Mijn oven gaat ook maar tot zo'n 250 graden, maar de pizza's die er uit komen zijn wel degelijk heel lekker - totaal anders dan die van een pizzeria, dat wel, maar toch heel lekker. De variatie tussen de twee maakt het ook net interessant vind ik.quote:Op zondag 7 september 2008 15:31 schreef Weltschmerz het volgende:
In de NRC las ik laatst een stukje over deze:
http://www.italiepunt.nl/shop/product_info.php?products_id=247
Dat is ook waarom ik zelf niet zo met pizzamaken ben bezig gegaan. Mijn oven gaat niet verder dan 300 graden en korte tijd en grote hitte is wel wat bij een Pizza tot een goede Pizza maakt lijkt me. Als je dan wel steen hebt, maar een te lage temperatuur, wat wordt het dan? Ik woon ook praktisch naast een aardige pizzeria dus het moet wel echt heel erg lekkere pizza worden.
Dit schijnt dus een superding te zijn omdat hij zo heet wordt. Een vriend van me heeft er meteen eentje besteld, dus ik ben benieuwd.
Anders is niet per definitie minder inderdaad. Maar ik wil ze eigenlijk beter maken dan die van de pizzeria, met verse inktvis van de markt enzo. Dan denk ik dat de temperatuur er wel toe doet.quote:Op zondag 7 september 2008 16:26 schreef David het volgende:
[..]
Mijn oven gaat ook maar tot zo'n 250 graden, maar de pizza's die er uit komen zijn wel degelijk heel lekker - totaal anders dan die van een pizzeria, dat wel, maar toch heel lekker. De variatie tussen de twee maakt het ook net interessant vind ik.
Je mist nog een theelepel zout.quote:Op dinsdag 26 augustus 2008 20:00 schreef ColdFeet het volgende:
Nee, lang rijzen is wel een pre. Maar ik denk dat 4 uur ook meer dan zat is (tussendoor even de lucht eruit drukken).
Ik ga altijd uit van 500 gram bloem, 1 zakje gedroogde gist, een afgestreken eetlepel zout. Dat meng je en je doet er 4 eetlepels olie bij, die je door de bloem wrijft. Vervolgens voeg je lauw water of melk toe tot je een kneedbaar, niet te plakkerig deeg hebt.
Als je het lekker vindt, kun je wat kruiden door het deeg doen.
Vervolgens doe je het deeg in een schaal, die je afdekt met een vochtige theedoek, en laat je het deeg op een warme plaats rijzen.
Had jij vroeger eerst ook met zelfgemaakte pizza dat hij zo slap was?quote:Op zondag 7 september 2008 21:45 schreef JeOma het volgende:
Ik heb een combi-magnetron die ook maar tot 250 graden kan. Maar zeker met die steen wordt de bodem echt zeker prima. De eerste pizza was wel beetje te dik (en dus niet helemaal gaar). De tweede had ik een stuk dunner gemaakt en die was echt heel goed te eten. Inderdaad niet zoals een pizzeria, maar 200x beter dan zo'n diepgevroren ding uit de supermarkt.
Nou, zo lang ben ik nog niet bezig, maar ik heb maar 1 pizza gebakken op een bakplaat. Die was niet echt slap. Is je tomaten/basis saus niet te dun ofzo? En verwarm je 'm wel helemaal voor? Geen idee, er zitten hier vast wel "goeie koks" die weten wat je misschien fout doet. Ik klooi maar wat.quote:Op zondag 7 september 2008 21:56 schreef Flaccid het volgende:
[..]
Had jij vroeger eerst ook met zelfgemaakte pizza dat hij zo slap was?
We gebruiken hier altijd zon pakje. Misschien dat dat het is?quote:Op zondag 7 september 2008 22:01 schreef JeOma het volgende:
[..]
Nou, zo lang ben ik nog niet bezig, maar ik heb maar 1 pizza gebakken op een bakplaat. Die was niet echt slap. Is je tomaten/basis saus niet te dun of zo? En verwarm je 'm wel helemaal voor? Geen idee, er zitten hier vast wel "goeie koks" die weten wat je misschien fout doet. Ik klooi maar wat.
Na 25 minuten is hij nog niet echt lekker.quote:Op maandag 8 september 2008 09:16 schreef Innocence het volgende:
Heb ook geen steen gebruikt, maar als je 'm lang genoeg erin doet, is de bodem niet zacht meer. Wel uitkijken dat je bovenkant niet verbrand in de tussentijd.
We hebben 500 gram bloem met wat dingetjes. ik denk zon 150~200 gram deeg per pizza, Het zijn hele dunne bodems hoorquote:Op maandag 8 september 2008 18:18 schreef sigme het volgende:
Voorbakken mag niet nodig zijn. Je houdt een te slappe bodem als het deeg te nat is, niet gerezen, maar vooral als het veel te veel deeg is. Hoeveel deeg voor een hoe grote pizza gebruikt je?
Met 500 gram bloem maak ik 4 pizza's.quote:Op maandag 8 september 2008 20:14 schreef JeOma het volgende:
Ik heb vanavond weer een nieuwe poging gedaan. Dit keer 2 pizza's voor 3 personen. Was helemaal goed qua hoeveelheid. Had net geen 500 gram bloem. Dan heb je 2 prima formaat pizza's. Niet belachelijk groot, maar zeker niet klein.
Heb nu naar de tips hier geluisterd: zo weinig mogelijk. Had nog "teveel" denk ik. Heb wel zo'n Remia potje met QUICK PIZZA ofzo gebruikt als basis-saus (da's wel lekker makkelijk en die is lekker gekruid). En als "topping":
- stuk met chorizo (erg lekker!)
- stuk met salami (blijft goed)
- stuk met gehakt/ui/knoflook
- stuk met tomaatplakjes en plakjes mozarella
Meer hoeft ook niet inderdaad. Hoe simpelere hoe lekkerder. Had het idee dat dat stuk met tomaat/mozarella minder knapperig was (maar da's wel logisch met het vocht van de tomaten). Iemand daar een tip voor?
Het zelf maken van pizza is inderdaad zwaar onderschat. Het is leuk om te doen, vrij origineel en erg lekker. Ik heb ondertussen een paar maanden ervaring (met ovensteen) en het gaat steeds beter. Mijn tips/punten van aandacht:quote:Op maandag 26 januari 2009 13:11 schreef Bastard het volgende:
Tvp, water loopt me in de mond van de recepten hier!
Zijn er naast een te koude over nog andere valkuilen of kan het niet misgaan?
Ik wil alles zelf doen, ook deeg rollen met een lege fles wijn
Hebben we het nu over de dame uit de OP?quote:Op maandag 26 januari 2009 13:57 schreef JeOma het volgende:
2. Ik maak de bodem (ik vind 'm zelf zo dun mogelijk het lekkers, dat je er bijna doorheen kunt kijken, maar smaken verschillen hierin, mijn vriendin wil 'm dikker... misschien ter compensatie)vooraf en doe die zonder vulling een minuutje of 5 in de oven. Dat maakt 'm wat knapperiger, anders trekt de basissaus er sneller in. Om het mezelf makkelijk te maken doe ik die eerste 5 minuten met een (herbruikbaar) stuk bakpapier eronder. Dat schuift heel makkelijk in en uit de oven.
Is beter van wel en dan zo laag mogelijk in de oven, zo krijg je een zo lekker mogelijke bodem. Met hete lucht heb je sneller verbrande kaas en randen maar nog een slappe bodem in het midden en als er iets vies is...quote:Op maandag 26 januari 2009 15:13 schreef Bastard het volgende:geld dat overigs voor alle homemade pizzas, geen hete lucht maar gewone stand?
Had ik het daarover in de OP? Dé vriendin is inderdaad de date waar dit topic mee begon.quote:Op maandag 26 januari 2009 15:42 schreef ColdFeet het volgende:
[..]
Hebben we het nu over de dame uit de OP?
Ik wil ook een pizzasteen
Worden broodjes daar ook goed gaar in btw? 260 graden is alleen niet super veel. Echte pizzaoven gaat tot 300 ofzo?quote:Op maandag 26 januari 2009 19:50 schreef djkoelkast het volgende:
Ik heb zelf 2 van die pizzaovens, die Bestron en een Elta, ik vind die van Elta ook erg fijn:
[ afbeelding ]
link
maar ik heb een erg kleine keuken dus uiteindelijk doe ik het toch weer gewoon in de normale oven, anders moet ik elke keer dat ding pakken, zo'n gedoe
Kheb het nog niet geprobeerd dus ik doe alleen maar een suggestie.. oven warmer zetten of deeg dunner rollen.quote:Op woensdag 28 januari 2009 09:28 schreef Innocence het volgende:
Gisteren toevallig weer gedaan. Het midden was deze keer alleen erg nattig/zacht. Dikker maken of minder nat deeg?
Heb je de pizza op een plaat gebakken?quote:Op woensdag 28 januari 2009 09:59 schreef Innocence het volgende:
Nog dunner juist?
Ik had juist het idee dat het vocht van de vulling de bodem minder zou doorweken als ie dikker zou zijn.
Oven stond op 250.
Mja dat gaat nooit ècht werken.quote:Op woensdag 28 januari 2009 10:36 schreef Innocence het volgende:
Op crust-plaat in een combimagnetron met hete lucht, dat ging echter de vorige keer wel goed. Misschien had ik 'm toen op een hoger plateautje gezet.
Oh ja, note to first user... Probeer achteraf niet met alle geweld die steen weer "mooi" of "schoon" te krijgen. Gewoon beetje grove korsten eraf raggen. Niet met zeep gaan klooien ofzo. (ik vond het ook moeilijk)quote:Op donderdag 29 januari 2009 20:32 schreef _Ophelia_ het volgende:
Dit topic moet ik even onthouden tot het weekend, ik kreeg een pizzasteen bij mijn oven en die is nog nooit gebruikt.
Dan dus in het midden van de oven, op de plaat, een minuut of 5.quote:Op donderdag 29 januari 2009 23:07 schreef Flaccid het volgende:
Ik ga binnenkort weer eens zelf pizza bakken. Ik wil een lekkere bodem die een beetje stevig is. Oven kan tot 250 graden, is hetelucht.
Slim!quote:Op vrijdag 30 januari 2009 12:01 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Dan dus in het midden van de oven, op de plaat, een minuut of 5.
Als de bodem enigszins stevig is van de plaat af en op het rooster, nog 5 minuten of langer, tot hij helemaal klaar is.
Zo voorkom je een soppige bodem.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |