abonnement Unibet Coolblue
pi_58781115
Leuk idee! Kunnen ook youtube filmpjes met goede voorbeelden van hoe dingen moet bij.

Op espressogebied heb ik trouwens m'n Fiorenzato Bricoletta weer even vervangen door de Silvia. En ik kan inmiddels met het commerciële apparaat op m'n werk redelijk goed latte art schenken. Thuis wil het nog wat minder omdat de melk niet zo goed homogeen wordt als met het apparaat op m'n werk.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58781474
(de mooiste rosetta ooit)
(double heart tulip)
(mooie tulp)
(basic hartjes)
(basic appeltje)
(duidelijk filmpje van melk opschuimen)

Dit zijn alvast een paar goede latte art voorbeelden
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58781883
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 07:36 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Dat is niet mijn ervaring bij het Feithhuis eerlijk gezegd. Laatste cappuccino die ik daar nog een paar weken geleden had was een grote witte kop van te droog schuim. Maargoed, dat is natuurlijk een momentopname.

@Beunkster: Nespresso is voorverpakte "koffie" waar je met je eigen handen niets meer aan kunt veranderen, geen hobby element dus. Dat én het feit dat het baristatopic en het nespressotopic altijd al naast elkaar bestaan hebben maakt dat er hier geen ruimte is voor Nespresso.
Standaard serveren wij inderdaad een wit/ bruine cappuccino.
Maar droog komt ons niet bekent voor.
Maar ik zou zeggen meld je is op een dag dat ik moet werken aan de bar en ik maak op dat moment even een voor je, misschien wel met een mooie latte art
Is het niet leuk om is samen een keer ergens een beetje te gaan oefenen?
pi_58781991
nou ja, met droog schuim bedoel ik natuurlijk geen berg zeepsop. Meer een cappuccino die toen ie gemaakt werd top was maar te lang had gestaan voor ie geserveerd werd. Snap je wat ik bedoel?

Samen oefenen vind ik een leuk idee, alleen ik denk niet dat mijn baas het een idee vindt om na sluitingstijd een onbekende kerel in de winkel te laten staan en bij het Feithhuis zullen er waarschijnlijk wel net zulke bezwaren zijn?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58788111
Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).

En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks


Tot zover mijn commentaar op de vorm.

Nu nog wat meer ontopic is:

In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.

Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.

Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
pi_58788671
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:
Ik denk dat er wel een vaste OP op de wiki gemaakt kan worden voor deze reeks. Die we dan steeds kunnen herbruiken. Daar dan een kort overzicht in van verschillende zetmethoden. Van cafetiere tot volautomaat en alles er tussenin. Ook een overzichtje van goede kleine branders zou ik erg leuk vinden. Met wat minder nadruk op het zelfbranden (in de op althans).

En mag ik daar dan bij opmerken dat ik graag nederlandse benamingen zie als die voorhanden zijn: aanstampen ipv tampen en cafetière ipv french press bijvoorbeeld. Maar dat is iets persoonlijks
Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng. Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP? En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58789930
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 21:06 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Waarom volautomaten? Zie Nespresso, nauwelijks tot geen hobby-element/eigen inbreng.
Omdat dit topic vooralsnog "Koffie voor de fijnproever" heet. De bedoeling is een wat ruimere doelgroep te kunnen bereiken. Dat senseo en Nespresso door de beperktheid van beschikbare koffiemelanges wordt ingeperkt begrijp ik best. Maar een volautomaat levert een prima koffie elke en iedere keer als je op die knop drukt. Maar dat wordt wel bepaald door de koffie die je erin doet. Wat dat betreft heeft gewone filterkoffie hier net zo goed een plek in mijn ogen. Dat iemand voor meer gemak kiest deze persoon niet automatisch géén fijnproever of liefhebber meer.

Als je volautomaten wilt uitsluiten moet het topic omgedoopt worden tot het "Ik wil alles met de hand doen als ik koffie zet-topic"
quote:
Waarom een overzicht van kleine branders maar dan minder over zelf branden in de OP?
Omdat de nering in de barista topic reeks was dat je alleen maar acceptabele koffie zet als je zelf brand, zelf maalt en zelf zet in je zelfverbouwde en aangepaste espressomachine. Zo komt het een beetje over. Heel erg leuk als je jezelf erin verdiept en het echt als hobby beschouwd, maar het schrikt beginnende koffieliefhebbers een beetje af. Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?

Wat meer info over kleinere branders en winkeliers is dan interresant voor degenen die eens wat anders willen dan DE-roodmerk, al is het maar voor na het kerstdiner uit het snelfilterappraat. Gewoon meer variatie in de eenheidsworst van de supers en Simon Levelt zonder gelijk naar het andere uiterste te gaan.
quote:
En waarom in godsnaam niet tampen en french press? Alle grote koffiesites zijn in het Engels. Of moeten we soms ook over PIA apparaten en melkkunst gaan praten?
Zoals ik al zei: dat is iets persoonlijks. Ik erger me aan overmatig gebruik van engelse termen. Ik stamp ijn koffie gewoon aan, ik tèèèèmp het niet. Ik heb gewoon iets te lang iets teveel mensen om me heen gehad die engelse woorden gebruiken om interresant te doen (ook wel bekend als managers). Maar we kunnen natuurlijk altijd even meeten, om te levellen zodat we kwitprookwoo een deal kunnen reachen.

Dat alle grote koffiesites in het engels zijn, vind ik een slecht argument. We zitten hier namelijk niet op zo een engelstalige koffiesite maar op een Nederlandse. Mijn engels is prima, maar ik zit op fok omdat het hier nederlandstalig is.

Maar, ten derde male: dat is iets persoonlijks.$
  dinsdag 20 mei 2008 @ 22:01:33 #33
70017 edcetera
...en nog veel meer
pi_58790225
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 20:38 schreef Fixers het volgende:


In de winkel ein!-de!-lijk! Boot koffie in het assortiment gekregen. Momenteel alleen nog servings en losse bonen. Een maler is er nog niet. Maar het is een fijne uitbreiding, nu mezelf er nog in verdiepen.

Andere assortimentsuitbreiding is de Bezzera BZ07. Ook nog niet kunnen testen, maar hij schijnt erg goed te zijn. Opvallend zijn de gedetailleerde tekeningen op de website, exploded-views ('k weet hier geen nederlands woord voor ) met complete onderdelenspecificaties. Volgens mij komt dat erg van pas voor zelf knutselaars die hun machine willen aanpassen, verbeteren of repareren.

Ik heb begrepen dat Bezzera de eerste bruikbare espressomachine heeft gebouwd in 1901, jaren voor Illy dat deed (van wie ik tot nog toe altijd dacht de moderne espresso uitgevonden te hebben).
De Illy is wel de beste Coffee-bar keten (in mijn ervaring qua lekkere koffie) zeker tov een Starbucks, Douwe Egberts of Nescafe keten. Heb ze helaas in NL nog nooit gezien.

Heb zelf een tijdje gewerkt bij een coffee farm in Zambia. Beste manier is om koffie in bonenvorm te kopen
Bij voorkeur bij een "koffie-specialist, die ongesorteerde bonen heeft (dus geen mix van verschillende afkomst zoals die in de supermarkten verkocht worden)
en met een koffiemolen fijn te malen als snelfilter (toch mijn favoriet) of nog fijner voor een espresso-apparaat. De echte goeroe zou het liefste rauwe koffiebonen willen hebben en ze zelf branden.
Een specialistisch proces en ik twijfel of je die rauwe koffieboon vers genoeg kan vinden in NL om een betere smaak te krijgen als een goed geconserveerde gebrande bonen versie.
Ik haal de gebrande bonen het liefst van de bron, bijna vacuum verpakt en dat de vriezer in voor "speciale gelegenheden"
The best firms advertise the least...
pi_58793351
quote:
Op dinsdag 20 mei 2008 21:52 schreef Fixers het volgende:
Wilden we het hier nu niet juist wat laagdrempeliger maken?
Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.

Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58793565
Volgens mijn oud baas is de beste methode toch de boerenpot methode: koffie redelijk grof malen, heet water erop en dan 10 minuten laten staan. Is ook de methode die gebruikt wordt om koffie te proeven ivm het inkopen.

Ik zag de naam starbucks net voorbij komen. Nog nooit iets fatsoenlijks daar gedronken (praat even over de vestigingen om/rond Parijs)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_58793687
Mijn baas - ook een koffieliefhebber - zei dat op z'n recente reis door China Starbucks wel het beste was dat je daar kon krijgen en dat het niet eens zo slecht was.

Ik vind zelf voor een grote mok koffie de french press de fijnste methode. Eigenlijk hetzelfde als dat jij beschrijft: grofgemalen koffie, water erop en laten staan. Dan het stampertje naar beneden.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58795058
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 00:11 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

Ik heb dit citaat er even uitgelicht, eigenlijk omdat ik het met je gehele post oneens ben maar niet de behoefte heb om elk puntje te gaan behandelen. Ik denk niet dat het ooit de bedoeling is geweest dit topic laagdrempeliger te maken, alleen om de horizon te uit te breiden met andere wat meer handmatige (for lack of a better word) manieren van koffiezetten. Volautomaten zijn niet voor koffieliefhebbers, volautomaten zijn voor mensen die koffie op een gemiddelde manier lekker vinden en geen zin hebben om moeite te doen dus liever veel geld uitgeven zodat ze op een knopje kunnen drukken. De volautomaat is de magnetron voor koffie, binnen te houden maar niet écht lekker.

Dit was en blijft hopelijk een topic voor koffiehobbyisten.
Uit de OP:
quote:
Op maandag 19 mei 2008 13:12 schreef Mark_V het volgende:
Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)
"de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen. "
Er staat andere zetmethoden, volautomaten zijn er niet in uitgezonderd. Ik vind dat de "barista's" hier nogal snobistisch. Alleen alles met de hand en zelfdoen is goed de rest is maar kut en zielig en voor luie mensen. Dat is de nering in de reeks. Een beetje openheid is er niet bij.

En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
pi_58796056
Fixers de discussie heeft geen zin meer denk ik aangezien we blijkbaar lijnrecht tegenover elkaar staan in dezen. En om een flamewar te voorkomen wil ik het hier verder bij laten.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 21 mei 2008 @ 09:50:57 #39
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58796720
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 07:39 schreef Fixers het volgende:

En die persoonlijke aanval mag uit de OP worden gehaald. Als je geen gewone arugmenten kan bedenken dan moet je gewoon niks zeggen.
Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever

Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?

Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.

Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....

[ Bericht 13% gewijzigd door Mark_V op 21-05-2008 09:56:59 ]
pi_58796985
De gemiddelde volautomaat geeft een redelijke americano maar zou nog geen espresso kunnen maken om z'n leven te redden. Cappuccino vind ik meestal ook wel te drinken uit een volautomaat omdat het systeem voor melk opschuimen best goed werkt. ESE pods zijn natuurlijk niet vers etc. maar voor de minder geïnformeerde (god hee, ik moet ineens wel op m'n woorden gaan letten) is het wel te doen. Je kunt iig nog enigszins de doorloopsnelheid en de temperatuur zelf controleren (doorloopsnelheid d.m.v. de OPV).
"The sunshine bores the daylights outta me!"
pi_58797032
Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 21 mei 2008 @ 10:12:23 #42
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58797193
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 09:50 schreef Mark_V het volgende:

[..]

Eerste flamewar ooit in het baristatopic/koffie voor de fijnproever

Was een geintje joh, was dat niet duidelijk?

Van mij mogen trouwens zowel volautomaten als zelf branden kort opgenomen worden in de OP. Je kan dan wel meteen schrijven dat volautomaten inherente nadelen bieden.

Wat geeft trouwens betere koffie, ESE of volautomaten? Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een ESE-pod in mijn handen gehad dus....
nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
  woensdag 21 mei 2008 @ 10:18:00 #43
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58797323
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 10:05 schreef W1ZZ het volgende:
Nog even mierenneuken trouwens: een volautomaat is eigenlijk een semi-automaat met voorprogrammeerbare knoppen om een exacte hoeveelheid water te laten doorlopen. Waar we het nu over hebben heet eigenlijk superautomaat.
, ik zat net ook uit te zoeken of dat niet zo was. Op die coffeefeek buying-guide hebben ze het over:
1. manual
2. semi-auto
3. auto
4. superauto

Maar is het in het Nederlands dus:
3. automaat
4. volautomaat
of 3. volautomaat
4. superautomaat

Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 10:12 schreef Muck het volgende:

[..]

nu ga ik vast domme vragen stellen, shoot me
Wat is in vredesnaam een ESE-pod?
ESE is een senseopad voor espresso-machines. Je hebt een aangepast filterbakje. Voordeel is dat het makkelijk is en je apparaat niet vies wordt, nadeel is dat het duur is, je weinig controle hebt en de koffie oud is.
pi_58797334
Een ESE pod is een beetje zoals Senseo. gemalen koffie tussen twee vloeipapiertjes. In plaats van dat je die in het Senseo apparaat stopt doe je ze dus in een espressomachine. Verhoogt het gemak maar komt de smaak niet ten goede.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 21 mei 2008 @ 10:22:15 #45
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_58797415
ah okee!
weer wat geleerd vandaag
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_58797484
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 10:18 schreef Mark_V het volgende:
Ik vind zelf het verschil tussen een automaat en half-automaat eigenlijk maar arbitrair. Ik heb zelf een automaat maar gebruik ik hem altijd halfautomatisch
[..]
GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.

Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 21 mei 2008 @ 10:25:10 #47
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58797497
Wat betreft naamgeving E/N:
Ik ben voor tampen, latte art in het engels.
En cafetiere, afklopbak in het nederlands

Wat zou een pia-apaaraat dan moeten zijn in het engels
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 10:24 schreef W1ZZ het volgende:

[..]

GMTA. Op m'n werk gebruik ik wel de knoppen als het druk is, maar als ik meer tijd heb probeer ik altijd handmatig de doorloop te stoppen.

Wil het trouwens een beetje lukken met branden tegenwoordig? Al een tijdje niets over gehoord.
Mjah, mijn bonen zijn op en ik heb nog steeds geen nieuwe besteld. Ik zit tegenwoordig ook vrijwel alleen maar in Leeuwarden, en mijn brander staat in Rdam. Dus zeg maar laag pitje. Wat ik nog steeds wel moeilijk vind is dat je met zelfgebrande bonen WEER een variabele erbij hebt. Mijn techniek is absoluut nog niet goed genoeg om een consistente bak te zetten, keer op keer.
pi_58797658
Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.

Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
"The sunshine bores the daylights outta me!"
  woensdag 21 mei 2008 @ 10:40:06 #49
159874 Mark_V
TAKQFKAMP
pi_58797790
quote:
Op woensdag 21 mei 2008 10:32 schreef W1ZZ het volgende:
Proportioneel Integrale Afgeleide apparaat, ofwel de welbekende Proportional Integral Derivative (PID) device.

Dat je een extra variabele erbij hebt klopt wel maar eigenlijk staat ie los van je techniek van espresso maken. Je brandt en dan moet je het daarna met die koffie doen, net als wanneer je in de winkel koffie zou kopen. Heeft geen invloed op je techniek van espressozetten bedoel ik
Troubleshooting is lastiger. Je hebt maar batches van ongeveer 160 gram per keer (dat is 10 shots). Stel, je koffie is zuur, bitter, gewoon smerig etc. Ligt het dan aan je brakke techniek of een verkeerde branding? Voor je het weet denk je, nou dan zal mijn temp wel te laag zijn geweest etc, maar dan heb je gewoon een fuckup met branden gemaakt.

Ik ben bijv. een keer 6 shots bezig geweest om een Sulawesiboon, die bekkentrekkend zuur was, te verbeteren. Bleek het gewoon dat die bonen nog vrijwel rauw waren, maar de kleur was al aslof ze city waren. Die hele zak heb ik moeten branden totdat ze bijna vienna waren, en dan was het zuur pas weg.

Bij bijv. Kaldi neem ik aan dat ze na een roasting eerst 1 kopje zetten om te kijken of hij aan de kwaliteitseisen voldoet.
pi_58805739
Kaldi's koffie is niet winkelgebrand maar wordt gebrand door Smit & Dorlas (wel naar recept van Kaldi). Dus dat betekent fabrieksbranden en regelmatige kwaliteitscontrole. Gelukkig ligt het wel snel genoeg in de winkel
"The sunshine bores the daylights outta me!"
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')