abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:56:00 #101
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107975812
Ik marineer meestal in wat soyasaus, citroensap, gember, Laos, geperste knoflook, olie, peper, chili, kurkuma en foelie
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108031708
Nog nooit eerder sate gemaakt, maar ik ga morgen Fendy's recept uitproberen. Ben benieuwd! :)
  donderdag 16 februari 2012 @ 11:17:51 #103
19529 Fendy
True Spirit
pi_108039088
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 23:49 schreef wspa_ het volgende:
Nog nooit eerder sate gemaakt, maar ik ga morgen Fendy's recept uitproberen. Ben benieuwd! :)
Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Niet vergeten he, lang marineren = beter.
Op dinsdag 21 december 2010 13:44 schreef Houniet het volgende:
Je hebt gelijk Fen.
pi_108120669
Weet iemand hoe je "echte" saté saus maakt, dus geen pindasaus
^O^
  zaterdag 18 februari 2012 @ 17:52:04 #105
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_108121865
Varkenssaté met knoflook (6 pers.)

Ingrediënten:

1 bol knoflook (±15 tenen)
½ Theelepel gemalen komijn
1 Theelepel gemalen koriander
½ Theelepel gemalen kaneel
1 Theelepel gemalen kurkuma
75 gram suiker
¾ dl limoensap
4 gehakte sjalotjes
2 eetlepels olie
Takjes citroenmelisse, gekneusd
1 kg mager varkensvlees
1 kleine fijngesneden Spaanse ui
2½ cm geraspte gemberwortel
Chilipoeder en zout naar smaak
200 gram geroosterde en gemalen pindanoten

Marinade:
Schil en knijp 3 tenen knoflook fijn en vermeng het met de komijn, koriander, kaneel, kurkuma, 2 theelepels suiker, 2 eetlepels limoensap, de sjalotjes, 1 eetlepel olie en de gekneusde blaadjes citroenmelisse.

Snijd het varkensvlees in blokjes, doe ze in een plastic zak en giet de marinade er overheen.
Laat de marinade op een koele plaats 2 tot 4 uur intrekken

Doe de rest van de knoflook in kokend water en laat ze 10 minuten blancheren tot ze zacht zijn geworden. Giet ze af, schil ze en snij ieder teentje in de lengte in 3 tot 4 stukjes.

Saus:
Fruit de ui in de resterende olie met de geraspte gember en de chilipoeder (niet teveel) tot de ui glazig is.
Giet de overgebleven marinade erbij en laat deze enkele minuten sudderen.
Voeg de rest van het limoensap, suiker en de pinda’s toe, en maak af met zout en eventueel nog wat chilipoeder.
Laat de saus sudderen tot ze ingedikt is.

Bereiding:
Rijg de blokjes varkensvlees om en om met de stukjes knoflook aan satéstokjes en grill of barbecue ze 10 minuten.
Tijdens het grillen bestrijken met olie tot ze glanzend bruin en gaar zijn.

  zaterdag 18 februari 2012 @ 18:02:10 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108122091
quote:
1s.gif Op zaterdag 18 februari 2012 17:05 schreef Black-beauty-babe het volgende:
Weet iemand hoe je "echte" saté saus maakt, dus geen pindasaus
wat is "echte" satesaus?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 18 februari 2012 @ 18:11:21 #107
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_108122307
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2012 18:02 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

wat is "echte" satesaus?
Ik gok een ketjapsaus
  zaterdag 18 februari 2012 @ 18:13:08 #108
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108122354
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2012 18:11 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ik gok een ketjapsaus
Of een sambalsaus
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108129315
Gevonden:

Voor de saté
500 g kipfilet
3 eetlepels kecap manis
3 sjalotjes jeruk
limo-sap
satéstokjes

Voor de pindasaus
3 sjalotjes
3 teentjes knoflook
200 gram rauwe pinda's
1 of meer rawits
1 eetlepel gula Jawa (of meer)
1 ½ dl water
2 eetlepels of meer kecap manis zout

Voor de marinade
1 eetlepel pindasaus
5 eetlepels kecap manis
1 eetlepel plantaardige olie

Voor de sambal
3 of meer rawits
3 teentjes knoflook
zout

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes ter grootte van een vingerkootje. Pel de sjalotjes en snijd ze in dunne plakjes.

Bak de pinda's in een wok met ruim olie bruin en goed af laten koelen. Pel voor de pindasaus de sjalotjes en snijd ze in dunne plakjes. Pel de knoflook, verwijder de steeltjes van de rawits en snijd ze fijn. Wrijf dit alles met de gula Jawa in een vijzel fijn en voeg daarna het water, de kecap manis en zout naar smaak toe.

Snijd voor de sambal de rawits fijn. Pel de knoflook, snijd ze in dunne plakjes en in de zelfde olie voor de pinda's goudbruin frituren. Wrijf deze met de rawits en zout naar smaak in een vijzel fijn.

Leg houten satéstokjes enige tijd in koud water. Rijg circa 3 a 5 blokjes vlees aan elk stokje.

Meng voor de marinade de pindasaus, de kecap manis en de olie en marineer de satés 5 minuten hierin.

Rooster de satés in circa 5 minuten rondom bruin en gaar op een satérooster of boven een houtskoolvuurtje. Bestrijk de sate's af en toe met de marinade.

Maak de satésaus in een gevouwen bananenblad of een diepbord op het moment dat de sate's bijna gaar zijn door de pindasaus met de kecap manis en de sambal naar smaak te mengen.

Haal de satés van de rooster, wentel ze door de satésaus, met het limo-sap en de gesneden rauwe sjalotjes besprenkelen en daarna serveren.

Bron:www.trosradar.nl/artikel_detail/bericht/recept-voor-satesaus/

[ Bericht 0% gewijzigd door Black-beauty-babe op 18-02-2012 21:48:54 ]
^O^
  zaterdag 18 februari 2012 @ 21:56:43 #110
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_108130161
Da's toch echt een pindasaus, die wilde je toch niet?
  zaterdag 18 februari 2012 @ 23:41:35 #111
344435 OneTeaspoon
of common sense
pi_108134320
Laatst Gula Djawa (?) gebruikt, lekker! Javaanse suiker dus.
  zondag 19 februari 2012 @ 02:16:16 #112
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108138842
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2012 21:56 schreef SiGNe het volgende:
Da's toch echt een pindasaus, die wilde je toch niet?
Ja, ik sta ook effe raar te kijken. Blij dat ik niet gereageerd had.
  zondag 19 februari 2012 @ 02:18:06 #113
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108138890
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 februari 2012 23:41 schreef OneTeaspoon het volgende:
Laatst Gula Djawa (?) gebruikt, lekker! Javaanse suiker dus.
Eens! Echt veel lekkerder dan bruine basterdsuiker, waar het vaak mee vervangen wordt. :Y

  zondag 19 februari 2012 @ 03:22:40 #114
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_108139738
Is toch gewoon palmsuiker? of is dat weer anders?
  zondag 19 februari 2012 @ 04:14:26 #115
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108140272
Nah, er zijn ongeveer 4000 palmboomsoorten, dus tsja, de ene palmsuiker is de andere niet.
Gula djawa (allemaal te lezen als je op de foto zou klikken :6 ) komt van de Borassus palm. En die smaakt toch echt heel anders dan palmsuiker van de kokospalm (Gula Kelapa) of bijvoorbeeld palmsuiker uit Thailand of palmsuiker uit India. Bovendien worden die nog wel eens gemengd met rietsuiker. Dus nee, gula djawa is niet "gewoon" palmsuiker.

Of je moet rietsuiker ook "gewoon" suiker vinden. Dan wel. Want ja, het is allemaal suiker. Alleen smaakt de ene in mijn ogen euh mond toch echt heel anders dan de ander.

Gula jawa smaakt aardser, oerder, donkerder, caramelliger dan elke andere palmsuiker die ik ken.
  zondag 19 februari 2012 @ 15:57:17 #116
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_108151340
Had niet gezien dat je een linkje onder de foto had gezet :@
Blijft wel handig die site van je, kijk er wel vaker
  vrijdag 6 juli 2012 @ 15:19:49 #117
379335 Tosti20
Culinaire ontdekker
pi_113852734
Mooi weer, iedereen wilt toch bbqen en in mijn quest om de beste bbq gerechten te maken hier terecht gekomen! De posts grotendeels doorgelezen en leuk dat mensen zo fantatiek met sate bezig kunnen zijn!
Ik sta er wel altijd weer van te kijken hoeveel mensen zweren bij " lui" vlees. Kipfilet, varkenshaas, ossehaas noem het maar op. De stukken vlees die je bijna zo al naar binnen kan zuigen, laat staan nadat ze uit een marinade komen.
Mijn vader komt dan uit Indonesie, zo'n beetje bakermat van de sate, en daar gebruiken ze marinades om wat vetter taaier vlees ook malser te maken. Om deze reden zit er altijd een zuur in de marinade, natuurlijk is dit ook een lekkere tegenhanger van het zoet, maar citroensap of azijn breekt het vlees min om meer af dus gaat het malser worden. Vlees zoals filet en varkenshaasjes verliezen hierbij eigenlijk hun gehele structuur en bite waardoor van een vleessmaak geen sprake meer is. Tenslotte wil je de marinade zo lang mogelijk laten intrekken voor een zo goed mogelijk huwelijk tussen vlees en toegevoegde smaak.

Kippendijen en varkensnek (waar schouderkarbonades vandaan komen) zijn dus echt de beste opties voor een sate met een echte marinade die je een nacht laat intrekken. Het vet zorgt vervolgens voor smaak en voorkomt uitdroging. En idd je moet kunnen bbqen of iets meer tijd hebben om het vlees niet volledig te cremeren maar het resultaat is zoveel lekkerder!
Ik zeg maak je sate van werkvlees! Is nog goedkoper ook en het resultaat is echt veel beter!

T
You know, me and the lord, we have an understanding!
  vrijdag 6 juli 2012 @ 15:25:26 #118
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113852949
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 04:14 schreef RobinOok het volgende:
Nah, er zijn ongeveer 4000 palmboomsoorten, dus tsja, de ene palmsuiker is de andere niet.
Gula djawa (allemaal te lezen als je op de foto zou klikken :6 ) komt van de Borassus palm. En die smaakt toch echt heel anders dan palmsuiker van de kokospalm (Gula Kelapa) of bijvoorbeeld palmsuiker uit Thailand of palmsuiker uit India. Bovendien worden die nog wel eens gemengd met rietsuiker. Dus nee, gula djawa is niet "gewoon" palmsuiker.

Of je moet rietsuiker ook "gewoon" suiker vinden. Dan wel. Want ja, het is allemaal suiker. Alleen smaakt de ene in mijn ogen euh mond toch echt heel anders dan de ander.

Gula jawa smaakt aardser, oerder, donkerder, caramelliger dan elke andere palmsuiker die ik ken.
Heb net wat Gula Jawa gekocht en ga zoete ketjap maken van sojasaus. Kan geen ketjap meer vinden die met palmsuiker is gemaakt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juli 2012 @ 15:29:05 #119
379335 Tosti20
Culinaire ontdekker
pi_113853175
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 15:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb net wat Gula Jawa gekocht en ga zoete ketjap maken van sojasaus. Kan geen ketjap meer vinden die met palmsuiker is gemaakt.
Heb je vaste blokken gekocht? Wij kopen altijd de siroop vorm...
You know, me and the lord, we have an understanding!
  vrijdag 6 juli 2012 @ 15:30:44 #120
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113853281
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 15:29 schreef Tosti20 het volgende:

[..]

Heb je vaste blokken gekocht? Wij kopen altijd de siroop vorm...
Blokken, jep. Ben al blij dat ik daar aan kon komen. Woon in Duitsland.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juli 2012 @ 15:33:32 #121
379335 Tosti20
Culinaire ontdekker
pi_113853445
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 15:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Blokken, jep. Ben al blij dat ik daar aan kon komen. Woon in Duitsland.
Ok, minder tokos daar? Wel echte vleeseters toch? (Of ga ik te snel?:D)
You know, me and the lord, we have an understanding!
  vrijdag 6 juli 2012 @ 15:54:42 #122
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_113854556
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 15:33 schreef Tosti20 het volgende:

[..]

Ok, minder tokos daar? Wel echte vleeseters toch? (Of ga ik te snel?:D)
Geen koloniale banden met Insulinde?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 6 juli 2012 @ 16:01:23 #123
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_113854840
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 02:18 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Eens! Echt veel lekkerder dan bruine basterdsuiker, waar het vaak mee vervangen wordt. :Y

[ link | afbeelding ]
Maar waar koop je het hier? Met name in Rotterdam? :P
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 6 juli 2012 @ 16:02:33 #124
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_113854894
Ah, leuk, zelf ketjap maken.
Inderdaad heel goed zelf te doen zolang je maar goeie sojasaus hebt en die is eigenlijk over de hele wereld wel verkrijgbaar ja, zelfs in Duitsland. :+

  vrijdag 6 juli 2012 @ 16:04:50 #125
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_113855013
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 juli 2012 16:01 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Maar waar koop je het hier? Met name in Rotterdam? :P
Oh, die palmsuiker op het plaatje is bij bijna elke toko wel te koop. Wah Nam Hong, Oriental, Cheung Kong, maar ook de kleinere wel.
Ik scoorde op de Tong Tong trouwens een "echt" origineel stuk, gewikkeld in palmbladeren. Ook leuk. En een biologische variant. Wacht, ik zal ze even uploaden en de post over palmsuiker updaten....
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')