan genoeg.
Ik wacht af, maar ben vooral benieuwd naar het grafiekje waarin staat hoe bijstand zich tot de laagstverdienende werknemers verhoudt. Dat is pas schrikken!quote:Op donderdag 9 oktober 2008 09:04 schreef Klopkoek het volgende:
Ik heb naar een grafiekje zitten zoeken waarin de koopkracht van de bijstand wordt weergegeven ten opzichte van modaal sinds 1975. Ik kan dat nu even niet vinden.
Ik zeg helemaal niet dat het helpt (overigens: dat is wel zo, maar dat was niet de kern van mijn opmerking), ik zeg dat het verschil groter moet zijn.quote:Wat jij doet is weer het standaard simpele VVD-geblaat. Dat helpt gewoon niet. Dat recept wordt al 30 jaar toegepast en het helpt niet. In de VS niet en hier ook niet.
Ik ben ook een voorstander hiervan, zie niet in waarom het niet ethisch of fair zou zijn en ben overtuigd dat je er de mensen mee helpt.quote:Wat wel helpt is de workfirst benadering en die nieuwe bijstandswet. Daardoor is het aantal werklozen flink geslonken maar ik heb twijfels over of dat ethisch en fair is. En of je mensen daarmee verder helpt.
Eens.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 09:10 schreef LXIV het volgende:
Uiteindelijk is versoepeling van het ontslagrecht juist in het voordeel van de minder sterken. Zij krijgen dan in ieder geval een kans.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |