ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.quote:Op zondag 15 juni 2008 17:12 schreef sigme het volgende:
Snijbiet en sla groeit harder dan we kunnen eten.
De regenboogsnijbiet is prachtig om te zien, en best smakelijk, maar de gewone groene is lekkerder.
met een beetje goede aarde, zon en indien nodig water gaat eigenlijk elk kruid als de brandweer. .quote:Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
Mijn moeder moestuint al mijn hele leven lang en mijn vader doet ieder jaar een verwoede edoch tot mislukken gedoemde poging.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 11:59 schreef liesell het volgende:
(Moest even opzoeken wat siepel was)
Sigme, hoe lang moestuin jij eigenlijk al?
Voor mij is het mn eerste jaar.
* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)quote:Op vrijdag 20 juni 2008 12:17 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
ik heb een paar mooie recepten voor snijbiet uit de 'zilveren lepel', de bijbel van de italiaanse keuken.
Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: jaquote:Op vrijdag 20 juni 2008 16:05 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil in de tuin die ik in mijn huis krijg ook wel een klein stukje reserveren voor allerlei kruiden enz. Zodat ik mijn eigen kleine kruidentuintje heb. Zou dat een beetje werken als ik daar gewoon een klein gedeelte voor reserveer?
absoluut bieblijst waardig.quote:Op vrijdag 20 juni 2008 19:24 schreef sigme het volgende:
[..]
* genoteerd voor de bieb-lijst. (Of wil je de recepten onthullen?)
Mijn bijbel van de Italiaanse keuken is de Artusi.
Je zal moeten bijverwarmen tot 5-10 graden, wat redelijk in de kosten kan lopen. Kennisje van me had het over 2000 euro die hij per jaar kwijt is.quote:Op zaterdag 12 april 2008 06:29 schreef schvvmert het volgende:
Met zo'n dieptekas kun je dus ook tropische planten en vruchten kweken, je moet dan wel voor verduistering zorgen.
Nee, ik heb er geen droogbonen bij staan. De tuinbonen drogen zou kunnen, maar die vind ik vers te lekker. Een volgend jaar zal ik denk ik wel droogbonen nemen, mijn schoonmoeder had ze een paar jaar geleden gezet en de droge bonen waren vorig jaar nog heerlijkquote:Op donderdag 3 juli 2008 15:06 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Ga je de bonen drogen voor in de winter?
Wat een toewijding! respect & tvpquote:Op vrijdag 20 juni 2008 19:27 schreef sigme het volgende:
[..]
Als je ergens een beetje droge zonnige plek voor ze kan veroveren: ja.
Ik heb hier rozemarijn, thijm, oregano, munt, bieslook en rucola staan, allemaal zonder enige moeite. Een echte kruidentuin moet ooit nog komen.
Hmm. Mijn Brave Hendrik, van Vreeken, doet het ook niet. Staat op m'n lijstje goede voornemens om Vreeken er eens over te mailen. En dan ook over de knolvenkel, want dat wordt ook niks.quote:Op vrijdag 4 juli 2008 17:09 schreef Maeghan het volgende:() de brave hendrik deed het ook niet. ()
Overigens bestel ik m'n zaadjes altijd bij Vreeken ()
quote:Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Nee hoor, dat klopt. Ik heb ze dit voorjaar gezaaid. Volgend jaar komen ze dan weer op, en dan graaf ik ze uit, selecteer de mooiste en zet die op hun definitieve plaats en dan heb ik er een paar jaar later pas asperges van.
Maar ik heb meer planten nu dan ik volgend jaar kwijt kan, en ik heb nog zaad over. Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
Dan zit je toch een beetje onder het moyenne hoor Sigme..quote:Op vrijdag 4 juli 2008 20:18 schreef sigme het volgende:
Over een jaar of 15 a 20 heb ik weer zaad nodig..
bron:quote:Slabonen drogen
Haal de bonen af, breek ze zo nodig door, was ze en laat ze +/-10 min. koken. Laat ze uitgespreid koud worden. Droog ze in een matig warme oven.
quote:3.1.5. Prinsesse- en snijbonen
Dit is een Zwitserse specialiteit in stampotten. Daarvoor nemen wij mooie verse exemplaren. Wij maken ze schoon, wassen ze en laten ze 3 tot 4 minuten in zoutwater goed doorkoken. We laten ze uitlekken en drogen ze af. Daarna spreiden wij ze uit op een bakplaat (prinsessenbonen) of rooster (snijbonen) en drogen ze bij 50 tot 65° C. Wij controleren het goedje regelmatig zodat de bonen niet te hard worden.
Ik ben vandaag naar de groenteman geweest.quote:Op zaterdag 5 juli 2008 19:43 schreef sigme het volgende:
Nee, die ene ui met een bloemaanzet heb ik ook geoogst. Wel staat de bloemstengel nu hier in de vaas.
Dit waren de bloemkolen:
[ afbeelding ]
Een deel heb ik geblancheerd, gekoeld & ingevroren, een deel gekookt en potjes met azijn gezet, en een deel staat te pekelen en gaat dan morgen rauw in potjes met azijn.
Dit was alles wat ik vanochtend oogste:
[ afbeelding ]
De uien heb ik later nog wat beter uitgespreid, afgespoeld en laten drogen:
[ afbeelding ]
Toch ook best een aardige hoeveelheid knoflook (achter de rode ui). In het midden de sjalotten en de grootste stapel zijn de gewone gele uien.
Inmiddels zijn ze overgepakt in ondiepe doosjes, een week drogen en daarna kan het (dan droge) loof eraf en ga ik proberen ze tot strengen te knopen.
Wat een werk.
Op het uienbed ga ik denk ik wat extra augurk zetten.
De kolen had ik om en om gezet: bloemkool met witte kool. Dat schikt nou mooi, de witte kool kan de nu vrijgekomen ruimte wel gebruiken.
Bijhouden blijkt helemaal niet zoveel werk, eigenlijk. Wekenlijks er even er bij langs volstaat.quote:Op vrijdag 25 april 2008 10:29 schreef sigme het volgende:
Bijna alle bedden zijn nu gevuld. Ik heb nog 1 week, daarna moet ik drie maanden fulltime werken en is de tijd voor de moestuin dus heel beperkt. Gelukkig is liefste de schoffelaar, en heeft die meer tijd.
2 rijen regenboogsnijbiet is teveel. Beter 1 rij regenboog en 1 rij groene.quote:Stand van zaken per bed:
1. bladgroente, allemaal zaai (19 april):
groene sla (rigoletto); rode sla (vierjaargetijdensla); bleekselderij (clayworth pink); andijvie (nr5); snijbiet (regenboog).
Zeer geslaagd. Een heel bed vol uien was niet het plan voor de komende jaren, maar ik hou het maar zo denk ik. Al moet de knoflook eerder de grond in (in de herfst).quote:2. ui
30 & 31 maart heb ik dit bed volgezet met plantuien (geel & rood) en sjalotten.
Inmiddels is denk ik een ruime helft bovengronds. De gewone uitjes zijn verder dan de rooie (die zijn nog niet allemaal boven), de knoflookjes hebben veruit het meeste loof, de sjalotten hebben een klein kroontje bovengronds.
Normale paksoi krap tussen kleine broccoli-plantje pakt goed uit. tegen de tijd dat de broccoli de ruimte nodig heeft is de paksoi op.quote:
3. kool:
halfvol; 14 april geplant: 4 x paksoi, 8 x broccoli, 1 wittekool, 1 bloemkool.
In de kas heb ik paksoi gezaaid in perspotjes, die kunnen later in dit bed erbij, en ik heb nog een soort mini-broccoli (broccoletto heet het geloof ik), om te zaaien. Kan heel laat gezaaid worden, dus dat volgt na de zomer.
Vandaag eerste tuinbonen gegetenquote:4. bonen 16 april gezet:
3 dubbele rijen tuinbonen met 20cm tussenruimte, waarbij ertussen ok nog een rij dille gezaaid is (tegen de luizen).
3 rijen gele stamslaboon, op elke 5 cm 1 boontje
Ziet er heel goed uit. Mooie grote bieten, en groeiende.quote:5. bietjes 24 april (gister dus) volgezet
9 rijen bietenzaad (zal dus nog 'op een' gezet moeten worden, later). Bietjes voor de herfst; van die langwerpige (die kunnen heel groot worden maar staan dan elkaar minder in de weg)
3 rijen plantui (aan de uiteinden en eentje in het midden)
Spinazie niet veel aan gehad - in het zaad geschoten. Brave Hendrik komt niet op (de stouterd). Asperge ziet er goed uit. In dit bed staan nu zonnebloemen en ander bloeispul.quote:6. opkweken asperges uit zaad 19 april gezaaid
4 rijen asperges. 2 rijen met 15 tussen de zaadjes, 2 rijen op 5 cm. Als dat allemaal opkomt zal er nog flink gedund moeten worden, en dan nog is het teveel om hier volgend jaar een definitieve plek te wijzen. Maar eerst maar eens zien wat ervan opkomt.
1 m2 spinazie gezaaid,
4 rijen brave hendrik
Gaat z'n gangetje. Worteltjes zijn nog lang niet klaar.quote:7. wortel 23 april gezaaid
7 rijen winterwortel
1 rij uitplant voorgezaaide gewone ui
1 rij uitplant voorgezaaide lenteui
2 rij zaai rode florentijnse ui
1 rij bieslook (gescheurd polletje)
Morgen staan de doperwtjes op het menu. De stamslaboontjes heb ik nog een aantal keer moeten bijzaaien, een deel kwam niet op en er kwam ook nog wat vorst overheen. Ze bloeien nu net.quote:8. peul, 14 april gezaaid.
1 lengterij: doperwtjes. Ik zag vandaag dat ze opkomen.
1 lengterij: groene stamslaboontjes. Per 4a5 in een nestje op 30 cm afstand.
Sla & groenlof kan wel achterwege blijven, spinazie hadden we ook niet veel aan.quote:
9. bladgroente (7 april)
Ik heb hier ijsbergsla & rucola uitgeplant (voorzaai in de kas), twee uitvallertjes heb ik vervangen.
Van de 2 rijen gezaaide lollo rossa komt er 1 rij goed op, de andere niet. Raar. Het waren wel twee pakjes zaad, misschien was er eentje heel oud? (Kwam niet uit mijn voorraad).
De gezaaide groenlof komt goed op, in de rij gezaaide spinazie zie ik groene sprietjes maar nog te vroeg (weinig/klein) om iets van te kunnen zeggen.
2 rijen snijbiet (gewone groene) zie ik nog niks van.
Van de rij uit een potje gescheurde en uitgeplante peterselie gaat de helft het halen, denk ik.
Lekkerquote:10. aardappels (12 april gepoot)
Nog niks aan te zien.
Vandaag gerooid. Er zaten nauwelijks bietjes aan.quote:11. vroege bietjes (12 april geplant, voorzaai in de kas)
Er is wat uitval, maar veruit het meeste red het wel, al groeit het niet.
Een deel van de voorzaai was in bakken gedaan, een deel in perspotjes. Die in de perspotjes waren groter, en zijn er ook nu beter aan toe.
Venkel kwam niet op, witlof wel maar moest nog een keer worden bijgezaaid, schorseneer doet het prima.quote:12. venkel schorseneer witlof
Nog leeg. Mag pas vanaf mei gezaaid worden, dus dat stel ik nog uit tot volgend weekend.
Hmm. Matige aardbeien.quote:13. aardbei 14 april geplant
Staan, bloeien, niks te melden.
quote:14. aardappel 12 april gepoot
Nog niks van te zien
Augurk gezaaid, van de vier sneuvelden er 2 aan de vorst en 1 aan de slakken. Aan de vierde zijn nu net hele kleine augurkjes te zien.quote:15.
Preiplan is komen te vervallen, dat wordt niks dit jaar. Voorkweken op bedden is te arbeidsintensief. Ik zaai hier wel wat augurk, bed is nogal bemest en dat stellen augurken wel op prijs. Misschien zet ik van de herfst nog wel gekochte preiplantjes uit.
1 bloemkool ging dood, de andere 6 op of in pot/diepvries, de wittekolen zien er erg goed uit. Om-en-om zetten was handig - extra ruimte nu de bloemkool geoogst is.quote:16. kool, 14 april geplant
7 bloemkool
7 witte kool
Mwah. Te arm bedje denk ik - alles gaat hier sloom.quote:17. vroege wortel 31 maart & 17 april gezaaid/geplant
De rijen gezaaide wortel zijn al opgekomen, valt me niks tegen. Mooi dun gezaaid, al zal er toch ook nog fors gedund moeten worden.
De uitgeplante voorgezaaide worteltje doen het ook prima, daarvan ga ik er volgend jaar meer maken.
Het rijtje zaaiuitjes komt ook al op, keurig elke 2 cm een sprietje.
Prima peultjes, al hadden ze mest nodig gehad. Helaas heb ik al met al nu een bietjestekort.quote:18. Dit was gepland voor bietjes dit jaar; vanaf volgend jaar komen hier (hopelijk) de asperges. Maar ik vond dat ik toch wel veel bietjes had en wat weinig boontjes, dus is hier 1 rij peultjes (roodbloeiende grijze) terecht gekomen. 22 april gezet, elke 5 cm 1 peultje. Er moet nog rijshout bij, later.

Dit jaar niet, eerder wel. Witte, gele en roze-wit-geringde. Die witte waren wat weinig zoet, de anderen smaakten precies als rode.quote:Op zondag 6 juli 2008 22:50 schreef MinderMutsig het volgende:
Heb jij ook van die leuke verschillende kleuren bietjes in je tuin net als Jamie Oliver? Ik ben heel benieuwd hoe die smaken.
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.quote:Op zondag 6 juli 2008 23:11 schreef MinderMutsig het volgende:
Maar het staat wel leuk die verschillende kleurtjes.![]()
Ik krijg deze week snijbiet. Ik moet maar eens op zoek gaan naar een recept want ik heb het nog nooit gehad en het is vast niet lang te bewaren.
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.quote:Als rucola eenmaal is gaan bloeien is het dan een verloren zaak of gaat het er nog wel weer smakelijk uitzien? Anders moet ik toch nog weer even op zoek naar wat nieuwe. De bloemetjes waren overigens wel erg smakelijk in een salade, samen met de bloemetjes van de bascilicum. Bloemen van bieslook zijn minder aan te raden. (Scherp!!)
Kroten zijn bietenquote:Wat zijn kroten?
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?quote:Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.
Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.
Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]
Kroten zijn bieten. Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Ik heb de bieten op rijtjes, zo'n 10 cm tussenafstand en 30 cm tussen de rijen, ongeveer. Ik zag bij de intratuin bietenplantjes te koop. Ik word heel shaggerijnig van de intratuin en heb me heilig voorgenomen er nooit weer te komen.quote:Op maandag 7 juli 2008 11:28 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Hoeveel ruimte heb je nodig voor bieten?
Oostindische kers heb ik inderdaad ergens in een hoekje staan maar die is dit jaar niet echt opgekomen. Misschien moet ik weer eens wat nieuwe zaaien.
Welke snijbiet ik krijg weet ik eigenlijk niet.
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin doorquote:Op maandag 7 juli 2008 08:16 schreef sigme het volgende:
[..]
Groene, rode of regenboog? De groene is echt heel lekker vind ik, een beetje ziltig.
Zoalshetis liet weten dat in 'de zilveren lepel' snijbietrecepten staan (was in mijn bieb uitgeleend). Snijbiet heet ook wel 'warmoes', voor het geval je op zoek gaat naar recepten.
[..]
Volgens mij kan je de rucola afschrijven. Bij Vreeken kan je ook 'vaste' rucola krijgen, dan hoef je niet steeds te blijven zaaien. Opgepast: 't zaait zich uit, voor je het weet is alles rucola. En ik vind 'm nogal scherp.
Als je graag bloemetjes eet kan ik je de Oostindische kers aanbevelen:
[ afbeelding ]
Blad, bloem en vruchtje zijn eetbaar (het vruchtje, dat bedoelde 'kersje', lijkt op een kappertje.)
[..]
Kroten zijn bieten. Vreeken heeft trouwens ook zo'n combinatiepakketje, met gele, witte, geringde en rode. Dat pakket heb ik 3 of 4 jaar geleden eens gehad.
Het is een goede indicator van de eerste nachtvorst; het vergaat bijna direct tot pap.quote:Op zaterdag 2 augustus 2008 21:00 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Dat is wel een grappig ding, hij sjeest alleen je hele tuin door
Oh nee, ik heb niks te klagen! Prachtig weer dit jaar. Gruizame regentjes, lekker warm.quote:Op zondag 17 augustus 2008 22:07 schreef Stali het volgende:
Je hebt ook niet echt geluk met het weer he? Het is allemaal net te nat en te weinig zon.
Zet gewoon een bord aan de weg en verkoop het.quote:Op zondag 17 augustus 2008 22:14 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh nee, ik heb niks te klagen! Prachtig weer dit jaar. Gruizame regentjes, lekker warm.
Koolsalade zal wel moeten ja, maar dat werkt geen 7 kilo weg..
maar ze heeft het over BLOEMkool en niet gewone koolquote:Op maandag 18 augustus 2008 01:08 schreef Stali het volgende:
Kool in azijn heet zuurkool, Charisma..
Ik heb een topicje gemaakt voor de imaakdingen: Eigen inmaak en andere conserveringquote:Op maandag 18 augustus 2008 01:06 schreef Charisma het volgende:
Sigme, je hebt het er maar druk mee, waar haal je al de recepten met dat inmaken vandaan? bloemkool in azijn? heb ik nooit van gehoord, ben bnieuwd ...
Niet groot, genoeg werkruimtequote:en dan nog de finoven metselen.....
naja de moestuin gaat terug, dus je kunt weer andere klusjes doenje moet dan wel een hel groot huis hebben
Afgelopen week vond ik het anders maar slecht. Met name mijn tomatenplanten zijn helemaal kapotgeregend en gewaaid; sommige tomaten zijn zelfs verschroeid door de harde wind.quote:Op zondag 17 augustus 2008 22:14 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh nee, ik heb niks te klagen! Prachtig weer dit jaar. Gruizame regentjes, lekker warm.
Koolsalade zal wel moeten ja, maar dat werkt geen 7 kilo weg..
Da's technisch gezien dan ook zuurkool maar in een iets andere vorm.quote:Op maandag 18 augustus 2008 15:26 schreef Charisma het volgende:
[..]
maar ze heeft het over BLOEMkool en niet gewone kool
Een bedje eikebomen, zodat je op je ouwe dag alvast wat te stoken hebt? Of goudsbloem om zalf van te maken voor als je bij dat stoken je tengels brandt. Tarwe voor autarkisch brood. Een perkje hennep schijnt lucratief te zijn, en anders kun je er altijd nog touw van draaien en stof van weven. Enfin, ideeën genoeg!quote:Op maandag 10 november 2008 19:47 schreef sigme het volgende:
[..] en het laatste stuk weet ik nog niet. Blommetjes ofzo.
quote:Ede Staal - Mien Toentje
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Mien vrougen stoan dun en mien sloat schut al deur
As 't zo deur gaait din wordt dat 'n strop
Mor mien toentje, mor mien toentje
Ja dij mis ik naait geern
Der is altied diverdoatsie veur mie
Mien waikschilde bonen de komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Wat is mooier as 'n hoeske mit 'n mooi lapke grond
Wat is beter as de kunstmis, ja, dat wait ie da's stront
Van 'n peerd en 'n kou, bie mien olden ook de beer
En as wie hom sneden, ja din zongen wie mor weer
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
'k Heb spinoazie, ik heb roapknollen, 'k heb radies en ramenas
'k Heb andievie en augurken en tomaten in de kas
Ja zo komen wie met zien allen de winter wel deur
En ankomend joar gaait de kop ter weer veur
Mien waikschilde bonen die komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Mien vrougen stoan dun en mien sloat schut al deur
As 't zo deur gaait din wordt dat 'n strop
Mor mien toentje, mor mien toentje
Ja dij mis ik naait geern
Der is altied diverdoatsie veur mie
Mien waikschilde bonen de komen zo slecht op
En de sputters vreten d'aalbeerns op
Oh te gek.quote:Op vrijdag 21 november 2008 18:41 schreef freako het volgende:
[..]. Ede Staal mag natuurlijk niet ontbreken in een topic over een moestuin in Groningen.
Veen ken ik niet, wel zand en rivierklei. Maar het advies van het niet-frezen klinkt als kweek.quote:Op zondag 14 december 2008 23:26 schreef Doedezemaar het volgende:
Mijn laagstam fruitboompjes staan nog maar anderhalf jaar, die kunnen nog wel verplaatst worden, ze waren ook nog maar 2 jaar toen ik ze kocht. Nog een keertje snoeien voordat ik ze ga verplaatsen, dat komt wel goed. Het is voornamelijk veengrond, met veel gras, en helaas niet alleen gewoon gras dat ik oppervlakkig zou kunnen afsteken om later her te gebruiken, maar ook wat grover en hardnekkiger spul. Ik werd gewaarschuwd om de grond niet te laten frezen omdat ik dan allemaal wortelstukjes zou krijgen die weer zouden gaan uitlopen, dus maar even meer advies inwinnen over hoe dat verder aan te pakken. Ik heb ooit een deel van mijn tuintje moeten ontdoen van zevenblad, dus ik weet wat je met een grondige en consequente aanpak kunt bereiken. Mijn idee was inderdaad om die aardappelen te poten om de grond beter te krijgen, dat had ik in mijn huidige stadstuintje ook gedaan met prima resultaat, goed dat jullie dat ook bevestigen.
En krantenpapier is voor het evenwicht in de compost, de juiste verhouding tussen 'bruin' en 'groen'.
Ja ik zou ook ineens wat vredelievender zijn in een dergelijke situatiequote:Op donderdag 22 januari 2009 18:57 schreef sigme het volgende:
Ik heb een van de male-chicks geslacht, een maandje terug. D'r waren 4 haantjes bij de 7 kuikentjes, eentje ging naar een boer in de buurt. De andere drie gingen op een gegeven moment vechten en deze ene was behoorlijk aangeslagen en dan maken ze 'm dood. Dus dat hebben wij toen maar gedaan. 't Was geen pretje, maar ja. 't Is wel gelukt. En opgegeten.
Van de twee overgebleven haan is er een (levend) gereserveerd, die gaat van het voorjaar weg, en die ander zal ook nog geslacht moeten worden. Maar voorlopig vechten zij niet al te hard en dan steken wij nog liever even de kop in het zand.
quote:Op donderdag 29 januari 2009 01:57 schreef Glesse het volgende:
Jeeej... een moestuintopicErg leuk, al je verslag dat je hier doet, sigme.
Ik heb in Brabant in een rustige bosrijke omgeving op 5 minuten fietsafstand een tuintje... 100 m2.
In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?quote:De tomaten, 7 verschillende pepers en paprika's heb ik vandaag gezaaid. Dit vroeg zaaien is me vorige jaren erg goed bevallen.
Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.quote:Wat zijn jullie ervaringen met het bewaren van zaad en het al dan niet teruglopen van kiemkracht? Ik weet dat er enkele gewassen zijn (zoals kervel) die je niet langer als een jaar kan bewaren. Mocht ik hier nu 'veel' teleurstellende berichten horen dan kan ik er nog altijd voor kiezen om nieuw zaad te kopen.
Doe je wel verslagquote:De geplande groenten voor dit jaar (sommigen heel weinig gewoon om te proberen, anderen veel omdat ik weet dat die me bevallen:
Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!quote:Aardappel (nog nooit gedaan, phytoptra angst
Wat voor teeltplan heb je?quote:Zoals je ziet een hele lijst, met een heel mooi teeltplan uiteraardBen eens benieuwd
quote:Op donderdag 29 januari 2009 18:34 schreef sigme het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.quote:Hoe lang moestuinier je al?
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!quote:In de volle grond? Of koud glas? Heb je een kasje?
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...quote:Bij de schorseneer stond het apart vermeld, zaad is maar 1 jaar kiemkrachtig ofzo. Ik heb vorig jaar gekocht & gezaaid, en ik ga dit jaar datzelfde zaad gebruiken.
Verder had ik dit jaar een oud pakje slazaad (maar ik weet niet hoe oud), en daarvan kwam *niets* op.
Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.quote:Doe je wel verslag?
Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?quote:Er zijn meer / minder phytophthoragevoelige rassen. Vreeken heeft een ras dat -tot nog toe- aardappelziekte vrij is ( 402500 HOOFDTEELT RAS 'Texla' ). En neem anders in elk geval een vroege aardappel!
Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.quote:Wat voor teeltplan heb je?
100 m2 is een aardige lap, vind ik. Of is dat niet allemaal moestuin?quote:Op dinsdag 3 februari 2009 01:09 schreef Glesse het volgende:
Nog niet zo lang, 3 jaar.
[..]
In de volle grond, ik heb een klein stukkie koud glas, en ik heb thuis natuurlijk de vensterbank. Het gaat bij mijn tuin allemaal niet om gigantische hoeveelheden, dus met een beetje plannen, schuiven en dergelijke is dat wel te doen zo, alhoewel een kasje of serre ooit mooi zou zijn!
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoendequote:[..]
Hmmm.... Nou ja, ik heb het grootste deel nieuw gekocht uiteindelijk. Zoals altijd bij de Bolster. Biologisch, niet te duur, perfecte service, mooie rassen, snelle bezorging. Ja, het lijkt bijna of ik reclame maak...
Ikzelf ben te lui om een goed logboek bij te houden, en dat is eigenlijk wel nodig. Mij helpt dit topic, want hier schrijven vind ik veel leuker dan in een eigen schriftje..quote:Ja dat zou ik graag doen, maar zo een enthousiast poster ben ik nu ook weer niet eigenlijk. Maar mijn voornemen is om dit topic goed te blijven volgen, en wie weet als ik zo enthousiast blijf door jou posts, dat ik zelf ook eens een fotootje plaats ofzo.
Waar zijn ze ontevreden(er) over? Ik heb eenmaal besteld, het duurde wel lang voordat dat binnen was, maar dat stond ook vermeld en het was er op tijd (op tijd om te zaaien). Ik ben vaker gewoon zelf erheen gegaan en ben van plan dat dit jaar ook te doen, vooral omdat knollen (aardappels en -peren) me te duur is in de verzendkosten (erheen gaan is nog duurder, maar er zijn natuurlijk andere bijkomende voordelen zoals snuffelen in de winkel).quote:Oke, dank daarvoor. Nu moet ik zeggen dat ik mensen ken die bij Vreeken bestellen die er steeds minder tevreden over zijn. Hoe zijn jou ervaringen met Vreeken?
Dan gebruik je dus niet het boek dat ik gebruik; ik kan je wel aanraden om het minstens eens door te bladeren (bibliotheek ofzo), het Handboek ekologisch tuinieren. Ik sla hele hoofdstukken over hoor, over grondsamenstelling en zuurtegraden en weet ik veel. Maar er staat ook erg veel praktische informatie in, per gewas.quote:Een vierslagige wisselteelt: Peul, Kool, Vrucht/Blad/Overig, Wortel/Nachtschade, en een vijfde gedeelte voor de vaste gewassen.
Vast staat de eerste teelt, en globaal de tweede teelt voor sommige stukken.
Dit jaar ga ik meer letten op de buren, welke gewassen elkaar dus positief beïnvloeden, en leg ik geen aparte kruidentuin aan maar geef ik mijn kruiden bewust een plek naast een buurman die ze positief beïnvloeden. Ik hoop dat ik hierin ooit zo ervaren raak dat ik een mooie evenwichtige moestuin kan hebben.
Ben benieuwd :-D
De teelt is veel schoner. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de biologische sla of het biologische spek: op zichzelf niet veel gezonder voor de mens, maar wel voor het milieu.quote:Op vrijdag 6 februari 2009 07:45 schreef sigme het volgende:
Als ik even snel wat vergelijk zijn ze toch wel flink duurder dan (bijvoorbeeld) Vreeken. Maar die is dan natuurlijk weer (meestal) niet biologisch. Voorlopig hecht ik niet aan biologisch zaad, dat ikzelf er geen gif op gooi is me voldoende.
[..]
Jutteperen daarentegen..quote:
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |