hoe zuidelijker je gaat, hoe erger dat wordt denk ik weleens...quote:Op zaterdag 17 mei 2008 02:22 schreef tim2308 het volgende:
mijn Italiaanse collega's zijn vaak ziek en vaak moe. Staat dat ook in dat boek?
Dat doet me denken aan een oude mop:quote:Op vrijdag 16 mei 2008 16:24 schreef Draz het volgende:
Nederland is vergadercultuur. Men vergadert, overlegt 2x en komt er later op terug bij de volgende vergadering.
Denemarken is snel beslissen. Er zijn overleggen, het is 'hyggeligt' (gezellig), en er komt een beslissing uit.
Nederlandse bedrijven gaan bijna allemaal over op 'performance-management' inclusief competenties.
Deense bedrijven hebben hetzelfde. (geen verschil eigenlijk)
quote:Bedrijfsstructuur
Een Nederlandse en Japanse firma organiseerden een roeiwedstrijd tegen elkaar. Dit op de Maas met achtmansroeiboten. Er werd flink getraind. Beide teams kwamen topfit aan de start, maar de Japanners wonnen met een kilometer voorsprong. De Nederlanders waren zwaar aangeslagen en om de oorzaak van de nederlaag boven water te krijgen benoemde het topmanagement een projectteam om onderzoek te doen en aanbevelingen te geven.
Na langdurig en intensief onderzoek bleek dat de Japanners zeven man hadden die roeiden en één stuurman. In de Nederlandse boot stuurden zeven man en roeide er één. De leiding nam een adviesbureau in de arm voor een onderzoek naar de structuur van het Nederlandse team. Na wederom een langdurige studie kwamen de adviseurs tot de conclusie dat er teveel mensen stuurden en te weinig mensen roeiden.
Om een volgende nederlaag te voorkomen veranderde men de teamstructuur ingrijpend: er kwamen vier stuurmannen, twee hoofdstuurmannen, één stuurmanager en één roeier. Voor de roeier werd een prestatiewaarderingsysteem ingevoerd om hem nog meer te stimuleren. Het jaar daarop wonnen de Japanners met een voorsprong van twee kilometer.
Het management ontsloeg de roeier vanwege de slechte prestaties, verkocht de roeispanen en investeerde in een nieuwe boot. Het adviesbureau werd geprezen.
Nou, ik moest hier in Manila wel even wennen, dat als je voor een overleg ergens binnenstapt, je geen koffie krijgtquote:Op zaterdag 17 mei 2008 02:02 schreef popolon het volgende:
Ik heb jaren voor defensie in NL gewerkt en daar werd je doodgesmeten met koffiepauzes
quote:Op zaterdag 17 mei 2008 11:48 schreef Light het volgende:
[..]
Dat doet me denken aan een oude mop:
[..]
Ik zal het morgen even vragen hier.quote:Op maandag 19 mei 2008 15:51 schreef tim2308 het volgende:
Maar Draz, hoe heet het boek en wie is de auteur???
Ik woon ook in Denemarken en heb bij de deense "Big Blue" gewerkt, terwijl ik nu werk bij die bekende wind turbine fabrikant.quote:Op vrijdag 16 mei 2008 16:24 schreef Draz het volgende:
In hoeverre verschilt de complete werkcultuur in het land waar je nu woont?
Het zal ook zeker van bedrijf tot bedrijf verschillen. En niet alleen van land tot land. Dat was in Nederland ook.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 11:59 schreef Keksi het volgende:
Ik woon ook in Denemarken en heb bij de deense "Big Blue" gewerkt, terwijl ik nu werk bij die bekende wind turbine fabrikant.
Mijn ervaringen sluiten niet altijd aan op die van jou. ...
Ik heb het net even nagevraagd, en hij had het boek uitgeleend. Maar de naam is i.i.g. "Cultural differences". Nu heb ik even gezocht op Google, maar daar zijn heel veel verschillende boeken te vinden die zo heten.quote:Op maandag 19 mei 2008 15:51 schreef tim2308 het volgende:
Maar Draz, hoe heet het boek en wie is de auteur???
Ach als je bij Maersk werkt (idd dat bedrijf) dan weet je dat je in pak moet. Zo zijn de regels en klaar. Op zich is daar niks mis mee, aangezien het zeker door buitenlandse leveranciers wordt gewaardeerd. Maar vergis je niet, politiek komt in ieder bedrijf voor. De ongeorganiseerde zooi waar ik nu werk, is net zo politiek als het strak geregiseerde Maersk. Je weet overigens dat APMM 33% van de aandelen van DB in handen heeft, en wel degelijk een vinger in de papquote:
Is dat het boek van Geert Hofstede? Dat is in ieder geval een erg goed boek.quote:Op dinsdag 20 mei 2008 15:43 schreef Draz het volgende:
[..]
Ik heb het net even nagevraagd, en hij had het boek uitgeleend. Maar de naam is i.i.g. "Cultural differences". Nu heb ik even gezocht op Google, maar daar zijn heel veel verschillende boeken te vinden die zo heten.
Zodra hij 'm terugkrijgt geeft ie me een seintje.
Haha ja dat klopt wel zo ongeveer.quote:Op donderdag 22 mei 2008 07:07 schreef Fiep het volgende:
Het leukste van de Australische werkcultuur is dat het er allemaal vrij relaxt aan toe gaat: work-life balance is het hoogste goed. Vergaderingen worden meestal in een cafeetje gehouden en afdelingsvergaderingen verplaatsen zich nog wel eens richting de kroeg (maar dat kan ook aan mijn team liggen!)
Het minst aantrekkelijke is de opvatting dat iedereen maar aardig tegen elkaar moet zijn, en dat iedereen een "fair go" (of 60) verdient. Onder de maat presteren wordt dus niet aangepakt, maar omheen gemanaged.
Zou goed kunnen, maar ik weet het echt niet meer. Het is 3 maanden geleden dat ik het deel over Nederlanders en Denen gelezen hebquote:Op donderdag 22 mei 2008 07:15 schreef Libris het volgende:
[..]
Is dat het boek van Geert Hofstede? Dat is in ieder geval een erg goed boek.
Een beetje te versimpeld en verouderd naar mijn mening... maar inderdaad wel de basis voor menig global business en organizational behaviour classes.quote:Op donderdag 22 mei 2008 07:15 schreef Libris het volgende:
Is dat het boek van Geert Hofstede? Dat is in ieder geval een erg goed boek.
quote:Op woensdag 28 mei 2008 04:16 schreef Stone2211 het volgende:
[..]
Als Nederlander is het moeilijk om jezelf binnen een bedrijf te werken (ze gaan er toch vaak vanuit dat je engels bagger is.. zelfs dat je CV en cover letter door iemand anders geschreven is). Maar als je eenmaal aan het werk bent is het makkelijk om carrière te maken, Australiërs hebben namelijk in mijn ervaring een schurfthekel aan overwerk of werk dat niet binnen hun directe verantwoordelijkheid valt.
een land naar mijn hart dusquote:Op woensdag 28 mei 2008 04:16 schreef Stone2211 het volgende:
[..]
Een beetje te versimpeld en verouderd naar mijn mening... maar inderdaad wel de basis voor menig global business en organizational behaviour classes.
Hier in Australië is het in ieder geval de 'no worries' cultuur. Rond bellen en emailen is er eigenlijk geen noemenswaardige etiquette (dus terug gebeld of geemaild worden is niet zo vanzelfsprekend als in nederland). Ook kan het zijn dat men qua afspraken nogal laks is maar ik merk vooral bij de grotere bedrijven dat ze daar wel strenger in worden.
Als Nederlander is het moeilijk om jezelf binnen een bedrijf te werken (ze gaan er toch vaak vanuit dat je engels bagger is.. zelfs dat je CV en cover letter door iemand anders geschreven is). Maar als je eenmaal aan het werk bent is het makkelijk om carrière te maken, Australiërs hebben namelijk in mijn ervaring een schurfthekel aan overwerk of werk dat niet binnen hun directe verantwoordelijkheid valt.
don't we all, maar heb je ook geen hekel aan collega's die alles maar over de schutting gooienquote:Op woensdag 28 mei 2008 11:04 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
een land naar mijn hart dus![]()
Want aan structureel overwerk heb ik ook een pesthekel
In de VS wat betreft bellen idem dito. Krijg je zo'n prachtig voice mail ontvangst: "... leave a message and we call you back..." en "your message is important to us". Vergeet het maar. Je wordt nooit teruggebeld. Het ergste is als je een half uur in de wacht hangt bij een bedrijf en de persoon die je moet hebben, is er niet. Dat de telefoniste dan zegt: "Do you want her voicemail?". Alsof dat enig verschil maakt!quote:Op woensdag 28 mei 2008 04:16 schreef Stone2211 het volgende:
Rond bellen en emailen is er eigenlijk geen noemenswaardige etiquette (dus terug gebeld of geemaild worden is niet zo vanzelfsprekend als in nederland).
Dat is hier ook het geval. Doktorbezoek, tandarts, maar ook andere dingen kan ik gewoon op de kalender zetten. Alleen vakantie wordt in overleg gedaan, omdat er 'productie' gedaan moet worden (buitenlandse betalingen, mensen moeten hun geld op tijd krijgen), dus er moet altijd genoeg man aanwezig zijn.quote:Op woensdag 6 augustus 2008 11:46 schreef Fogel het volgende:
Vrij vragen is hier 'not done' je zet gewoon in de kalender neer wanneer je er niet bent en je bent zelf verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat hierdoor niks in de soep loopt.
Lijkt sterk op de VS. Koffiepauzes is volgens mij ook typisch Nederlands, hier krijg je gewoon een uur lunch, en that's it.quote:Op donderdag 7 augustus 2008 09:42 schreef Tinkepink het volgende:
Ik werk in Duitsland en wat mij opvalt in dit bedrijf:
- vroeg beginnen is heel normaal. Hier is de begintijd om 8.00 uur, maar mijn man begint bijvoorbeeld al om 6.00 uur. Op kantoor.
- voor begintijd binnen zijn en direct beginnen met werken. Niet eerst koffiezetten ofzo, maar eerst werken.
- geen koffiepauzes
- geen gezamenlijke lunch. Hier eet ieder voor zich (vaak buiten de deur)
- geen kletspraatjes maar werken
- voor bepaalde functies is ovewerk bijna standaard
- er wordt hier echt gewerkt. ik ben geloof ik de enige hier die tussendoor nog weleens online is.
quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 09:12 schreef maartena het volgende:
[..]
Lijkt sterk op de VS. Koffiepauzes is volgens mij ook typisch Nederlands, hier krijg je gewoon een uur lunch, en that's it.Vroeg beginnen is ook normaal inderdaad, maar vroeg weggaan is (bij ons) dan geen enkel probleem. Collega van me begint om 06:00, maar is tegen 15:00 toch echt weg. Ik heb ook collega's die om 10:00 beginnen en om 19:00 nog ronddwalen
Kletspraatjes, dat dan weer wel in de VS. Er is - bij ons, maar dat is persoonlijk - altijd ruimte voor een persoonlijke babbel, zelfs met de CEO. Maar ik werk dan ook voor een familiebedrijf, 300 man, maar toch nog steeds geleid door de oprichter EN zijn vrouw. Er mag ook veel gekletst worden, af en toe online gaan is ook geen probleem, er geldt eigenlijk maar 1 ongeschreven regel: zorg dat je werk op tijd af is en goed verzorgd, dan is er nooit een probleem.
Overwerken doe ik vaak genoeg. Of op zondag even naar de zaak voor onderhoud. Maar daar krijg ik wel tijd-voor-dubbele-tijd voor terug.... als ik op zondag een PAAR uurtjes (zeg 2 a 3) werk om onderhoud op systemen te doen, dan mag ik door de week een hele dag opnemen zonder in de vrije dagen te snoeien.
Bij ons bedrijf is de eerste week van de maand het aller belangrijkst. Elk kwartaal nog belangrijker, en de eerste week van Januari is het allerbelangrijkst. DUS: Geen vrij op 4th of July, en geen vrij op Labor day..... maar daar krijg ik dus wel weer dagen voor terug.
Ik ben om de 2 weken 1 week "on call", en kan ik 24/7 gebeld worden..... het komt nog wel eens voor dat ik midden in de nacht wordt opgetrommeld voor iets, alhoewel het laatste jaar (sinds ik en een collega een hoop nieuwe, goed werkende systemen hebben ingevoerd) steeds minder. En gelukkig kan ik 95% oplossen doormiddel van VPN
Hetgeen wat me het meest opvalt aan de VS is de vriendschappen die je via je werk maakt. In Nederland hou je je vrienden en collega's strikt gescheiden, en het komt weinig voor dat je collega's bij jou op de verjaardag zitten, waar in de VS je juist met collega's (en ook met managers) vrienden maakt, en buiten werk om vaker dingen doet, zeker als ze in de buurt wonen. Na 6 jaar heb ik nog steeds af en toe de behoefte om werk/prive gescheiden te houden, maar dat loopt steeds vaker soepeltjes in elkaar over.
Nou, ik wel hoor. In de Nederlandse bedrijven waar ik gewerkt heb, werd samen koffie gedronken, en niet alleen tijdens de pauzes. Dat zie ik hier nog niet gebeuren, hier is het ieder voor zich.quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 09:39 schreef Pappie_Culo het volgende:
[..]
Iedereen heeft het maar over koffiepauzes, maar ik heb nog nooit een bedrijf gezien dat iets deed met koffiepauzes. Ja, op papier (hetgeen sowieso een achterlijke situatie is, maar okee) om mensen een half uur langer binnen te houden.
Nou ik dank god op m'n blote knieen dat mij die onzin tot nu toe bespaard is gebleven.quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 09:43 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Nou, ik wel hoor. In de Nederlandse bedrijven waar ik gewerkt heb, werd samen koffie gedronken, en niet alleen tijdens de pauzes. Dat zie ik hier nog niet gebeuren, hier is het ieder voor zich.
In mijn tijd bij Philips hadden we ook van die centrale koffiepauze's. Verschrikkelijk! En dat dan een van je minder ontwikkelde collega's constant het woord voert over een oninteressant onderwerp, en dat je er geen woord tussenkrijgt. Brrrrr...... Het ergste was nog wel dat ik een keer een flinke loonsverhoging ben misgelopen, omdat ik de koffiepauze's ontweek. Dat was "niet goed voor mijn sociale ontwikkeling".quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 09:43 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Nou, ik wel hoor. In de Nederlandse bedrijven waar ik gewerkt heb, werd samen koffie gedronken, en niet alleen tijdens de pauzes. Dat zie ik hier nog niet gebeuren, hier is het ieder voor zich.
In de V.S. hebben vele toch ook gewoon zo'n 10 vakantiedagen per jaar?quote:Op zaterdag 17 mei 2008 02:02 schreef popolon het volgende:
In Michigan hebben ze de 'at will' regel: Je kunt zonder pardon op straat staan en ook zo maar ontslag nemen.
Dit zie je zelden, een beetje werkgever is hier zuinig op z'n mensen. Zelf heb ik het goed getroffen met nu 25 vakantiedagen, volledige ziektenkostenvergoedingen, bonussen, internet en telefoon van de werkgever en meer van dat soort dingen.
En ik werk 40 uur per week.Moet er wel bij zeggen dat ik 's avonds nog wel eens een uurtje of wat werk thuis op de bank om de computersystemen te controleren.
Let wel, dit geldt natuurlijk niet voor iedereen.
Over het algemeen krijg ik wel de indruk dat mensen hier harder (willen) werken. Ik heb jaren voor defensie in NL gewerkt en daar werd je doodgesmeten met koffiepauzes en meer van dat soort flauwekul.
Als je beroerde arbeidsvoorwaarden hebt wel ja.quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 17:50 schreef OldJeller het volgende:
In de V.S. hebben vele toch ook gewoon zo'n 10 vakantiedagen per jaar?
Heb heel veel mensen gesproken die echt weinig vakantiedagen hebben daar.
Het ligt ook een beetje aan de tak waar je werkt. Als je herhaaldelijk werk uitvoert, ofwel de hele dag hetzelfde doet, dan is het een stuk beter voor de gezondheid van de werknemer om af en toe pauze te nemen. Ook als je veel contact hebt/belt met mensen is het vaak goed om even 15 minuten NIET aan de telefoon te hangen, maar gewoon even tot rust te komen....quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 09:46 schreef Pappie_Culo het volgende:
Nou ik dank god op m'n blote knieen dat mij die onzin tot nu toe bespaard is gebleven.
Zie boven, hangt van de voorwaarden af. Ik krijg zelfs van de baas twee betaalde dagen per maand om op m'n zoon te passen. Maar da's uitzonderlijk denk ik, nu zo'n 50 betaalde vrije dagen per jaar.quote:Op vrijdag 8 augustus 2008 17:50 schreef OldJeller het volgende:
[..]
In de V.S. hebben vele toch ook gewoon zo'n 10 vakantiedagen per jaar?
Heb heel veel mensen gesproken die echt weinig vakantiedagen hebben daar.
Hier in Manila hebben ze een beetje de Amerikaanse arbeidsvoorwaardes gekopieerd, en wat me opviel was dat je het eerste jaar van je contract geen vakantiedagen mocht opnemen. Is dat in de USA nog steeds usance ? (Heb zelf een europees arbeidscontractquote:Op vrijdag 8 augustus 2008 18:06 schreef maartena het volgende:
[..]
Als je beroerde arbeidsvoorwaarden hebt wel ja.
Ik heb er zelf 16, wat voor Nederlandse begrippen nog weinig is, maar ik werk wel voor een bedrijf waar men absoluut niet moeilijk doet als ik eens een keertje 's middags om 2 uur naar huis wil, dan hoef ik niet ergens anders 3 uur bij te plakken of zo. Ook als ik eens op zondag naar het werk moet krijg ik daar een hele dag voor terug, ook als ik slechts 2 of 3 uur bezig ben.
Bij elkaar heb ik zeker een dag of 20 per jaar.
Heel erg mee eens.quote:Op vrijdag 16 mei 2008 20:52 schreef Prego het volgende:
ik merk at veel mensen een soort van ontzag voor me hebben omdat ik erg direct en open ben tegen mensen die leiding hebben over mij. ik hoor dan ook vaak: ja maar jij bent Nederlands, dat is anders.. Ik denk dat mensen hier die redelijk laag op de ladder staan zich sneller over zich heen laten lopen door leiding gevenden maar ze des te harder omlaag halen achter hun ruggen om, een soort van hypocrisie.
@Bora-Bora: hoe zit dat elders in Frankrijk, mag je in het eerste jaar betaalde vakantiedagen opnemen? Hier in dat grote park namelijk niet, alleen onbetaald in overleg.quote:Op maandag 11 augustus 2008 09:27 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
Hier in Manila hebben ze een beetje de Amerikaanse arbeidsvoorwaardes gekopieerd, en wat me opviel was dat je het eerste jaar van je contract geen vakantiedagen mocht opnemen. Is dat in de USA nog steeds usance ? (Heb zelf een europees arbeidscontract)
Ik sta er indd heel erg van te kijken, Tim! Normaal gesproken valt ook het park toch onder de Franse wetgeving, zodat je zo rond de 25 betaalde vakantiedagen zou moeten kunnen opnemen!quote:Op donderdag 6 november 2008 12:23 schreef tim2308 het volgende:
[..]
@Bora-Bora: hoe zit dat elders in Frankrijk, mag je in het eerste jaar betaalde vakantiedagen opnemen? Hier in dat grote park namelijk niet, alleen onbetaald in overleg.
bij mij mocht het in het eerste jaar ook niet.. toen moest ik het doen met 11 congés fériésquote:Op donderdag 6 november 2008 12:23 schreef tim2308 het volgende:
[..]
@Bora-Bora: hoe zit dat elders in Frankrijk, mag je in het eerste jaar betaalde vakantiedagen opnemen? Hier in dat grote park namelijk niet, alleen onbetaald in overleg.
Vakantiedagen naar rato krijgen tot einde jaar en bij uit dienst verrekenen naar rato met het laatste loon is een wat praktischere oplossing dan zo'n opspaar en vooruitschuif methodiek in mijn ogen.quote:Op vrijdag 7 november 2008 01:50 schreef tim2308 het volgende:
Op zich wel logisch, zou raar zijn als je meteen 25 dagen krijgt, ze na een week op vakantie gaat en dan weggaat...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |