abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_61445371
briljant, die pizzamaker
Ja doei.
pi_61449115
In de NRC las ik laatst een stukje over deze:
http://www.italiepunt.nl/shop/product_info.php?products_id=247
Dat is ook waarom ik zelf niet zo met pizzamaken ben bezig gegaan. Mijn oven gaat niet verder dan 300 graden en korte tijd en grote hitte is wel wat bij een Pizza tot een goede Pizza maakt lijkt me. Als je dan wel steen hebt, maar een te lage temperatuur, wat wordt het dan? Ik woon ook praktisch naast een aardige pizzeria dus het moet wel echt heel erg lekkere pizza worden.

Dit schijnt dus een superding te zijn omdat hij zo heet wordt. Een vriend van me heeft er meteen eentje besteld, dus ik ben benieuwd.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zondag 7 september 2008 @ 16:26:46 #103
3869 David
Drum the drums
pi_61450603
quote:
Op zondag 7 september 2008 15:31 schreef Weltschmerz het volgende:
In de NRC las ik laatst een stukje over deze:
http://www.italiepunt.nl/shop/product_info.php?products_id=247
Dat is ook waarom ik zelf niet zo met pizzamaken ben bezig gegaan. Mijn oven gaat niet verder dan 300 graden en korte tijd en grote hitte is wel wat bij een Pizza tot een goede Pizza maakt lijkt me. Als je dan wel steen hebt, maar een te lage temperatuur, wat wordt het dan? Ik woon ook praktisch naast een aardige pizzeria dus het moet wel echt heel erg lekkere pizza worden.

Dit schijnt dus een superding te zijn omdat hij zo heet wordt. Een vriend van me heeft er meteen eentje besteld, dus ik ben benieuwd.
Mijn oven gaat ook maar tot zo'n 250 graden, maar de pizza's die er uit komen zijn wel degelijk heel lekker - totaal anders dan die van een pizzeria, dat wel, maar toch heel lekker. De variatie tussen de twee maakt het ook net interessant vind ik.
pi_61450945
Maakt zo'n pizzaoventje nou alleen kleine pizza's of lijkt dat maar zo?
quote:
Op zondag 7 september 2008 16:26 schreef David het volgende:

[..]

Mijn oven gaat ook maar tot zo'n 250 graden, maar de pizza's die er uit komen zijn wel degelijk heel lekker - totaal anders dan die van een pizzeria, dat wel, maar toch heel lekker. De variatie tussen de twee maakt het ook net interessant vind ik.
Anders is niet per definitie minder inderdaad. Maar ik wil ze eigenlijk beter maken dan die van de pizzeria, met verse inktvis van de markt enzo. Dan denk ik dat de temperatuur er wel toe doet.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
pi_61452226
quote:
Op dinsdag 26 augustus 2008 20:00 schreef ColdFeet het volgende:
Nee, lang rijzen is wel een pre. Maar ik denk dat 4 uur ook meer dan zat is (tussendoor even de lucht eruit drukken).

Ik ga altijd uit van 500 gram bloem, 1 zakje gedroogde gist, een afgestreken eetlepel zout. Dat meng je en je doet er 4 eetlepels olie bij, die je door de bloem wrijft. Vervolgens voeg je lauw water of melk toe tot je een kneedbaar, niet te plakkerig deeg hebt.

Als je het lekker vindt, kun je wat kruiden door het deeg doen.

Vervolgens doe je het deeg in een schaal, die je afdekt met een vochtige theedoek, en laat je het deeg op een warme plaats rijzen.
Je mist nog een theelepel zout.

Je kan die hele zooi ook in de broodmachine gooien en dan op deeg zetten, werkt prima.
pi_61452842
Zit hier nu in afwachting van m'n eerste zelfgemaakte pizza. Vond vooral het vormen van de pizzas erg lastig, maar ik heb gewoon besloten dat ze niet perfect rond moeten zijn.

Heb zelf ook de tomatensaus gemaakt, van tomaten die m'n opa verbouwd had in z'n gemeentetuintje. Olijfolie en paar flinke plakken buffelmozerella erop, kan niet mis gaan.

Nu op 250 in de oven op een 'crust'plaat.
Sweet and innocent...
pi_61453120
Zo'n pizzasteen lijkt mij wel wat. Onze heteluchtoven gaat tot 250 graden, maar de pizza word nooit echt goed knapperig, altijd heel slap.
  zondag 7 september 2008 @ 21:45:08 #108
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_61459745
Ik heb een combi-magnetron die ook maar tot 250 graden kan. Maar zeker met die steen wordt de bodem echt zeker prima. De eerste pizza was wel beetje te dik (en dus niet helemaal gaar). De tweede had ik een stuk dunner gemaakt en die was echt heel goed te eten. Inderdaad niet zoals een pizzeria, maar 200x beter dan zo'n diepgevroren ding uit de supermarkt.
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
pi_61460113
quote:
Op zondag 7 september 2008 21:45 schreef JeOma het volgende:
Ik heb een combi-magnetron die ook maar tot 250 graden kan. Maar zeker met die steen wordt de bodem echt zeker prima. De eerste pizza was wel beetje te dik (en dus niet helemaal gaar). De tweede had ik een stuk dunner gemaakt en die was echt heel goed te eten. Inderdaad niet zoals een pizzeria, maar 200x beter dan zo'n diepgevroren ding uit de supermarkt.
Had jij vroeger eerst ook met zelfgemaakte pizza dat hij zo slap was?
  zondag 7 september 2008 @ 22:01:40 #110
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_61460300
quote:
Op zondag 7 september 2008 21:56 schreef Flaccid het volgende:

[..]

Had jij vroeger eerst ook met zelfgemaakte pizza dat hij zo slap was?
Nou, zo lang ben ik nog niet bezig, maar ik heb maar 1 pizza gebakken op een bakplaat. Die was niet echt slap. Is je tomaten/basis saus niet te dun ofzo? En verwarm je 'm wel helemaal voor? Geen idee, er zitten hier vast wel "goeie koks" die weten wat je misschien fout doet. Ik klooi maar wat.
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
pi_61460858
quote:
Op zondag 7 september 2008 22:01 schreef JeOma het volgende:

[..]

Nou, zo lang ben ik nog niet bezig, maar ik heb maar 1 pizza gebakken op een bakplaat. Die was niet echt slap. Is je tomaten/basis saus niet te dun of zo? En verwarm je 'm wel helemaal voor? Geen idee, er zitten hier vast wel "goeie koks" die weten wat je misschien fout doet. Ik klooi maar wat.
We gebruiken hier altijd zon pakje. Misschien dat dat het is?
pi_61467381
Heb ook geen steen gebruikt, maar als je 'm lang genoeg erin doet, is de bodem niet zacht meer. Wel uitkijken dat je bovenkant niet verbrand in de tussentijd.
Sweet and innocent...
pi_61472027
quote:
Op maandag 8 september 2008 09:16 schreef Innocence het volgende:
Heb ook geen steen gebruikt, maar als je 'm lang genoeg erin doet, is de bodem niet zacht meer. Wel uitkijken dat je bovenkant niet verbrand in de tussentijd.
Na 25 minuten is hij nog niet echt lekker.
  maandag 8 september 2008 @ 13:34:38 #114
3869 David
Drum the drums
pi_61472405
hmm dan doe je toch iets fout hoor.

Het deeg even met alleen tomatensaus voorbakken (10 min of zo) en dan pas de rest van het beleg erop leggen wil wel helpen denk ik.
pi_61478551
Voorbakken mag niet nodig zijn. Je houdt een te slappe bodem als het deeg te nat is, niet gerezen, maar vooral als het veel te veel deeg is. Hoeveel deeg voor een hoe grote pizza gebruikt je?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61481829
quote:
Op maandag 8 september 2008 18:18 schreef sigme het volgende:
Voorbakken mag niet nodig zijn. Je houdt een te slappe bodem als het deeg te nat is, niet gerezen, maar vooral als het veel te veel deeg is. Hoeveel deeg voor een hoe grote pizza gebruikt je?
We hebben 500 gram bloem met wat dingetjes. ik denk zon 150~200 gram deeg per pizza, Het zijn hele dunne bodems hoor
  maandag 8 september 2008 @ 20:14:00 #117
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_61481962
Ik heb vanavond weer een nieuwe poging gedaan. Dit keer 2 pizza's voor 3 personen. Was helemaal goed qua hoeveelheid. Had net geen 500 gram bloem. Dan heb je 2 prima formaat pizza's. Niet belachelijk groot, maar zeker niet klein.

Heb nu naar de tips hier geluisterd: zo weinig mogelijk. Had nog "teveel" denk ik. Heb wel zo'n Remia potje met QUICK PIZZA ofzo gebruikt als basis-saus (da's wel lekker makkelijk en die is lekker gekruid). En als "topping":

- stuk met chorizo (erg lekker!)
- stuk met salami (blijft goed)
- stuk met gehakt/ui/knoflook
- stuk met tomaatplakjes en plakjes mozarella

Meer hoeft ook niet inderdaad. Hoe simpelere hoe lekkerder. Had het idee dat dat stuk met tomaat/mozarella minder knapperig was (maar da's wel logisch met het vocht van de tomaten). Iemand daar een tip voor?
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
pi_61482417
Tomaten in elk geval ontdoen van hun natte zaadjeszooi. Of had je dat al gedaan?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_61482506
quote:
Op maandag 8 september 2008 20:14 schreef JeOma het volgende:
Ik heb vanavond weer een nieuwe poging gedaan. Dit keer 2 pizza's voor 3 personen. Was helemaal goed qua hoeveelheid. Had net geen 500 gram bloem. Dan heb je 2 prima formaat pizza's. Niet belachelijk groot, maar zeker niet klein.

Heb nu naar de tips hier geluisterd: zo weinig mogelijk. Had nog "teveel" denk ik. Heb wel zo'n Remia potje met QUICK PIZZA ofzo gebruikt als basis-saus (da's wel lekker makkelijk en die is lekker gekruid). En als "topping":

- stuk met chorizo (erg lekker!)
- stuk met salami (blijft goed)
- stuk met gehakt/ui/knoflook
- stuk met tomaatplakjes en plakjes mozarella

Meer hoeft ook niet inderdaad. Hoe simpelere hoe lekkerder. Had het idee dat dat stuk met tomaat/mozarella minder knapperig was (maar da's wel logisch met het vocht van de tomaten). Iemand daar een tip voor?
Met 500 gram bloem maak ik 4 pizza's.
  maandag 26 januari 2009 @ 13:11:29 #120
8372 Bastard
Persona non grata
pi_65416896
Tvp, water loopt me in de mond van de recepten hier!

Zijn er naast een te koude over nog andere valkuilen of kan het niet misgaan?
Ik wil alles zelf doen, ook deeg rollen met een lege fles wijn
The truth was in here.
  maandag 26 januari 2009 @ 13:57:19 #121
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_65418413
quote:
Op maandag 26 januari 2009 13:11 schreef Bastard het volgende:
Tvp, water loopt me in de mond van de recepten hier!

Zijn er naast een te koude over nog andere valkuilen of kan het niet misgaan?
Ik wil alles zelf doen, ook deeg rollen met een lege fles wijn
Het zelf maken van pizza is inderdaad zwaar onderschat. Het is leuk om te doen, vrij origineel en erg lekker. Ik heb ondertussen een paar maanden ervaring (met ovensteen) en het gaat steeds beter. Mijn tips/punten van aandacht:

1. Oven zo heet mogelijk (250 graden is mijn max, ik verwarm de oven een uur voor).
2. Ik maak de bodem (ik vind 'm zelf zo dun mogelijk het lekkers, dat je er bijna doorheen kunt kijken, maar smaken verschillen hierin, mijn vriendin wil 'm dikker... misschien ter compensatie) vooraf en doe die zonder vulling een minuutje of 5 in de oven. Dat maakt 'm wat knapperiger, anders trekt de basissaus er sneller in. Om het mezelf makkelijk te maken doe ik die eerste 5 minuten met een (herbruikbaar) stuk bakpapier eronder. Dat schuift heel makkelijk in en uit de oven.
3. Qua basissaus pak ik de goedkoopste pikante tomatensaus. Kost bijna niets en is erg lekker. Ik ga ooit nog wel zelf zo'n basissaus maken, maar ik heb het idee dat het een half uur werk is voor bijna geen smaakverschil.
4. Zoals je in dit topic ook ziet: overdaad schaadt. Niet teveel erop. Alleen basissaus met salami en een beetje strooikaas zijn eigenlijk gewoon het beste. De combinatie tomaat/mozarella doet 't ook altijd goed. Maar niet gaan klooien met 6 ingredienten over elkaar heen, simplicity is the key!

Succes. Ik heb nu alweer zin in pizza. Grappige is dat iedereen 't eigenlijk lekker vindt...
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
  maandag 26 januari 2009 @ 14:53:18 #122
8372 Bastard
Persona non grata
pi_65420342
Thanks voor je tip!
Wat wij 'vroeger' thuis wel eens deden was mini pizzatjes maken.. dan deden we casino wit (brood) sneetjes besmeren met tomatensaus (uit die blikjes) en deden we er topping op wat lekker was. Stukjes, mozarella, ham, sardientje, uitje, champignon, enfin wat dan ook maar lekker smaakt.
En dan wat pizzakruiden er op als finishing touch, hop in de over op de bakplaat en voila.. een heerlijk klein pizzatje.
Leuk is dat ook om te doen met kinderen natuurlijk, ze mogen zelf alles doen en uiteindelijk hun eigen creaties opknabbelen.
The truth was in here.
  Moderator maandag 26 januari 2009 @ 15:00:45 #123
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65420585
Als je simpel en snel wil:

140g bloem
theeleel zout
theelepel gist
theelepel olijfolie
kleiiiin beetje suiker
125ml handwarm water

mengen in de broodbakker op "deeg" stand, 15 minuten is zat of zelf 15 minuten kneden (dit is lang hoor!)
10 minuten laten rusten, uitrollen, op de bakplaat nog 10 minuten laten rusten.

Ondertussen 1 blik tomatenblokjes pakken, halve theelepel zout er in en pizzakruiden, dit even koken in een pannetje, daarna in de keukenmachine of blender om er een goeie saus van te maken.
Kaas raspen, beetje parmazaanse kaas er door mengen.

Pizzasaus die je hebt gemaakt op de bodem, kaas er over en als je wil nog extra ingredinten. Op de bakplaat (met bakpapier) helemaal onder in de voorverwarmde oven (let op: niet op hete lucht maar op de normale stand als dat kan, hoogste stand). 10 minuten later: eet smakelijk!

Dit is een simpele versie van pizza en ik vind deze vorm echt het lekkerste als je niet veel tijd hebt of er aan wil besteden. Tomatenpuree is te zuur, gezeefde tomaten zijn te slap, daarom tomatenblokjes en die dan pureren. Smaak is uitstekend, doch niet zoals bij de italiaan maar zooooo veel beter dan de allerbeste afbakpizza.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 26 januari 2009 @ 15:13:41 #124
8372 Bastard
Persona non grata
pi_65421005
geld dat overigs voor alle homemade pizzas, geen hete lucht maar gewone stand?
The truth was in here.
pi_65422070
quote:
Op maandag 26 januari 2009 13:57 schreef JeOma het volgende:

2. Ik maak de bodem (ik vind 'm zelf zo dun mogelijk het lekkers, dat je er bijna doorheen kunt kijken, maar smaken verschillen hierin, mijn vriendin wil 'm dikker... misschien ter compensatie) vooraf en doe die zonder vulling een minuutje of 5 in de oven. Dat maakt 'm wat knapperiger, anders trekt de basissaus er sneller in. Om het mezelf makkelijk te maken doe ik die eerste 5 minuten met een (herbruikbaar) stuk bakpapier eronder. Dat schuift heel makkelijk in en uit de oven.
Hebben we het nu over de dame uit de OP?

Ik wil ook een pizzasteen
  Moderator maandag 26 januari 2009 @ 15:43:48 #126
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65422112
quote:
Op maandag 26 januari 2009 15:13 schreef Bastard het volgende:
geld dat overigs voor alle homemade pizzas, geen hete lucht maar gewone stand?
Is beter van wel en dan zo laag mogelijk in de oven, zo krijg je een zo lekker mogelijke bodem. Met hete lucht heb je sneller verbrande kaas en randen maar nog een slappe bodem in het midden en als er iets vies is...
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 26 januari 2009 @ 16:08:53 #127
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_65423079
quote:
Op maandag 26 januari 2009 15:42 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Hebben we het nu over de dame uit de OP?

Ik wil ook een pizzasteen
Had ik het daarover in de OP? D vriendin is inderdaad de date waar dit topic mee begon.

Dus je ziet het: pizza maken helpt je aan een vriendin.
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
pi_65426022
Die pizzaoven ziet er wel heel erg leuk uit, moeten we het hier thuis maar eens over hebben. De laatste keer had ik het deeg iets aangepast en dat leverde een werkelijk prachtige bodem op, ondanks de lagere temperatuur. Volgende keer kijken of het weer lukt en opschrijven wat ik precies deed, want want dat ben ik nu kwijt.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  Moderator maandag 26 januari 2009 @ 19:50:22 #129
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65431022
Ik heb zelf 2 van die pizzaovens, die Bestron en een Elta, ik vind die van Elta ook erg fijn:


link

maar ik heb een erg kleine keuken dus uiteindelijk doe ik het toch weer gewoon in de normale oven, anders moet ik elke keer dat ding pakken, zo'n gedoe
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_65440669
quote:
Op maandag 26 januari 2009 19:50 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb zelf 2 van die pizzaovens, die Bestron en een Elta, ik vind die van Elta ook erg fijn:

[ afbeelding ]
link

maar ik heb een erg kleine keuken dus uiteindelijk doe ik het toch weer gewoon in de normale oven, anders moet ik elke keer dat ding pakken, zo'n gedoe
Worden broodjes daar ook goed gaar in btw? 260 graden is alleen niet super veel. Echte pizzaoven gaat tot 300 ofzo?
  Moderator dinsdag 27 januari 2009 @ 00:39:48 #131
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65442539
Werkt iets anders dan een normale oven, er zitten 2 verwarmingselementen in, 1 boven 1 onder, die onder zit vlak onder de steen, die boven werkt zeg maar als grill.
Broodjes kun je er prima in maken maar dat vind ik eigenlijk zonde van de steen. Die eerder genoemde Bestron heeft hetzelfde idee en 2 platen: steen en een bakplaat, ideaal voor hamburgers, alleen ook weer met spiraalelementen die de hitte geven en dan moet je dus uitkijken dat je eten niet verbrandt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_65469610
Dit weekend ook eens wat pizzarecepten proberen uit wat verschillende kookboeken.
pi_65481758
Gisteren toevallig weer gedaan. Het midden was deze keer alleen erg nattig/zacht. Dikker maken of minder nat deeg?
Sweet and innocent...
  woensdag 28 januari 2009 @ 09:48:58 #134
8372 Bastard
Persona non grata
pi_65482267
quote:
Op woensdag 28 januari 2009 09:28 schreef Innocence het volgende:
Gisteren toevallig weer gedaan. Het midden was deze keer alleen erg nattig/zacht. Dikker maken of minder nat deeg?
Kheb het nog niet geprobeerd dus ik doe alleen maar een suggestie.. oven warmer zetten of deeg dunner rollen.

Wilde komende weekend gaan pizza bakken maar dan ben ik niet thuis blijkt
The truth was in here.
pi_65482565
Nog dunner juist?
Ik had juist het idee dat het vocht van de vulling de bodem minder zou doorweken als ie dikker zou zijn.

Oven stond op 250.
Sweet and innocent...
pi_65483317
Wat een mooi ding die Elta
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
  Moderator woensdag 28 januari 2009 @ 10:33:00 #137
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65483549
quote:
Op woensdag 28 januari 2009 09:59 schreef Innocence het volgende:
Nog dunner juist?
Ik had juist het idee dat het vocht van de vulling de bodem minder zou doorweken als ie dikker zou zijn.

Oven stond op 250.
Heb je de pizza op een plaat gebakken?
Heb je de oven wel op normaal gezet, niet op hete lucht?
Indien normaal: heb je de pizza helemaal onder in de oven gedaan?
Indien hete lucht: pizza in het midden van de oven doen waar de fan zit en als de bodem een beetje stevig is op het rooster doen anders krijg je hem nooit goed, niet met hete lucht.
Daarom eigen pizza's altijd conventioneel bakken, dus met warmte van onder uit de oven, niet met de hete lucht stand want dan komt het van achter of zijkant via een ventilator.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_65483642
Op crust-plaat in een combimagnetron met hete lucht, dat ging echter de vorige keer wel goed. Misschien had ik 'm toen op een hoger plateautje gezet.
Sweet and innocent...
  Moderator woensdag 28 januari 2009 @ 10:40:38 #139
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65483786
quote:
Op woensdag 28 januari 2009 10:36 schreef Innocence het volgende:
Op crust-plaat in een combimagnetron met hete lucht, dat ging echter de vorige keer wel goed. Misschien had ik 'm toen op een hoger plateautje gezet.
Mja dat gaat nooit cht werken.
Ik denk dat je bodem dan te dik (belegd) was voor wat jij wil.
Wat je zou kunnen proberen is eerst de bodem met tomatensaus een paar minuutjes in de oven en daarna pas beleggen met kaas en eventueel de rest, dan heeft de bodem iets meer tijd om te settelen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  woensdag 28 januari 2009 @ 11:01:21 #140
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_65484485
Ik doe zelf altijd de bodem eerst zonder beleg een paar minuten in de oven. En inderdaad: zo dun mogelijk. Dikke bodem is lastiger om "droog" te krijgen naar mijn ervaring.
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
  woensdag 28 januari 2009 @ 11:06:45 #141
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_65484633
Maak nu al maanden zelf pizza van 450 gr bloem, 1 zakje gist, 3 eetlepes olijfolie, snufje zout, lauw water.
gewoon in de oven, de mijne wordt maar 220 helaas

Ik kan ook niet goed vormen, ik gebruik een deegroller, en bak ze op een stuk bakpapier op een siliconen bakplaat.

Dus ik zondig tegen een heleboel regels geloof ik
Toch vallen ze er thuis op aan als een troep uitgehongerde hyena's, zelfs de baby/peuter van bijna twee gaat door het lint
Ook qua topping klooi ik maar wat aan, gewoon een patje pastasaus van de Dirk, Picante van 1 euro. Mozarella erop, of groene paprika en courgette en belegen kaas. Maximaal 3 ingredienten anders wordt het teveel.

Zeworden anders dan bij een pizeria, m'n deeg krijgt niet van die gigantische luchtbubbels enzo...maar piza is helemaal niet moeilijk. Het is gewoon een manier om met wat bloem en olie de restjes vlees te gebruiken op vrijdag of donderdag, samen met wat groente uit de tuin. Omdat ze anders de dag voor dat het salariszakje kwam, niets warms te eten hadden in Zuid-Italie. Als je dat in gedachte houd, is pizza dus doodsimpel maar zo enorm lekker
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_65486913
Goed topic!

Waar halen jullie je meel type 0 of 00?
pi_65540517
Die doppio zero ben ik in een normale supermarkt nog niet tegengekomen. Wel bij webwinkels. Een goed alternatief is soezie-surprima-plus, alleen te koop bij de welkoop. 2.5kg voor nog geen 4 euro. Dit brooddeeg is zeer glutenrijk en dat wil je voor je pizzabodem. Een andere goede tip is om 25% tarwegriesmeel te gebruiken voor je deeg, dit is te koop bij de jumbo van het italiaanse merk dececco. Ik gebruik een keukenmachine met deeghaak, dan heb ik geen zooi in mijn te kleine keuken, meestal maak ik 4 tot 8 bodems in een keer, als het uitgerezen , bolletjes van draaien en in de vriezer. Zo heb je altijd pizzabodems op voorraad. Ook belangrijk: de koude rijs. Ik laat het deeg zeker 2 tot 3 dagen rijzen in de koelkast. Er treedt dan een soort verzuring op in het deeg en dat wil je dus ook. Verder gebruik ik ook de bestron pizza-oven. Daar hoor je me helemaal niet over klagen, is inclusief steen en wordt tot 470 graden warm, dat geeft toch een ander resultaat. Ook zeer korte bereidingstijd. Na een pizza of wat heb je het door met de hitteregeling en is het niet veel moeilijker als het maken van een tosti.
pi_65543264
Dit topic moet ik even onthouden tot het weekend, ik kreeg een pizzasteen bij mijn oven en die is nog nooit gebruikt.
  donderdag 29 januari 2009 @ 20:39:00 #145
8076 JeOma
voor al uw recepten
pi_65543502
quote:
Op donderdag 29 januari 2009 20:32 schreef _Ophelia_ het volgende:
Dit topic moet ik even onthouden tot het weekend, ik kreeg een pizzasteen bij mijn oven en die is nog nooit gebruikt.
Oh ja, note to first user... Probeer achteraf niet met alle geweld die steen weer "mooi" of "schoon" te krijgen. Gewoon beetje grove korsten eraf raggen. Niet met zeep gaan klooien ofzo. (ik vond het ook moeilijk)
Zo'n 100 miljoen jaar geleden leefde in het drassig park dat wij thans als Holland kennen een groep dinosaurussen die echt wreed uit hun dak gingen! DE GABBERSAURUS!!
pi_65544364
Nee, lekker inbranden die steen. Hij moet zwart worden uiteindelijk, vergelijk het met het inbranden van een wok.
Ik heb ook wel eens een te rijk belegde pizza gefabriceerd, waarbij de olieen overlopen, dan verbrandt de olie spontaan op de steen, dikke steekvlammen uit het pizza-oventje, het hele ding stond in de hens. Gewoon de vlammen een beetje temperen, als de steen afgekoeld is met een harde borstel de koolresten verwijderen and you're ready to go. Gelieve dit buiten te doen als je rookmelders hebt. Dit gebeurt me nu niet meer, houdt toch zeker 2cm rand van de pizza vrij, door de hitte vloeien de toppings toch wel uit, eenmaal over de rand, is het mis..
  Moderator donderdag 29 januari 2009 @ 21:37:28 #147
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65545946
Heb ik 1x gedaan met Dreft limoen, hele pizza stonk er naar. Heeft me dagen gekost hem weer in orde te krijgen.
Pizzastenen alleen schoonkrabben (verkoolde stukken er af), verder niets, ook geen water, zeker geen water, ding is poreus.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_65549957
Ik ga binnenkort weer eens zelf pizza bakken. Ik wil een lekkere bodem die een beetje stevig is. Oven kan tot 250 graden, is hetelucht.
  Moderator vrijdag 30 januari 2009 @ 12:01:22 #149
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_65561767
quote:
Op donderdag 29 januari 2009 23:07 schreef Flaccid het volgende:
Ik ga binnenkort weer eens zelf pizza bakken. Ik wil een lekkere bodem die een beetje stevig is. Oven kan tot 250 graden, is hetelucht.
Dan dus in het midden van de oven, op de plaat, een minuut of 5.
Als de bodem enigszins stevig is van de plaat af en op het rooster, nog 5 minuten of langer, tot hij helemaal klaar is.
Zo voorkom je een soppige bodem.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_65565387
quote:
Op vrijdag 30 januari 2009 12:01 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Dan dus in het midden van de oven, op de plaat, een minuut of 5.
Als de bodem enigszins stevig is van de plaat af en op het rooster, nog 5 minuten of langer, tot hij helemaal klaar is.
Zo voorkom je een soppige bodem.
Slim!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')