abonnement Unibet Coolblue
pi_60354506
Niemand gelooft het hier maar tis zo...
ik heb een diagnose!
Ja wel...ik ben een.....HSP (highly sensitive person)
Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommige mensen gevoeliger dan anderen. Intelligentie is het vermogen wat in de linkerhersenhelft zit. Gevoeligheid is een eigenschap van de rechterhersenhelft. Zoals we een zeer intelligente persoon “Hoogbegaafd” kunnen noemen kunnen we iemand die heel gevoelig is een “Highly Sensitive Person” (HSP) noemen.

Een HSP, Highly Sensitive Person of te wel hooggevoelig persoon, is iemand die gevoeliger is voor indrukken en subtieler nuances waarneemt dan gemiddeld. Elk moment van de dag doen we indrukken op, via onze zintuigen, horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Een HSP doet dit dus intenser dan gemiddeld.

Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap die positief ingezet kan worden. Bijvoorbeeld door hooggevoeligheid kun je sneller gevaren signaleren, in de gaten hebben dat iemand liegt, kleine nuanceverschillen waarnemen, intenser genieten van kunst of muziek en beter concentreren.

Zoals alle karaktereigenschappen heeft ook hooggevoeligheid valkuilen. Valkuilen kunnen bijvoorbeeld zijn: te hard werken (overwerken), te zorgzaam zijn voor anderen (en te weinig voor jezelf), te perfectionistisch zijn, je overladen voelen door indrukken en bang zijn om fouten te maken.

Hooggevoelige personen maken zich erg druk over hun roeping. Voor hen is het psychische inkomen (kwaliteit en bevrediging van het werk) zeker zo belangrijk als het financiële inkomen. Vaak nemen hooggevoelige personen een baan onder hun niveau in de hoop dat hun werk dan hanteerbaarder voor hen zal zijn. Maar doordat ze de inspiratie en bevrediging op een dieper niveau missen, wordt dergelijk werk op den duur juist vaak een enorme energievreter met alle gevolgen van dien.

De kunst is nu om toch te leren leven in deze maatschappij met het gevoel en met het verstand. Het gaat erom een persoonlijke balans te vinden tussen gevoel en verstand. Hoe leef je met je gevoel in deze wereld zonder dat je daardoor overweldigd wordt en jezelf dus niet verliest? De balans vinden en het vrijmaken van gevoelens die er in het verleden niet mochten zijn. Het leren staan voor wie je bent en wat je voelt. Het accepteren van angst, woede, verdriet en blijdschap.

Het is niet zo dat HSP’s beter zijn dan anderen of dat ze ziek zijn en genezen moeten worden. Het is eenvoudig zo dat ze wat gevoeliger zijn dan gemiddeld en dat is alles. Het gevoel is niet beter dan het analytische verstand. Ze zijn er beiden om elkaar in evenwicht te houden.

Hooggevoelige personen kunnen leren met de overprikkeling om te gaan. Dit betekent emoties, gevoelens en gedachten serieus nemen en afstemmen en het leven in de context plaatsen. Zo is hooggevoeligheid een kwaliteit.

In onze prikkelrijke maatschappij, waarin veel eisen worden gesteld aan het uithoudingsvermogen van mensen, is het voor HSP’s niet eenvoudig. Veel van hen raken doodmoe of opgebrand in hun werk. Dit in de eerste plaats omdat ze zelf te weinig luisteren naar hun beperkingen, en geen zeurpiet willen zijn. Onze samenleving is eenvoudig niet ingericht op mensen met een hoge gevoeligheid, voor wie rustig aan doen soms een noodzaak is. Het moet juist allemaal steeds sneller, en daarin raakt de HPS genadeloos verstrikt soms. Niet zeuren stoer doen

Hooggevoeligheid: een op de vijf mensen heeft er ‘last’ van. Hoewel ‘last’ niet het goede woord is. Want ook al voel je je als HSP vaak onbegrepen, je hebt wel degelijk een grote waarde. Zeker in deze vluchtige ‘doe’ - maatschappij. Mensen die als HSP worden geboren of door een moeilijke jeugd of latere ervaringen een hoge gevoeligheid hebben ontwikkeld, zouden wel wat zelfbewuster mogen zijn, trotser op hun kwetsbaarheid. Want het lijkt wel of de niet HSP’s de krachtige zijn en de HSP’s de zwakken.

Juist HSP’s beschikken over een bijzondere eigen kracht. De kracht van de eigen intuïtie bijvoorbeeld, van meelevendheid en begrip voor anderen. HSP’s zijn in staat verder te kijken dan zichzelf en hun eigen belangen. Op een intuïtieve manier overzien ze de grote lijnen, voorzien ze wat er gaat gebeuren, welke risico’s er zijn, ook op langere termijn.

Eigenschappen waar de maatschappij grote behoefte aan heeft. Helaas leren veel HSP’s het af om hooggevoelig te zijn. Ze krijgen vaak te verstaan: zeur niet zo, doe eens gezellig mee. Want flinkheid wordt nu eenmaal meer gewaardeerd dan kwetsbaarheid. Stoer zijn is beter dan je gevoeligheid tonen.

Doordat hooggevoelige mensen vaak afgerekend worden op hun gevoeligheid, hebben ze een zwak zelfbeeld: ze zijn vaak angstiger, ze zijn verlegen, hebben intensieve dromen, dus kinderen hebben meer bescherming en geruststelling van de ouders nodig. Als moeder of vader daar geen oog voor heeft, of geen tijd, of als hij of zij vindt dat het kind maar flinker moet worden, krijgt het al vroeg te maken met afwijzing. Door afwijzing ontwikkel je een negatief zelfbeeld. Je gaat jezelf ontkennen, en het wordt moeilijk jezelf te geven wat je nodig hebt, bijvoorbeeld rust. Door steeds maar te voldoen aan de wensen en eisen van anderen, vergeet je jezelf. Door vast te lopen in bijv. werk of relatie, leren veel HSP’s erkennen wie ze zijn, met hun beperkingen.

Gelukkig kun je dan alsnog leren voor jezelf op te komen. Dus duidelijk zeggen waar je last van hebt en aangeven onder welke omstandigheden je wél goed functioneert. HSP zijn heeft positieve en negatieve kanten. HSP’s zien meer dan anderen, hebben vaak een sneller inzicht in wat speelt tussen mensen, ze voelen stemmingen aan, en hebben vaak aan een half woord genoeg. Een nadeel is wel dat er allerlei dingen naar binnen denderen bijv. negativiteit, botheid van anderen mensen. Een hooggevoelige raakt daar eerder door van slag. En heeft weer tijd en rust nodig om de dingen te verwerken. Om bij te tanken voor hij door kan gaan.

Zodra de eerste fase van herkennen en opluchting voorbij is komt in plaats daarvan vaak de vraag wat men hiermee nu kan doen. Hoe beter om te gaan met deze eigenschappen, die in het verleden veelal voor problemen hebben gezorgd. Want veel hooggevoeligen willen wel graag geloven dat hun eigenschappen een ‘gave’ en een kracht kunnen zijn, maar ze hebben het nog nauwelijks zo ervaren. Dit is precies waar wij aansluiten.

Een hoop diepgewortelde, ongezonde overtuigingen staan vaak in de weg, om eindelijk in harmonie en vrede te kunnen leven. Meer acceptatie van het anders-zijn, meer waardering voor zichzelf en de eigen manier om met situaties om te gaan, ontstaan niet zomaar. Bij het veranderen van een last in een kwaliteit reiken wij iedereen die om hulp vraagt graag de hand.

Ik voel alle kwetsingen zo intens sterk hier maar daarom ging ik fokken om mijzelf te harden!
Ben ik een emo?
Neuh! Ik ben een gezellie type of personatia...
Maar goed tis wel eens lastig maar anderzijds voel je mensen ook weer haarfijn aan, wel us lullug..als je zegt eh slomo jij jokt...nietus!
WEL!
Nuut!
Jewel...
nou goed zijn er nog meer fokkers die willen bekennen dat ze toch fijngevoeliger zijn dan ze wilden toegeven? Ik heb er geen moeite mee, ben een zeer fijnbesnaard persoon...
Errug lief in rl...heel spontaan, vrolijk, goedgemutst altijd in voor nice peeps..
Echt ik ben een kanjer...maar ja die rest daarbuiten maken er soms zo een zooitje van dat ik soms denk jezus moet ik daar nu leuk tegen doen oid?
Eerst ff op niveau komen en dan praten we verder...
Schoppen onder den gordel is uit den boze bij mij in rl...maar fok is een zeer goede leerschool...!
helemaal geweldig
thnks fok!
You made a litle part of my life more perfect than before...
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
pi_60354509
Jij weer.
Op woensdag 4 februari 2009 20:58 schreef Hoi_Piepeloi het volgende:
Ik dacht altijd dat jij een extreme kutuser was, maar je bent best grappig :+
pi_60354523
Hoezee!
Ja, die met de ballen in de bek.
pi_60354527
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:12:20 #5
203640 heavenstar
Fluctuat Nec Mergitur!
pi_60354528
tja...fijn voor je...
13 Juni: Bon Jovi
27 Juni: Muse
Liebe ist für alle - auch für mich
pi_60354534
Orgasmeer jij wel eens bij het klikken op 'Invoeren'?
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:13:13 #8
120364 Electrocute
Girls don't poop
pi_60354541
Ik zeg: Teveel tekst voor een hoog sensitief persoon. Dat kan je toch zeker allemaal niet verwerken.
Legally, it's questionable. Morally, disgusting. Personally, I like it.
pi_60354558
er zijn r meerdere van jou
Wie ben jezelf?!!
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:15:19 #10
207884 Heremeteit
alweer een poort
pi_60354568
Mijn god wat een aanstellerij. Je vindt jezelf wel erg interessant he?
pi_60354569
samenvatting?
pi_60354571
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:13 schreef Electrocute het volgende:
Ik zeg: Teveel tekst voor een hoog sensitief persoon. Dat kan je toch zeker allemaal niet verwerken.
Hmmz ik heb er ook internet adhdee bij!
Dat is iets nieuws...ik kan online zijn met 6 vensters open aandacht bij alle 6...en nog 5 msn vensters in gesprek erbij open...plus psp open en..animatie shop
nou das toch koel!
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
pi_60354576
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:15 schreef Heremeteit het volgende:
Mijn god wat een aanstellerij. Je vindt jezelf wel erg interessant he?
Wat heeft dat er nu mee te maken?
Ik voel me ineens gekwetst en jij projecteerd nu iets geloof k?
Serieus ga doen nu
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:18:56 #14
3185 Adelante
To let it go now
pi_60354609
Mijn god, maar goed dat we momenteel niet in een oorlog zitten, al die mental harries zouden ons land nog geen halve dag kunnen verdedigen.
"We meet every day at the same cafe, six-thirty and no one knows she'll be there."
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:20:18 #15
10864 maartena
Needs more cowbell.
pi_60354619
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:11 schreef zhe-devilll het volgende:
thnks fok!
Ik heb veel te veel last van HSP om dat allemaal te gaan lezen.

Maar graag gedaan
Proud to be American. Hier woon ik.
"Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin
pi_60354629
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:18 schreef Adelante het volgende:
Mijn god, maar goed dat we momenteel niet in een oorlog zitten, al die mental harries zouden ons land nog geen halve dag kunnen verdedigen.
Dit ben ik totaal met je eens!
Ik zou het niet kunnen moest al bijna huilen bij dat nieuwsbericht over dat gezin dat in de afgrond viel terwijl die moeder erbij stond te kijken....
omg dan zie ik dat gebeuren voor mijn ogen en dan voel ik
maar nee dat kan ik gelukkig nog niet, die intense pijn van die moeder...
gruwelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dus ik kijk zo min mogelijk nieuws..kan er niet goed tegen ik voel het..
Als bv iemand bij funniest homevideo valt...krijg ik een soort pijn in mijn kruis...heel maf..
Elke keer weer alsof iemand mij daar eh..?
Pijn doet oid..
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:22:03 #17
181667 Strani
Wie dit leest is gek
pi_60354642
En hoe is dit een klacht?
Op 02-02-2020 20:20:20 schreef Strani iets
#Hashtag4sale
pi_60354651
daarom kom ik op fok, alsof fok militaire dienst is en ik mijzelf moet harden
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:23:31 #19
207884 Heremeteit
alweer een poort
pi_60354661
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:16 schreef zhe-devilll het volgende:

[..]

Wat heeft dat er nu mee te maken?
Ik voel me ineens gekwetst en jij projecteerd nu iets geloof k?
Serieus ga doen nu
Kap nou eens met aandacht trekken en geleuter over gevoelentje dit en emotietje dat. Je bent gewoon niks gewend en aandachtsgeil.
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:23:39 #20
181667 Strani
Wie dit leest is gek
pi_60354663
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:22 schreef zhe-devilll het volgende:
daarom kom ik op fok, alsof fok militaire dienst is en ik mijzelf moet harden
Da's handig ja, dat doe ik precies zo. Ik het begin zat het me echt nog dwars als mensen grof tegen me deden maar nu geef ik ze gewoon een sneer terug en ik ben er klaar mee.

Dus wat dat betreft helpt Fok! echt.
Op 02-02-2020 20:20:20 schreef Strani iets
#Hashtag4sale
pi_60354667
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:22 schreef Strani het volgende:
En hoe is dit een klacht?
Weet je hoe lastig dit is?
Alles aanvoelen, zelfs het negatieve in anderen, hun sferen, hun stijl, hun leugens en dan moet je net doen alsof je het niet begrijpt want als je er iets van zou zeggen worden ze boossssssss
brrrrr
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:24:10 #22
181667 Strani
Wie dit leest is gek
pi_60354669
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:23 schreef Heremeteit het volgende:

[..]

Kap nou eens met aandacht trekken en geleuter over gevoelentje dit en emotietje dat. Je bent gewoon niks gewend en aandachtsgeil.
En wat ben je nu dan aan het geven?
Op 02-02-2020 20:20:20 schreef Strani iets
#Hashtag4sale
pi_60354679
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:23 schreef Heremeteit het volgende:

[..]

Kap nou eens met aandacht trekken en geleuter over gevoelentje dit en emotietje dat. Je bent gewoon niks gewend en aandachtsgeil.
aandachtsgeil?
Hiervoor heb ik andere fora schat..
ik ben mezelf..hier en daar..heb geen aandacht nodig..
//Jij bent een user waar er meer van zouden moeten zijn, zhe devilll // Ik dacht dat je schreef Hitler ofzo//Huillie is mine!
  zaterdag 26 juli 2008 @ 01:25:39 #24
181667 Strani
Wie dit leest is gek
pi_60354690
quote:
Op zaterdag 26 juli 2008 01:24 schreef zhe-devilll het volgende:

[..]

Weet je hoe lastig dit is?
Alles aanvoelen, zelfs het negatieve in anderen, hun sferen, hun stijl, hun leugens en dan moet je net doen alsof je het niet begrijpt want als je er iets van zou zeggen worden ze boossssssss
brrrrr
Dat kan ik me voorstellen. Het is alleen dat je OP niet echt een klacht bevatte.
Op 02-02-2020 20:20:20 schreef Strani iets
#Hashtag4sale
pi_60354709
He, dat heeft mijn piemel ook!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')