BRUSSEL/ROTTERDAM - De overheden van Nederland, België en Luxemburg steken 11 miljard euro in Fortis. In ruil daarvoor krijggen de overheden een belang van 49 procent in het concern. Ook maakte de bankverzekeraar bekend ABN Amro te gaan verkopen. Maurice Lippens treedt af als president-commissaris van het bedrijf.
afbeelding vergroten Belgisch premier Yves Leterme, minister Didier Reynders, Fortis-topman Filip Dierckx en minister Wouter Bos.
afbeelding vergroten Minister Bos arriveert in Brussel voor overleg met de Belgische prenmier Yves Leterme en Fortis-topman Filip Dierckx.
Nederland betaalt vier miljard euro voor een belang van 49 procent in het verzekeringsbedrijf van Fortis, dat in Utrecht is gevestigd. De Belgische overheid krijgt voor 4,7 miljard een belang van 49 procent in de Fortisbank. Luxemburg koopt voor 2,5 miljard euro eenzelfde belang in de Luxemburgse activiteiten. In ruil voor het geld gaan de overheden commissarissen benoemen bij de bank.
Volgens minister Wouter Bos (Financiën) dient de deal er toe ‘om de spaarders het vertrouwen te geven dat het geld op de goede plek zit’. Hij benadrukte dat het geld een investering is die later teruggehaald zal worden.
Fortis maakte ook bekend ABN Amro weer van de hand te doen. Onbekend is nog wie de Nederlandse bank gaat kopen en tegen welke prijs. Lange tijd was er sprake van dat de Nederlandse tak van ABN Amro verkocht zou worden aan ING. De Nederlandse bankverzekeraar zou naar verluidt tien miljard euro willen neertellen.
President-commissaris Maurice Lippens maakte bekend af te treden. Met de gedeeltelijke nationalisatie is Fortis voorlopig uit de problemen. Vrijdag maakte het bedrijf bekend dat het nog tien tot vijftien miljard euro nodig had. Daarvan is nu al 11 miljard binnen. Via de verkoop van ABN Amro komt de rest van het geld binnen.
De verkoop van de Nederlandse bank is een persoonlijke nederlaag voor president Maurice Lippens. Hij was een van de architecten achter de overname van ABN Amro door Fortis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Lippens gisteren aankondigde per direct op te stappen bij Fortis. Beleggers eisten zijn aftreden toen Fortis in juli onverwacht bekendmaakte nieuw kapitaal nodig te hebben om de overname van ABN Amro te kunnen betalen. Lippens offerde toen bestuursvoorzitter Jean Paul Votron en bleef zelf zitten.
Met het reddingsplan hoopt Fortis de roerige periode van het afgelopen jaar achter zich te laten. De bankverzekeraar kwam in de problemen door de overname van een deel van ABN Amro en de kredietcrisis. De bank kreeg de financiering van de overname niet rond.