Argument voor mij om mee te werken zou dus zijn dat anderen mijn werk niet ongezien kunnen kopieren. Maar de belangrijkste resultaten staan in formules, en als je daar een q'tje door een l'etje vervangt heeft Ephorus het nakijken. Daarnaast zal het me worst zijn of iemand van mijn resultaten gebruik maakt. Het meeste is elders ook te vinden en de enige die er beter van wordt is Ephorus zelf.quote:Zoals je weet (ik verwijs hierbij o.a. naar de introductie bijeenkomst) wordt na het inleveren van de laatste versie waarop het punt voor de thesis is gebaseerd, de thesis gecheckt op plagiaat door Ephorus.
Het is echter gebleken dat jouw pdf-file zodanig is beveiligd dat de plagiaat-check door Ephorus niet kan worden uitgevoerd. De faculteit hecht er aan dat deze check alsnog wordt uitgevoerd; daarom verzoek ik jou mij z.s.m. een versie van je thesis te sturen die niet beveiligd is. Wellicht ten overvloede: de check is ook van belang om toekomstige auteurs die zonder bronvermelding van je resultaten gebruik maken, te kunnen achterhalen.
In de Regels & Richtlijnen en het Onderwijs- & Examenreglement staat niets over verplichte medewerking. De hele automatische plagiaatdetectie wordt niet genoemd. Voordat het werkstuk gemaakt werd, is wel genoemd dat het door de automatische plagiaatdetector zou gaan, maar bij eerdere werkstukken heb ik dat ook succesvol geweigerd.quote:Op maandag 11 augustus 2008 20:11 schreef Surveillance-Fiets het volgende:
Wat staat er op papier over verplichte medewerking aan dit gedoe?Ik zou weigeren, mits dat geen gevaren voor mijn studie oplevert
![]()
Omdat ik hem niet in de database van Ephorus hoef te hebben. Studenten kunnen hem zo op internet vinden.quote:Op maandag 11 augustus 2008 20:16 schreef EnglishTest het volgende:
Waarom heb je 'm beveiligd? Want de studenten hebben geen toegang tot de database van Ephorus.
Plagiaat gaat om kopieren zonder bronvermelding. Niet om het kopieren an sich.quote:Op maandag 11 augustus 2008 20:56 schreef koffiegast het volgende:
Plagiaat vind ik een merkwaardig begrip.<verhaal>
Principe blijft bestaan dat de software iets als plagiaat bestempeld als mensen iets hetzelfde hebben en nooit van elkaar ook maar gehoord hebben of van elkaars onderzoeken/vindselen afwisten.quote:Op maandag 11 augustus 2008 20:59 schreef TR08 het volgende:
[..]
Plagiaat gaat om kopieren zonder bronvermelding. Niet om het kopieren an sich.
Ik vind het prima als iemand mijn documenten aan haalt en daarbij zegt dat ik dat geschreven heb. Daarna kan diegene daar zelf conclusies bij trekken of mijn spul in een zelfgekozen context plaatsen, allemaal prima.
Bij schending van het auteursrecht biedt het Nederlands rechtssysteem voldoende mogelijkheden om overtreders aan te pakken. Tijdens hetzelfde project biedt software trouwens geen uitkomst, want ook die kan niet zien wie eerder was.quote:Op maandag 11 augustus 2008 20:56 schreef TR08 het volgende:
Verder maakt het het lastiger voor collega studenten van je om punten te krijgen met werk dat jij dus WEL zelf gemaakt hebt. Ik heb ooit meegemaakt dat een groepje tekst van mij zo maar even gekopieerd had (nog tijdens het project en uiteraard zonder te vragen) en daar was ik meteen echt goed klaar mee. Helemaal omdat ik vervolgens als eerste mocht komen uitleggen waarom mijn verslag leek op dat van hun
Ik zou het ook slecht trekken als ik een kopie van (delen van) mijn verslag later zo maar ergens terug zou zien zonder bronvermelding.
Uiteraard wordt de output van de software nog wel door mensen beoordeeld. In dat opzicht is het alleen een hulpmiddel voor de docent, niet een autonoom beslisding.quote:Op maandag 11 augustus 2008 21:07 schreef koffiegast het volgende:
[..]
Principe blijft bestaan dat de software iets als plagiaat bestempeld als mensen iets hetzelfde hebben en nooit van elkaar ook maar gehoord hebben of van elkaars onderzoeken/vindselen afwisten.
Op Wikipedia staat dat de rechter de aanklacht heeft verworpen, maar dat de studenten in hoger beroep gaan:quote:Op maandag 11 augustus 2008 20:02 schreef GlowMouse het volgende:
In de Verenigde Staten heeft een viertal studenten de plagiaatdetector Turnitin aangeklaagd (google op 'mclean turnitin') wegens schending van het auteursrecht omdat de werkstukken opgeslagen worden. Zij hebben hier een website opgezet om de voortgang bij te houden. Ze eisten $30.000 elk plus verwijdering van hun werk. Een uitspraak is nog niet te vinden op die site.
Ah, leuk. De uitspraak heb ik ook gevonden.quote:Op maandag 11 augustus 2008 21:14 schreef teirnon het volgende:
[..]
Op Wikipedia staat dat de rechter de aanklacht heeft verworpen, maar dat de studenten in hoger beroep gaan:
http://www.boston.com/new(...)m_detection_service/
(link gevonden op Wikipedia)
Het is maar de vraag wanneer het eerder voor lief wordt aangenomen.quote:Op maandag 11 augustus 2008 21:13 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Bij schending van het auteursrecht biedt het Nederlands rechtssysteem voldoende mogelijkheden om overtreders aan te pakken. Tijdens hetzelfde project biedt software trouwens geen uitkomst, want ook die kan niet zien wie eerder was.
[..]
Uiteraard wordt de output van de software nog wel door mensen beoordeeld. In dat opzicht is het alleen een hulpmiddel voor de docent, niet een autonoom beslisding.
Ik snap niet wat je met je reactie bedoeltquote:Op maandag 11 augustus 2008 21:45 schreef koffiegast het volgende:
[..]
Het is maar de vraag wanneer het eerder voor lief wordt aangenomen.
Hee er zijn inderdaad scholen en universiteiten die het wel verplichten via de OER. Bijvoorbeeld de UvA, instituut GPIO:quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:05 schreef PieterBas het volgende:
Onze school gebruikt tegenwoordig ook Ephorus. Zodra het programma merkt dat er mogelijk plagiaat is gepleegd, dan zal de docent het zeker zelf ook gaan controleren. Het is een hulpmiddel, wat het eigenlijk doet is de studenten nooit duidelijk gemaakt. Er wordt meestal verwijzen naar het OER.
quote:Werkstukken en papers worden gecontroleerd op plagiaat door middel van een geautomatiseerd fraudedetectie-systeem. Momenteel wordt hiervoor het product Ephorus ingezet. Bij het inleveren van een werkstuk of paper dienen studenten zelf een digitale versie van hun document in Ephorus te plaatsen. Zij dienen hiervoor het inleverscherm in Blackboard te gebruiken. Als inlevercode moet het e-mailadres van de betreffende docent in kleine letters worden ingevoerd. Het digitaal inleveren ontslaat de student niet van de plicht om het werkstuk of paper ook geprint in het postvakje van de docent te deponeren.
ga er nou maar vanuit, dat docenten in de echte wereld bijzonder lui worden/zijn bij toepassing van een 'plagiaatdetector'.quote:Op maandag 11 augustus 2008 21:13 schreef GlowMouse het volgende:
Uiteraard wordt de output van de software nog wel door mensen beoordeeld. In dat opzicht is het alleen een hulpmiddel voor de docent, niet een autonoom beslisding.
Als docenten verder niet nadenken is dat alleen in het voordeel van de plagiator. Degenen die niet plagiëren kunnen zich toch wel eenvoudig verdedigen.quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:47 schreef dr.dunno het volgende:
ga er nou maar vanuit, dat docenten in de echte wereld bijzonder lui worden/zijn bij toepassing van een 'plagiaatdetector'.
Vanzelfsprekendquote:Op maandag 11 augustus 2008 23:19 schreef dotKoen het volgende:
Uiteraard geef je je auteursrecht niet op als je werkstuk door een plagiaatdetector gaat: je geeft enkel toestemming om het op te slaan in een database. Dat betekent niet dat Ephorus (of je docent etc.) zomaar jouw scriptie verder mag gaan verspreiden.
Creative Commons biedt je de mogelijkheid om commercieel gebruik van jouw werk (wat zo'n plagiaatdetector doet want de onderwijsinstelling of het onderzoeksinstituut moet ervoor betalen) uit te sluiten. Gebruik je dat stukje van de licentie wel eens?quote:Omdat ik erg voor het vrij beschikbaar maken van informatie ben vind ik het geen probleem dat mijn werk wordt overgeschreven, ik gebruik dan ook vaak GFDL of Creative Commons. Ik vind plagiaat echter wel vervelend. Ik zou dus om deze reden wel meewerken aan opname in Ephorus.
Dat het dus enkel kwestie van tijd en situatie is dat een persoon gewoon zomaar aanneemt dat het programma gelijk heeft en er dan in blijft zitten dat het plagiaat is. Mensen doen dat zo vaak in hun leven al (voor lief aannemen), waarom zou dat niet met zo'n plagiaatsoftware ook zo worden?quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:18 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Ik snap niet wat je met je reactie bedoelt![]()
[..]
Ah zo, zie reactie op dr.dunnoquote:Op dinsdag 12 augustus 2008 00:19 schreef koffiegast het volgende:
[..]
Dat het dus enkel kwestie van tijd en situatie is dat een persoon gewoon zomaar aanneemt dat het programma gelijk heeft en er dan in blijft zitten dat het plagiaat is. Mensen doen dat zo vaak in hun leven al (voor lief aannemen), waarom zou dat niet met zo'n plagiaatsoftware ook zo worden?
Misschien komt dat omdat plagiaat een schending van het auteursrecht is. Niet elke schending van het auteursrecht is plagiaat, maar plagiaat is wel per definitie een schending van het auteursrecht.quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:19 schreef dotKoen het volgende:
Volgens mij wordt auteursrechtenschending en plagiaat vaak door elkaar gehaald.
Het klinkt wel interessant, maar het klopt gewoon niet. Je hebt in zoverre gelijk dat het in academische zin net zoiets is als spieken bij een tentamen en dat dat op zich los staat van het auteursrecht. Dat neemt niet weg dat Darwin ook na verloop van zijn auteursrecht het recht heeft om als de schrijver vermeld te worden van "On the origin of species". "Van de oorsprong der soorten", net als "Van de geest der wetten", "De l'esprit des lois". Darwin pretendeerde namelijk niet de oorsprong der soorten eens eventjes definitief en uitputtend te beschrijven. Hij pretendeerde slechts dat zijn boek aan dat onderwerp gewijd was, vandaar de titel. Darwin heeft dan ook nog immer recht op een correcte vermelding van de titel van zijn werk.quote:Als ik 'The origin of species' als nieuw werk presenteer pleeg ik geen inbreuk op het auteursrecht van Darwin (een juridische overtreding, maar het auteursrecht van Darwin als al vervallen), maar wel plagiaat (een academische overtreding).
Dat lees ik niet terug in de Auteurswet.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 08:20 schreef Weltschmerz het volgende:
Darwin heeft dan ook nog immer recht op een correcte vermelding van de titel van zijn werk.
Ja maar daar gaat het hier helemaal niet over. Waarom zou je meewerken aan iets dat je helemaal geen voordeel op kan leveren, als medewerking bovendien betekent dat een bedrijf dat abjecte handelingen verricht (zonder toestemming opslaan van werken onder het mom van 'oh dat vindt de eigenaar vast niet erg') daar nog beter van wordt ook?quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 08:23 schreef Viking84 het volgende:
Jezus zeg, sommige mensen doen ook moeilijk om het moeilijk doen. Werk gewoon mee joh, stel je niet zo aan.
Jij bent zeker ook tegen de identificatieplicht?
Het voordeel dat het jou oplevert zou in dit geval moeten zijn dat je geen tijd hoeft te verspillen om onder de plagiaatcontrole uit te komen als je gewoon meewerkt. Maar je kunt er natuurlijk ook plezier uithalen om Ephorus tegen te werken.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 11:58 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Dat lees ik niet terug in de Auteurswet.
[..]
Ja maar daar gaat het hier helemaal niet over. Waarom zou je meewerken aan iets dat je helemaal geen voordeel op kan leveren, als medewerking bovendien betekent dat een bedrijf dat abjecte handelingen verricht (zonder toestemming opslaan van werken onder het mom van 'oh dat vindt de eigenaar vast niet erg') daar nog beter van wordt ook?
Het programmaatje dat de pdf-file voor Ephorus onleesbaar maakt, moest ik toch al draaien om een voorkantje in het document te voegen, dus het kost nauwelijks moeite. Nu kost het me nog een mailtje met een 'nee je krijgt hem echt niet', en dat heb ik er wel voor over. Bovendien: als je bang bent aan derlijke dingen tijd te verspillen, zou je nooit een kritische houding aan mogen nemen.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:08 schreef Finitio het volgende:
Het voordeel dat het jou oplevert zou in dit geval moeten zijn dat je geen tijd hoeft te verspillen om onder de plagiaatcontrole uit te komen als je gewoon meewerkt.
Daar heb je gelijk in, maar een kosten/baten analyse kan in dat soort gevallen geen kwaad.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:16 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Het programmaatje dat de pdf-file voor Ephorus onleesbaar maakt, moest ik toch al draaien om een voorkantje in het document te voegen, dus het kost nauwelijks moeite. Nu kost het me nog een mailtje met een 'nee je krijgt hem echt niet', en dat heb ik er wel voor over. Bovendien: als je bang bent aan derlijke dingen tijd te verspillen, zou je nooit een kritische houding aan mogen nemen.
Heb je serieus moeite gedaan om je thesis zodanig te veranderen om Ephorus dwars te zitten?quote:Op vrijdag 15 augustus 2008 23:35 schreef GlowMouse het volgende:
dus ze hebben een versie gekregen waarin de zinnen door elkaar zijn gegooid.
Alleen zinnetjes door elkaar gooien zal niet helpen bij een goed detectieprogramma.quote:Op zaterdag 16 augustus 2008 10:00 schreef Beauregard het volgende:
De zinnetjes door elkaar gegooid. Lekker rebels!
Wat een mannetje, zeg.!
Tsja, vertrouwelijke info is natuurlijk wel een heel ander bezwaar dan "ik ben er gewoon tegen". TS komt op dit moment niet verder dan het tweede. Als je echt vertrouwelijke info hebt kun je daar ook altijd wel over praten met je examencommissie/onderwijsdirecteur. Ook ben je zelf vaak niet degene die de info tot "vertrouwelijk" bestempelt, maar het bedrijf waar je stage loopt. Je zou in dat geval nog kunnen zeggen dat zij uiteindelijk het "ja" of "nee" moeten geven tegen die plagiaat detector.quote:Op zaterdag 16 augustus 2008 19:52 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Alleen zinnetjes door elkaar gooien zal niet helpen bij een goed detectieprogramma.
OT: Als je scriptie vertrouwelijke informatie bevat dan is dat naar mijn mening wel een goede reden om je scriptie niet op te laten nemen in een database. Nu is zo'n database natuurlijk niet zomaar voor iedereen toegangkelijk, maar je weet maar nooit of het een keer gekraakt wordt en de vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen.
Vertrouwelijk is helemaal geen bezwaar hoor! Alleen mensen van de universiteit kunnen het ooit nog terugzien. Oh, en universiteiten waarmee deze universiteit een uitwisseling heeft ingesteld. Maar verder niemand hoor. Het blijft heel geheim allemaal.quote:Op zondag 17 augustus 2008 08:17 schreef TR08 het volgende:
Tsja, vertrouwelijke info is natuurlijk wel een heel ander bezwaar dan "ik ben er gewoon tegen". TS komt op dit moment niet verder dan het tweede. Als je echt vertrouwelijke info hebt kun je daar ook altijd wel over praten met je examencommissie/onderwijsdirecteur. Ook ben je zelf vaak niet degene die de info tot "vertrouwelijk" bestempelt, maar het bedrijf waar je stage loopt. Je zou in dat geval nog kunnen zeggen dat zij uiteindelijk het "ja" of "nee" moeten geven tegen die plagiaat detector.
Nee, anders was het makkelijkquote:Als ik TS was zou ik trouwens ook maar eens de overeenkomst lezen die hij getekend heeft bij het inschrijven bij zijn onderwijs instelling. Staat daar niet iets in over dat je mee moet werken aan opsporen en voorkomen van plagiaat?
Bij een universiteit heeft dus al gauw plm 10.000 man toegang tot die documenten, ik zou dat niet erg geheim noemen. Helemaal omdat de kans groot is dat er ook stagiaires van een concurrent op dezelfde universiteit rondhobbelen.quote:Op zondag 17 augustus 2008 11:54 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Vertrouwelijk is helemaal geen bezwaar hoor! Alleen mensen van de universiteit kunnen het ooit nog terugzien. Oh, en universiteiten waarmee deze universiteit een uitwisseling heeft ingesteld. Maar verder niemand hoor. Het blijft heel geheim allemaal.
-knip-
quote:Beste ..,
Een geshuffelde thesis is onacceptabel. Graag de originele onbeveligde versie voor de gestelde deadline.
Met vriendelijke groeten,
..
Zal nog wel vervolgd wordenquote:Beste ..,
Voor het detecteren van plagiaat heeft u meer dan voldoende in handen, dus ik begrijp niet waarom u dit nog onacceptabel vindt. U kent mijn standpunt, de originele onbeveiligde versie stuur ik niet.
Met vriendelijke groet,
..
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |