Standaard serveren wij inderdaad een wit/ bruine cappuccino.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.
@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng. Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP? En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?quote:Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:
Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).
En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks
Omdat dit topic vooralsnog "Koffie voor de fijnproever" heet. De bedoeling is een wat ruimere doelgroep te kunnen bereiken. Dat senseo en Nespresso door de beperktheid van beschikbare koffiemelanges wordt ingeperkt begrijp ik best. Maar een volautomaat levert een prima koffie elke en iedere keer als je op die knop drukt. Maar dat wordt wel bepaald door de koffie die je erin doet. Wat dat betreft heeft gewone filterkoffie hier net zo goed een plek in mijn ogen. Dat iemand voor meer gemak kiest deze persoon niet automatisch géén fijnproever of liefhebber meer.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 21:06 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng.
Omdat de nering in de barista topic reeks was dat je alleen maar acceptabele koffie zet als je zelf brand, zelf maalt en zelf zet in je zelfverbouwde en aangepaste espressomachine. Zo komt het een beetje over. Heel erg leuk als je jezelf erin verdiept en het echt als hobby beschouwd, maar het schrikt beginnende koffieliefhebbers een beetje af. Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?quote:Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP?
Zoals ik al zei: dat is iets persoonlijks. Ik erger me aan overmatig gebruik van engelse termen. Ik stamp ijn koffie gewoon aan, ik tèèèèmp het niet. Ik heb gewoon iets te lang iets teveel mensen om me heen gehad die engelse woorden gebruiken om interresant te doen (ook wel bekend als managers). Maar we kunnen natuurlijk altijd even meeten, om te levellen zodat we kwitprookwoo een deal kunnen reachen.quote:En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
De Illy is wel de beste Coffee-bar keten (in mijn ervaring qua lekkere koffie) zeker tov een Starbucks, Douwe Egberts of Nescafe keten. Heb ze helaas in NL nog nooit gezien.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:
In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.
Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.
Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 21:52 schreef Fixers het volgende:
Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?
Uit de OP:quote:Op woensdag 21 mei 2008 00:11 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.
Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
Er staat andere zetmethoden, volautomaten zijn er niet in uitgezonderd. Ik vind dat de "barista's" hier nogal snobistisch. Alleen alles met de hand en zelfdoen is goed de rest is maar kut en zielig en voor luie mensen. Dat is de nering in de reeks. Een beetje openheid is er niet bij.quote:Op maandag 19 mei 2008 13:12 schreef Mark_V het volgende:
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)
"de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen. "
Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproeverquote:Op woensdag 21 mei 2008 07:39 schreef Fixers het volgende:
En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot mequote:Op woensdag 21 mei 2008 09:50 schreef Mark_V het volgende:
[..]
Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever
Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?
Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.
Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....
, ik zat net ook uit te zoeken of dat niet zo was. Op die coffeefeek buying-guide hebben ze het over:quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:05 schreef W1ZZ het volgende:
Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
ESE is een senseopad voor espresso-machines. Je hebt een aangepast filterbakje. Voordeel is dat het makkelijk is en je apparaat niet vies wordt, nadeel is dat het duur is, je weinig controle hebt en de koffie oud is.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:12 schreef Muck het volgende:
[..]
nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:18 schreef Mark_V het volgende:
Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
[..]
Mjah, mijn bonen zijn op en ik heb nog steeds geen nieuwe besteld. Ik zit tegenwoordig ook vrijwel alleen maar in Leeuwarden, en mijn brander staat in Rdam. Dus zeg maar laag pitje. Wat ik nog steeds wel moeilijk vind is dat je met zelfgebrande bonen WEER een variabele erbij hebt. Mijn techniek is absoluut nog niet goed genoeg om een consistente bak te zetten, keer op keer.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:24 schreef W1ZZ het volgende:
[..]
GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.
Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
Troubleshooting is lastiger. Je hebt maar batches van ongeveer 160 gram per keer (dat is 10 shots). Stel, je koffie is zuur, bitter, gewoon smerig etc. Ligt het dan aan je brakke techniek of een verkeerde branding? Voor je het weet denk je, nou dan zal mijn temp wel te laag zijn geweest etc, maar dan heb je gewoon een fuckup met branden gemaakt.quote:Op woensdag 21 mei 2008 10:32 schreef W1ZZ het volgende:
Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.
Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |