quote:Boete voor roken joint in eigen coffeeshop
(Novum) - Een 27-jarige Amsterdammer is maandag beboet voor het roken van een joint in een coffeeshop. Dat bevestigt een politiewoordvoerder dinsdag. De man genoot van een joint in zijn eigen coffeeshop toen hij door een agent op de bon werd geslingerd.
Volgens de woordvoerder ging het niet om een pure joint. Die is wel legaal om te roken in een coffeeshop. De Voedsel en Waren Autoriteit ziet sinds 1 juli toe op de naleving van het rookverbod in de horeca. "Maar als een agent een overtreding constateert, sluit hij zijn ogen daar niet voor. Als de man het niet met de boete eens is, moet hij de zaak voor laten komen", besluit de woordvoerder.
of is lid van stivoroquote:Op woensdag 24 september 2008 07:03 schreef fransbreda het volgende:
Die agent zal wel niet geneukt hebben het laatste jaar.
Dit gaat toch over een coffeeshop?quote:Op woensdag 24 september 2008 07:11 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
of is lid van stivoro
Maar concreet; betekent dit nou dat de politie wanneer ze door het uitgaanscentrum wandelen en kroegen binnengaan direct een boete kunnen uitdelen als ze zien dat er gerookt wordt én dit aangemoedigd wordt door de eigenaar?
quote:Op woensdag 24 september 2008 07:23 schreef Vodkadruppel het volgende:
linkje:
http://www.nu.nl/news/158(...)en_taak_politie.html
nou ja, kennelijk zijn ze bevoegdquote:In principe heeft de politie in deze geen taak, maar het lokaal gezag kan zelf besluiten toezicht te houden op naleving. Dat melden woordvoerders van de VWA en de politie woensdag.
quote:
Groningen zet de asbakken terug op de toog
Gepubliceerd: 22 september 2008 15:00 | Gewijzigd: 22 september 2008 23:03
In een toenemend aantal kroegen in Groningen wordt weer gerookt. De Voedsel- en Warenautoriteit weet ervan en kondigt meer controles aan.
Door onze correspondent Karin de Mik
Groningen, 22 sept. Rookverbod in de horeca? Niet in een toenemend aantal Groningse cafés. Stamgasten roken er in de Kale Jonker en De Drie Uiltjes lustig op los.
Minstens twintig kroegbazen zetten enkele weken geleden demonstratief de asbakken terug op de toog. De klanten mogen hun geliefde rokertje weer opsteken.
Rebellie? Nee, pure noodzaak, onderstreept kroegbaas Henk Heukers van De Kale Jonker aan het Gedempte Zuiderdiep. Hij zag zijn omzet sinds 1 juli, toen het rookverbod in de horeca van kracht werd, met de helft afnemen.
Nog even en hij had kunnen sluiten. Zijn 60 vierkante meter grote café is te klein voor een aparte rokersruimte. Zijn klanten bleven weg. „Negentig procent van hen rookt”, weet Heukers. Sinds het binnen van hem weer mag, draait hij zijn normale omzet.
Cora Wolff (56) zit aan de bar, pakje Kent en een volle asbak voor zich. Ja, ze is opgelucht. Toen roken nog verboden was, stond iedereen buiten te paffen. „De kroeg was leeg. Het is nu veel gezelliger.” Zelfs niet-roker Gustaaf Rutgers (41) miste de rook. „Als er geen rooklucht in een café hangt, is het mij te steriel. Relaxen doen veel mensen met een glas bier en een sigaretje. Roken hoort erbij.”
Heukers klinkt strijdvaardig. Hij hoopt op een boete om zo een proefproces te kunnen uitlokken. Hij voelt zich gediscrimineerd. „Ik kan niet tegen de grote cafés op die een rokersruimte kunnen inrichten. Ik ga door tot het Europese Hof.”
Een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit is op de hoogte van de overtredingen in Groningen. „We krijgen signalen dat vooral in Tilburg en Groningen cafés het rookverbod negeren. De komende tijd gaan we gericht actie ondernemen.”
Na een eerste waarschuwing worden boetes opgelegd die oplopen van 300 tot 2.400 euro. „We gaan ervan uit dat café-eigenaren na meerdere boetes eieren voor hun geld kiezen.”
Daar peinst mede-eigenaar Jantineke Westerman van café De Drie Uiltjes aan de Oude Ebbingestraat in Groningen niet over. Vorige week kreeg ze een waarschuwing van de controleur van de Voedsel- en Warenautoriteit. Een volgende keer wordt er een boete opgelegd. „Die betalen we. En de volgende ook. We houden de asbakken op tafel. Dan trekken ze onze vergunning maar in.”
Drie weken geleden werden de asbakken teruggezet. Westerman vertelt dat ze genoeg had van al die „chagrijnige” klanten die buiten op de trap van het café en achter in de tuin rookten. „Het café zelf was helemaal leeg. Klanten moeten het leuk vinden hier te komen. De gezelligheid was weg. Al onze klanten roken. Ze vinden het geweldig dat het weer kan.”
Stamgast en niet-roker Sian Huis (43) heeft er geen probleem mee dat om hem heen weer gerookt wordt. Hij is tegen het rookverbod, maar vraagt zich wel af waarom de VWA niet optreedt. „Het lijkt wel of ze het gedogen. Wees duidelijk vind ik. Nu krijg je een soort tweedeling tussen cafés die elkaar verwijten gaan maken.”
Cees Veen (52) zit aan de bar. Hij rookt alleen als hij uit is. „Roken hoort bij de kroegcultuur”, vindt hij. Caféhouders moeten zelf kunnen bepalen of er gerookt mag worden, zegt hij. „De overheid kan zich beter bezighouden met een streng verbod op alcoholconsumptie bij jongeren, in plaats van oude knarren hun rokertje in de buurtkroeg af te pakken.”
Eigenaar Bert de Kleuver van café De Oude Wacht vindt dat zijn collega’s het „onvermijdelijke uitstellen”. Hij is van mening dat ze „niet constructief” bezig zijn door het rookverbod te ontduiken. „Als je wet- en regelgeving aan je laars lapt, schep je een merkwaardig precedent.”
Hij denkt er niet aan het roken weer te gedogen. In de Oude Wacht bestaat de clientèle voor de helft uit niet-rokers. De Kleuvers omzet is op peil gebleven. „Al weet ik niet hoe het gaat als de temperaturen dalen. Ik heb buiten een heater voor de rokers. Maar buiten roken is niet ideaal.”
Maarten Burger, voorzitter van de Groningse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland en eigenaar van café Buckshot, is bezorgd over de tweedeling. „Het is vervelend dat collega’s nu tegenover komen elkaar te staan.”
Klanten vragen hem geregeld of ze een sigaretje mogen roken in zijn café. „Nee, zeg ik dan, maar dan gaan ze naar een collega waar het wel mag. Je wordt haast gedwongen om asbakken op tafel te zetten. Of ik dat doe? Nee.” En na een korte stilte. „Nog niet.”
De organisatie vindt dat de horecaondernemers zelf het beste kunnen bepalen of er in de zaak gerookt mag wordenquote:'Rookverbod zorgt voor chaos'
Uitgegeven: 23 september 2008 19:34
Laatst gewijzigd: 23 september 2008 23:25
WOERDEN - Volgens Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is niet de horeca maar de overheid de veroorzaker van de huidige chaos door het rookverbod. Dat zei directeur Lodewijk van der Grinten dinsdag tijdens de ledenraad.
Volgens hem richt de chaos zich onder meer op de handhaving van de wet, de overlast op straat en de vlucht naar illegale zuipketen.
Ondernemers
De organisatie vindt dat de horecaondernemers zelf het beste kunnen bepalen of er in de zaak gerookt mag worden. KHN vindt dat minister Ab Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod en begrijpt dat er horecaondernemers zijn die de asbakken weer neerzetten in hun zaak.
Toch is dit tegen de wens van de organisatie, omdat het andere ondernemers schaadt die zich wel netjes aan de regels houden.
"Maar hoewel ze de precieze omzetgevolgen nog landelijk gaan onderzoeken, durf ik nu al de noodklok te luiden voor een fors aantal horecabedrijven", zei Van der Grinten. Vooral bij de kleine ondernemers zouden klappen vallen.
Gesprekken
Koninklijk Horeca Nederland wil snel met de gemeenten praten over de mogelijkheden om in de winter aangenaam buiten te kunnen roken.
nou ja, kennelijk mogen ze dat wel al is het geen hoofdtaak. Dat maak ik er uit op althansquote:Op woensdag 24 september 2008 08:45 schreef makkie88 het volgende:politie die een boete uit deelt dus.. grappig... die dat dus niet mag?.. nog grappiger..
politie wist dat niet?..politie heeft geen opleiding gevolgd
welkom in Nederland, het land waar we graag dingen verbieden!!quote:Op woensdag 24 september 2008 08:48 schreef Weltschmerz het volgende:
Dus we moeten van de overheid meer drugs gebruiken en we mogen dat niet voorzichtig doseren. De plant die legaal verbouwd wordt en met accijns is belast maakt het tot een strafbaar feit, terwijl de plant waarvan de kweek een gevangenisstraf oplevert en waarvoor je uit je huis wordt gezet straffeloos opgerookt mag worden.
Goed beleid hoor.
in de jaren vijftig werd roken nog gepropageerd:quote:Op woensdag 24 september 2008 08:57 schreef LordNemephis het volgende:
[..]
welkom in Nederland, het land waar we graag dingen verbieden!!
om te janken, die jaren vijftig betuttelende koers van dit kabinet!
Dat maakt het des te hypocrieter het 50 jaar later gewoon ongefaseerd te verbieden overal.quote:Op woensdag 24 september 2008 09:46 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
in de jaren vijftig werd roken nog gepropageerd:
Roken in een coffeeshop mag gewoon maar dan wel puur.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:00 schreef McKillem het volgende:
Waarom kom je anders in een coffeeshop behalve om te roken.
Lekker interresant. Roken is roken, en roken dat is de core business van een coffeeshop.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:02 schreef kraaksandaal het volgende:
[..]
Roken in een coffeeshop mag gewoon maar dan wel puur.
Dat is met opium,cocaine en marihuana ook ooit gebeurd.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:01 schreef McKillem het volgende:
[..]
Dat maakt het des te hypocrieter het 50 jaar later gewoon ongefaseerd te verbieden overal.
Dat is ook lekker vergelijkbaar. Iets waar je met een beetje overdosis van doodgaat en een sigaret.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:05 schreef kraaksandaal het volgende:
[..]
Dat is met opium,cocaine en marihuana ook ooit gebeurd.
Tabak is legaal dus dat kun je verbieden, hash en weed zijn gedoogd en daar is nog geen wetgeving voor op dat punt.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:04 schreef McKillem het volgende:
[..]
Lekker interresant. Roken is roken, en roken dat is de core business van een coffeeshop.
Dit is zo triest dat ik er bijna van moet huilen wel.
Je gaat van alle dingen eerder dood, de dosering is belangrijk.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:06 schreef McKillem het volgende:
[..]
Dat is ook lekker vergelijkbaar. Iets waar je met een beetje overdosis van doodgaat en een sigaret.
Dus? Roken is de core business van een coffeeshop. WAAROM zou je daar een rookverbod willen hebben.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:07 schreef kraaksandaal het volgende:
[..]
Tabak is legaal dus dat kun je verbieden, hash en weed zijn gedoogd en daar is nog geen wetgeving voor op dat punt.
Als ik een slof peuken in een houder doe en dat tegelijk oprook heb ik wat ademhalingsproblemen maar is er verder weinig aan de hand. Als ik een kilo coke gebruik ga ik harstikke dood.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:09 schreef kraaksandaal het volgende:
[..]
Je gaat van alle dingen eerder dood, de dosering is belangrijk.
Hash en Weed zijn legaal, het verkopen van kleine hoeveelheden is gedoogt, bovendien heb je voor het verkopen van Tabak naar mijn weten ook toestemming nodig.quote:Op woensdag 24 september 2008 10:07 schreef kraaksandaal het volgende:
[..]
Tabak is legaal dus dat kun je verbieden, hash en weed zijn gedoogd en daar is nog geen wetgeving voor op dat punt.
precies, iedereen die er komt rookt, inclusief medewerkersquote:Op woensdag 24 september 2008 10:11 schreef McKillem het volgende:
[..]
Dus? Roken is de core business van een coffeeshop. WAAROM zou je daar een rookverbod willen hebben.
Zelfs al roken ze niet. Bij een coffeeshop ga je niet werken werken als je problemen hebt met een rokerige omgeving. Een kroeg ook niet trouwens, maar bij coffeshops is dat niet eens een discutabel punt.quote:Op woensdag 24 september 2008 11:47 schreef ruud_fr het volgende:
[..]
precies, iedereen die er komt rookt, inclusief medewerkers
dat gejank
Tabaksrook.quote:Op woensdag 24 september 2008 12:33 schreef McKillem het volgende:
Dus dat "recht" op die rookvrije werkplek hoeft daar helemaal niet.
quote:
quote:Op woensdag 24 september 2008 12:33 schreef McKillem het volgende:
[..]
Zelfs al roken ze niet. Bij een coffeeshop ga je niet werken werken als je problemen hebt met een rokerige omgeving. Een kroeg ook niet trouwens, maar bij coffeshops is dat niet eens een discutabel punt.
Dus dat "recht" op die rookvrije werkplek hoeft daar helemaal niet.
hoho, dit is een reclame, geen overheidscampagne. En nu is er gewoon veel meer bekend over de schadelijkheid van tabaksrook itt de vroeger dus niet zo gek dat aan de hand daarvan beleid gewijzigd wordt ten opzichte van vroeger. Nu worden er ook hele andere eisen gesteld aan auto's bijvoorbeeld, terwijl je vroeger zonder katalysator of roetfilters rondreetquote:Op woensdag 24 september 2008 10:01 schreef McKillem het volgende:
[..]
Dat maakt het des te hypocrieter het 50 jaar later gewoon ongefaseerd te verbieden overal.
En het wordt helemaal niet ongefaseerd verboden, het wordt juist gefaseerd verboden. Eerst in kantoren, dan in openbare gebouwen, nu in de horeca.quote:Op woensdag 24 september 2008 15:50 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
hoho, dit is een reclame, geen overheidscampagne. En nu is er gewoon veel meer bekend over de schadelijkheid van tabaksrook itt de vroeger dus niet zo gek dat aan de hand daarvan beleid gewijzigd wordt ten opzichte van vroeger. Nu worden er ook hele andere eisen gesteld aan auto's bijvoorbeeld, terwijl je vroeger zonder katalysator of roetfilters rondreet
En al die verboden waren destijds "onvoorstelbaar" en "onhaalbaar" en die gingen voor een nare sfeer zorgen maar zijn nu in retrospectief relatief rustig ingevoerd en geaccepteerd. Ondenkbaar was het dat je op je bureau geen asbakje had staan en niet lekker zat te paffen achter je monitor ook al had je collega naast je astma. Ondenkbaar was het dat niet ff lekker tijdens het forenzen in de trein niet een peukie kon doen. Lekker ontspannend op weg weer naar huis.quote:Op woensdag 24 september 2008 16:02 schreef Wombcat het volgende:
[..]
En het wordt helemaal niet ongefaseerd verboden, het wordt juist gefaseerd verboden. Eerst in kantoren, dan in openbare gebouwen, nu in de horeca.
quote:Op woensdag 24 september 2008 16:27 schreef MikeyMo het volgende:
De terugloop in klanten was voorspeld, dat is uitgekomen alsdus de horecaeigenaren, nu moeten ze wachten tot ze falliet zijn.
stoer johquote:Op woensdag 24 september 2008 16:35 schreef fransbreda het volgende:
Ik blijf weg als ik niet mag roken.
Maar ik ga toch en rook gewoon, heb schijt aan jouw.
Daarmee kroegeigenaren inkomsten van jou laten missen omdat jij je sigaret belangrijker vindt dan gezelligheid in de kroeg =).quote:Op woensdag 24 september 2008 16:35 schreef fransbreda het volgende:
Ik blijf weg als ik niet mag roken.
Daarmee kroegeigenaren het risico laten lopen op een boete van 300 euro die oploopt tot 2400 euro.quote:Maar ik ga toch en rook gewoon, heb schijt aan jouw.
[..]
Dat jij tot je dertigste thuis hebt gewoond betekent niet dat dat de norm is. Volgens mij is het grootste deel van het uitgaande publiek tussen de 20 en de 35 en daarvan wonen de meesten (mag ik hopen) toch op zichzelf.quote:Op woensdag 24 september 2008 16:27 schreef MikeyMo het volgende:
Ach en het gros van de uitgaanders woont nog thuis. Geen ouders die zitten te wachten op elke zaterdag een hok vol rokend puberaal tuig
Gezelligheid is er in vele vormen. Hopelijk hoeft het niet alleen gezellig in de kroeg te zijn. Ik ben op enkele zeer leuke feesten geweest waar je gewoon kon roken en waar echt niet continu dezelfde mensen rond liepen.quote:Op woensdag 24 september 2008 18:11 schreef DionysuZ het volgende:
[..]
Daarmee kroegeigenaren inkomsten van jou laten missen omdat jij je sigaret belangrijker vindt dan gezelligheid in de kroeg =).
Ik houd me keurig aan het rookverbod in de kroeg, ben er alleen een stuk minder geweest en in de gevallen dat ik er was, stonden we gewoon met rokers en niet rokers op het verwarmde terrasquote:Daarmee kroegeigenaren het risico laten lopen op een boete van 300 euro die oploopt tot 2400 euro.
Egoisme? NAH!
Het is ge-accepteerd, maar goedgekeurd?quote:Op woensdag 24 september 2008 16:27 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
En al die verboden waren destijds "onvoorstelbaar" en "onhaalbaar" en die gingen voor een nare sfeer zorgen maar zijn nu in retrospectief relatief rustig ingevoerd en geaccepteerd. Ondenkbaar was het dat je op je bureau geen asbakje had staan en niet lekker zat te paffen achter je monitor ook al had je collega naast je astma. Ondenkbaar was het dat niet ff lekker tijdens het forenzen in de trein niet een peukie kon doen. Lekker ontspannend op weg weer naar huis.
Als je met kleine beetjes gaat werken dan kan je ook ongestraft van Nederland een politiestaat maken. Dat is de regering nu aan het bewijzen.quote:en nu? Nu is het de doodnormaalste zaak dat er niet gerookt wordt op de kantoren. Nu is het asociaal als iemand in een trein een sigaret in de brand steekt.
Ik denk dat er niet veel keus is op den duur als je nog iets wil. Dus dan word het je in feite gewoon opgedrongen, maar dat hoeft geenszins te betekenen dat iedereen dit tof gaat vinden.quote:Dit rookverbod in de horeca is wat dat betreft een kwestie van wennen, maar de horeca wilt niet eerst door de zure appel heen bijten. Die verdwijnende rokers komen vanzelf weer terug. Die blijven echt niet weg, die willen ook chicks oppikken in de kroeg danwel versierd worden, die willen ook wel weer eens in een toko dronken worden met een livebandje op het podiumpje. Elke week bij je maten zitten gaat ook vervelen, telkense dezelfde lui. Ach en het gros van de uitgaanders woont nog thuis. Geen ouders die zitten te wachten op elke zaterdag een hok vol rokend puberaal tuig
Owh? Laatste berichten die ik er over las werd er bij hoog en laag beweerd dat het geen noemenswaardig effect zou hebben.quote:De terugloop in klanten was voorspeld, dat is uitgekomen alsdus de horecaeigenaren, nu moeten ze wachten tot de volgende voorspelling ook uitkomt; dat mensen ondanks het verbod weer volop uitgaan.
Maar je kan nogsteeds overal autorijden. Over een paar jaar is roken alleen nog thuis mogelijk als het uberhaupt nog niet verbannen is.quote:Op woensdag 24 september 2008 15:50 schreef MikeyMo het volgende:
[..]
hoho, dit is een reclame, geen overheidscampagne. En nu is er gewoon veel meer bekend over de schadelijkheid van tabaksrook itt de vroeger dus niet zo gek dat aan de hand daarvan beleid gewijzigd wordt ten opzichte van vroeger. Nu worden er ook hele andere eisen gesteld aan auto's bijvoorbeeld, terwijl je vroeger zonder katalysator of roetfilters rondreet
ik heb geen protesten gehoord of gezien toen de rookcoupe's verdwenen. Tuurlijk er waren rokers die het jammer vonden maar verder werd er nauwelijks ophef over gemaakt. Mjah het is alweer lang geleden, maar volgens mij zaten er niet in elke coupe deurafscheidingen tussen hetr ook en niet rook gedeelte. Als je in eenrookvrij coupe te dicht bij het rookgedeelte zat kwamen de walmen je gewoon opzoeken. Dit was ik meen in die koploper treinen, die met die oranje stoelenquote:Op woensdag 24 september 2008 20:47 schreef McKillem het volgende:
[..]
Het is ge-accepteerd, maar goedgekeurd?
Sommige rookverboden vind ik terecht, anderen achterlijk. Roken op kantoor lijkt me niet de bedoeling, dat is ook gewoon geen porem.
Rookverbod in een trein vind ik nogsteeds nergens over gaan.
Fucking aparte coupe was ervoor niemand had er last van.
[..]
Als je met kleine beetjes gaat werken dan kan je ook ongestraft van Nederland een politiestaat maken. Dat is de regering nu aan het bewijzen.
En dat is een soort maatschappelijke kanker waar eens wat aan gedaan moet worden.
We lullen alleenmaar maar niemand doet wat.![]()
Dat maakt het echter niet ge-accepteerd in de zin van dat iedereen het tof vind dat het zo is.
[..]
Ik denk dat er niet veel keus is op den duur als je nog iets wil. Dus dan word het je in feite gewoon opgedrongen, maar dat hoeft geenszins te betekenen dat iedereen dit tof gaat vinden.
Als je mijn auto afpakt moet ik op den duur ook een nieuwe kopen, maar dat betekend niet dat ik het goed vind dat je mijn auto hebt gejat op het moment dat ik een nieuwe koop.
[..]
Owh? Laatste berichten die ik er over las werd er bij hoog en laag beweerd dat het geen noemenswaardig effect zou hebben.
Koffie, thee, gokken, etc. Die laatste heeft de overheid zelfs een monopolie op genomen. Buiten dat is alcohol is allom geaccepteerde harddrug.quote:Op woensdag 24 september 2008 22:25 schreef MikeyMo het volgende:
Ik verras me erover dat dit nog steeds de enige geaccepteerde verslaving is.
quote:Na 1 oktober boetes bij overtreden rookverbod
Horecagelegenheden die het rookverbod overtreden, krijgen vanaf 1 oktober meteen een boete. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat vandaag gezegd in het tv-programma Nova. Tot dusver wordt er bij een overtreding van het rookverbod eerst nog gewaarschuwd.
Eerder op de dag zei Klink het overdreven te vinden dat in de horeca een chaos ontstaan is door het rookverbod, dat afgelopen zomer van kracht werd. Die woorden kwamen van branchevereniging Koninklijk Horeca Nederland. Zij stelt dat het niet goed gaat met de handhaving van het rookverbod. Ook zouden veel kroegen door het rookverbod hun klanten kwijtraken en failliet dreigen te gaan.
Maar volgens de minister zijn er geen harde cijfers over omzetverlies. Klink verwees naar geruststellende cijfers uit landen waar het roken al eerder taboe werd.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |