Op zo'n moment ben je een klein beetje God, de observator.quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:49 schreef Topspin het volgende:
[..]
Iedereen in zijn eigen wereldje inderdaad. Op straat valt me dat vaak op dat mensen vaker totaal afwezig zijn en dus echt in hun eigen wereldje leven. Door een drukke stad lopen en allemaal mensen die langs lopen die de wereld op de een of andere manier ervaren. Soms lijkt het dan aliennation te zijn een beetje maar dat kan fout uitgedrukt zijn. Bedoel daarmee dat het soms wat vreemd overkomt om al die mensen te zien lopen in een drukke stad die vaak in zichzelf gekeerd zijn en tevens naar buiten kijken.
De observator inderdaad, ff alles bekijken hoe het eraan toegaat in de massa. Even uit de massa stappen en vanaf de zijkant eens gaan "analyseren" hoe het eruit ziet allemaal. Het lijkt soms ook wel een groot mierennest te zijn op deze wereld, vooral als het druk is op straat of in het centrum van een stad. Is het ergens rustig op een terrasje dan lijkt de wereld meteen een stuk rustiger te zijn.quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:51 schreef Chriz2k het volgende:
[..]
Op zo'n moment ben je een klein beetje God, de observator.
Dat is voor iedereen verschillendquote:Wat maakt het leven het waard om het uit te zitten?
De zin van onzinquote:Op donderdag 31 juli 2008 22:57 schreef Steenarend het volgende:
[..]
Ik neem het leven ook niet bijzonder serieus.
quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:59 schreef Topspin het volgende:
[..]
De observator inderdaad, ff alles bekijken hoe het eraan toegaat in de massa. Even uit de massa stappen en vanaf de zijkant eens gaan "analyseren" hoe het eruit ziet allemaal. Het lijkt soms ook wel een groot mierennest te zijn op deze wereld, vooral als het druk is op straat of in het centrum van een stad. Is het ergens rustig op een terrasje dan lijkt de wereld meteen een stuk rustiger te zijn.
Ik ben niet zozeer depressief, ik ben alleen niet zo te spreken over het bestaan. Ik heb er niet bepaald een positief gevoel bij, zo van, jongens, we gaan er wat van makenquote:
Zonder de mens lijkt de kosmos inderdaad onzinnig, maar ik weet niet hoe dieren en mieren het leven beleven. Er wordt dan wel beweerd dat ze niet of nauwelijks bewustzijn hebben maar goed, wie weet hebben die beesten ook wel een complete wereld in hun besef waar ze in leven. Hoe kunnen ze in Godsnaam aantonen dat honden of olifanten of mieren zichzelf niet bewust zijn? Dat een hond zichzelf niet herkend in een spiegel noemen ze dan als reden maar is dat dan een echt bewijs? Wie weet wilt een hond zichzelf niet herkennen in een spiegel of is een hond bezig met compleet andere dingen dan zijn eigen spiegelbeeld?quote:Op donderdag 31 juli 2008 23:41 schreef alex4allofyou het volgende:
[..]
Ervan uitgaande dat de mens de enigste levensvorm is met zelfbewustzijn in het universum(wat ik niet geloof trouwens), dan zou je idd ons als de observator kunnen zien. Sterker nog, het universum heeft ons voortgebracht om zichzelf te kunnen zien. Zonder de mens was al dat werk in de cosmos maar helemaal voor niets.
Ik begrijp je punt volkomen. Ik kijk ook vaak op zo'n manier naar een massa mensen. Als het heel druk is, dan lijken het inderdaad een stel mieren. Ze lopen kris kras door elkaar, allemaal met een bepaalde bestemming en een eigen leven. Maar als je hen als massa bekijkt, dan zie je niet meer het individu. En dat is toch best wel vreemd, want die mensen zijn ook zelfbewust, net zoals jij en ik. Als individu leef je het leven vanuit jezelf en alles wat je meemaakt betrek je op jezelf. Je kunt je dan eigenlijk niet voorstellen dat iedere individu in die massa mensen die je observeert in principe dezelfde gevoelens heeft wat dat betreft als jij en dat jij voor hem en haar ook weer zomaar een exemplaar bent van weinig betekenis.quote:Op donderdag 31 juli 2008 15:59 schreef Topspin het volgende:
[..]
De observator inderdaad, ff alles bekijken hoe het eraan toegaat in de massa. Even uit de massa stappen en vanaf de zijkant eens gaan "analyseren" hoe het eruit ziet allemaal. Het lijkt soms ook wel een groot mierennest te zijn op deze wereld, vooral als het druk is op straat of in het centrum van een stad. Is het ergens rustig op een terrasje dan lijkt de wereld meteen een stuk rustiger te zijn.
Komt een beetje depressief over als je geen goed gevoel hebt bij het bestaanquote:Op donderdag 31 juli 2008 23:43 schreef servus_universitas het volgende:
[..]
Ik ben niet zozeer depressief, ik ben alleen niet zo te spreken over het bestaan. Ik heb er niet bepaald een positief gevoel bij, zo van, jongens, we gaan er wat van maken.
Maar wel bedankt voor je belangstelling en zorgen.
Ik zie depressie toch vooral als een soort ziekte. Iets dat je overkomt. In mijn geval zou ik het inderdaad meer pessimistisch willen noemen. Of nou ja, dat is eigenlijk ook niet het goede woord. Ik zie de zaken niet zozeer pessimistisch in, maar ik heb er gewoonweg niet een opgetogen gevoel bij. Het doet me niets. Ik zie heus niet alleen maar zaken die niet deugen. Veel deugt er ook wel, maar daar haal ik geen goed gevoel uit. Je moet het zien als een soort neutraliteit tegenover het bestaan. Geen gevoel daarbij hebben. Niet de waarde ervan kunnen bepalen voor jezelf.quote:Op donderdag 31 juli 2008 23:49 schreef Topspin het volgende:
[..]
Komt een beetje depressief over als je geen goed gevoel hebt bij het bestaanHoeft niet eens depressief te zijn maar kan ook gewoon pessimistisch zijn. Depressie en pessimisme is iets heel anders. De zin niet inzien van het leven daar hoef je ook niet depressief voor te zijn ook.
Jou kijk op het leven is misschien meer gericht op de negatieve kanten en alles dat niet deugt zonder dat het chronische negativiteit is waarbij alles een grote ellende is waarbij ook nog eens het complete gevoel en denken 24/7 en 365 dagen onder het grootste dieptepunt ligt.
Die mensen in die massa zullen zelf ook vaker als observator door het leven gaan en als ik dan door de massa loop met verstand op nul richting een bestemming zoals een winkel of cafe dan ben ik ook onderdeel van de massa omdat ik recht vooruit ga richting de bestemming.quote:Op donderdag 31 juli 2008 23:47 schreef servus_universitas het volgende:
[..]
Ik begrijp je punt volkomen. Ik kijk ook vaak op zo'n manier naar een massa mensen. Als het heel druk is, dan lijken het inderdaad een stel mieren. Ze lopen kris kras door elkaar, allemaal met een bepaalde bestemming en een eigen leven. Maar als je hen als massa bekijkt, dan zie je niet meer het individu. En dat is toch best wel vreemd, want die mensen zijn ook zelfbewust, net zoals jij en ik. Als individu leef je het leven vanuit jezelf en alles wat je meemaakt betrek je op jezelf. Je kunt je dan eigenlijk niet voorstellen dat iedere individu in die massa mensen die je observeert in principe dezelfde gevoelens heeft wat dat betreft als jij en dat jij voor hem en haar ook weer zomaar een exemplaar bent van weinig betekenis.
Je ervaart dus weinig vreugde en bent niet opgewekt in een goede stemming ? Neutraal komt in mijn ogen over alsof het hele gevoelsleven afgevlakt is waardoor je nooit een piek ervaart in je goed voelen.quote:Op donderdag 31 juli 2008 23:53 schreef servus_universitas het volgende:
[..]
Ik zie depressie toch vooral als een soort ziekte. Iets dat je overkomt. In mijn geval zou ik het inderdaad meer pessimistisch willen noemen. Of nou ja, dat is eigenlijk ook niet het goede woord. Ik zie de zaken niet zozeer pessimistisch in, maar ik heb er gewoonweg niet een opgetogen gevoel bij. Het doet me niets. Ik zie heus niet alleen maar zaken die niet deugen. Veel deugt er ook wel, maar daar haal ik geen goed gevoel uit. Je moet het zien als een soort neutraliteit tegenover het bestaan. Geen gevoel daarbij hebben. Niet de waarde ervan kunnen bepalen voor jezelf.
Dat heb je goed omschreven: het is een afvlakking van het gevoelsleven. Ik kan nergens echt aarden. Ik was vroeger nooit zo, maar ik ben zo geworden. Misschien heeft dat ook te maken met veelvuldige stress. Als gevolg daarvan, dat ik een soort derealisatie ervaar.quote:Op donderdag 31 juli 2008 23:57 schreef Topspin het volgende:
[..]
Je ervaart dus weinig vreugde en bent niet opgewekt in een goede stemming ? Neutraal komt in mijn ogen over alsof het hele gevoelsleven afgevlakt is waardoor je nooit een piek ervaart in je goed voelen.
Kan ook zijn dat het te maken heeft met ouder worden en dat het leven meer vanzelfsprekend is geworden. Als kind sta je overal van te kijken en zit je vol levensvreugde, daarna wordt het allemaal normaal en dan als volwassene krijg je ook meer verplichtingen maar ik bedoel meer de wereld die iedere dag naar voren komt die steeds minder interessant lijkt te zijn.quote:Op vrijdag 1 augustus 2008 00:03 schreef servus_universitas het volgende:
[..]
Dat heb je goed omschreven: het is een afvlakking van het gevoelsleven. Ik kan nergens echt aarden. Ik was vroeger nooit zo, maar ik ben zo geworden. Misschien heeft dat ook te maken met veelvuldige stress. Als gevolg daarvan, dat ik een soort derealisatie ervaar.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |