Misschien komt dat omdat plagiaat een schending van het auteursrecht is. Niet elke schending van het auteursrecht is plagiaat, maar plagiaat is wel per definitie een schending van het auteursrecht.quote:Op maandag 11 augustus 2008 23:19 schreef dotKoen het volgende:
Volgens mij wordt auteursrechtenschending en plagiaat vaak door elkaar gehaald.
Het klinkt wel interessant, maar het klopt gewoon niet. Je hebt in zoverre gelijk dat het in academische zin net zoiets is als spieken bij een tentamen en dat dat op zich los staat van het auteursrecht. Dat neemt niet weg dat Darwin ook na verloop van zijn auteursrecht het recht heeft om als de schrijver vermeld te worden van "On the origin of species". "Van de oorsprong der soorten", net als "Van de geest der wetten", "De l'esprit des lois". Darwin pretendeerde namelijk niet de oorsprong der soorten eens eventjes definitief en uitputtend te beschrijven. Hij pretendeerde slechts dat zijn boek aan dat onderwerp gewijd was, vandaar de titel. Darwin heeft dan ook nog immer recht op een correcte vermelding van de titel van zijn werk.quote:Als ik 'The origin of species' als nieuw werk presenteer pleeg ik geen inbreuk op het auteursrecht van Darwin (een juridische overtreding, maar het auteursrecht van Darwin als al vervallen), maar wel plagiaat (een academische overtreding).
Dat lees ik niet terug in de Auteurswet.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 08:20 schreef Weltschmerz het volgende:
Darwin heeft dan ook nog immer recht op een correcte vermelding van de titel van zijn werk.
Ja maar daar gaat het hier helemaal niet over. Waarom zou je meewerken aan iets dat je helemaal geen voordeel op kan leveren, als medewerking bovendien betekent dat een bedrijf dat abjecte handelingen verricht (zonder toestemming opslaan van werken onder het mom van 'oh dat vindt de eigenaar vast niet erg') daar nog beter van wordt ook?quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 08:23 schreef Viking84 het volgende:
Jezus zeg, sommige mensen doen ook moeilijk om het moeilijk doen. Werk gewoon mee joh, stel je niet zo aan.
Jij bent zeker ook tegen de identificatieplicht?
Het voordeel dat het jou oplevert zou in dit geval moeten zijn dat je geen tijd hoeft te verspillen om onder de plagiaatcontrole uit te komen als je gewoon meewerkt. Maar je kunt er natuurlijk ook plezier uithalen om Ephorus tegen te werken.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 11:58 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Dat lees ik niet terug in de Auteurswet.
[..]
Ja maar daar gaat het hier helemaal niet over. Waarom zou je meewerken aan iets dat je helemaal geen voordeel op kan leveren, als medewerking bovendien betekent dat een bedrijf dat abjecte handelingen verricht (zonder toestemming opslaan van werken onder het mom van 'oh dat vindt de eigenaar vast niet erg') daar nog beter van wordt ook?
Het programmaatje dat de pdf-file voor Ephorus onleesbaar maakt, moest ik toch al draaien om een voorkantje in het document te voegen, dus het kost nauwelijks moeite. Nu kost het me nog een mailtje met een 'nee je krijgt hem echt niet', en dat heb ik er wel voor over. Bovendien: als je bang bent aan derlijke dingen tijd te verspillen, zou je nooit een kritische houding aan mogen nemen.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:08 schreef Finitio het volgende:
Het voordeel dat het jou oplevert zou in dit geval moeten zijn dat je geen tijd hoeft te verspillen om onder de plagiaatcontrole uit te komen als je gewoon meewerkt.
Daar heb je gelijk in, maar een kosten/baten analyse kan in dat soort gevallen geen kwaad.quote:Op dinsdag 12 augustus 2008 12:16 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Het programmaatje dat de pdf-file voor Ephorus onleesbaar maakt, moest ik toch al draaien om een voorkantje in het document te voegen, dus het kost nauwelijks moeite. Nu kost het me nog een mailtje met een 'nee je krijgt hem echt niet', en dat heb ik er wel voor over. Bovendien: als je bang bent aan derlijke dingen tijd te verspillen, zou je nooit een kritische houding aan mogen nemen.
Heb je serieus moeite gedaan om je thesis zodanig te veranderen om Ephorus dwars te zitten?quote:Op vrijdag 15 augustus 2008 23:35 schreef GlowMouse het volgende:
dus ze hebben een versie gekregen waarin de zinnen door elkaar zijn gegooid.
Alleen zinnetjes door elkaar gooien zal niet helpen bij een goed detectieprogramma.quote:Op zaterdag 16 augustus 2008 10:00 schreef Beauregard het volgende:
De zinnetjes door elkaar gegooid. Lekker rebels!
Wat een mannetje, zeg.!
Tsja, vertrouwelijke info is natuurlijk wel een heel ander bezwaar dan "ik ben er gewoon tegen". TS komt op dit moment niet verder dan het tweede. Als je echt vertrouwelijke info hebt kun je daar ook altijd wel over praten met je examencommissie/onderwijsdirecteur. Ook ben je zelf vaak niet degene die de info tot "vertrouwelijk" bestempelt, maar het bedrijf waar je stage loopt. Je zou in dat geval nog kunnen zeggen dat zij uiteindelijk het "ja" of "nee" moeten geven tegen die plagiaat detector.quote:Op zaterdag 16 augustus 2008 19:52 schreef MrBadGuy het volgende:
[..]
Alleen zinnetjes door elkaar gooien zal niet helpen bij een goed detectieprogramma.
OT: Als je scriptie vertrouwelijke informatie bevat dan is dat naar mijn mening wel een goede reden om je scriptie niet op te laten nemen in een database. Nu is zo'n database natuurlijk niet zomaar voor iedereen toegangkelijk, maar je weet maar nooit of het een keer gekraakt wordt en de vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen.
Vertrouwelijk is helemaal geen bezwaar hoor! Alleen mensen van de universiteit kunnen het ooit nog terugzien. Oh, en universiteiten waarmee deze universiteit een uitwisseling heeft ingesteld. Maar verder niemand hoor. Het blijft heel geheim allemaal.quote:Op zondag 17 augustus 2008 08:17 schreef TR08 het volgende:
Tsja, vertrouwelijke info is natuurlijk wel een heel ander bezwaar dan "ik ben er gewoon tegen". TS komt op dit moment niet verder dan het tweede. Als je echt vertrouwelijke info hebt kun je daar ook altijd wel over praten met je examencommissie/onderwijsdirecteur. Ook ben je zelf vaak niet degene die de info tot "vertrouwelijk" bestempelt, maar het bedrijf waar je stage loopt. Je zou in dat geval nog kunnen zeggen dat zij uiteindelijk het "ja" of "nee" moeten geven tegen die plagiaat detector.
Nee, anders was het makkelijkquote:Als ik TS was zou ik trouwens ook maar eens de overeenkomst lezen die hij getekend heeft bij het inschrijven bij zijn onderwijs instelling. Staat daar niet iets in over dat je mee moet werken aan opsporen en voorkomen van plagiaat?
Bij een universiteit heeft dus al gauw plm 10.000 man toegang tot die documenten, ik zou dat niet erg geheim noemen. Helemaal omdat de kans groot is dat er ook stagiaires van een concurrent op dezelfde universiteit rondhobbelen.quote:Op zondag 17 augustus 2008 11:54 schreef GlowMouse het volgende:
[..]
Vertrouwelijk is helemaal geen bezwaar hoor! Alleen mensen van de universiteit kunnen het ooit nog terugzien. Oh, en universiteiten waarmee deze universiteit een uitwisseling heeft ingesteld. Maar verder niemand hoor. Het blijft heel geheim allemaal.
-knip-
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |