Ha, nou is mijn eigen olfactorische meting (het ruikt frisser en ik adem lekkerder) nog wetenschappelijk bewezen ook!!!quote:DEN HAAG- De luchtkwaliteit in de horeca is verbeterd na de invoering van het rookverbod, omdat er minder fijn stof in de lucht te vinden is. Dat meldden de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) donderdag.
De VWA en RIVM onderzochten de luchtkwaliteit in 61 horecagelegenheden zowel voor als na de invoering van het rookverbod. Tijdens het onderzoek werd de hoeveelheid fijn stof (PM2.5) gemeten in de lucht.
Voor het rookverbod was de gemiddelde hoeveelheid fijn stof 488 miligram per kubieke meter, na de invoering van het rookverbod was dat teruggedrongen tot bijna tien keer minder: 54 miligram per kubieke meter.
Dat is volgens Europese richtlijnen overigens nog te veel: volgens deze richtlijn mag iemand jaarlijks aan 25 miligram per kubieke meter fijn stof worden blootgesteld.
Het rookverbod in de horeca werd op 1 juli ingevoerd.
En wat denk je dat nu het effect is in de UK? Lekker thuis zitten met een pilsjequote:Op donderdag 11 september 2008 11:18 schreef wise het volgende:
het effect ga je pas merken in de winter. Nu kan iedereen lekker buiten zitten.
mij persoonlijk boeit het niet of iemand rookt of niet.
ik merk er nog niks van omdat het nu veelal buiten op het terras zitten is. Maar als het dalijk kouder wordt en iedereen binnen gaat zitten, zal je het wel merken jaquote:Op donderdag 11 september 2008 11:40 schreef Posdnous het volgende:
Grappig, veel kroegen stinken echt gigantisch. Zware bullshit uiteraard weer.
Ja die mogen wel, das parafine rook, en das zeer gezond voor iedereen, inclusief het personeel.quote:Op donderdag 11 september 2008 11:48 schreef Sapstengel het volgende:
Mogen rookmachines trouwens wel? Was vrijdag op een feestje, de hele avond verplicht buiten roken, maar binnen zette om de 5 minuten zo'n rookmachine de hele zaal blauw.
En het is een mooie gelegenheid om zelf een peukje op te steken, door die rook zie je het toch nietquote:Op donderdag 11 september 2008 11:50 schreef RodenCity het volgende:
[..]
Ja die mogen wel, das parafine rook, en das zeer gezond voor iedereen, inclusief het personeel.
Klopt idd, zie het steeds vaker gebeuren.quote:Op donderdag 11 september 2008 11:51 schreef Sapstengel het volgende:
[..]
En het is een mooie gelegenheid om zelf een peukje op te steken, door die rook zie je het toch niet.
Uiteindelijk gaan er inderdaad kroegen sluiten..... maar verdwijnen zullen ze ook niet, en hier in California is na 10 jaar rookverbod weer flinke groei, omdat de volgende generatie kroegbezoekers, die niets anders kennen dan een rookvrije horeca nu de kroegen in gaatquote:Op donderdag 11 september 2008 11:26 schreef B-FliP het volgende:
En wat denk je dat nu het effect is in de UK? Lekker thuis zitten met een pilsje
want er gaan heel veel kroegen op de schop...
Dus geniet nog maar ff van die schonere lucht in de kroeg voordat die kroeg
er straks niet meer is vanwege datzelfde verbod...
Dan gaat het aantal deeltjes (dan nu nog te hoog is) zeker niet naar beneden.quote:Op donderdag 11 september 2008 11:47 schreef wise het volgende:
[..]
ik merk er nog niks van omdat het nu veelal buiten op het terras zitten is. Maar als het dalijk kouder wordt en iedereen binnen gaat zitten, zal je het wel merken ja
Ik heb ook al eens vergelijkbare onderzoeken gepost van 41 Ierse pubs - voor en na het rookverbod, en bars in Oregon waar enkele steden wel, en enkele steden geen rookverbod hadden ingevoerd, en het verschil van luchtkwaliteit. Ook heb ik een onderzoek gepost waarin Ierse Pubs wereldwijd werden gemeten in 2005, waaronder ook ierse pubs in Nederland, de VS, Ierland zelf, en een stuk of 15 andere landen, sommige met, en sommige zonder rookverbod.quote:Op donderdag 11 september 2008 17:01 schreef Boris_Karloff het volgende:
Uitkomsten hebben natuurlijk veel te maken met de keuze van die 61 tenten die meededen aan het onderzoek. Helaas geven ze de criteria daarvoor nooit vrij.
En zijn die ook (in dezelfde mate) veranderd?quote:Op donderdag 11 september 2008 17:02 schreef Re het volgende:
ach PM2.5 is gelukkig niet afhankelijk van een heleboel andere factoren
Maar blijkbaar niet genoeg.quote:Op donderdag 11 september 2008 20:06 schreef maartena het volgende:
In alle gevallen, en in alle landen was de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd met een rookverbod.
Duh, dat is open deuren intrappen. Maar het resultaat is wel sterk afhankelijk van allerlei randvoorwaarden. Tuurlijk zal er een verbetering zijn, dat kan elke debiel beamen. Maar als dat een motivatie is waarom kunnen we dan niet de luchtkwaliteit op scholen sterk verbeteren. Die is namelijk ook heel slecht en daar word niet eens gerooktquote:Op donderdag 11 september 2008 20:06 schreef maartena het volgende:
[..]
Ik heb ook al eens vergelijkbare onderzoeken gepost van 41 Ierse pubs - voor en na het rookverbod, en bars in Oregon waar enkele steden wel, en enkele steden geen rookverbod hadden ingevoerd, en het verschil van luchtkwaliteit. Ook heb ik een onderzoek gepost waarin Ierse Pubs wereldwijd werden gemeten in 2005, waaronder ook ierse pubs in Nederland, de VS, Ierland zelf, en een stuk of 15 andere landen, sommige met, en sommige zonder rookverbod.
In alle gevallen, en in alle landen was de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeterd met een rookverbod.
Of auto's maken die geen uitlaatgassen produceren.quote:Op donderdag 11 september 2008 20:16 schreef McKillem het volgende:
Luchtkwalteit over het algemeen kan nog wel beter.
Auto's verbieden.
Wat zeg ik nou.
Onderbouw dat eens verder, en hoe is de luchtkwaliteit op scholen precies gemeten?quote:Op donderdag 11 september 2008 20:28 schreef Boris_Karloff het volgende:
Maar als dat een motivatie is waarom kunnen we dan niet de luchtkwaliteit op scholen sterk verbeteren. Die is namelijk ook heel slecht en daar word niet eens gerookt
Meer controle op luchtkwaliteit basisscholenquote:Op donderdag 11 september 2008 23:56 schreef maartena het volgende:
[..]
Onderbouw dat eens verder, en hoe is de luchtkwaliteit op scholen precies gemeten?
http://www.nieuws.nl/226425quote:'Tienduizenden ziek door slechte lucht op school'
Uitgegeven op maandag 15 mei 2006 om 19:38:01, bijgewerkt om 20:41:32
(Novum) - Tweeduizend docenten en tien keer zoveel leerlingen melden zich dagelijks ziek in Nederland als gevolg van de slechte lucht in schoolgebouwen. Dat stellen GGD Nederland en het Astma Fonds maandag in het actualiteitenprogramma TweeVandaag. Uit onderzoek zou blijken dat kwaliteit van de lucht in klaslokalen bij tachtig procent van de scholen onder de maat is. ....
Ah, mooiquote:Op vrijdag 12 september 2008 00:46 schreef Boris_Karloff het volgende:
Meer controle op luchtkwaliteit basisscholen
maar deze kwestie speelde in 2006 ook al
[..]
http://www.nieuws.nl/226425
maar tja, blijkbaar is de luchtkwaliteit van plaatsen waar mensen vrijwillig heen gaan veel belangrijker dan de luchtkwaliteit op plaatsen waar mensen verplicht heen moeten, al helemaal als het kinderen zijn. Dat duurt jaren om op te lossen. gelukkig hebben we in de kroegen binnen 2 maanden succes. Wat een overwinning op de slechte lucht weer. Ik vind het helemaal geweldig.
Hoe ze dat allemaal meten kun je hier lezen
http://www.gentle-vent.nl/index.php?page=evaluatie-school
Aha, dus de luchtkwaliteit is slecht geworden!quote:De luchtkwaliteit in de horeca is verbeterd na de invoering van het rookverbod, omdat er minder fijn stof in de lucht te vinden is.
Toch fijn dat die 25 mg mag.quote:Dat is volgens Europese richtlijnen overigens nog te veel: volgens deze richtlijn mag iemand jaarlijks aan 25 miligram per kubieke meter fijn stof worden blootgesteld.
Zonder die Europese Richtlijnen waren we al dood en begraven geweestquote:Op vrijdag 12 september 2008 04:29 schreef Vodkadruppel het volgende:
[..]
Toch fijn dat die 25 mg mag.
Nou, maargoed dat ze er zijn dan.quote:Op vrijdag 12 september 2008 04:45 schreef Pek het volgende:
[..]
Zonder die Europese Richtlijnen waren we al dood en begraven geweest
de geurkwaliteit is niet gemeten heaquote:Op donderdag 11 september 2008 11:40 schreef Posdnous het volgende:
Grappig, veel kroegen stinken echt gigantisch. Zware bullshit uiteraard weer.
de meeste weten niet eens wat een PM2.5 is, maar joh, het is verlaagd dus gezonder...quote:Op donderdag 11 september 2008 20:08 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
En zijn die ook (in dezelfde mate) veranderd?
Hoe is dat een antwoord op mijn vraag?quote:Op vrijdag 12 september 2008 09:07 schreef Re het volgende:
[..]
de meeste weten niet eens wat een PM2.5 is, maar joh, het is verlaagd dus gezonder...
indirect wel jaquote:Op vrijdag 12 september 2008 13:33 schreef Angel_of_Dth het volgende:
[..]
Hoe is dat een antwoord op mijn vraag?
Nee, totaal niet.quote:
Ik zei alleen dat PM2.5 van andere factoren afhing (bijvoorbeeld seasonal changes, droge maand natte maand etc) en ik weet niet hoe ze het gemeten hebben en wat het referentie punt was, dus nee ik weet niet of die meeveranderd zijn waarmee de vraag blijft staan dat veel mensen niet eens weten wat PM2.5 is ...quote:
Dat was inderdaad meer wat ik als antwoord verwachtte. Je kunt wel stellen dat er meer variabelen zijn, maar dat zegt natuurlijk nog niks over de uitkomst en conclusies van het onderzoek.quote:Op vrijdag 12 september 2008 15:26 schreef Re het volgende:
[..]
Ik zei alleen dat PM2.5 van andere factoren afhing (bijvoorbeeld seasonal changes, droge maand natte maand etc) en ik weet niet hoe ze het gemeten hebben en wat het referentie punt was, dus nee ik weet niet of die meeveranderd zijn
En nu buiten nogquote:Op donderdag 11 september 2008 16:42 schreef maartena het volgende:
Luchtkwaliteit in horeca aanzienlijk verbeterd na invoering rookverbod
11 september 2008 - nieuwsbericht
De luchtkwaliteit in de horeca is aanzienlijk verbeterd na de invoering van het rookverbod. Uit cijfers van een gezamenlijk onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat de concentratie fijn stof (PM2.5) in de lucht in een rookvrije ruimte gemiddeld negen keer lager is dan wanneer in deze gelegenheden nog gerookt werd. Daardoor worden mensen die in deze horecagelegenheden werkzaam zijn, niet langer blootgesteld aan ernstige luchtvervuiling.
Binnen het onderzoek is de luchtkwaliteit in 61 horecagelegenheden zowel vóór als na de invoering van het rookverbod gemeten. Zowel na de eerste als de tweede meting zijn de resultaten besproken met de ondernemer. Het merendeel van de bezochte ondernemers reageerde positief op de bezoeken.
Tijdens het onderzoek werd gedurende twintig minuten het gehalte PM2.5, kleine stofdeeltjes in de lucht, gemeten. Deze deeltjes kunnen, doordat ze zo klein zijn, tot diep in de longen worden ingeademd, waardoor ze schade toebrengen aan longen, hart en bloedvaten. De PM2.5 niveaus worden gebruikt om de mate van luchtvervuiling aan te geven. Volgens de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit mag een persoon jaarlijks gemiddeld aan 25 µg/m3 worden blootgesteld.
Uit het onderzoek bleek dat het gemiddelde gemeten gehalte PM2.5 voor de invoering van het rookverbod bij de 61 bedrijven 488 µg/m3 was. Medewerkers die destijds bij deze bedrijven werkzaam waren, werden tijdens hun werk blootgesteld aan een concentratie PM2.5 die bijna twintig keer hoger is dan het maximale jaargemiddelde uit de Europese richtlijn. Bij de tweede meting, na de invoering van het rookverbod, bleek dat het gemiddelde gehalte PM2.5 was gedaald tot 54 µg/m3.
Met de meetresultaten maakt de VWA inzichtelijk dat de mate van luchtvervuiling is afgenomen door de invoering van het rookverbod. Dat is belangrijk om te weten, omdat roken schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot longkanker, hart- en vaatziekten, beroerte en luchtwegklachten. Meeroken verhoogt de kans op deze aandoeningen. Jaarlijks sterven er in Nederland enkele duizenden mensen als gevolg van meeroken. Meeroken kan ook leiden tot problem en met het ademhalingsstelsel, vooral bij mensen met astma.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |