quote:
Op dinsdag 13 mei 2008 12:26 schreef mgerben het volgende:Het anders behandelen van vrouwelijk personeel (buigen) is al een andere behandeling.
'gelijke behandeling' als wettelijke vereistte betekent niet dat iedereen 'precies hetzelfde behandelt zou moeten worden en een 'andere behandeling' verboden zou zijn...
het betekent echter wel een 'gelijkwaardige' behandeling in de zin dat je individueen niet specifiek 'minder zou mogen behandelen ... je dus andere meer rechten toedeelt en een gedeelte deze gelijkwaardige rechten ontkent.
hiertussen moet je dus een verschil zien, je mag best specifieke andere regels voor vrouwen stellen, zolang deze andere regels maar wel 'gelijkwaardig' zijn en ze niet erdoor 'achtergesteld' worden..
In het voorbeeld van bepaalde gedragsregels die als 'verplicht' gesteld worden door de werkgever zou het niet zo mogen zijn dat deze voor vrouwen expliciet veel strenger zijn dan voor mannen... dus enkel voor vrouwelijk personeel een extra kniebuiging instellen, waar mannen zouden kunnen voldoen met een veel eenvoudigere 'groet'...
Of daadwerkelijk zulk een gedragsregel die zo ver gaat is toegestaan en mogelijk zelfs als legitieme grond bij bv arbeidsconflicten kan gelden weet ik niet, ik vermoed echter dat er niks wettelijks op tegen is, als dit op voorhand al in arbeidscontracten is vastgelegd en idd 'non-discrimnatoir' is toegepast, dus voor alle werknemers gelijkwaardig toegepast is (waarbij zoals in het leger de groetplicht geldt voor bepaalde 'rangorden' geen schending is van het gelijkwaarigheids-principe, zolang voor bepaalde rangorden en promotie ook niemand bij voorbaat is 'buitengesloten' )
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25