Bron: Nu.nlquote:AMSTERDAM - Het Voedingscentrum wil een verbod op nieuwe snackbars in arme wijken of in de buurt van scholen. Dat meldt dagblad Spits dinsdagochtend.
De Nederlandse regering zou volgens het Voedingscentrum in de strijd tegen overgewicht het voorbeeld moeten volgen van Los Angeles. Daar mogen in South LA ondernemers het komende jaar geen nieuwe eettenten openen waar ongezond eten wordt verkocht.
In Los Angeles is veel kritiek op de 'voedselapartheid', omdat de maatregel alleen geldt voor het arme stadsdeel. De gedachte erachter is dat arme mensen vaak dikker zijn omdat ze minder geld kunnen uitgeven aan gezond eten.
Aangezien kinderen extra gevoelig zijn voor verleidingen, zou een dergelijk verbod er zeker moeten komen in de buurt van scholen, laat het centrum weten.
Strenger vestigingsbeleid
Twee jaar geleden riep het Voedingscentrum de overheid al op een strenger vestigingsbeleid te voeren voor fastfood- en afhaalrestaurants. Wie vaak fastfood eet, heeft een grotere kans om dik te worden, is uit onderzoek gebleken.
Als we de strijd tegen overgewicht willen aangaan, dan moeten de overheid en het bedrijfsleven de consumenten helpen een gezonde keuze te maken, aldus het Voedingscentrum.
Goed punt.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 11:56 schreef Innisdemon het volgende:
De filosofie van arme mensen die veel snacken gaat hier in Nederland niet op. je betaald bij de mac al zo'n 6,50euro voor een menu, terwijl je bij Appie voor 4euro een maaltijdsalade hebt.
Arm zijn betekent niet per se dat je geldbewust bentquote:Op dinsdag 12 augustus 2008 11:56 schreef Innisdemon het volgende:
De filosofie van arme mensen die veel snacken gaat hier in Nederland niet op. je betaald bij de mac al zo'n 6,50euro voor een menu, terwijl je bij Appie voor 4euro een maaltijdsalade hebt.
Zelfs arme mensen willen wel eens af en toe 'uit eten' met de kinderen, en dan is de MacDonalds eigenlijk zo'n beetje de enige betaalbare optie, als je weinig geld hebt. De kinderen vinden het toch wel fantastisch, dus die gaan niet zeuren, en ook voor volwassenen gaat een patatje en een burger er altijd wel in.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 11:56 schreef Innisdemon het volgende:
De filosofie van arme mensen die veel snacken gaat hier in Nederland niet op. je betaald bij de mac al zo'n 6,50euro voor een menu, terwijl je bij Appie voor 4euro een maaltijdsalade hebt.
"Melk is goed voor elk"quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:15 schreef DennisMoore het volgende:
Door wie wordt dat Voedingscentrum gefinancierd?
Trouwens hetzelfde centrum dat altijd zei dat kaas en melk zo geweldig was?
quote:Financiering en samenwerkingsverbanden
Het Voedingscentrum wordt vrijwel geheel gefinancierd door de Nederlandse overheid (ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)). Verder worden onderdelen van enkele campagnes medegefinancierd door bijvoorbeeld de Hartstichting. Dit is altijd in het kader van projecten, bijvoorbeeld voor de Energiebalans-campagne. Het Voedingscentrum accepteert geen financiële bijdragen van bedrijven of andere instellingen in ruil voor het overnemen en/of uitdragen van een bepaalde stellingname.
Heeft dus geen zak te maken met arme wijken. Graag even de TT aanpassen!!quote:Fastfoodbeleid LA verdient navolging
Veiligheidsmensen die bij de deur van fastfoodrestaurants zeggen: ‘Jij bent te dik, je mag geen cheeseburger’. Dat gaat het Voedingscentrum veel te ver. We zijn het wél eens met de maatregel van de gemeenteraad in Los Angeles om nieuwe fastfoodrestaurants voor een jaar te verbieden in het stadsdeel waar nu een wildgroei is ontstaan. Het Voedingscentrum vindt dat Nederlandse steden het beleid van Los Angeles moeten volgen: leg het aantal nieuwe verkooppunten van fastfood en snacks in woonwijken aan banden. Kinderen zijn extra gevoelig voor verleidingen. Daarom zou een dergelijk verbod er zeker moeten komen in de buurt van scholen.
Ook in Nederland worden mensen op bijna iedere straathoek continu in de verleiding gebracht om een snelle, calorierijke snack te verorberen. Een gezondere keuze is vaak niet aanwezig. Het Voedingscentrum vindt dat ieder mens zelf verantwoordelijk is voor wat hij eet en drinkt, mits hij een keuzemogelijkheid heeft. Het Voedingscentrum vindt ook dat het eten van fastfood en ander calorierijk eten geen gewoonte, maar uitzondering moet zijn. We worden immers steeds dikker. Onnodige verleiding in de vorm van een grote verkrijgbaarheid via verkooppunten in de wijk, moet daarom worden vermeden.
Strenger vestigingsbeleid
In 2006 riep het Voedingscentrum de overheid al op een strenger vestigingsbeleid te voeren voor fastfood– en afhaalrestaurants. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er een verband bestaat tussen hoe vaak iemand fastfood eet en de kans om dik te worden. Als we de strijd tegen overgewicht willen aangaan, dan moeten de overheid en het bedrijfsleven de consumenten helpen een gezonde keuze te maken. Minister Klink onderschrijft dit in de recent verschenen Voedingsnota.
Bescherm kinderen tegen verleidingen
Kinderen en jongeren verdienen extra aandacht. Steeds meer kinderen hebben last van overgewicht. Vlakbij scholen zijn vaak één of meerdere verkooppunten die calorierijke snacks verkopen. De verleiding is dan voor scholieren wel erg moeilijk te weerstaan. Daarom wil het Voedingscentrum dat de overheid nieuwe verkooppunten van snacks in de buurt van een school verbiedt. Zo wordt het voor kinderen makkelijker om de strijd tegen overgewicht te winnen.
Dan hadden die even beter moeten lezen!! Op de website van het voedingscentrum zelf!quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:37 schreef Copycat het volgende:
De bron, Spits, heeft het expliciet over 'arme' wijken:
http://www.spitsnieuws.nl(...)_bij_armen.html#more
Hoongelach!quote:Koninklijk Horeca Nederland noemt het voorstel in een eerste reactie "belachelijk", omdat het Voedingscentrum alleen naar de fastfoodsector kijkt. "Magnum-ijsjes en chips worden het meest verkocht in de supermarkt", zegt Joris Prinssen van KHN. "En is het niet zo dat als je niet zoveel geld hebt, je liever zelf gaat frituren dan wat te kopen in een cafetaria? Wat willen ze daar aan doen?" Volgens KHN eet de gemiddelde Nederlander eens per twee weken iets van een cafetaria. "Dat cijfer is niet te vergelijken met de VS", stelt Prinssen
Pas nog een stuk gelezen (was ook hier ergens op FOK!) waar in stond dat een kroket op zijn tijd beargumenteerbaar gezond zou kúnnen zijn. Zo eens even zoeken.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:49 schreef Gia het volgende:
Daarbij zijn de snacks al een stuk gezonder dan vroeger.
Klopt:quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:51 schreef Jarno het volgende:
Pas nog een stuk gelezen (was ook hier ergens op FOK!) waar in stond dat een kroket op zijn tijd beargumenteerbaar gezond zou kúnnen zijn. Zo eens even zoeken.
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/127411quote:Als fruit heilig is dan vertegenwoordigen kroketten de zonde. We eten er 350 miljoen per jaar van,26 met schuldgevoel. Die slechte naam was ooit terecht. Kroketten worden gefrituurd, en frituurvet was vroeger heel ongezond. Het zat vol met transvetzuren die het slechte LDL cholesterol in je bloed verhogen en het goede HDL cholesterol verlagen. Maar sinds we dat effect van transvetzuren 17 jaar geleden ontdekten is er veel veranderd. Er wordt steeds minder vet verkocht met transvetzuren erin. Eerst verdween het uit de margarines, daarna verschenen de knijpflessen met vloeibare frituurvetten zonder transvetzuren en nu gebruiken zelfs de meeste snackbars vloeibare olie zonder transvetzuren. Het vet in een kroket kan even gezond zijn als olijfolie. (op www.friturenindehoreca.nl kun je controleren of jouw snacktent
frituurt in gezonde olie). Behalve frituurolie bevat een kroket tarwebloem en vlees.Slachtafval, varkensogen en koeienuiers gaan er niet in, die werden in 1979 verboden. Er gaat vooral paardenvlees in, want dat is goedkoop. Paardenvlees is gezond, want vlees van hardlopers zoals paarden en
herten bevat minder vet en meer vitamines en ijzer dan vlees van luie beesten zoals koeien.
Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd gaat er niets boven een stukje paardenvlees om het maandelijkse ijzerverlies te compenseren. Een kroket is dus helemaal niet zo slecht. Vergeleken met bijvoorbeeld een broodje kaas bevat een broodje kroket minder vet en calorieën, veel minder van het ongezonde verzadigde vet, iets meer ijzer, en qua vitamines schelen ze weinig. Kaas levert wel veel meer kalk. Maar alles bij elkaar verdient de kroket zo langzamerhand een betere reputatie.
Dat ligt aan het gezonder maken van de vroegere ongezonde kroket, door gezonder te frituren.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:53 schreef Jarno het volgende:
Ahja, deze dus:
http://www.volkskrantblog.nl/bericht/127411 .
Het probleem is natuurlijk dat die scholen een alternatief gaan aanbieden (althans, mag ik hopen, als dat de gedachte is) en dat men vaak niet verder komt dan het spreekwoordelijke broodje kaas. En dat het dus nog maar moet blijken wat 'slechter' is: één keer per week een broodje kaas of één keer per week een broodje kroket.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:59 schreef Gia het volgende:
[..]
Dat ligt aan het gezonder maken van de vroegere ongezonde kroket, door gezonder te frituren.
Aan de kaas is niet veel veranderd. Mensen denken dat kaas gezond is en eten daar dan te veel van.
30 gram kaas per dag is heel gezond. Meer kaas levert al gauw teveel vet.
Maar als mensen nu gaan denken dat een kroket razend gezond is en dat dan elke dag gaan eten, dan gaat dat ook niet goedkomen natuurlijk.
Op de school waar mijn oudste heeft gezeten hangen nu borden met diverse soorten 'broodje gezond'.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 13:02 schreef Jarno het volgende:
[..]
Het probleem is natuurlijk dat die scholen een alternatief gaan aanbieden (althans, mag ik hopen, als dat de gedachte is) en dat men vaak niet verder komt dan het spreekwoordelijke broodje kaas. En dat het dus nog maar moet blijken wat 'slechter' is: één keer per week een broodje kaas of één keer per week een broodje kroket.
Want....jij bent Sonja Bakker?quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 13:17 schreef SHE het volgende:
Ik kan je vertellen dat het broodje kaas slechter is.
quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 13:17 schreef JohnDope het volgende:
Zout is trouwens heel erg gezond (dat wordt ook door de westerse wereld verketterd), het maakt je nieren sterker en als je nieren sterker worden, word jij ook mentaal sterker en moeilijk te beinvloeden.
Het is chinese wijsheid, wie zijn jij en ik om daar wat van te zeggen. Het westerse medicinale establishment nakakelen is in ieder geval te makkelijkquote:Op dinsdag 12 augustus 2008 13:32 schreef veiligheidsspeldje het volgende:
[..]
![]()
Zout zorgt er bij gezonden wel voor dat je een hogere bloeddruk krijgt. Bij mensen zonder hart en vaatziekten kan het inderdaad weinig kwaad om daar scheutig mee om te gaan, maar boven de 50 kan je er beter toch wel wat op letten.
En 5 kg aardappelen in de supermarkt voor ¤ 2,49., kilo gehakt ¤ 3,49 en andijvie voor ¤ 1,50quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 11:56 schreef Innisdemon het volgende:
De filosofie van arme mensen die veel snacken gaat hier in Nederland niet op. je betaald bij de mac al zo'n 6,50euro voor een menu, terwijl je bij Appie voor 4euro een maaltijdsalade hebt.
Wij liepen in de pauze ook rustig een kwartier om een grote puntzak friet-speciaal te halen, en aangezien je dan hard moest rennen om op tijd terug te komen was er niemand van onze groep te dik.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:52 schreef Adelante het volgende:
Geen snackbar meer bij de schoolWij gingen daar regelmatig heen omdat de kroketten en saucijzenbroodjes op school niet te vreten waren
Het gaat niet om arme mensen. Die TT klopt helemaal niet.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 15:54 schreef geenID het volgende:
Waarom gaan al die arme lui zo vaak naar de Mac of snackbar? Het is veel duurder dan gewoon zelf koken. Daarnaast hebben ze daar ook tijd zat voor aangezien veel niet werken.
Sonja Bakker heeft weinig kaas gegeten van goede voeding, dus ik vraag me af hoe je op dat lumineuze idee komt.quote:
Stelling: maak het voor arme mensen makkelijker om WEL gezond voedsel te kunnen kopen, en maak het sporten betaalbaarder of gratis (zowel op scholen meer gymlessen voor de jeugd, als gewoon buiten meer mogelijkheden creeeren voor iedereen om te sporten).quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 16:49 schreef agter het volgende:
Als nou uit onderzoek blijkt dat
- arme mensen in arme wijken wonen
- arme mensen dikker zijn
- arme mensen massaal bij de snackbar op de hoek eten
dan snap ik die regeling wel.
Stelling: Arme mensen moeten verplicht op de fiets naar een snackbar ver weg.
Wat dacht je van door ons belastinggeldquote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:15 schreef DennisMoore het volgende:
Door wie wordt dat Voedingscentrum gefinancierd?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |